
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Z podanych w przepisie składników przygotujesz 1 rodzaj ciasteczek. Aby dodatkowo wykonać CIASTECZKA Z ORZECHAMI i CIASTECZKA CZEKOLADOWE, pomnóż składniki na ciasto x 3. Przygotowane ciasto podziel na 3 równe części.
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ CIASTA
Masło łączymy z cukrem w misie miksera i ucieramy na małych obrotach.
Dodajemy nasionka laski wanilii (rozcinamy laskę wzdłuż i wyjmujemy nasiona ze środka za pomocą ostrza noża). Zwiększamy obroty miksera i miksujemy ok. 3 minut.
Dodajemy żółtka i ponownie zwalniamy obroty miksera. Całość miksujemy do połączenia składników ok. 3 minut.
KROK 2: DODAJEMY MĄKĘ
Dodajemy mąkę i wyrabiamy całość za pomocą łopatki silikonowej, aż otrzymamy ciasto o jednolitej konsystencji.
KROK 3: FORMUJEMY CIASTECZKA
Ciasto ugniatamy przez chwilę, a następnie zagniatamy w kulę. Przekładamy ją na blat lub dużą deskę i formujemy w długi wałek o grubości ok. 5 cm. Dzielimy wałek na równe kawałki.
Każdy kawałek formujemy dłońmi w kulkę, a następnie obtaczamy w cukrze trzcinowym, rozpłaszczamy i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
KROK 4: PIECZEMY CIASTECZKA
Ciasteczka pieczemy przez ok. 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańskie ciasteczka brownie
Ekstremalnie czekoladowe, roślinne ciasteczka z miękkim środkiem i chrupką skórką. Łatwe w przygotowaniu i przepyszne w smaku.


Kruche ciasteczka z maszynki
Smak dzieciństwa przypomniany dzięki przepisowi Pawła! Te kruche, maślane ciasteczka z maszynki skórki przywołają najlepsze wspomnienia, a ich pieczenie stanie się Waszą rodzinną tradycją.

Ciasteczka marchewkowo-bananowe
Doskonałe ciasteczka na drugie śniadanie! Łatwe, szybkie w wykonaniu. Można je chrupać na przerwie w szkole!

Wianki z orzechami i polewą
Przygotuj okrągłe ciasteczka z polewą pomarańczową i mnóstwem orzechów włoskich!

Komentarze (0)