Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- papier do pieczenia
Krok 1: Przygotowujemy ciasto drożdżowe
Masło klarowane kroimy w kostkę i podgrzewamy z mlekiem, aż się roztopi. Studzimy, aż będzie letnie. Rozpuszczamy w nim 1 łyżkę cukru i rozkruszone drożdże i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut do wyrośnięcia. Pozostały cukier, sól, cukier waniliowy, jajko i mąkę zagniatamy wraz z rozczynem drożdżowym na gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Krok 2: Formujemy bułeczki
Ciasto dzielimy na 10-12 porcji i podsypując odrobiną mąki, formujemy okrągłe bułeczki lub rogaliki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 10 minut.
Krok 3: Pieczemy bułeczki
Następnie wierzch bułeczek smarujemy odrobiną mleka. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 175°C przez ok. 25 minut na złotobrązowy kolor. Studzimy.
Wskazówki: Po ostudzeniu bułeczki możemy również zamrozić. Po rozmrożeniu krótko podpiekamy w tosterze lub gorącym piekarniku, wtedy smakują prawie jak świeżo upieczone.
Zobacz podobne
przepisy
Włoskie bułeczki z bazylią i suszonymi pomidorami
Pachnące, wytrawne pieczywo na bazie drożdży. Idealne jako przystawka, dodatek do dań lub imprezowa przekąska.
Bułeczki angielskie z konfiturą
Na drugie śniadanie przygotuj pyszne maślane bułeczki według przepisu Pawła Małeckiego. Szczegóły znajdziesz na stronie Kuchni Lidla.
Pożywne szkolne bułeczki z szynką
Miękkie, puszyste muffiny pełne wartościowych składników. Lekka i sycąca przekąska dla dużych i małych.
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i karmelizowaną gruszką
Pyszne drożdżówki według przepisu naszego cukiernika. Świetnie się sprawdzą jako słodkie drugie śniadanie!
Bułeczki maślane to uczta dla miłośników słodkich śniadań i nie tylko. Te delikatne, puszyste pieczywo kusi swoim aromatem i bogactwem smaków. Maślane bułeczki są doskonałym towarzystwem do kawy, herbaty, lekkiego śniadania czy słodkiej kolacji. Odkryj tajniki wypiekania idealnych bułeczek maślanych wraz z Kuchnią Lidla.
Bułki maślane — przepis na udane śniadanie
Bułeczki mleczne, nazywane też maślanymi, to przepis na udane śniadanie, ale nie tylko. Szybkie, miękkie bułeczki mleczne są idealnym wyborem także jako przekąska lub słodki akcent do kawy podczas spotkania z przyjaciółmi. Co czyni przepis na bułeczki mleczne tak wyjątkowym?
Sekretem do boskiego smaku mlecznych bułeczek drożdżowych na słodko jest masło, cała masa masła! To właśnie ono nadaje im niezwykły smak, konsystencję i tę niewiarygodną puszystość. Poza masłem do ich przygotowania używa się mąki, cukru, drożdży, mleka, jajek oraz odrobiny soli. Całość tworzy wyjątkowe ciasto, które po wyrośnięciu staje się bazą dla puszystych bułeczek. Jak je zrobić? W dalszej części artykułu zdradzimy Ci wszystkie triki, które ulepszą każdy przepis na bułki mleczne!
Bułki maślane — najlepszy przepis na śniadanie
Mleczne bułeczki z ciasta drożdżowego to doskonała propozycja na śniadanie. Lekkie, puszyste bułeczki mleczne można przyrządzić na kilka różnych sposobów, a także w wersji słodkiej i wytrawnej. Bogate w masło, i mleko bułeczki z ciasta drożdżowego to sposób na pożywne i sycące śniadanie.
Z czym przygotować mleczne bułki? Domowe maślane bułeczki z naszego przepisu genialnie komponują się z kremowym serkiem, świeżą sałatą i pomidorem, a także masłem orzechowym i bananami. Spróbuj różnych wariantów, a z pewnością wyłonisz ten najpyszniejszy, dzięki któremu śniadanie będzie szybko znikać z talerzy!
Bułeczki maślane — różne warianty
Na początku tego artykułu zdradziliśmy Ci przepis na bułki maślane, które bez trudu przygotujesz w domowym zaciszu. Chociaż przepis ten jest wyjątkowo smaczny to warto, żebyś wiedział, że istnieje jeszcze wiele kreatywnych wariantów klasycznych słodkich bułeczek maślanych.
Bułki maślane można przyrządzić w wersji bez drożdży. Jak zrobić szybkie bułeczki maślane bez drożdży? Wystarczy, że podmienisz w przepisie drożdże na proszek do pieczenia oraz sodę. Tak przygotowane słodkie bułeczki maślane będą równie pyszne i gotowe do spożycia zaraz po upieczeniu.
Marzysz o maślanych bułkach, ale w wersji wegańskiej? Przygotuj je z mlekiem roślinnym, a zamiast jajek użyj aquafaby i oleju. Jeśli do tego przepisu na bułki maślane dodasz także mąkę bezglutenową, otrzymasz wspaniałe bułeczki idealne dla osób z nietolerancjami pokarmowymi. Takie bułeczki maślane będą miały także nieco mniej kcal, co szczególnie ucieszy osoby na diecie redukcyjnej.
Maślane bułeczki — z czym podawać?
Zastanawiasz się, z czym i jak podawać domowe bułki maślane? Ten rodzaj pieczywa świetnie komponuje się z wieloma składnikami, co czyni maślane bułki idealnym dodatkiem do śniadań, kolacji, a nawet obiadów.
Słodkie bułeczki drożdżowe najczęściej podaje się w wersji śniadaniowej z dodatkiem dżemów, konfitur, słodkich past, czekolady i świeżych owoców, jednakże równie pysznie bułki drożdżowe smakują ze słonymi dodatkami.
Domowe bułki maślane ciekawie łączą się z serami takimi jak twaróg, ser pleśniowy czy kremowy serek do smarowania, a także chrupiącymi warzywami (na surowo, jak i w formie pikli). Jeśli masz ochotę na nietypowy posiłek, połącz szybkie bułeczki drożdżowe z wędzoną rybą i ugotowanym jajkiem — ten smak z pewnością Cię zachwyci!
Przepis na drożdżowe bułeczki
Chciałbyś wiedzieć, jak zrobić idealnie puszyste bułki drożdżowe? Istnieje kilka kwestii, o których należy pamiętać, zabierając się za przygotowanie słodkich bułeczek z dowolnego przepisu, a my z chęcią się nimi podzielimy. Poznaj kilka z elementów, które pomogą Ci udoskonalić każdy przepis!
Każdy przepis na drożdżowe bułeczki zaczyna się od wyboru składników — staraj się dobrać je starannie. Wybierz świeże składniki, najlepiej jakości takie jak ekologiczna mąka czy jajka z wolnego wybiegu, a także prawdziwa laska wanilii. W ten sposób nadasz bułeczkom autentycznego smaku i aromatu.
Dokładnie wymieszaj ciasto i pozostaw je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aby Twoje maślane bułeczki drożdżowe po wypieczeniu były lekkie i puszyste. Po wyrośnięciu i uformowaniu słodkich drożdżowych bułeczek nasmaruj każdą rozbełtanym żółtkiem z mlekiem, aby nadać im piękny, złocisty kolor.
Nie wiesz, w jakiej temperaturze piec bułki drożdżowe? Temperatura pieczenia prostych bułeczek drożdżowych różni się w zależności od przepisu, użytych składników i gramatury ciasta. Małych bułeczek nie powinno się wypiekać w temperaturze wyższej niż 175 stopni C, a tych większych – 185 stopni C. Czas pieczenia możesz określić na oko, sprawdzając kolor skórki, z reguły trwa to ok. 25 minut.
Jak zrobić bułeczki maślane? Wskazówki
Jak zrobić idealne ciasto na bułeczki drożdżowe i wypiec z niego pyszne bułeczki? Sekretem do uzyskania idealnie słodkich bułeczek drożdżowych o lekkiej jak chmurka strukturze jest długi czas wyrastania oraz spora ilość masła, dzięki któremu ciasto po wypieczeniu pozostaje lekkie i wilgotne.
Aby Twoje bułki słodkie drożdżowe smakowały jak z najlepszych piekarni, dodaj do przepisu odrobinę zakwasu i nieco więcej masła. Po dodaniu tych składników, poczekaj, aż ciasto w pełni je wchłonie, a dopiero potem przejdź do ich wyrabiania. Jeśli masz ochotę, możesz także całkowicie zastąpić drożdże domowym zakwasem.
Tworzenie maślanych bułeczek drożdżowych to nie tylko proces kulinarny, ale też artystyczna podróż do świata słodkości. Bądź kreatywny, eksperymentuj z dodatkami takimi jak suszone owoce czy czekolada, a efekt z pewnością zachwyci podniebienie wszystkich domowników.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Smażony filecik z pstrąga ze szpinakiem z ziemniaczanym purée
- Uda kurczaka z sałatką z grillowanych warzyw z parowanymi ziemniaczkami
- Frittata z makaronem i szparagami
- Bananowa kawa mrożona z mango
- Kuskus z żurawinami i pomarańczami
- Puszyste racuchy z jabłkami i twarożkiem
- Naleśniki z pstrągiem i gruszką
- Babeczki red velvet
- Arabska sałatka ziemniaczana
- Pizza z bazyliowo-pomidorowym sosem
- Omlet z amarantusem i owocami
- Spaghetti ze szparagami w sosie cytrynowym
- Jajka faszerowane z szynką
- Puszysty omlet na słodko
- Pajęczynowe pancakes dyniowe
- Zapiekanka z bakłażanów z mozzarellą i parmezanem
- Fondant czekoladowy z curry i boczkiem
- Peklowany łosoś skandynawski – gravlax
- Szaszłyki z czosnkowych krewetek z sałatką z grejpfruta i awokado
- Przepis na sos bolognese
- Tajine z wołowiną
- Kotlet schabowy z miodową kapustą
- Chlebowe „muffiny” wytrawne
- Sałatka z kaszą jęczmienną i zielonymi szparagami
- Torcik melba z brzoskwinią i lodami karmelowymi
- Sałatka z kaczką, gruszką i buraczkiem
- Puszyste dyniowe placuszki
- Dżem, konfitura i galaretka owocowa
- Zupa z zielonych szparagów na 3 sposoby
- Wegańskie lody czekoladowe z czereśniami
Komentarze (6)
2198 dni temu
Czy dobre są te bułeczki? Ktoś piekł?
odpowiedz
2197 dni temu
przepyszne są ! <3
1112 dni temu
wyśmienity schabowy wychodzi
2611 dni temu
Z cukrem wanilinowy, nie z cukrem waniliowym.
odpowiedz
1087 dni temu
nie, istnieje cukier z prawdziwą wanilią... nazywa się go wtedy cukrem waniliowym ;)
1011 dni temu
Czy można użyć suchych drożdży?