zobacz film Wieniec z Frankfurtu

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Ciasto biszkoptowo-tłuszczowe

Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę za pomocą miksera. Stopniowo dodajemy białka i jajka (jajka muszą mieć temperaturę pokojową). Wszystko razem dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, mączkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki. Na koniec dodajemy sok z ½ cytryny i skórkę otartą z 1 cytryny oraz rum. Całość dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do okrągłej formy do pieczenia (forma typu wieniec), wcześniej wysmarowanej rozpuszczonym masłem i podsypanej mąką. Ciasto pieczemy przez 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 165 stopni C (z termoobiegiem) lub 175 stopni C (bez termoobiegu). Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

Krem maślano-budyniowy

400 ml mleka zagotowujemy w garnku. Cukier, żółtka i cukier wanilinowy ucieramy w misce, następnie dodajemy budyń oraz 100 ml mleka i dokładnie mieszamy. Całą masę wlewamy do gotującego się w garnku mleka i cały czas mieszając, doprowadzamy do zagotowania. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i studzimy. Masło napowietrzamy mikserem i łączymy z wystudzoną masą budyniową. Krem wkładamy na kilka chwil do lodówki.

Poncz do nasączenia

Wodę z cukrem zagotowujemy, dodajemy sok z cytryny, studzimy. Do chłodnego ponczu dodajemy rum.

Ganasz (krem) czekoladowy

Śmietankę zagotowujemy w garnku, kuwerturę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, następnie łączymy ze śmietanką. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy miękkie masło i rum. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki, często mieszając (nie dopuszczamy do tego aby ganasz ściągnął za mocno).

Upieczone i wystudzone ciasto biszkoptowo-tłuszczowe kroimy płasko na 3 części, następnie pierwszą część nakrapiamy ponczem. Za pomocą worka cukierniczego na brzegi ciasta nakładamy krem, a w środku umieszczamy konfiturę jagodową. Nakładamy kolejną część ciasta, nakrapiamy ponczem, nakładamy krem i konfiturę. Na koniec układamy wierzchnią, ostatnią część ciasta. Całe ciasto smarujemy pozostałą ilością kremu, następnie wstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę. Po wyjęciu z lodówki ciasto wygładzamy i obsypujemy zmielonymi orzechami. Ciasto dekorujemy, wyszprycowanymi za pomocą worka cukierniczego, rozetkami z ganaszu oraz suszonymi owocami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (19)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1489 dni temu
    Drogi Gościu, nie trzeba robić długich przerw pomiędzy dodawaniem jajek. Ważne jest jednak, by jajka miały temperaturę pokojową.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1489 dni temu
    Na jakiej prędkości(niskiej, średniej czy wysokiej) miksera wbijamy po 1 jajku? Czy każde jajko miksujemy tylko chwilkę czy może dłużej do dokładnego połączenia? Pytam, ponieważ na etapie dodawania drugiego jajka masa mi się zwarzyła? Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1543 dni temu
    Drogi Gościu niestety nie jesteśmy w stanie odpowiedzieć jednoznacznie na to pytanie, gdyż czas zależy od kilku czynników: mocy miksera, temperatury masła, grubości cukru... Ucieranie masła z cukrem to jedna z tych czynności, przy których trzeba obserwować efekt, by wiedzieć, kiedy już jest gotowe.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1543 dni temu
    Ile minut trzeba miksować masło z cukrem przed dodaniem jajek i białek? Pytam o granice czasowe, ponieważ nie wiem czy wystarczy 2 minuty do zbielenia czy raczej około 10 minut do dobrego napowietrzenia? Dziękuję za odpowiedź:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1875 dni temu
    Maju następnym razem oczywiście możesz zamienić ciasto na biszkopt, jeśli jego konsystencja bardziej Ci odpowiada. Z pewnością również będzie pyszne!

    odpowiedz

  • Maja Maja
    1875 dni temu
    Zrobiłam i oto moja opinia: Rodzaj ciasta mi nie smakuje. Jest zbyt "gliniaste". Wydaje mi się ponadto, że za mokre wyszło po nasączeniu proponowaną ilością ponczu. Krem smaczny, pomysł z nałożeniem na blaty także. Wolalałbym zrobić je na zwykłym biszkopcie, ale wtedy tracimy sens wypieku...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1904 dni temu
    Maju cukru wanilinowego w kremie powinno być 1 opakowanie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1904 dni temu
    Bardzo dobre ciasto. Pierwszy raz piekłam z przepisu Pana Pawła. Jestem bardzo zadowolona.

    odpowiedz

  • Maja Maja
    1905 dni temu
    w skladnikach kremu nie ma cukru waniliowego a w wykonaniu jest . nie wiem czy 90g cukru to waga razem z waniliowym czy bez. prosze o korektę. pozdrawiam

    odpowiedz

  • Zosia Zosia
    1906 dni temu
    A rum jest pyszny w Lidlu,do ciast super się sprawdza :)

    odpowiedz

  • Viola ;) Viola ;)
    1906 dni temu
    Mmm, Frankfurt... Ten "wieniec" smakuje Frankfurtem i moimi podróżami :D

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1908 dni temu
    Maju tak, zarówno kuwerturę jak i rum kupisz w Lidlu. A konfitura z owoców leśnych również będzie doskonała do tego ciasta! :) Mamy nadzieję, że będzie Ci smakowało!

    odpowiedz

  • Maja Maja
    1908 dni temu
    aha i tę kuwerturę czy też kupię w Lidlu?

    odpowiedz

  • Maja Maja
    1908 dni temu
    właśnie właśnie, w Lidlu poszukiwałam konfitury z czarnej porzeczki i nie było, więc kupiłam z owoców leśnych myślę, że też będzie odpwiednia. A czy rum kupię też w Lidlu??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1909 dni temu
    Faktycznie na filmie Paweł używa konfitury jagodowej, ale obie sprawdzą się świetnie! :) Mimo to dziękujemy za czujność i dla jasności także w przepisie poprawiliśmy konfiturę na jagodową.

    odpowiedz

  • Gośćmarta Gośćmarta
    1909 dni temu
    Jagody czy czarna porzeczka? Na filmie jest jedno w przepisie drugie!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1911 dni temu
    Dokładnie tak! Z masy czekoladowej (ganaszu) robimy dekorację :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1911 dni temu
    Z masy czekoladowej zrobione są dekoracyjne rozetki

    odpowiedz

  • Zosia Zosia
    1912 dni temu
    A co robimy z masą czekoladową?ciasto smarujemy masą budyniową i dżemem.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram