Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Z podanych w przepisie składników przygotujesz 1 rodzaj ciasteczek. Aby dodatkowo wykonać CIASTECZKA Z ORZECHAMI i CIASTECZKA CZEKOLADOWE, pomnóż składniki na ciasto x 3. Przygotowane ciasto podziel na 3 równe części.
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ CIASTA
Masło łączymy z cukrem w misie miksera i ucieramy na małych obrotach.
Dodajemy nasionka laski wanilii (rozcinamy laskę wzdłuż i wyjmujemy nasiona ze środka za pomocą ostrza noża). Zwiększamy obroty miksera i miksujemy ok. 3 minut.
Dodajemy żółtka i ponownie zwalniamy obroty miksera. Całość miksujemy do połączenia składników ok. 3 minut.
KROK 2: DODAJEMY MĄKĘ
Dodajemy mąkę i wyrabiamy całość za pomocą łopatki silikonowej, aż otrzymamy ciasto o jednolitej konsystencji.
KROK 3: FORMUJEMY CIASTECZKA
Ciasto ugniatamy przez chwilę, a następnie zagniatamy w kulę. Przekładamy ją na blat lub dużą deskę i formujemy w długi wałek o grubości ok. 5 cm. Dzielimy wałek na równe kawałki.
Każdy kawałek formujemy dłońmi w kulkę, a następnie obtaczamy w cukrze trzcinowym, rozpłaszczamy i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
KROK 4: PIECZEMY CIASTECZKA
Ciasteczka pieczemy przez ok. 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Zobacz podobne
przepisy
Wianki z orzechami i polewą
Przygotuj okrągłe ciasteczka z polewą pomarańczową i mnóstwem orzechów włoskich!
Ciasteczka marchewkowo-bananowe
Doskonałe ciasteczka na drugie śniadanie! Łatwe, szybkie w wykonaniu. Można je chrupać na przerwie w szkole!
Kruche ciastka przez maszynkę
Smak dzieciństwa przypomniany dzięki przepisowi Pawła! Te kruche, maślane ciasteczka z maszynki skórki przywołają najlepsze wspomnienia, a ich pieczenie stanie się Waszą rodzinną tradycją.
Ciasteczka brownie – wegańskie!
Ekstremalnie czekoladowe, roślinne ciasteczka z miękkim środkiem i chrupką skórką. Łatwe w przygotowaniu i przepyszne w smaku.
Maślane ciasteczka w cookie boxie
Paweł Małecki prezentuje zaskakująco łatwy przepis na maślane ciasteczka z cukrem. To niezawodny klasyk, który zawsze warto mieć w kuchennej szafce. Zwłaszcza że odpowiednio przechowywane ciastka długo zachowują świeżość! Znakomicie smakują jako dodatek do herbaty lub kawy. Ciasteczka maślane z cukrem bezbłędnie spisują się też ze szklanką ciepłego mleka! Możesz postawić je na stole podczas wizyty gości – chyba nie ma osoby, która potrafi się im oprzeć!
Ciastka maślane z cukrem w ozdobnym pudełku to fantastyczny prezent od serca, który warto wręczyć komuś bliskiemu. Możesz podarować je rodzicom na dzień Matki lub Ojca czy też na Dzień Babci lub Dziadka. Paweł Małecki sugeruje skomponowanie zestawu składającego się z kruchych ciasteczek maślanych z cukrem w wersji bez dodatków, a także z kakao oraz orzechami. A może wprowadzisz do nich inne dodatki? Poniżej znajdziesz kilka propozycji. Być może któraś z nich przypadnie Ci do gustu. Sprawdź, o czym pamiętać, korzystając z powyższego przepisu na ciasteczka maślane.
Jak zrobić maślane ciasteczka?
To naprawdę szybkie ciasteczka maślane. Pełen czas ich przygotowania wynosi zaledwie 35 minut! Ich podstawowa wersja zakłada wykorzystanie tylko kilku produktów (cukru pudru, wanilii, masła, mąki pszennej oraz jajka), które być może masz już w kuchni! Jeśli nie, to na pewno nie będziesz mieć problemu z ich nabyciem. Przyjrzyjmy się więc przepisowi na ciastka maślane pod kątem składników.
Przepis na ciasteczka maślane zakłada użycie mąki pszennej. Zwróć jednak uwagę na jej typ. W uzyskaniu odpowiedniej kruchości pomogą Ci mąki z niewielką zawartością białka, najlepiej typu 405 lub 450. O czym jeszcze pamiętać? Ciastka maślane najlepiej smakują z dodatkiem naturalnej laski wanilii. Kiedy jednak nie masz jej pod ręką, nie musisz rezygnować z naszego wypieku! Proste rozwiązanie to aromatyzowany wanilią cukier waniliowy. Zapewnia wypiekom apetyczny zapach i smak. Jeszcze tańsza, łatwo dostępna opcja to cukier wanilinowy. Dobry wybór to pasta waniliowa zawierająca prawdziwe ziarna wanilii. Uważaj jednak z jej ilością, ponieważ ma dość wyrazisty smak. Maślane ciasteczka udadzą się również dodatkiem z ekstraktu migdałowego, który jest dość słodki i wyrazisty. Uwaga – stosuj go wyjątkowo oszczędnie. Co więcej, pozostań przy użyciu prawdziwego masła. Nawet najlepsze zamienniki nie są w stanie odtworzyć jego subtelnego charakteru. Zresztą już nazwa przepisu wskazuje, że chodzi właśnie o maślane ciastka!
