
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robot kuchenny
Sposób przygotowania:
PASTA Z CIECIERZYCY I SUSZONYCH POMIDORÓW
Ciecierzycę wraz z zalewą umieszczamy w kielichu blendera. Suszone pomidory kroimy w paski i dodajemy do ciecierzycy. Do tego dodajemy sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu. Blendujemy aż do uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji. Dodajemy olej z suszonych pomidorów i ponownie blendujemy przez kilka sekund. Humus przekładamy do pudełka.
KANAPKI Z TWAROŻKIEM
KROK 1: MIESZAMY TWAROŻEK Z WARZYWAMI
Twarożek przyprawiamy solą i białym pieprzem. Ogórka dokładnie myjemy i wraz ze skórką kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie w plasterki. Suszone pomidory kroimy w bardzo drobną kostkę. Bazylię bardzo drobno siekamy. Ogórka, suszone pomidory i bazylię dodajemy do miski z twarożkiem. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 2: SKŁADAMY KANAPKI
Czubatą łyżkę gotowego twarożku wykładamy na kromki chleba i rozsmarowujemy. Kanapki przykrywamy drugą kromką i przekrawamy na pół po skosie. Gotowe kanapki przekładamy do pudełka.
DODATKOWO
Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w większe, trójkątne kawałki. Tak przygotowaną paprykę wkładamy do pudełka. Owoce myjemy i wkładamy do pudełka. Do każdej porcji dołączamy także jogurt pitny bez dodatku cukru.
Zobacz podobne
przepisy
3 sposoby na słodkie lunchboxy
Kinga wraz ze swoim gościem pokaże Ci, jak przygotować słodkie lunchboxy! Gryczanka, ekspresowe muffiny, tosty z batatu i wiele więcej!

Lunchbox dla dzieci
Po pierwsze: pożywne, po drugie: pyszne! Właśnie takie śniadanie przygotujecie z przepisem Karola na owsiankę i zapiekankę do dziecięcego lunchboxa.

Wegański lunchbox: kanapki z sałatką z ciecierzycy
Kanapka nie musi być nudna, jeśli trafią do niej takie pyszności! Przygotuj sobie pożywne drugie śniadanie: kanapki z sałatką z ciecierzycy.

Lunchbox z serowymi proziakami
Pyszny domowy lunchbox z regionalnym akcentem – proziakami serowymi. To pełnowartościowy posiłek dla każdego członka rodziny. Koniecznie sprawdź, jak prosto go przyrządzić!

Pasta z ciecierzycy na kanapki – pomysł na sycące wegańskie śniadanie
Czy szukasz niezawodnego, pożywnego pomysłu na wegańskie śniadanie – dla dzieci i dla dorosłych? Nie mogłaś lub nie mogłeś trafić lepiej! Mamy dla Ciebie bowiem przepis na pastę z ciecierzycy do chleba, która będzie smakować idealnie bez względu na personalia smakosza oraz okoliczności kulinarne! Pastę na kanapki z ciecierzycy przygotujesz już w nieco ponad pół godziny. To ponadto przepis łatwy – odpowiedni dla wszystkich poszukiwaczy nowych smaków. Jeśli chcesz, żeby pasta na kanapki z ciecierzycy zamieszkała także w Twoim domu, wystarczą Ci dobre chęci, wymienione przez Karola Okrasę składniki oraz dobry robot kuchenny (polecamy termorobot MC Smart). Nasz przepis na pastę z ciecierzycy do chleba to nie tylko sprawdzony pomysł śniadaniowy, ale też przepis, który pozwoli Ci stworzyć świetny lunchbox idealny do szkoły, na uczelnię czy do pracy.
Czy chcesz przekonać się, jak przygotować oryginalną pastę z ciecierzycy do chleba? Przyjrzymy się poszczególnym punktom przepisu!
Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów – przepis Kuchni Lidla, który musisz poznać!
Od czego zacząć realizację przepisu na pastę z ciecierzycy i suszonych pomidorów? Od królowej ciecierzycy we własnej osobie! Niech rozgości się wygodnie wraz z zalewą w kielichu blendera. Teraz zajmij się suszonymi pomidorami – pokrój je w paseczki, a potem także wrzuć do blendera. Pora na kolejne dodatki nieodzowne w przepisie na pastę z cieciorki i suszonych pomidorów. Mowa o soku z cytryny, soli i pieprzu. Teraz możesz wszystko to zblendować na kremową masę. To jednak nie koniec mieszania. Jak pewnie widzisz w naszym przepisie na pastę z cieciorki i suszonych pomidorów, do tego wszystkiego powinnaś lub powinieneś dodać jeszcze olej z suszonych pomidorów. Dokładnie zblenduj wszystko raz jeszcze. Co teraz? Otóż… to wszystko! Pasta z cieciorki z suszonych pomidorów jest gotowa.
