Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- mikser z końcówką hakiem
- papier do pieczenia
- blachę do pieczenia
- pędzelek
- materiałową ściereczkę
- tarkę o drobnych oczkach
Przygotuj wcześniej:
Wszystkie składniki wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, aby nabrały temperatury pokojowej. Masło roztop w rondelku.
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
W wysokiej misce łączymy napój roślinny, mąkę, świeże drożdże i cukier. Mieszamy, aż powstanie masa, która konsystencją będzie przypominać budyń. Rozczyn oprószamy z wierzchu mąką i odstawiamy na ok. 20 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Czekamy, aż drożdże zaczną pracować.
Krok 2: WYRABIAMY CIASTO
Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, łączymy go z pozostałymi składnikami ciasta i wyrabiamy (ręcznie lub za pomocą miksera z końcówka hakiem) tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ok. 10 minut).
Jeżeli ciasto się lepi, podsypujemy je odrobiną mąki i wyrabiamy dalej, jednak staramy się nie dodawać jej dużo, aby nie stało się za twarde. Gotowe ciasto oprószamy mąką, wkładamy do miski i przykrywamy bawełnianą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 30 minut.
Krok 3: PONOWNIE WYRABIAMY CIASTO
Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnicę lub blat oprószony mąką i ponownie wyrabiamy. Następnie dzielimy na 3 części, z każdej formujemy wałek długości ok. 50 cm.
Krok 4: FORMUJEMY CHAŁKĘ
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej 3 wałki ciasta, które łączymy z jednej strony. Z ciasta zaplatamy warkocz, końce wałków wkładamy pod spód chałki. Chałkę ponownie odstawiamy na ok. 15 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ
Wszystkie składniki kruszonki łączymy w misce i chwilę zagniatamy, aż ciasto zacznie się lepić i powstaną z niego grudki.
Krok 6: PIECZEMY CHAŁKĘ
Chałkę smarujemy z wierzchu napojem roślinnym, oprószamy kruszonką. Pieczemy ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż nabierze złotego koloru.
Krok 7: PODAJEMY CHAŁKĘ
Chałkę wyjmujemy z piekarnika i smarujemy mieszaniną dżemu morelowego z wodą, omijając kruszonkę.
Zobacz podobne
przepisy
Bułeczki wielkanocne
Pachnące, rumiane zajączki to pyszny, słodki wypiek na bazie drożdży – uświetni wielkanocny stół i zasmakuje wszystkim.
Bułki maślane
To doskonały dodatek do śniadania na słodko. Smakują tak samo wyśmienicie z dodatkami, jak i bez.
Wegańskie cinnamon rollsy z dyni
Ciasto drożdżowe bez jajek? Kinga Paruzel wie, jak je przygotować! Wypróbuj przepis na drożdżowe cinnamon rollsy z jabłkami!
Słodkie wegańskie bułeczki Hot Cross Buns
Puszyste i pachnące bułeczki z rodzynkami, na świecie znane pod nazwą Hot Cross Buns. To klasyk Wielkanocy. Oznaczone są na wierzchu lukrem lub krzyżykiem z ciasta, co stanowi ich charakterystyczny znak.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Makowiec drożdżowy
- Spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem
- Dorada pieczona na grillu z grillowanym ananasem i sosem ze świeżych pomidorów
- Krem z borowików
- Cynamonowe naleśniki ze śliwkami
- Babka orzechowo-migdałowa
- Ciasteczka z wróżbą
- Curry
- Chałka orzechowa
- Pity z wegańskimi klopsami i domowym majonezem roślinnym
- Pierś kurczaka z ziemniakami i marchewką z groszkiem
- Wegański łosoś z papryki
- Wegańska polędwica wellington z burakami
- Humus z tahiną i płatkami chili
- Klasyczna jajecznica
- Karp winiarza i francuska zapiekanka
- Sałatka z białej fasoli
- Tarta makowa
- Śledź marynowany po mazursku
- Sałatka z kolorowych ziemniaków
- Wegańska tarta z warzywami i serkiem z nerkowców
- Marmolada cytrynowa z imbirem
- Budyń waniliowo-migdałowy
- Dwa sposoby na truskawki i białą czekoladę
- Jogurt z miodem i sałatką z moreli
- Sałatka z quinoą i truskawkami
- Pieczeń wieprzowa w sosie piwnym
- Wigilijny makowiec
- Jajka w sosie bazyliowym z purée
- Kruche ciasteczka z orzechami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
510 dni temu
Jak rozpuścić masło orzechowe? Moje się nie topi, tylko przypala.
odpowiedz
510 dni temu
Masło orzechowe najlepiej roztapiać cały czas mieszając lub w kąpieli wodnej. Podobnie jak czekolada ma tendencję się przypalać, jeśli pozostawimy je bez nadzoru bezpośrednio nad źródłem ciepła.
1026 dni temu
Jaką mąką (rodzaj oraz ilość) można zastąpić mąkę pszenna dla wersji bezglutenowej przepisu?
odpowiedz
1025 dni temu
Mąkę pszenną można zastąpić ryżową, migdałową lub kukurydzianą. Ilość pozostaje bez zmian :)
1329 dni temu
Nie jest podana ilość mąki...
odpowiedz
1329 dni temu
Ilość mąki potrzebną do przygotowania ciasta na chałkę, rozczynu i kruszonki podajemy na liście składników po lewej stronie.