Radzimy pozostać przy cukrze trzcinowym, który ma łatwo wyczuwalny karmelowy posmak. Idealnie pasuje on do smaku szybkich ciastek maślanych! W ostateczności jednak możesz wymienić go na cukier biały o dużych kryształach, które pięknie połyskują na powierzchni słodkich smakołyków. Ponadto przepis na maślane ciastka autorstwa Pawła Małeckiego zakłada stworzenie okrągłych ciastek, którym kształt nadasz własnoręcznie. Zapewniamy jednak, że możesz pokusić się również o nadanie im bardziej fantazyjnych kształtów, choćby za pomocą rozmaitych foremek. Nasz przepis na ciastka maślane sprzyja różnego rodzaju modyfikacjom. Przy czym przede wszystkim zachęcamy do rozpoczęcia przygody z ciastkami od wypróbowania oryginalnej receptury.
Przepis na maślane ciasteczka ze smakowitymi dodatkami
Wiesz już, jak skorzystać z przepisu na ciasteczka maślane w podstawowej odsłonie. Jednak jak postąpić z dodatkami do tego pysznego wypieku? Zacznijmy od kilku słów o kruchych ciastkach maślanych z kakao. Polecamy wybrać niesłodzone kakao, aby wypieki nie okazały się zbyt słodkie. Nie przesadzaj z jego ilością, aby kruche ciasteczka maślane nie stały się suche. Możesz także dodać posiekane kawałki czekolady, które ciekawie wzbogacą strukturę wypieku. Dodadzą one ciastkom słodyczy i kremowego smaku. Ciekawy wybór to też skórka pomarańczowa. Miłośnicy połączenia czekolady i pomarańczy z pewnością uznają je za strzał w dziesiątkę.
Za to proste ciasteczka maślane z orzechami pokochają osoby, które lubią lekko chrupiące przekąski. Tradycyjne ciasteczka maślane dobrze smakują również z posiekanymi orzechami, takimi jak migdały, laskowe, włoskie czy orzechy pekan. Dodają słodkościom chrupkości i wyrazistego smaku.
Inne godne uwagi dodatki? Proste ciastka maślane możesz upiec z suszonymi owocami, takimi jak rodzynki, suszone śliwki, daktyle czy suszone wiśnie. Delikatnie owocowy smak świetnie pasuje do maślanego charakteru wypieku. Na tym jednak nie koniec ciekawych propozycji urozmaicenia przepisu na kruche ciastka maślane. Ich klasyczną odsłonę szybko odmienisz za pomocą aromatycznych przypraw – warto spróbować zwłaszcza w okresie świątecznym! Cynamon, gałka muszkatołowa, imbir czy goździki doskonale wpisują się w smaki dominujące w okresie bożonarodzeniowym. W takim wydaniu idealnie nadają się do umieszczenia cookie boxie. Kruche ciasteczka maślane świetnie smakują również z polewą z czekolady lub lukru. To kolejny sposób, aby nadać im niepowtarzalny charakter i piękny wygląd.
Szybkie maślane ciasteczka na prezent i nie tylko
Wiesz, jak zrobić ciasteczka maślane w różnych odsłonach. Czas więc na kilka słów o opakowaniu. Kruche maślane ciasteczka najdłużej zachowują świeżość szczelnie zapakowane. Na własny użytek możesz umieścić je w plastikowym pojemniku. Jeśli jednak chcesz podarować je bliskiej osobie, znacznie lepszym pomysłem będzie włożenie ich do eleganckiej puszki lub blaszanego pojemnika z wybranym przez Ciebie wzorem. W środku wyłóż je ładną serwetką, a całość dodatkowo udekoruj wstążką. Takie pyszne ciasteczka maślane w estetycznej oprawie z pewnością na długo pozostaną w pamięci obdarowanej osoby.
Oczywiście kruche ciasteczka maślane to tylko jedna z propozycji Kuchni Lidla. W naszej bogatej kolekcji przepisów znajdziesz choćby wyśmienite ciasteczka marchewkowo-bananowe czy wegańskie ciasteczka z brownie! Koniecznie je wypróbuj!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona ryba po grecku
- Śledzie po kaszubsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Uszka z grzybami
- Wigilijny makowiec
- Błyskawiczne pierniczki
- Sałatka gyros
- Kompot z suszu z cytryną
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sernik krakowski
- Golonka pieczona po bawarsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
369 dni temu
Bardzo dobre.
odpowiedz