Wegańskie ciasteczka brownie

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • urządzenie SILVERCREST Monsieur Cuisine Connect
  • sitko o drobnych oczkach
  • papier do pieczenia
  • blachę do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Sposób przygotowania:

WSKAZÓWKA! Wegańskie ciasteczka brownie możesz przygotować na 2 sposoby – wykorzystując urządzenie SILVERCREST Monsieur Cuisine Connect lub mikser.

I SPOSÓB – Z WYKORZYSTANIEM URZĄDZENIA MONSIEUR CUISINE CONNECT

KROK 1: ROZDRABNIAMY CZEKOLADĘ

W misie urządzenia Monsieur Cuisine umieszczamy czekoladę. Zamykamy pokrywę i miksujemy na obrotach o prędkości 4 z wykorzystaniem przycisku „TURBO”. Rozdrobnioną czekoladę przekładamy do miseczki. Odstawiamy.

KROK 2: DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA I CUKIER

Do misy urządzenia przekładamy mus z mango, masło orzechowe i cukier. Zamykamy pokrywę i miksujemy ok. 50 sekund na obrotach o prędkości 5.

KROK 3: PRZESIEWAMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Do zmiksowanej bazy ciasta przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Zamykamy pokrywę i ponownie miksujemy ok. 40 sekund na obrotach o prędkości 6.

KROK 4: DODAJEMY CZEKOLADĘ

Do masy dodajemy rozdrobnioną wcześniej czekoladę. Miksujemy ok. 10 sekund na obrotach o prędkości 1.

KROK 5: FORMUJEMY CIASTECZKA

Z tak przygotowanej masy formujemy w dłoniach kuleczki, które następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Każdą kuleczkę delikatnie spłaszczamy i oprószamy solą.

KROK 6: PIECZEMY CIASTECZKA

Ciasteczka pieczemy ok. 10-15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

II SPOSÓB – Z WYKORZYSTANIEM MIKSERA

KROK 1: MIKSUJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Mus z mango (lub z jabłka), masło orzechowe i cukier łączymy w dużej misce. Miksujemy, aż składniki się połączą.

KROK 2: PRZESIEWAMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Do gęstej, zmiksowanej wcześniej masy przesiewamy przez sitko mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Całość mieszamy, aż składniki się połączą. Powinniśmy uzyskać bardzo gęste ciasto.

KROK 3: DODAJEMY CZEKOLADĘ

Dodajemy czekoladę pokrojoną w drobną kostkę. Mieszamy.

KROK 4: FORMUJEMY CIASTECZKA

Z tak przygotowanej masy formujemy w dłoniach kuleczki, które następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Każdą kuleczkę delikatnie spłaszczamy i oprószamy solą.

KROK 5: PIECZEMY CIASTECZKA

Ciasteczka pieczemy ok. 10-15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    65 dni temu
    Jaka jest kaloryczność na 100 gram i w jakiej temperaturze piec?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    65 dni temu
    Niestety nie przeliczamy kaloryczności z dokładnością do 100 gramów. Z przepisu Kingi powinno wyjść ok. 10 sporych ciasteczek-jedno ciasteczko to ok. 256 kcal. Jeśli zaś chodzi o czas pieczenia, w sekcji przygotuj zawsze informujemy o konieczności rozgrzania piekarnika do konkretnej temperatury: w tym przypadku do 180 stopni Celsjusza.
  • Gość Gość
    67 dni temu
    Czy zamiast mąki orkiszowej można użyć zwykłej pszennej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    66 dni temu
    Jak najbardziej, mąka pszenna również się tutaj sprawdzi.
  • Gość Gość
    202 dni temu
    Jeśli chcemy żeby te ciasteczka były całkowicie wegańskie trzeba pamiętać o użyciu wegańskiej czekolady co warto byłoby podkreślić w liście składników.

    odpowiedz

  • Vic Vic
    195 dni temu
    gorzka czekolada standardowo jest weganska

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!