Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- sitko o drobnych oczkach
- papier do pieczenia
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Sposób przygotowania:
WSKAZÓWKA! Wegańskie ciasteczka brownie możesz przygotować na 2 sposoby – wykorzystując termorobota MC Smart lub mikser.
I SPOSÓB – Z WYKORZYSTANIEM TERMOROBOTA MC SMART
KROK 1: ROZDRABNIAMY CZEKOLADĘ
W misie MC Smart umieszczamy czekoladę. Zamykamy pokrywę i miksujemy na obrotach o prędkości 4 z wykorzystaniem przycisku „TURBO”. Rozdrobnioną czekoladę przekładamy do miseczki. Odstawiamy.
KROK 2: DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA I CUKIER
Do misy urządzenia przekładamy mus z mango, masło orzechowe i cukier. Zamykamy pokrywę i miksujemy ok. 50 sekund na obrotach o prędkości 5.
KROK 3: PRZESIEWAMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Do zmiksowanej bazy ciasta przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Zamykamy pokrywę i ponownie miksujemy ok. 40 sekund na obrotach o prędkości 6.
KROK 4: DODAJEMY CZEKOLADĘ
Do masy dodajemy rozdrobnioną wcześniej czekoladę. Miksujemy ok. 10 sekund na obrotach o prędkości 1.
KROK 5: FORMUJEMY CIASTECZKA
Z tak przygotowanej masy formujemy w dłoniach kuleczki, które następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Każdą kuleczkę delikatnie spłaszczamy i oprószamy solą.
KROK 6: PIECZEMY CIASTECZKA
Ciasteczka pieczemy ok. 10-15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
II SPOSÓB – Z WYKORZYSTANIEM MIKSERA
KROK 1: MIKSUJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
Mus z mango (lub z jabłka), masło orzechowe i cukier łączymy w dużej misce. Miksujemy, aż składniki się połączą.
KROK 2: PRZESIEWAMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Do gęstej, zmiksowanej wcześniej masy przesiewamy przez sitko mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Całość mieszamy, aż składniki się połączą. Powinniśmy uzyskać bardzo gęste ciasto.
KROK 3: DODAJEMY CZEKOLADĘ
Dodajemy czekoladę pokrojoną w drobną kostkę. Mieszamy.
KROK 4: FORMUJEMY CIASTECZKA
Z tak przygotowanej masy formujemy w dłoniach kuleczki, które następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Każdą kuleczkę delikatnie spłaszczamy i oprószamy solą.
KROK 5: PIECZEMY CIASTECZKA
Ciasteczka pieczemy ok. 10-15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Zobacz podobne
przepisy
Kruche ciastka przez maszynkę
Smak dzieciństwa przypomniany dzięki przepisowi Pawła! Te kruche, maślane ciasteczka z maszynki skórki przywołają najlepsze wspomnienia, a ich pieczenie stanie się Waszą rodzinną tradycją.
Bananowa piña colada bez alkoholu
Kremowa, kokosowo-owocowa, bezalkoholowa! Piña colada z napojem bananowym to słodki i orzeźwiający akcent, który poprawi smak każdego upalnego dnia. Spróbuj koniecznie!
Wegański tort wielkanocny z czekoladowym gniazdem
Piękne chwile należy celebrować, dlatego na Wielkanoc proponujemy coś słodkiego w wyjątkowej odsłonie. Ten tort nie zabierze Wam wiele czasu, a zaimponuje Waszym bliskim wyglądem i smakiem!
Wegańska chałka
Najlepsza wegańska chałka, jaką można zrobić, i zarazem najpyszniejsza, jaką jadłeś. Wypróbuj ten przepis na roślinną wersję klasyka. Zawsze się udaje i zawsze smakuje!
Ciasteczka brownie – propozycja Kuchni Lidla, którą warto poznać
Przepyszne ciasteczka brownie to prawdziwa gratka dla miłośników czekoladowych przysmaków w wegańskiej odsłonie. Wyglądają i smakują niezwykle apetycznie. Chrupiący wierzch oraz miękkie wnętrze sprawiają, że trudno się im oprzeć. Co więcej, ciastka brownie z przepisu Kingi Paruzel przygotujesz bez jajek, co wielu osobom wydaje się niemożliwe. Okazuje się jednak, że istnieją składniki, które umożliwiają stworzenie pysznych wypieków bez składników pochodzenia zwierzęcego. Ich sekretem jest dodatek jabłka! Otóż uznaje się, że 1/4 szklanki purée z jabłek równa się jednemu jajku. Przy czym ten popularny owoc spisze się też jako dodatek do wielu innych wypieków – ciastek, muffinów i chlebów, zapewniając im wilgoć oraz subtelny smak. Na strukturę brownies wpływa także masło orzechowe, które nadaje ciasteczkom charakterystyczną, „ciężką” konsystencję.
