Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sitko o drobnych oczkach
- folię spożywczą
- wycinaki do ciasteczek
- wałek
- stolnicę
- papier do pieczenia
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Przygotuj wcześniej:
Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło.
Sposób przygotowania:
Krok 1: UCIERAMY MASŁO Z CUKREM
Miękkie masło ucieramy w misce z cukrem i cukrem wanilinowym.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA CIASTECZKA
Do masła dodajemy jajko i suche składniki przesiane przez sitko o drobnych oczkach: mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec dodajemy skórkę otartą z cytryny. Ponownie wyrabiamy.
Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Krok 3: WYKRAWAMY CIASTECZKA
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm na stolnicy oprószonej mąką i wykrawamy z niego dowolne kształty za pomocą wycinaków do ciasteczek.
Krok 4: PIECZEMY CIASTECZKA
Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zachowujemy między nimi równe odstępy. Pieczemy ok. 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta cytrynowa
Tym razem zachęcamy do przygotowania pysznego deseru. Tarta cytrynowa to nasza propozycja dla wszystkich łasuchów.
Ucierane ciasto maślane z jabłkami i maślaną kruszonką
Jabłka i kruszonka to składniki pysznego ciasta, którym kusi Paweł. Dasz się namówić?
Babka mocno cytrynowa
Kiedy zrobisz babkę mocno cytrynową, pamiętaj – jedz ją szybko, zanim inni zrobią to za Ciebie! To połączenie kwaśnego ze słodkim daje efekt, któremu nie sposób się oprzeć.
Maślane ciasteczka – przepis
Te wyjątkowe ciasteczka możesz przygotować dla siebie lub obdarować nimi kogoś bliskiego! Spróbuj wszystkich trzech wersji i stwórz wyjątkowy cookie box!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Imbirowo - cytrynowe krewetki z chilli na grzankach
- Ciastka czekoladowe z żurawiną i orzechami włoskimi
- Grillowany pstrąg łososiowy w szynce szwarcwaldzkiej
- Ciastka cynamonowe
- Czekoladowe ciasteczka
- Bułeczki wielkanocne
- Krem z gotowanym indykiem
- Makaron z wędzonym łososiem w sosie musztardowym
- Zapiekanka ziemniaczana
- Orzechowiec
- Wegański twarożek z ziołami
- Śląska szpajza cytrynowa
- Pierogi z serem i kaszą
- Ciasteczka żurawinowe
- Wegański mazurek ze świeżymi owocami
- Frittata z boczkiem i młodą kapustą
- Faszerowane cygaretki z łososia
- Cookie box: ciasteczka maślane z orzechami
- Kuleczki z koziego sera
- Roladki z ciasta francuskiego z łososiem
- Karmelowy sernik z rosą
- Chleb brioche z musem figowym
- Ajerkoniakowy tort wielkanocny
- Murzin wielkanocny
- Hummus bowl
- Zapiekanki z grillowanym kurczakiem
- Ciasteczka pistacjowe z białą czekoladą
- Sałatka z boczkiem i chorizo
- Grzybowe carpaccio ze śliwkami i boczkiem
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
560 dni temu
Mam pytanko: ile dni w puszce mozna trzymac te ciasteczka zeby zachowały smak?
odpowiedz
560 dni temu
Jeśli puszka jest naprawdę szczelna, ciasteczka można przechowywać nawet 3-4 tygodnie.