
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- urządzenie SILVERCREST Monsieur Cuisine Connect
- sitko o drobnych oczkach
- papier do pieczenia
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Sposób przygotowania:
WSKAZÓWKA! Wegańskie ciasteczka brownie możesz przygotować na 2 sposoby – wykorzystując urządzenie SILVERCREST Monsieur Cuisine Connect lub mikser.
I SPOSÓB – Z WYKORZYSTANIEM URZĄDZENIA MONSIEUR CUISINE CONNECT
KROK 1: ROZDRABNIAMY CZEKOLADĘ
W misie urządzenia Monsieur Cuisine umieszczamy czekoladę. Zamykamy pokrywę i miksujemy na obrotach o prędkości 4 z wykorzystaniem przycisku „TURBO”. Rozdrobnioną czekoladę przekładamy do miseczki. Odstawiamy.
KROK 2: DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA I CUKIER
Do misy urządzenia przekładamy mus z mango, masło orzechowe i cukier. Zamykamy pokrywę i miksujemy ok. 50 sekund na obrotach o prędkości 5.
KROK 3: PRZESIEWAMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Do zmiksowanej bazy ciasta przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Zamykamy pokrywę i ponownie miksujemy ok. 40 sekund na obrotach o prędkości 6.
KROK 4: DODAJEMY CZEKOLADĘ
Do masy dodajemy rozdrobnioną wcześniej czekoladę. Miksujemy ok. 10 sekund na obrotach o prędkości 1.
KROK 5: FORMUJEMY CIASTECZKA
Z tak przygotowanej masy formujemy w dłoniach kuleczki, które następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Każdą kuleczkę delikatnie spłaszczamy i oprószamy solą.
KROK 6: PIECZEMY CIASTECZKA
Ciasteczka pieczemy ok. 10-15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
II SPOSÓB – Z WYKORZYSTANIEM MIKSERA
KROK 1: MIKSUJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
Mus z mango (lub z jabłka), masło orzechowe i cukier łączymy w dużej misce. Miksujemy, aż składniki się połączą.
KROK 2: PRZESIEWAMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Do gęstej, zmiksowanej wcześniej masy przesiewamy przez sitko mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Całość mieszamy, aż składniki się połączą. Powinniśmy uzyskać bardzo gęste ciasto.
KROK 3: DODAJEMY CZEKOLADĘ
Dodajemy czekoladę pokrojoną w drobną kostkę. Mieszamy.
KROK 4: FORMUJEMY CIASTECZKA
Z tak przygotowanej masy formujemy w dłoniach kuleczki, które następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Każdą kuleczkę delikatnie spłaszczamy i oprószamy solą.
KROK 5: PIECZEMY CIASTECZKA
Ciasteczka pieczemy ok. 10-15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Zobacz podobne
przepisy
Kruche ciasteczka z maszynki
Smak dzieciństwa przypomniany dzięki przepisowi Pawła! Te kruche, maślane ciasteczka z maszynki skórki przywołają najlepsze wspomnienia, a ich pieczenie stanie się Waszą rodzinną tradycją.

Bananowa piña colada bez alkoholu
Kremowa, kokosowo-owocowa, bezalkoholowa! Piña colada z napojem bananowym to słodki i orzeźwiający akcent, który poprawi smak każdego upalnego dnia. Spróbuj koniecznie!

Wegański tort wielkanocny z czekoladowym gniazdem
Piękne chwile należy celebrować, dlatego na Wielkanoc proponujemy coś słodkiego w wyjątkowej odsłonie. Ten tort nie zabierze Wam wiele czasu, a zaimponuje Waszym bliskim wyglądem i smakiem!

Wegańska chałka
Najlepsza wegańska chałka, jaką można zrobić, i zarazem najpyszniejsza, jaką jadłeś. Wypróbuj ten przepis na roślinną wersję klasyka. Zawsze się udaje i zawsze smakuje!

Komentarze (2)
20 dni temu
Jeśli chcemy żeby te ciasteczka były całkowicie wegańskie trzeba pamiętać o użyciu wegańskiej czekolady co warto byłoby podkreślić w liście składników.
odpowiedz
13 dni temu
gorzka czekolada standardowo jest weganska
zobacz wszystkie