Przepis na miękkie ciasteczka, a właściwie ciasto brownie o nieco gliniastej, konkretnej strukturze pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. Ma ono historię sięgającą końca XIX wieku. Początkowo było to ciasto maślane z melasą, a dopiero nieco później wprowadzono do niego czekoladę. Jeden z pierwszych przepisów na brownie został opublikowany w książce kucharskiej „The Boston Cooking-School Cook Book” autorstwa Fannie Farmer w 1896 roku. Jednak podany przepis, bardziej niż znane obecnie klasyczne brownie przypominał ciasteczka maślane z melasą i orzechami. W 1906 roku opublikowano przepis w wersji zmodyfikowanej, zawierający czekoladę jako główny składnik. Wraz z upływem lat, przepis na brownie dalej ewoluował. Dodawano do ciasta rozmaite dodatki, takie jak orzechy, polewy czekoladowe czy kawałki czekolady w cieście. Różne regiony i kucharze wprowadzali swoje modyfikacje, co prowadziło do powstania wielu odsłon brownie.
Współczesne, kreatywne warianty brownie stały się nieodłącznym elementem tradycji kulinarnej na całym świecie. Jednym z nich są właśnie nasze brownie ciasteczka. Zawierają one zarówno gorzką czekoladę, jak i kakao, dzięki czemu ich smak jest podwójnie czekoladowy! Uwaga – brownie z kawałkami czekolady przygotujesz z użyciem MC Smart w zaledwie 25 minut! Nieco dłużej będzie trwało samodzielne przygotowanie, choć na pewno nie jest ono trudne – wystarczą składniki oraz mikser lub blender. Warto wspomnieć, że poradzisz sobie z naszymi ciasteczkami, nawet jeśli nie masz doświadczenia cukierniczego. Sprawdź, o czym pamiętać podczas ich pieczenia!
Przepis na ciasteczka brownies z MC Smart lub bez niego!
Chcesz zrobić ciastka brownie z przepisu bez MC Smart? Pamiętaj o przesianiu suchych składników, w tym mąki. Przesiewanie służy usunięciu grudek, co pozwala uzyskać bardziej jednolitą konsystencję ciasta lub ciasteczek. Przesiane składniki łatwiej łączą się z innymi produktami. Ponadto przesiewanie pomaga dokładnie rozprowadzić proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i inne suche składniki w mieszance, co wpływa na równomierne wyrastanie ciasta. Często przesianie wszystkich suchych składników razem, jeszcze przed dołożeniem ich do mokrych składników, zapewnia im równomierne połączenie i lepszą teksturę wypieków.
Możesz wzbogacić przepis na ciastka brownie o smakowite dodatki, które urozmaicą jego smak. Klasyczny dodatek do ciasta czekoladowego to różnego rodzaju orzechy. Dobry wybór to choćby łatwo dostępne orzechy włoskie lub laskowe. Oczywiście wcześniej należy je posiekać na niewielkie kawałki. Inne propozycje to chrupiące orzechy pekan o słodkim smaku. Strzał w dziesiątkę to również migdały w całości, posiekane lub w formie płatków migdałowych. Ciasteczka brownie z przepisu Kingi Paruzel polubią się także z owocami suszonymi, takimi jak wiśnie (wnoszą kwaskowatość, która świetnie kontrastuje ze słodyczą czekolady), rodzynki, morele lub żurawina. Niewielka ilość skórki pomarańczowej w wegańskich brownie może zapewnić im wyjątkowy, świeży i cytrusowy smak, który wspaniale komponuje się z czekoladą. Zresztą połączenie pomarańczy oraz czekolady jest niezwykle znane i lubiane przez wiele osób.
Przepis na ciasteczka brownie możesz urozmaicić za pomocą przypraw. Niezawodny akcent w czekoladowych wypiekach to cukier waniliowy (czy wanilinowy), dzięki któremu ciastka zyskają przyjemny aromat. Szczypta cynamonu lub gałki muszkatołowej zapewni ciastkom ciepły, korzenny smak. Z kolei kawa rozpuszczalna lub espresso podkreśla smak czekolady i dodaje lekkiego, kawowego posmaku. Ciastka brownie mogą też doskonale smakować z wiórkami kokosowymi lub słonym karmelem. Nie obawiaj się eksperymentować z różnymi nutami smakowymi. Dowolnie je łącz, tworząc własne kompozycje lub pozostań przy wersji podstawowej ciastek. Nie zapominaj o szczypcie soli, która podkreśli słodycz ciasteczek.
