• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • papier do pieczenia

Krok 1: Przygotowujemy ciasto drożdżowe

Masło klarowane kroimy w kostkę i podgrzewamy z mlekiem, aż się roztopi. Studzimy, aż będzie letnie. Rozpuszczamy w nim 1 łyżkę cukru i rozkruszone drożdże i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut do wyrośnięcia. Pozostały cukier, sól, cukier waniliowy, jajko i mąkę zagniatamy wraz z rozczynem drożdżowym na gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Krok 2: Formujemy bułeczki

Ciasto dzielimy na 10-12 porcji i podsypując odrobiną mąki, formujemy okrągłe bułeczki lub rogaliki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 10 minut.

Krok 3: Pieczemy bułeczki

Następnie wierzch bułeczek smarujemy odrobiną mleka. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 175°C przez ok. 25 minut na złotobrązowy kolor. Studzimy.

Wskazówki: Po ostudzeniu bułeczki możemy również zamrozić. Po rozmrożeniu krótko podpiekamy w tosterze lub gorącym piekarniku, wtedy smakują prawie jak świeżo upieczone.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    187 dni temu
    Czy dobre są te bułeczki? Ktoś piekł?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    186 dni temu
    przepyszne są ! <3
  • Gość Gość
    600 dni temu
    Z cukrem wanilinowy, nie z cukrem waniliowym.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram