Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robot kuchenny
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blachę
- papier do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Mleko podgrzej tak, aby w momencie użycia było ciepłe, a nie gorące. Jajka ugotuj na twardo i obierz. Masło wyjmij z lodówki tak, aby było miękkie.
Sposób przygotowania:
PUSZYSTE BUŁECZKI
Krok 1: Wyrabiamy ciasto na bułeczki
Do misy robota kuchennego wlewamy ciepłe mleko. Do tego dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Całość krótko miksujemy do połączenia składników i odstawiamy na ok. 5 minut.
Po upływie 5 minut do ciasta dodajemy 1 łyżkę miękkiego masła, sól i pozostałą mąkę. Ciasto wyrabiamy przez ok. 5-8 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut.
Krok 2: Formujemy bułeczki
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę ręcznie, a następnie dzielimy na 10 równych porcji. Z każdej porcji ciasta formujemy bułeczkę. Gotowe bułeczki układamy, w dość dużych odstępach, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 3: Pieczemy bułeczki
Łyżkę masła roztapiamy. Przygotowane bułeczki smarujemy masłem i posypujemy sezamem. Blachę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut. Po upływie tego czasu wkładamy bułeczki do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut lub do momentu, aż się zarumienią.
SAŁATKA Z SZYNKI
Krok 1: Kroimy składniki na sałatkę
Szynkę kroimy w cienkie paski, jajko i ogórki kiszone w drobną kostkę, a pomidorki na ćwiartki. Od dymki odkrawamy szczypior i drobno go siekamy.
Krok 2: Komponujemy i podajemy sałatkę
Wszystkie składniki przekładamy do miski. Dodajemy majonez i jogurt. Całość mieszamy. Dodajemy soli i pieprzu do smaku.
Wystudzone bułeczki przekrawamy. Na dolną połowę wykładamy gotową sałatkę i przykrywamy górną połową.
Zobacz podobne
przepisy
Whoopies
Whoopies to nadziewane ciasteczka w stylu amerykańskim. Przyrządź je, korzystając z przepisu na przekąskę z aromatycznym farszem.
Przekąski z pastą z szynki
Rumiana bagietka i pasta twarogowa z szynki i suszonych pomidorów – smakowita przekąska, którą zrobisz w mgnieniu oka!
Lunchbox z pastą z ciecierzycy
Świetnie zbilansowany lunch, który da energię na drugą połowę dnia dzieciom i dorosłym! Sprawdź, jak szybko przygotować te pełnowartościowe i pyszne przekąski.
Słodkie wegańskie bułeczki Hot Cross Buns
Puszyste i pachnące bułeczki z rodzynkami, na świecie znane pod nazwą Hot Cross Buns. To klasyk Wielkanocy. Oznaczone są na wierzchu lukrem lub krzyżykiem z ciasta, co stanowi ich charakterystyczny znak.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Słodkie wegańskie bułeczki Hot Cross Buns
- Wrapy z szynką i mango
- Bagietka z pieczoną piersią kurczaka
- Energetyczne batony
- Muffiny jaglane na dwa sposoby
- Kolorowa sałatka w słoiku
- 3 sposoby na lunchbox
- Makaron z pomidorami i oliwkami
- Śniadaniowy chlebek marchewkowy
- Wegetariańskie kanapki
- Kanapki z serem, szynką i warzywami
- Sok ogórkowo-szpinakowo-jabłkowy z kiwi
- Muffinki ze śliwkami
- Precel z szynką
- Hummus z dodatkami
- Wrap z łososiem i warzywami
- Krewetki z ananasem podawane na ciepło
- Frittata keto
- Krem z białych szparagów i pora
- Patatas bravas z chorizo
- Jesiotr w sosie oliwkowym
- Shake malinowo-truskawkowy z bitą śmietaną
- Bataty faszerowane pulled porkiem
- Biskwity z kremem i owocami
- Jogurtowiec z karambolą i migdałami
- Chlebek z awokado
- Śledzie z żurawinami i rodzynkami w sosie pomidorowym
- Naleśniki ze szpinakiem i serem
- Sałatka włoska Panzanella
- Zapiekanka ziemniaczana ze skwarkami i camembertem
- Grillowane jabłka z kruszonką i lodami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)