Proste ciastka brownie możesz zabrać ze sobą do szkoły, pracy czy na piknik. Wystarczy, że zapakujesz je do szczelnie zamykanego pojemniczka. Sprawdzą się jako słodkie drugie śniadanie, lunch czy podwieczorek.
Jak zrobić ciastka brownies z miękkim środkiem i chrupiącą skórką?
- Za charakterystyczną konsystencję ciastka brownie odpowiada kilka punktów. Już na etapie przygotowania ciasta należy uważać, aby nie wyrabiać go zbyt długo. W ten sposób unikniesz jego napowietrzenia, które może prowadzić do suchej konsystencji. Mieszanie tylko do momentu połączenia składników wystarczy!
- Przedłużone pieczenie może sprawić, że brownie będą zbyt suche. Wbijanie wykałaczki i sprawdzanie konsystencji co jakiś czas jest kluczowe.
- Idealnie miękkie ciastka z czekoladą uzyskasz dzięki pieczeniu ciastek przez krótki czas w umiarkowanej temperaturze 180°C.
- Co jeszcze pozwala uzyskać miękkie ciasteczka czekoladowe? Schłodzenie ciasta przed pieczeniem pomaga ciasteczkom zachować kształt i nie rozlewać się zbyt mocno, co sprzyja uzyskaniu chrupiącej skórki. Mniejsze ciasteczka mogą być bardziej chrupiące, a większe ciasteczka mają większe szanse na miękki środek.
- Różne piekarniki mogą piec inaczej, więc obserwuj ciasteczka, aby upewnić się, że nie pieką się zbyt długo i nie grozi im nadmierne spieczenie.
- Wyjmij brownie z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na kratce.
Zastanawiasz się, ile kalorii mają nasze ciastka brownie? Wartość energetyczna na jedną porcję wynosi 231,9 kcal. Oznacza to, że ciastka są dość kaloryczne, ale z pewnością warto ich skosztować! Nasze proste ciasteczka fantastycznie smakują podawane z kawą i herbatą. Możesz serwować je też ze szklanką mleka lub napojem roślinnym. Maczane w ciepłym czy letnim płynie smakują jeszcze lepiej. Wierzymy, że przypadną do gustu nawet osobom, które do tej pory nie jadały wegańskich wypieków.
Wegańskie ciasteczka brownie to tylko jeden z godnych wypróbowania deserów Kuchni Lidla. W naszej kolekcji znajdziesz wiele ciekawych propozycji do przyrządzenia z MC Smart lub samodzielnie. Wegańska chałka, kruche ciastka przez maszynkę czy wegański tort wielkanocny z czekoladowym gniazdem to tylko niektóre z ciekawych pomysłów na urzekające wypieki. Pokochasz je od pierwszego pieczenia!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Sernik piernikowy
- Błyskawiczne pierniczki
- Pieczona ryba po grecku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kompot z suszu z cytryną
- Uszka z grzybami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Przekąski sylwestrowe
- Świąteczne pierniczki
- Piernik staropolski
- Ciasto na pierogi
- Ryba po japońsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
1213 dni temu
Jaka jest kaloryczność na 100 gram i w jakiej temperaturze piec?
odpowiedz
1212 dni temu
Niestety nie przeliczamy kaloryczności z dokładnością do 100 gramów. Z przepisu Kingi powinno wyjść ok. 10 sporych ciasteczek-jedno ciasteczko to ok. 256 kcal. Jeśli zaś chodzi o czas pieczenia, w sekcji przygotuj zawsze informujemy o konieczności rozgrzania piekarnika do konkretnej temperatury: w tym przypadku do 180 stopni Celsjusza.
1215 dni temu
Czy zamiast mąki orkiszowej można użyć zwykłej pszennej?
odpowiedz
1213 dni temu
Jak najbardziej, mąka pszenna również się tutaj sprawdzi.
1349 dni temu
Jeśli chcemy żeby te ciasteczka były całkowicie wegańskie trzeba pamiętać o użyciu wegańskiej czekolady co warto byłoby podkreślić w liście składników.
odpowiedz
1342 dni temu
gorzka czekolada standardowo jest weganska