Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- papier do pieczenia
- groch lub kulki ceramiczne do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- forma o średnicy 24 cm
Krok 1: Robimy ciasto
125 g zimnego masła kroimy w kostkę. Zagniatamy z mąką, cukrem pudrem, solą i żółtkiem na gładkie ciasto, dodając w razie potrzeby 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Krok 2: Formę wykładamy ciastem i pieczemy
Ciasto rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru do pieczenia o średnicy ok. 28 cm. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki natłuszczamy. Wykładamy ciastem, formując przy tym krawędź o wysokości ok. 2 cm. Przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy ziarnami suszonej fasoli, grochu bądź kulkami ceramicznymi. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 10 minut. Papier do pieczenia i ziarna grochu usuwamy, spód pieczemy przez kolejne 10 minut, aż będzie chrupiący. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Krok 3: Roztapiamy czekoladę
200 g truskawek myjemy, szypułkujemy i kroimy w plasterki. Układamy na spodzie tarty. Obie czekolady osobno grubo siekamy. Każdą roztapiamy ze 100 ml śmietany w kąpieli wodnej. Do każdej dodajemy 20 g masła i mieszamy. Czekoladowe kremy lekko schładzamy, a następnie na zmianę przelewamy do formy z truskawkami. Za pomocą drewnianego patyczka lekko mieszamy warstwy jasnego i ciemnego kremu, tworząc wzór marmurkowy. Wstawiamy co najmniej na 4 godziny do lodówki do stężenia.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta bananowo-karmelowa
Tarta jest jednym z najdoskonalszych deserów, jaki kiedykolwiek wymyślono. Dziś proponujemy Wam tartę bananowo-karmelową! Obiecujemy, że oszalejecie z zachwytu!
Tarta czekoladowa z truskawkami
Spodziewasz się gości? Przygotuj słodką francuską tartę! Połączenie czekolady i truskawek z pewnością im zasmakuje.
Tarta czekoladowa z konfiturą z czarnej porzeczki
Jesteś ciekaw, jak smakuje tarta czekoladowa z konfiturą z czarnej porzeczki? Cukiernik Paweł Małecki podzieli się z Tobą swoim przepisem!
Tarta czekoladowo-malinowa
Słodka czekolada zestawiona z lekko kwaskowatym musem malinowym – wypróbuj przepis mistrza cukiernictwa!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasteczka z serem i borówkami
- Wielkanocne koszyczki
- Szarlotka z winogronem
- Mus waniliowy z truskawkami
- Ciasto orzechowe z jabłkami i śliwkami
- Miętowe torciki z jagodami
- Tarta szpinakowo-szczawiowa z truskawkami
- Migdałowe ciasto pleśniak – przepis
- Tarta z cukinią i kozim serem
- Babeczki red velvet
- 2 sposoby na kaczkę i mandarynki
- Pizzo-burger
- Ciasto à la Kinder Country
- Wegańskie sernikobrownie
- Greckie pierożki z serem graviera
- Ciasto z kremem budyniowym i bitą śmietaną
- Gulasz niemiecki
- Udka kurczaka z pieczonymi warzywami
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Delikatny pstrąg z duszonymi warzywami
- Pudding chlebowy
- Ciasto à la mars
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- DESER SZAMPAŃSKI
- Kanapka drwalska
- Zapiekane jajka z salami i papryką
- Sałatka w stylu greckim z makaronem kritharaki
- Szarlotka sypana
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
2266 dni temu
Czy ciasto rozmięknie jeśli zamiast truskawek użyję malin? ;)
odpowiedz
2264 dni temu
Drogi Gościu, dobrze wystudzone ciasto nie powinno rozmięknąć od malin. Możesz spróbować zastąpić nimi truskawki w tym przepisie.
2715 dni temu
Przepyszna tarta! W moim domu obowiązkowa w sezonie truskawkowym :) Polecam!
odpowiedz