
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sitko o drobnych oczkach
- folię spożywczą
- wycinaki do ciasteczek
- wałek
- stolnicę
- papier do pieczenia
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Przygotuj wcześniej:
Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło.
Sposób przygotowania:
Krok 1: UCIERAMY MASŁO Z CUKREM
Miękkie masło ucieramy w misce z cukrem i cukrem wanilinowym.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA CIASTECZKA
Do masła dodajemy jajko i suche składniki przesiane przez sitko o drobnych oczkach: mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec dodajemy skórkę otartą z cytryny. Ponownie wyrabiamy.
Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Krok 3: WYKRAWAMY CIASTECZKA
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm na stolnicy oprószonej mąką i wykrawamy z niego dowolne kształty za pomocą wycinaków do ciasteczek.
Krok 4: PIECZEMY CIASTECZKA
Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zachowujemy między nimi równe odstępy. Pieczemy ok. 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pierniki
- Piernik świąteczny
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Domek z piernika
- Łazanki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ryba po japońsku
- Mini burgery
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Makowiec japoński
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto na pierogi
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Świąteczne pierniczki
- Nuggetsy z kurczaka
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
194 dni temu
Chyba jest pomyłka w opisie: ciasteczka widoczne na zdjęciu na pewno nie są wykrawanie z placka o grubości 1cm. Zdaje się, że powinno być: 3-4mm.
Odpowiedz
932 dni temu
Mam pytanko: ile dni w puszce mozna trzymac te ciasteczka zeby zachowały smak?
Odpowiedz
932 dni temu
Jeśli puszka jest naprawdę szczelna, ciasteczka można przechowywać nawet 3-4 tygodnie.