• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • prostokątną formę do tart o wymiarze 35 x 12 cm
  • papier do pieczenia
  • suszoną fasolę lub groch
  • folię spożywczą
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: Zagniatamy ciasto

Na spód: masło kroimy w kostkę i zagniatamy szybko z cukrem pudrem, solą, 1 żółtkiem i mąką, w razie potrzeby dodajemy ok. 1 łyżki zimnej wody. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki.

Krok 2: Pieczemy tartę

Ciasto rozwałkowujemy cienko na odrobinie mąki i wykładamy nim natłuszczoną, prostokątną formę do tart z ruchomym dnem (35 x 12 cm), formując przy tym krawędź. Kilka razy nakłuwamy, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy suszoną fasolą/grochem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 10 minut. Papier i suszoną fasolę/groch usuwamy i pieczemy przez kolejne 5 minut na jasny kolor, aż ciasto będzie chrupiące. Studzimy na kratce do studzenia ciast, a następnie wyjmujemy z formy.

Krok 3: Przygotowujemy krem

Cytryny myjemy, skórkę z połowy owocu drobno ścieramy, obie cytryny wyciskamy, odmierzamy 100 ml soku.

Jagody przebieramy, myjemy i osuszamy. Żółtka, 150 ml wody i mąkę ziemniaczaną mieszamy. Śmietanę z cukrem zagotowujemy, mieszając. Dodajemy do mieszaniny żółtek. Wlewamy z powrotem do garnka. Zagotowujemy, ciągle mieszając, i krótko gotujemy na wolnym ogniu, aż krem zgęstnieje. Dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz masło, a następnie krem przekładamy na spód tarty. Obkładamy jagodami i studzimy przed podaniem. Kroimy na kawałki.

Wskazówka: Jeśli nie mamy wąskiej, prostokątnej formy, możemy po prostu podwoić ilość składników i tartę przygotować w formie do tart o średnicy 26 cm – drugi czas pieczenia wydłuży się wtedy z 5 do ok. 8 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram