Ciasteczka maślano-cytrynowe

Ola Tatka

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • sitko o drobnych oczkach
  • folię spożywczą
  • wycinaki do ciasteczek
  • wałek
  • stolnicę
  • papier do pieczenia
  • blachę do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Przygotuj wcześniej:

Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło.

Sposób przygotowania:

Krok 1: UCIERAMY MASŁO Z CUKREM

Miękkie masło ucieramy w misce z cukrem i cukrem wanilinowym.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA CIASTECZKA

Do masła dodajemy jajko i suche składniki przesiane przez sitko o drobnych oczkach: mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec dodajemy skórkę otartą z cytryny. Ponownie wyrabiamy.  

Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

Krok 3: WYKRAWAMY CIASTECZKA

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm na stolnicy oprószonej mąką i wykrawamy z niego dowolne kształty za pomocą wycinaków do ciasteczek.

Krok 4: PIECZEMY CIASTECZKA

Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zachowujemy między nimi równe odstępy. Pieczemy ok. 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar

  • 560 dni temu
    Mam pytanko: ile dni w puszce mozna trzymac te ciasteczka zeby zachowały smak?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    560 dni temu
    Jeśli puszka jest naprawdę szczelna, ciasteczka można przechowywać nawet 3-4 tygodnie.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!