Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachy do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Zagniatamy ciasto
Orzechy włoskie drobno mielemy. Zagniatamy z pokrojonym w kostkę masłem, cukrem, miodem, solą, mąką i proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy gładkie ciasto, dodając, w razie potrzeby, 1 łyżkę zimnej wody. Ciasto wstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki.
Krok 2: Pieczemy wianki
Następnie z ciasta na odrobinie mąki formujemy cienkie wałki (o średnicy ok. 1 cm). Kroimy na kawałki i pleciemy z nich wieńce (o średnicy ok. 6 cm), końcówki dobrze ściskamy. Układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia (blachy, których od razu nie wstawiamy do piekarnika, wkładamy jeszcze raz do lodówki). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 14 minut aż do zarumienienia. Pozostawiamy na blasze do wystygnięcia.
Krok 3: Polewamy wianki polewą
Pozostałe orzechy i kandyzowaną skórkę pomarańczową siekamy i mieszamy. Przesiewamy cukier puder i stopniowo dodajemy taką ilość soku wyciśniętego z pomarańczy, aby powstała niezbyt płynna polewa. Smarujemy nią wianki. Na koniec wianki posypujemy mieszanką orzechów włoskich i pozostawiamy do wyschnięcia.
Zobacz podobne
przepisy
Wieniec z Frankfurtu
Słynne ciasto prosto z niemieckiego Frankfurtu zawitało też w Kuchni Lidla. Biszkoptowe, kremowe i sycące – po prostu pyszne!
Rolada pomarańczowa
Pulchny biszkopt z nutą przypraw korzennych, sprężysta cytrusowo-śmietanowa masa i słodka polewa – połączenie doskonałe.
Wieniec drożdżowy z powidłami
Pachnące, złociste ciasto z dodatkiem powideł i suszonych śliwek. Wygląda naprawdę imponująca, a smakuje doskonale!
Wieniec morelowo-figowy
Połączenie suszonych owoców i ciasta drożdżowego? Tak! W postaci wieńca drożdżowego z nadzieniem morelowo-figowym smakuje doskonale!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Baklawa grecka
- Lody śliwkowo-orzechowe z miodem
- Ciasto "pszczółka" z orzechami włoskimi
- Hiszpańskie ciasto drożdżowe z konfiturą z pomarańczy
- Makaron z porem i pesto z orzechów włoskich
- Okrągłe cukinie z farszem z mięsa mielonego
- Jabłka grójeckie pod jaglaną kruszonką
- Muffiny orkiszowe z orzechami włoskimi
- Tarta flambee
- Biszkopt z galaretką pomarańczową
- Dynia faszerowana komosą ryżową
- Ciasteczka żurawinowe
- Wegański pasztet z orzechami włoskimi
- Roślinny tort marchewkowy
- Rustykalny chleb na zakwasie z bakaliami
- Placuszki z botwinki z dipem chrzanowym
- Sałatka z kwiatem bananowca
- Omlet z wędzonym łososiem i awokado
- Wegańska kiełbasa z grilla
- Szybki makaron chow mein z tofu i marynowanym imbirem
- Wafle przekładane pianką i galaretką z truskawek
- Kremowa jajecznica z pomidorami
- Pieczony bakłażan z indykiem
- Pieczona owsianka à la brownie
- Udziec z sarny pieczony w rękawie
- Zupa nic z kluskami leniwymi
- Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej
- Mleko gdańskie
- Makaron z truskawkami
- Cukier waniliowo-pomarańczowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)