Tarta z morelami i kremem lawendowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: Przygotowujemy zaczyn

Mleko lekko podgrzewamy. Drożdże rozkruszamy i rozpuszczamy w mleku z 1 łyżką cukru. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 10 minut. Z 1 żółtka, miękkiego masła, mąki, soli, 1 łyżki cukru oraz zaczynu drożdżowego zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. W międzyczasie morele zalewamy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą, obieramy ze skórki, kroimy na pół i pozbawiamy pestek.

Krok 2: Zagotowujemy krem

100 g śmietany zagotowujemy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z pozostałą śmietaną na gładką masę. Zagęszczamy nią gotującą się śmietanę, cały czas mieszając. Krem zdejmujemy z ognia, odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i mieszamy. Opcjonalnie dodajemy maksymalnie 2 szczypty kwiatów lawendy. Krem studzimy. Ciasto zagniatamy ponownie, rozwałkowujemy na odrobinie mąki, nadając mu owalny kształt (40 x 30 cm), i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 3: Pieczemy ciasto

Na cieście rozsmarowujemy krem, pozostawiając dookoła ok. 1 cm nieposmarowanego ciasta. Układamy połówki moreli i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez około 20-25 minut na złotobrązowy kolor.

Konfiturę z moreli lekko podgrzewamy, mieszając. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, morele smarujemy konfiturą i posypujemy pozostałymi kwiatami lawendy. Studzimy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Ventas Ventas
    1577 dni temu
    W sumie taka drożdżówka w wersji XXL :) pierwszy raz robiłem coś z lawendą, więc trochę obawiałem się smaku, ale wyszło naprawdę pysznie ciasto. Spróbuję w najbliższym czasie zrobić z niego mniejsze drożdżówki i zastąpić morele malinami, a lawendę macierzanką. Ciekawe, co z tego wyjdzie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1577 dni temu
    Bardzo nam się podobają takie kulinarno-ogrodowe poszukiwania! Koniecznie daj znać, jak smakowała malinowa wersja tarty (albo "drożdżówki XXL") :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!