Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1. Kiełbasę nacinamy i podsmażamy
Białą kiełbasę delikatne nacinamy z jednej strony. Patelnię rozgrzewamy z odrobiną oleju. Układamy na niej kiełbasę i smażymy z obu stron do zarumienienia.
KROK 2. Kroimy cebulę
Cebulę kroimy w piórka. Zalewę z suszonych pomidorów odlewamy i odkładamy na bok, natomiast pomidory drobno siekamy. Paprykę konserwową kroimy w paski, a czosnek w plastry.
Podsmażoną kiełbasę przekładamy na talerz.
KROK 3. Gotujemy sos
Cebulę smażymy na złoty kolor na oleju pozostałym po suszonych pomidorach. Jeśli jest go za mało – dodajemy rzepakowego. Dodajemy czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Wlewamy odrobinę zalewy z papryki konserwowej. Dodajemy suszone pomidory. Mieszamy.
KROK 4. Doprawiamy sos
Dodajemy paprykę konserwową i całość podlewamy zalewą z papryki. Ponownie mieszamy. Doprawiamy pieprzem, cukrem, solą, majerankiem oraz słodką papryką do smaku. Chwilę dusimy.
Sos wykładamy na talerz. Kiełbaski układamy na sosie. Podajemy na gorąco z pieczywem.
Zobacz podobne
przepisy
Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
Z białej kiełbasy przygotuj niebanalne kotleciki z pysznym sosem chrzanowym. Doskonałe danie nie tylko od święta!
Petit salé, czyli francuska potrawka z peklowaną wieprzowiną i soczewicą
Marynowane mięso, biała kiełbasa, wędzony boczek... To będzie ciekawe i (tak, tak!) pochodzące z Francji danie.
Kaczka nadziewana limonkami z pieczonymi ziemniakami i marchewką
Pachnące mięso w chrupiącej skórce, które doskonale podkreśla uroczysty charakter rodzinnych spotkań.
Barszcz biały z kiełbasą
Wyrazista, chrzanowa zupa z dodatkiem kiełbasy. Przepis, który czerpie pełnymi garściami z tradycji kuchni polskiej.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kanapka jak śliwka w pasztet
- Schab z sosem pomidorowo-ziołowym i purée borowikowo-ziemniaczanym
- Sałatka z grillowanych owoców
- Ciasteczka makowo-migdałowe
- Gofry na maślance z sosem z limonki i karmelu
- Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką
- 2 sposoby na łososia - tradycyjny i nowoczesny
- Sałata na ciepło z pak choi i białą kiełbasą
- Makaron z dynią, szałwią i włoską szynką – przepis
- Tradycyjny żurek na zakwasie
- Kiszone i suszone pomidory
- Burger wołowy z serem pleśniowym i gruszką
- Humus z tahiną i płatkami chili
- Zapiekanki w stylu włoskim
- Biała kiełbasa zapiekana w sosie musztardowo-piwnym
- Tropikalne smoothie z liczi
- Spaghetti z łososiem
- Batony z orzechami pekan
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Kaszotto z kurczakiem, warzywami i kolendrą
- Tort malinowy
- Kopytka gryczane z delikatnym bolognese
- Chrupiące podudzia kurczaka z kolbą kukurydzy
- Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym
- Placuszki roti ze schabem
- Chlebowy suflet z serem
- Owoce pod chrupiącą kruszonką
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Nalewka z głogu
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
2396 dni temu
Mmm uwielbiam białą kiełbasę, ale w takim wydaniu jej nigdy nie robiłam - muszę zrobić, tym bardziej że lubię suszone pomidory :) A i polecam białą kiełbasę zrobić samemu https://youtu.be/WASl6l76g64, bo wbrew pozorom jej wykonanie jest bardzo szybkie i proste, a wszystkie składniki znajdziecie choćby w Lidlu :)
odpowiedz
3127 dni temu
Dzieki za fajne przepisy na Wielkanoc :) Irena
odpowiedz
3130 dni temu
Ta kiełbasa biała "PIKOK" chyba jest nieobrana, z flakiem. Dla mnie flak powinno się obierać ;)
odpowiedz
3128 dni temu
Po co obierać, ma być nieobrana, taka jest najlepsza.