
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robot kuchenny
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blachę
- papier do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Mleko podgrzej tak, aby w momencie użycia było ciepłe, a nie gorące. Jajka ugotuj na twardo i obierz. Masło wyjmij z lodówki tak, aby było miękkie.
Sposób przygotowania:
PUSZYSTE BUŁECZKI
Krok 1: Wyrabiamy ciasto na bułeczki
Do misy robota kuchennego wlewamy ciepłe mleko. Do tego dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Całość krótko miksujemy do połączenia składników i odstawiamy na ok. 5 minut.
Po upływie 5 minut do ciasta dodajemy 1 łyżkę miękkiego masła, sól i pozostałą mąkę. Ciasto wyrabiamy przez ok. 5-8 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut.
Krok 2: Formujemy bułeczki
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę ręcznie, a następnie dzielimy na 10 równych porcji. Z każdej porcji ciasta formujemy bułeczkę. Gotowe bułeczki układamy, w dość dużych odstępach, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 3: Pieczemy bułeczki
Łyżkę masła roztapiamy. Przygotowane bułeczki smarujemy masłem i posypujemy sezamem. Blachę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut. Po upływie tego czasu wkładamy bułeczki do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut lub do momentu, aż się zarumienią.
SAŁATKA Z SZYNKI
Krok 1: Kroimy składniki na sałatkę
Szynkę kroimy w cienkie paski, jajko i ogórki kiszone w drobną kostkę, a pomidorki na ćwiartki. Od dymki odkrawamy szczypior i drobno go siekamy.
Krok 2: Komponujemy i podajemy sałatkę
Wszystkie składniki przekładamy do miski. Dodajemy majonez i jogurt. Całość mieszamy. Dodajemy soli i pieprzu do smaku.
Wystudzone bułeczki przekrawamy. Na dolną połowę wykładamy gotową sałatkę i przykrywamy górną połową.
Zobacz podobne
przepisy
Whoopies
Whoopies to nadziewane ciasteczka w stylu amerykańskim. Przyrządź je, korzystając z przepisu na przekąskę z aromatycznym farszem.

Przekąski z pastą z szynki
Rumiana bagietka i pasta twarogowa z szynki i suszonych pomidorów – smakowita przekąska, którą zrobisz w mgnieniu oka!

Pasta z ciecierzycy na kanapki do lunchboxa
Świetnie zbilansowany lunch, który da energię na drugą połowę dnia dzieciom i dorosłym! Sprawdź, jak szybko przygotować te pełnowartościowe i pyszne przekąski.

Słodkie wegańskie bułeczki Hot Cross Buns
Puszyste i pachnące bułeczki z rodzynkami, na świecie znane pod nazwą Hot Cross Buns. To klasyk Wielkanocy. Oznaczone są na wierzchu lukrem lub krzyżykiem z ciasta, co stanowi ich charakterystyczny znak.

Zobacz przepisy
na święta
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Smażone jajka w bezglutenowej panierce z sałatką z buraków
- Ciasto z profiterolkami
- Królik duszony w marchewce i maśle
- Pasztet z ciecierzycy
- Słodkie wegańskie bułeczki Hot Cross Buns
- Miniserniczki z serka homogenizowanego
- Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami
- Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
- Babka bezglutenowa z lukrem malinowym
- Świąteczna sałatka z pieczonym kalafiorem
- Babeczki waniliowe – przepis
- Marmolada z fig i wanilii
- Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
- Pasztet z jelenia i mus jabłkowo-chrzanowy
- Wegański mazurek ze świeżymi owocami
- Gravlax z tartymi buraczkami
- Pasztet z dzika
- Ajerkoniakowy tort wielkanocny
- Muffinki wielkanocne
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)