Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1. Kiełbasę nacinamy i podsmażamy
Białą kiełbasę delikatne nacinamy z jednej strony. Patelnię rozgrzewamy z odrobiną oleju. Układamy na niej kiełbasę i smażymy z obu stron do zarumienienia.
KROK 2. Kroimy cebulę
Cebulę kroimy w piórka. Zalewę z suszonych pomidorów odlewamy i odkładamy na bok, natomiast pomidory drobno siekamy. Paprykę konserwową kroimy w paski, a czosnek w plastry.
Podsmażoną kiełbasę przekładamy na talerz.
KROK 3. Gotujemy sos
Cebulę smażymy na złoty kolor na oleju pozostałym po suszonych pomidorach. Jeśli jest go za mało – dodajemy rzepakowego. Dodajemy czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Wlewamy odrobinę zalewy z papryki konserwowej. Dodajemy suszone pomidory. Mieszamy.
KROK 4. Doprawiamy sos
Dodajemy paprykę konserwową i całość podlewamy zalewą z papryki. Ponownie mieszamy. Doprawiamy pieprzem, cukrem, solą, majerankiem oraz słodką papryką do smaku. Chwilę dusimy.
Sos wykładamy na talerz. Kiełbaski układamy na sosie. Podajemy na gorąco z pieczywem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Łazanki
- Sernik pistacjowy
- Pierniki
- Ciasto na pierogi
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sałatka gyros
- Zupa grzybowa z makaronem
- Mini burgery
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Makowiec japoński
- Ciasto marchewkowe
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Przekąski sylwestrowe
- Ryba z piekarnika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania




Komentarze (4)
2779 dni temu
Mmm uwielbiam białą kiełbasę, ale w takim wydaniu jej nigdy nie robiłam - muszę zrobić, tym bardziej że lubię suszone pomidory :) A i polecam białą kiełbasę zrobić samemu https://youtu.be/WASl6l76g64, bo wbrew pozorom jej wykonanie jest bardzo szybkie i proste, a wszystkie składniki znajdziecie choćby w Lidlu :)
Odpowiedz
3510 dni temu
Dzieki za fajne przepisy na Wielkanoc :) Irena
Odpowiedz
3513 dni temu
Ta kiełbasa biała "PIKOK" chyba jest nieobrana, z flakiem. Dla mnie flak powinno się obierać ;)
Odpowiedz
3511 dni temu
Po co obierać, ma być nieobrana, taka jest najlepsza.