zobacz film Wegański lunchbox: kanapki z sałatką z ciecierzycy

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • sitko o drobnych oczkach
  • tłuczek do ziemniaków
  • pudełko na lunch
  • folię spożywczą

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Wegański jogurt łączymy w misce z sokiem z cytryny, oliwą i musztardą. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na czas przygotowywania sałatki.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ

Do osobnej miski przekładamy dokładnie odsączoną i opłukaną na sitku ciecierzycę, którą następnie rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Nie rozgniatamy ciecierzycy zbyt mocno – jej kawałki powinny być lekko wyczuwalne w sałatce.

Do ciecierzycy dodajemy seler pokrojony na mniejsze kawałki, jabłko pokrojone w kostkę, suszone żurawiny, posiekane orzechy włoskie i nasiona słonecznika. Dodajemy przygotowany wcześniej dressing. Całość mieszamy, aż składniki się połączą. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Krok 3: SKŁADAMY I PAKUJEMY KANAPKI

Schłodzoną sałatkę wykładamy na 2 kromki pieczywa i przykrywamy ją kolejnymi 2 kromkami. Lekko dociskamy. Kanapki przekładamy do pudełka na lunch.

WSKAZÓWKA! W lunchboxie, obok kanapek z sałatką, możemy umieścić minimarchewki, kolby ugotowanej kukurydzy i chipsy jabłkowe.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    300 dni temu
    świetny przepis!

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!