Pasta z cieciorki - gotowanej czy konserwowej?
Czy masz jeszcze jakieś wątpliwości związane z pastą z ciecierzycy z suszonymi pomidorami? Może zastanawiasz się, jaka forma ciecierzycy okaże się najlepsza do naszego przepisu? Gotowana czy konserwowa? Karol Okrasa podpowiada, by do przygotowania domowego hummusu wykorzystać ciecierzycę konserwową. Ta opcja to wybór idealny dla tych, którzy nie chcą wcześniej namaczać ciecierzycy ani poddawać jej obróbce cieplnej. Pasta z cieciorki z puszki zapewnia zatem o wiele większą wygodę. Ten wybór pozwoli Ci też pastę przygotować o wiele prędzej!
Oczywiście plusy ma też pasta z ciecierzycy nie ze słoika i puszki, ale gotowanej. Przede wszystkim różni się jej smak. Jest o wiele bardziej intensywny, a konsystencja – dużo bardziej kremowa. Ciecierzyca gotowana jest też wyborem tych, którzy szukają jak najmniej przetworzonych produktów spożywczych. Podsumowując – świetną pastę z ciecierzycy przygotujesz zarówno z ciecierzycy z puszki (lub ze słoika), jak i ciecierzycy gotowanej. Pasta z ciecierzycy konserwowej to wybór wygodnych!
Jak zrobić pastę z ciecierzycy?
Na pewno nie masz wątpliwości co do tego, jak zrobić pastę z ciecierzycy, która będzie smakować wszystkim. W naszym przepisie na lunchbox znajdziesz jednak także pomysły na inne uniwersalne kanapki! Mowa o pomyśle na kanapki z twarożkiem! Przyjrzyjmy się tej alternatywie dla pasty z ciecierzycą. Zgodnie z przepisem twarożek tłusty (możesz zastąpić go półtłustym) dopraw solą i białym pieprzem. Teraz zajmij się ogórkiem gruntowym. Czyli jakim? Ogórki gruntowe są mniejszymi ogórkami hodowanymi nie w szklarniach, lecz w ziemi. Ogórek pokrój najpierw wzdłuż na ćwiartki, później dodatkowo w plasterki. Przyszła pora na tryumfalny powrót suszonych pomidorów. Te z kolei musisz pokroić w kostkę. Podpowiadamy, jak to zrobić – połóż je płasko na desce, potem pokrój wzdłuż na paski, a ostatecznie pokrój w poprzek, tworząc kostki równej wielkości. Sięgnij po bazylię. Rozdrobnij ją na naprawdę drobne części. Wszystkie wymienione składniki połącz w misce i bardzo sumienne wymieszaj (ręcznie lub z wykorzystaniem robota). Pyszna pasta twarożkowa, a więc wyśmienite towarzystwo dla pasty z ciecierzycy do kanapek, gotowa!
Jak przeczytasz w naszym przepisie, kanapki posmarowane twarożkiem (bo pasta z ciecierzycy czeka w osobnym pojemniku) możesz przekroić na pół po skosie i umieścić w pudełeczku. To jednak nie koniec. Nasz mistrz kuchni uważa bowiem że do pasty z ciecierzycy do kanapek wyśmienicie pasują starannie wyselekcjonowane dodatki: papryka czerwona, zielona i żółta (warzywa oczyszczone z nasion i pokrojone na trójkątne kawałki), winogrona (w obu wersjach kolorystycznych), borówki oraz jogurt pitny. Wraz z nimi pasta z ciecierzycy oraz kanapki z twarożkiem tworzą wspaniały zestaw lunchboxowy.
Pasta z ciecierzycy i inne propozycje Kuchni Lidla
Czy po zapoznaniu się z naszą pastą z ciecierzycy masz ochotę na inne dania z cieciorką w roli głównej? Jeśli tak, możesz polubić nasz wegański lunchbox: kanapki z sałatką z ciecierzycy. To odpowiedź Kingi Paruzel na przebojowy przepis Karola Okrasy, którą już miałaś lub miałeś okazję poznać. Cieciorce w tym przypadku towarzyszą jabłko, żurawina, orzechy włoskie i słonecznik. A także wspaniały dressing, który powstaje na bazie cytryny, oliwy i musztardy. Oczywiście i w tym przypadku mamy do czynienia ze świetnymi dodatkami – marchewką, kukurydzą… a nawet chipsami jabłkowymi!
