Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- mikser
- ręcznik kuchenny
- wałek
- papier śniadaniowy i sznurek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA TORTILLE
Mąkę, sól i proszek do pieczenia mieszamy w misce. Dodajemy oliwę z oliwek i wodę. Mieszamy (ręcznie lub za pomocą miksera), aż uzyskamy gładkie, jednolite ciasto.
KROK 2: FORMUJEMY TORTILLE
Ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i dzielimy na równe porcje. Każdą porcję ciasta obtaczamy w mące, formujemy w kulkę, a następnie spłaszczamy dłonią. Placki przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na ok. 15 minut.
KROK 3: PIECZEMY TORTILLE
Porcje ciasta rozwałkowujemy, nadając im kształt okrągłych placków o średnicy ok. 15 cm, a następnie pieczemy ok. 1 minuty na suchej, dobrze rozgrzanej patelni. Gdy na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się bąbelki wypełnione powietrzem, przewracamy tortillę na drugą stronę. Pieczemy ok. 15-20 sekund.
Upieczone tortille zawijamy osobno w wilgotne ręczniki kuchenne, by nie obeschły i łatwo się rolowały przy zwijaniu wrapów.
KROK 4: ZWIJAMY KANAPKOWE WRAPY
Tortille smarujemy humusem i oprószamy ziarnami. Wykładamy kolejno składniki wrapów: liście sałaty oraz warzywa (marchewkę, zieloną paprykę i ogórek) pokrojone w słupki.
Na sam koniec wykładamy kiełki. Całość oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Wrapy ciasno zwijamy, by zamknąć warzywa w środku.
Jeśli chcemy podać tortille w estetyczny sposób albo zabrać je ze sobą na lunch lub drugie śniadanie, owijamy wrapy w papier śniadaniowy i związujemy sznurkiem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Burek ze szpinakiem
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Pistacjowy sernik baskijski
- Guacamole
- Makówki śląskie
- Świąteczne pierniczki
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Przekąski sylwestrowe
- Domek z piernika
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Nuggetsy z kurczaka
- Uszka z grzybami
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Śledź w oleju
- Śledzie po kaszubsku
- Sernik pistacjowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)