Wegańska chałka

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • mikser z końcówką hakiem
  • papier do pieczenia
  • blachę do pieczenia
  • pędzelek
  • materiałową ściereczkę
  • tarkę o drobnych oczkach

 

Przygotuj wcześniej:

Wszystkie składniki wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, aby nabrały temperatury pokojowej. Masło roztop w rondelku.

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

W wysokiej misce łączymy napój roślinny, mąkę, świeże drożdże i cukier. Mieszamy, aż powstanie masa, która konsystencją będzie przypominać budyń. Rozczyn oprószamy z wierzchu mąką i odstawiamy na ok. 20 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Czekamy, aż drożdże zaczną pracować.

Krok 2: WYRABIAMY CIASTO

Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, łączymy go z pozostałymi składnikami ciasta i wyrabiamy (ręcznie lub za pomocą miksera z końcówka hakiem) tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ok. 10 minut).

Jeżeli ciasto się lepi, podsypujemy je odrobiną mąki i wyrabiamy dalej, jednak staramy się nie dodawać jej dużo, aby nie stało się za twarde. Gotowe ciasto oprószamy mąką, wkładamy do miski i przykrywamy bawełnianą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 30 minut.

Krok 3: PONOWNIE WYRABIAMY CIASTO

Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnicę lub blat oprószony mąką i ponownie wyrabiamy. Następnie dzielimy na 3 części, z każdej formujemy wałek długości ok. 50 cm.

Krok 4: FORMUJEMY CHAŁKĘ

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej 3 wałki ciasta, które łączymy z jednej strony. Z ciasta zaplatamy warkocz, końce wałków wkładamy pod spód chałki. Chałkę ponownie odstawiamy na ok. 15 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.

Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ

Wszystkie składniki kruszonki łączymy w misce i chwilę zagniatamy, aż ciasto zacznie się lepić i powstaną z niego grudki.

Krok 6: PIECZEMY CHAŁKĘ

Chałkę smarujemy z wierzchu napojem roślinnym, oprószamy kruszonką. Pieczemy ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż nabierze złotego koloru.

Krok 7: PODAJEMY CHAŁKĘ

Chałkę wyjmujemy z piekarnika i smarujemy mieszaniną dżemu morelowego z wodą, omijając kruszonkę.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Olga Olga
    532 dni temu
    Jak rozpuścić masło orzechowe? Moje się nie topi, tylko przypala.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    531 dni temu
    Masło orzechowe najlepiej roztapiać cały czas mieszając lub w kąpieli wodnej. Podobnie jak czekolada ma tendencję się przypalać, jeśli pozostawimy je bez nadzoru bezpośrednio nad źródłem ciepła.
  • Gość Gość
    1048 dni temu
    Jaką mąką (rodzaj oraz ilość) można zastąpić mąkę pszenna dla wersji bezglutenowej przepisu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1046 dni temu
    Mąkę pszenną można zastąpić ryżową, migdałową lub kukurydzianą. Ilość pozostaje bez zmian :)
  • Gość Gość
    1350 dni temu
    Nie jest podana ilość mąki...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1350 dni temu
    Ilość mąki potrzebną do przygotowania ciasta na chałkę, rozczynu i kruszonki podajemy na liście składników po lewej stronie.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!