zobacz film Cookie box: ciasteczka maślane w cukrze trzcinowym

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Z podanych w przepisie składników przygotujesz 1 rodzaj ciasteczek. Aby dodatkowo wykonać CIASTECZKA Z ORZECHAMI i CIASTECZKA CZEKOLADOWE, pomnóż składniki na ciasto x 3. Przygotowane ciasto podziel na 3 równe części.

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ CIASTA

Masło łączymy z cukrem w misie miksera i ucieramy na małych obrotach.

Dodajemy nasionka laski wanilii (rozcinamy laskę wzdłuż i wyjmujemy nasiona ze środka za pomocą ostrza noża). Zwiększamy obroty miksera i miksujemy ok. 3 minut.

Dodajemy żółtka i ponownie zwalniamy obroty miksera. Całość miksujemy do połączenia składników ok. 3 minut.

KROK 2: DODAJEMY MĄKĘ

Dodajemy mąkę i wyrabiamy całość za pomocą łopatki silikonowej, aż otrzymamy ciasto o jednolitej konsystencji.

KROK 3: FORMUJEMY CIASTECZKA

Ciasto ugniatamy przez chwilę, a następnie zagniatamy w kulę. Przekładamy ją na blat lub dużą deskę i formujemy w długi wałek o grubości ok. 5 cm. Dzielimy wałek na równe kawałki.

Każdy kawałek formujemy dłońmi w kulkę, a następnie obtaczamy w cukrze trzcinowym, rozpłaszczamy i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

KROK 4: PIECZEMY CIASTECZKA

Ciasteczka pieczemy przez ok. 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!