
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- prostokątną formę do tart o wymiarze 35 x 12 cm
- papier do pieczenia
- suszoną fasolę lub groch
- folię spożywczą
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Zagniatamy ciasto
Na spód: masło kroimy w kostkę i zagniatamy szybko z cukrem pudrem, solą, 1 żółtkiem i mąką, w razie potrzeby dodajemy ok. 1 łyżki zimnej wody. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki.
Krok 2: Pieczemy tartę
Ciasto rozwałkowujemy cienko na odrobinie mąki i wykładamy nim natłuszczoną, prostokątną formę do tart z ruchomym dnem (35 x 12 cm), formując przy tym krawędź. Kilka razy nakłuwamy, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy suszoną fasolą/grochem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 10 minut. Papier i suszoną fasolę/groch usuwamy i pieczemy przez kolejne 5 minut na jasny kolor, aż ciasto będzie chrupiące. Studzimy na kratce do studzenia ciast, a następnie wyjmujemy z formy.
Krok 3: Przygotowujemy krem
Cytryny myjemy, skórkę z połowy owocu drobno ścieramy, obie cytryny wyciskamy, odmierzamy 100 ml soku.
Jagody przebieramy, myjemy i osuszamy. Żółtka, 150 ml wody i mąkę ziemniaczaną mieszamy. Śmietanę z cukrem zagotowujemy, mieszając. Dodajemy do mieszaniny żółtek. Wlewamy z powrotem do garnka. Zagotowujemy, ciągle mieszając, i krótko gotujemy na wolnym ogniu, aż krem zgęstnieje. Dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz masło, a następnie krem przekładamy na spód tarty. Obkładamy jagodami i studzimy przed podaniem. Kroimy na kawałki.
Wskazówka: Jeśli nie mamy wąskiej, prostokątnej formy, możemy po prostu podwoić ilość składników i tartę przygotować w formie do tart o średnicy 26 cm – drugi czas pieczenia wydłuży się wtedy z 5 do ok. 8 minut.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Makówki śląskie
- Ciasto marchewkowe
- Guacamole
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Boczek pieczony
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Zupa grzybowa z makaronem
- Burek ze szpinakiem
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Przekąski sylwestrowe
- Ryba z piekarnika
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Jajka na miękko
- Świąteczne pierniczki
- Piernik świąteczny
- Mini burgery
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (4)
113 dni temu
Tarta wyszła dobra, ja ją zrobiłam w wersji tartaletek, tylko z przepisu wychodzi za mało ciasta. Trzeba przynajmniej zrobić potrójną porcję ciasta żeby zużyć krem.
Odpowiedz
748 dni temu
Do ciasta tylko 10 g masła? Czy można miało być 100? 🙂
Odpowiedz
748 dni temu
Faktycznie masła powinno być więcej, a dokładnie 60 g. Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi! Przepis wrócił już do normy, także życzymy udanego pieczenia :)
1257 dni temu
Tarta robiona w okrągłej formie z podwojonymi składnikami- wyszła za pierwszym razem idealna. Zniknęły nawet okruszki :D Polecam i się nie zniechęcać ze względu na trudność!
Odpowiedz