Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ciasto biszkoptowo-tłuszczowe
Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę za pomocą miksera. Stopniowo dodajemy białka i jajka (jajka muszą mieć temperaturę pokojową). Wszystko razem dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, mączkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki. Na koniec dodajemy sok z ½ cytryny i skórkę otartą z 1 cytryny oraz rum. Całość dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do okrągłej formy do pieczenia (forma typu wieniec), wcześniej wysmarowanej rozpuszczonym masłem i podsypanej mąką. Ciasto pieczemy przez 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 165 stopni C (z termoobiegiem) lub 175 stopni C (bez termoobiegu). Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Krem maślano-budyniowy
400 ml mleka zagotowujemy w garnku. Cukier, żółtka i cukier wanilinowy ucieramy w misce, następnie dodajemy budyń oraz 100 ml mleka i dokładnie mieszamy. Całą masę wlewamy do gotującego się w garnku mleka i cały czas mieszając, doprowadzamy do zagotowania. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i studzimy. Masło napowietrzamy mikserem i łączymy z wystudzoną masą budyniową. Krem wkładamy na kilka chwil do lodówki.
Poncz do nasączenia
Wodę z cukrem zagotowujemy, dodajemy sok z cytryny, studzimy. Do chłodnego ponczu dodajemy rum.
Ganasz (krem) czekoladowy
Śmietankę zagotowujemy w garnku, kuwerturę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, następnie łączymy ze śmietanką. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy miękkie masło i rum. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki, często mieszając (nie dopuszczamy do tego aby ganasz ściągnął za mocno).
Upieczone i wystudzone ciasto biszkoptowo-tłuszczowe kroimy płasko na 3 części, następnie pierwszą część nakrapiamy ponczem. Za pomocą worka cukierniczego na brzegi ciasta nakładamy krem, a w środku umieszczamy konfiturę jagodową. Nakładamy kolejną część ciasta, nakrapiamy ponczem, nakładamy krem i konfiturę. Na koniec układamy wierzchnią, ostatnią część ciasta. Całe ciasto smarujemy pozostałą ilością kremu, następnie wstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę. Po wyjęciu z lodówki ciasto wygładzamy i obsypujemy zmielonymi orzechami. Ciasto dekorujemy, wyszprycowanymi za pomocą worka cukierniczego, rozetkami z ganaszu oraz suszonymi owocami.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto kokosowo-ananasowe
Niesamowicie intensywne i różnorodne w smaku ciasto z musem czekoladowym, kokosowym i kremem angielskim. Lekkie i pyszne.
Macedoński tort chałwowy
Sprawdź przepis Pawła na tort dla miłośników chałwy i greckich deserów, pełnych słodyczy i czekolady!
Cytrynowe Orzeźwienie
Kruchy i orzeźwiający torcik z aromatyczną cytryną i migdałami to idealny dodatek do popołudniowej kawy, nie tyko latem!
Czekoladowe ciasto meksykańskie
Intensywnie czekoladowe, wilgotne ciasto z mango i odrobiną papryki rodem z Meksyku! Wypróbuj przepis Pawła już dziś!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczne pierniczki
- Sernik krakowski
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Piernik staropolski
- Wigilijny makowiec
- Sernik piernikowy
- Kompot z suszu z cytryną
- Kapusta z grochem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (20)
1063 dni temu
a może by tak pokazać w przekroju, hę? najlepszego nie pokazałeś ;(
odpowiedz
3678 dni temu
Drogi Gościu, nie trzeba robić długich przerw pomiędzy dodawaniem jajek. Ważne jest jednak, by jajka miały temperaturę pokojową.
odpowiedz
3678 dni temu
Na jakiej prędkości(niskiej, średniej czy wysokiej) miksera wbijamy po 1 jajku? Czy każde jajko miksujemy tylko chwilkę czy może dłużej do dokładnego połączenia? Pytam, ponieważ na etapie dodawania drugiego jajka masa mi się zwarzyła? Pozdrawiam
odpowiedz
3731 dni temu
Drogi Gościu niestety nie jesteśmy w stanie odpowiedzieć jednoznacznie na to pytanie, gdyż czas zależy od kilku czynników: mocy miksera, temperatury masła, grubości cukru... Ucieranie masła z cukrem to jedna z tych czynności, przy których trzeba obserwować efekt, by wiedzieć, kiedy już jest gotowe.
odpowiedz
3731 dni temu
Ile minut trzeba miksować masło z cukrem przed dodaniem jajek i białek? Pytam o granice czasowe, ponieważ nie wiem czy wystarczy 2 minuty do zbielenia czy raczej około 10 minut do dobrego napowietrzenia? Dziękuję za odpowiedź:)
odpowiedz
4063 dni temu
Maju następnym razem oczywiście możesz zamienić ciasto na biszkopt, jeśli jego konsystencja bardziej Ci odpowiada. Z pewnością również będzie pyszne!
odpowiedz
4063 dni temu
Zrobiłam i oto moja opinia: Rodzaj ciasta mi nie smakuje. Jest zbyt "gliniaste". Wydaje mi się ponadto, że za mokre wyszło po nasączeniu proponowaną ilością ponczu. Krem smaczny, pomysł z nałożeniem na blaty także. Wolalałbym zrobić je na zwykłym biszkopcie, ale wtedy tracimy sens wypieku...
odpowiedz
4092 dni temu
Maju cukru wanilinowego w kremie powinno być 1 opakowanie.
odpowiedz
4093 dni temu
Bardzo dobre ciasto. Pierwszy raz piekłam z przepisu Pana Pawła. Jestem bardzo zadowolona.
odpowiedz
4093 dni temu
w skladnikach kremu nie ma cukru waniliowego a w wykonaniu jest . nie wiem czy 90g cukru to waga razem z waniliowym czy bez. prosze o korektę. pozdrawiam
odpowiedz
4095 dni temu
A rum jest pyszny w Lidlu,do ciast super się sprawdza :)
odpowiedz
4095 dni temu
Mmm, Frankfurt... Ten "wieniec" smakuje Frankfurtem i moimi podróżami :D
odpowiedz
4096 dni temu
Maju tak, zarówno kuwerturę jak i rum kupisz w Lidlu. A konfitura z owoców leśnych również będzie doskonała do tego ciasta! :) Mamy nadzieję, że będzie Ci smakowało!
odpowiedz
4096 dni temu
aha i tę kuwerturę czy też kupię w Lidlu?
odpowiedz
4096 dni temu
właśnie właśnie, w Lidlu poszukiwałam konfitury z czarnej porzeczki i nie było, więc kupiłam z owoców leśnych myślę, że też będzie odpwiednia. A czy rum kupię też w Lidlu??
odpowiedz
4097 dni temu
Faktycznie na filmie Paweł używa konfitury jagodowej, ale obie sprawdzą się świetnie! :) Mimo to dziękujemy za czujność i dla jasności także w przepisie poprawiliśmy konfiturę na jagodową.
odpowiedz
4098 dni temu
Jagody czy czarna porzeczka? Na filmie jest jedno w przepisie drugie!
odpowiedz
4099 dni temu
Dokładnie tak! Z masy czekoladowej (ganaszu) robimy dekorację :)
odpowiedz
4100 dni temu
Z masy czekoladowej zrobione są dekoracyjne rozetki
odpowiedz
4100 dni temu
A co robimy z masą czekoladową?ciasto smarujemy masą budyniową i dżemem.
odpowiedz
zobacz wszystkie