
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachy do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Zagniatamy ciasto
Orzechy włoskie drobno mielemy. Zagniatamy z pokrojonym w kostkę masłem, cukrem, miodem, solą, mąką i proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy gładkie ciasto, dodając, w razie potrzeby, 1 łyżkę zimnej wody. Ciasto wstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki.
Krok 2: Pieczemy wianki
Następnie z ciasta na odrobinie mąki formujemy cienkie wałki (o średnicy ok. 1 cm). Kroimy na kawałki i pleciemy z nich wieńce (o średnicy ok. 6 cm), końcówki dobrze ściskamy. Układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia (blachy, których od razu nie wstawiamy do piekarnika, wkładamy jeszcze raz do lodówki). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 14 minut aż do zarumienienia. Pozostawiamy na blasze do wystygnięcia.
Krok 3: Polewamy wianki polewą
Pozostałe orzechy i kandyzowaną skórkę pomarańczową siekamy i mieszamy. Przesiewamy cukier puder i stopniowo dodajemy taką ilość soku wyciśniętego z pomarańczy, aby powstała niezbyt płynna polewa. Smarujemy nią wianki. Na koniec wianki posypujemy mieszanką orzechów włoskich i pozostawiamy do wyschnięcia.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Łazanki
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Domek z piernika
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Przekąski sylwestrowe
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto marchewkowe
- Śledź w oleju
- Świąteczne pierniczki
- Śledzie po kaszubsku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ryba z piekarnika
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)