
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- prostokątną formę do tart o wymiarze 35 x 12 cm
- papier do pieczenia
- suszoną fasolę lub groch
- folię spożywczą
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Zagniatamy ciasto
Na spód: masło kroimy w kostkę i zagniatamy szybko z cukrem pudrem, solą, 1 żółtkiem i mąką, w razie potrzeby dodajemy ok. 1 łyżki zimnej wody. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki.
Krok 2: Pieczemy tartę
Ciasto rozwałkowujemy cienko na odrobinie mąki i wykładamy nim natłuszczoną, prostokątną formę do tart z ruchomym dnem (35 x 12 cm), formując przy tym krawędź. Kilka razy nakłuwamy, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy suszoną fasolą/grochem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 10 minut. Papier i suszoną fasolę/groch usuwamy i pieczemy przez kolejne 5 minut na jasny kolor, aż ciasto będzie chrupiące. Studzimy na kratce do studzenia ciast, a następnie wyjmujemy z formy.
Krok 3: Przygotowujemy krem
Cytryny myjemy, skórkę z połowy owocu drobno ścieramy, obie cytryny wyciskamy, odmierzamy 100 ml soku.
Jagody przebieramy, myjemy i osuszamy. Żółtka, 150 ml wody i mąkę ziemniaczaną mieszamy. Śmietanę z cukrem zagotowujemy, mieszając. Dodajemy do mieszaniny żółtek. Wlewamy z powrotem do garnka. Zagotowujemy, ciągle mieszając, i krótko gotujemy na wolnym ogniu, aż krem zgęstnieje. Dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz masło, a następnie krem przekładamy na spód tarty. Obkładamy jagodami i studzimy przed podaniem. Kroimy na kawałki.
Wskazówka: Jeśli nie mamy wąskiej, prostokątnej formy, możemy po prostu podwoić ilość składników i tartę przygotować w formie do tart o średnicy 26 cm – drugi czas pieczenia wydłuży się wtedy z 5 do ok. 8 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta truskawkowa z kremem z białej i ciemnej czekolady
Truskawki najlepiej smakują z czekoladą, dlatego połączyliśmy te dwa składniki na spodzie z kruchego ciasta!

Tarta szpinakowo-borówkowa
Niezwykłe połączenie szpinaku i borówek! Spróbuj nietypowego zielonego ciasta z owocami!

Serowo-jabłkowa tarta saksońska
Kruchy spód, masa serowa, świeże jabłka i migdały. Pyszny pomysł na deser inspirowany popularnym ciastem saksońskim.

Zobacz przepisy
na święta
- Gravlax z tartymi buraczkami
- Pasztet z dzika
- Ajerkoniakowy tort wielkanocny
- Muffinki wielkanocne
- Wegański pasztet z orzechami włoskimi
- Jajko pieczone w awokado
- Tatar z buraków z żółtkiem z mango
- Pascha
- Biała kiełbasa zapiekana w sosie musztardowo-piwnym
- Roślinny tort marchewkowy
- Sernik limonkowy
- Wytrawna babka z groszkiem i prosciutto cotto
- Babka kawowa
- Sałatka jarzynowa z kaparami i rzeżuchą
- Sernik na zimno
- Faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach
- Czekoladowe babeczki wielkanocne
- Jajka po rosyjsku
- Tort czekoladowy z orzechami włoskimi
- Jajka zapiekane w szynce
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
500 dni temu
Do ciasta tylko 10 g masła? Czy można miało być 100? 🙂
odpowiedz
499 dni temu
Faktycznie masła powinno być więcej, a dokładnie 60 g. Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi! Przepis wrócił już do normy, także życzymy udanego pieczenia :)
1008 dni temu
Tarta robiona w okrągłej formie z podwojonymi składnikami- wyszła za pierwszym razem idealna. Zniknęły nawet okruszki :D Polecam i się nie zniechęcać ze względu na trudność!
odpowiedz