Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- sitko o drobnych oczkach
- tłuczek do ziemniaków
- pudełko na lunch
- folię spożywczą
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Wegański jogurt łączymy w misce z sokiem z cytryny, oliwą i musztardą. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na czas przygotowywania sałatki.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Do osobnej miski przekładamy dokładnie odsączoną i opłukaną na sitku ciecierzycę, którą następnie rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Nie rozgniatamy ciecierzycy zbyt mocno – jej kawałki powinny być lekko wyczuwalne w sałatce.
Do ciecierzycy dodajemy seler pokrojony na mniejsze kawałki, jabłko pokrojone w kostkę, suszone żurawiny, posiekane orzechy włoskie i nasiona słonecznika. Dodajemy przygotowany wcześniej dressing. Całość mieszamy, aż składniki się połączą. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Krok 3: SKŁADAMY I PAKUJEMY KANAPKI
Schłodzoną sałatkę wykładamy na 2 kromki pieczywa i przykrywamy ją kolejnymi 2 kromkami. Lekko dociskamy. Kanapki przekładamy do pudełka na lunch.
WSKAZÓWKA! W lunchboxie, obok kanapek z sałatką, możemy umieścić minimarchewki, kolby ugotowanej kukurydzy i chipsy jabłkowe.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z bobu z chlebowym chrustem i tofu
Bób w bardzo świeżej odsłonie, czyli sałatka z oryginalnym dodatkiem – chrupiącym chrustem z chleba – to szybkie danie, które zachwyca różnorodnością: smaków, kolorów i tekstur.
Sałatka w stylu greckim z makaronem kritharaki
Szukasz sałatki, która idealnie sprawdzi się jako dodatek podczas letniego grillowania? Ta z pewnością spełni oczekiwania Twoje i Twoich gości!
Chrupiące chlebki z siemieniem lnianym
Idealne jako lekkie śniadanie lub przekąska w ciągu dnia! Chrupiące chlebki z siemieniem lnianym zawsze warto mieć pod ręką – zwłaszcza te, które upieczemy sami, w domowej kuchni.
Kanapkowe wrapy z warzywami
Łącz smaki i zawijaj je w pyszne, domowe tortille! Taka alternatywa dla kanapek wygoni z kuchni nudę i pozwoli Ci wprowadzić do diety więcej warzyw. Smacznego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wrapy z kurczakiem i chrupiącymi warzywami
- Proste tortille z serem i pieczarkami
- Placki ziemniaczane z ciecierzycą z sałatką z pomidorów
- Bagietka z pieczoną piersią kurczaka
- Kanapka z kurczakiem, majonezem, awokado i jabłkiem
- Muffiny jaglane na dwa sposoby
- Sałatka z boczkiem i ciecierzycą
- Lunchbox dla dzieci
- Wegetariańskie kanapki
- Zielone kanapki na pieczywie razowym
- Placki owsiane z sałatką z truskawek
- Zupa z brukselki i jabłka z orzechową kruszonką
- Zapiekanka do lunchboxa
- Żytnia kanapka z jajkiem i szynką
- Kanapki z ceviche z łososia
- Regionalna kartoflanka
- Marynowane pieczarki w słoiku
- Iberyjska sałatka z owocami morza
- Szaszłyki z krewetek po azjatycku
- Wegańska pizza z ziemniakami, białym sosem i pesto
- Biszkopt z brzoskwiniami i limonkowym skyrem
- Surówka z kalarepy
- Herbata myśliwska
- Amur – przepis na pikantne frytki rybne
- Mazurek królewski
- Jabłkowe tacos
- Dwa sposoby na ciasto milionera
- Biszkoptowa rolada z kremem kawowym i mandarynkami
- Domowe ogórki małosolne
- Faszerowane cygaretki z łososia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
510 dni temu
świetny przepis!
odpowiedz