A może masz ochotę na klopsiki z ciecierzycy w wegańskim sosie à la pieczeniowym? To naprawdę ciekawa propozycja dla tych, którzy gustują w zielonej kuchni, a jednocześnie szukają pożywnego dania głównego na obiad czy kolację. Gwiazdy naszego przepisu, klopsiki z ciecierzycy, powstają z udziałem cieciorki, siemienia lnianego, bułki tartej i dodatków takich jak oregano, sos sojowy i tymianek. Klopsiki z tego przepisu podawaj koniecznie z przepysznym sosem à la pieczeniowym na bazie grzybów suszonych, marchwi, selera, papryki i wielu innych. Pulpeciki możesz podawać, z czym tylko chcesz – ziemniakami, kaszą, ryżem czy pieczywem.
Kolejny z naszych obiadowych pomysłów to ciecierzyca po bretońsku. Smak, który znasz i kochasz w nieco nowszej odsłonie. Fasolkę zastąp po prostu innym pożywnym i uniwersalnym składnikiem, czyli ciecierzycą! Zgodnie z naszym przepisem do przygotowania tego dania wykorzystasz też smażony boczek i kiełbasę, możesz jednak też pokusić się o przyrządzenie wersji wege! Jeśli natomiast pragniesz poznać oryginalny wegański przepis, zerknij tylko na wegański gulasz z ciecierzycą – roślinny gulasz pomysłu Kingi Paruzel, który przygotujesz już w jakieś pół godziny! Jakie znakomite składniki wchodzą w skład tej kompozycji? M.in. dynia hokkaido, bazylia, oregano, pietruszka, włoszczyzna i sól morska. Prawda, że brzmi apetycznie?
Jeśli gustujesz w kuchni śródziemnomorskiej, możesz też zakochać się w wegańskim gyrosie z ciecierzycy w picie. Cóż takiego znajdziesz w zwiniętym, greckim placku? Oprócz doprawionej ze smakiem i z pomysłem ciecierzycy także cebulę, pomidorki koktajlowe, szpinak, zieloną paprykę i ogórek. Wszystko to spaja niepodrabialny sos czosnkowy na bazie wegańskiego jogurtu kokosowego.
Ostatnia z naszych propozycji powiązanych z pastami z ciecierzycą (i ogółem daniami na bazie tej rośliny z rodziny bobowatych), to dip z ciecierzycy, do którego idealnie pasują snacki z ciasta francuskiego. Z jakich składników powstaje ta ciekawa pasta z ciecierzycy? Oprócz samej cieciorki występują tu papryczka chili, czosnek, suszony pomidor, pieprz, sezam i oliwa z oliwek! Oczywiście polecany dip z ciecierzycy możesz też podawać do wielu innych przysmaków – choćby grissini, pity, tacos czy po prostu chrupiącego pieczywa!
Na koniec niespodzianka. Czy wiesz, że ciecierzyca smakuje wybornie nie tylko w wersji wytrawnej? Jeśli chcesz się o tym przekonać na własnej skórze (a może raczej języku i podniebieniu), poznaj naszą pieczoną ciecierzycę na słodko. Co takie decyduje o jej wspaniałym charakterze? Cynamon i syrop z agawy w towarzystwie papryki słodkiej i kminku!
Wypróbuj przepis na pastę z ciecierzycy Kuchni Lidla oraz inne dania na bazie tej pożywnej i uniwersalnej rośliny!
Zobacz przepisy
na święta
- Babka wielkanocna
- Barszcz biały z kiełbasą
- Babka bananowa
- Sernik z wiśniami
- Klops z jajkiem
- Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
- Mazurek królewski
- Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką
- Wielkanocna baba drożdżowa
- Karmelowy sernik z rosą
- Jajka faszerowane z szynką
- Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i oliwkami
- Zupa chrzanowa
- Zakwas na żurek
- Jajka faszerowane pieczarkami
- Pasta jajeczna z awokado
- Murzin wielkanocny
- Ciasto szpinakowe à la jajka sadzone
- Babeczki leśny mech
- Sernik pistacjowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)