Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Przygotowujemy zaczyn
Mleko lekko podgrzewamy. Drożdże rozkruszamy i rozpuszczamy w mleku z 1 łyżką cukru. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 10 minut. Z 1 żółtka, miękkiego masła, mąki, soli, 1 łyżki cukru oraz zaczynu drożdżowego zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. W międzyczasie morele zalewamy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą, obieramy ze skórki, kroimy na pół i pozbawiamy pestek.
Krok 2: Zagotowujemy krem
100 g śmietany zagotowujemy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z pozostałą śmietaną na gładką masę. Zagęszczamy nią gotującą się śmietanę, cały czas mieszając. Krem zdejmujemy z ognia, odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i mieszamy. Opcjonalnie dodajemy maksymalnie 2 szczypty kwiatów lawendy. Krem studzimy. Ciasto zagniatamy ponownie, rozwałkowujemy na odrobinie mąki, nadając mu owalny kształt (40 x 30 cm), i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 3: Pieczemy ciasto
Na cieście rozsmarowujemy krem, pozostawiając dookoła ok. 1 cm nieposmarowanego ciasta. Układamy połówki moreli i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez około 20-25 minut na złotobrązowy kolor.
Konfiturę z moreli lekko podgrzewamy, mieszając. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, morele smarujemy konfiturą i posypujemy pozostałymi kwiatami lawendy. Studzimy.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta Tatin
Poznaj przepis na typowo francuski deser - pyszną tartę z jabłkami, podawaną ze śmietankowymi lodami.
Tarta z gruszką i gorgonzolą
Pyszny sposób na gruszkę! W towarzystwie chrupiącego ciasta, słonego sera i orzechów smakuje doskonale.
Tarta cytrynowa z jagodami
Do cytrynowych aromatów doskonale pasują słodkie jagody. Tarta z takim nadzieniem będzie przepyszna!
Tarta z kremem cytrynowym
Tarty z różnymi nadzieniami i sezonowymi owocami to bardzo popularny i pyszny deser. Zobacz, jak łatwo przygotować tartę z kremem cytrynowym.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe
- Piernik staropolski
- Sernik piernikowy
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pierniki
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kutia
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Sałatka gyros
- Wegańska ryba po grecku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1598 dni temu
W sumie taka drożdżówka w wersji XXL :) pierwszy raz robiłem coś z lawendą, więc trochę obawiałem się smaku, ale wyszło naprawdę pysznie ciasto. Spróbuję w najbliższym czasie zrobić z niego mniejsze drożdżówki i zastąpić morele malinami, a lawendę macierzanką. Ciekawe, co z tego wyjdzie.
odpowiedz
1598 dni temu
Bardzo nam się podobają takie kulinarno-ogrodowe poszukiwania! Koniecznie daj znać, jak smakowała malinowa wersja tarty (albo "drożdżówki XXL") :)