
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- mikser
- ręcznik kuchenny
- wałek
- papier śniadaniowy i sznurek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA TORTILLE
Mąkę, sól i proszek do pieczenia mieszamy w misce. Dodajemy oliwę z oliwek i wodę. Mieszamy (ręcznie lub za pomocą miksera), aż uzyskamy gładkie, jednolite ciasto.
KROK 2: FORMUJEMY TORTILLE
Ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i dzielimy na równe porcje. Każdą porcję ciasta obtaczamy w mące, formujemy w kulkę, a następnie spłaszczamy dłonią. Placki przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na ok. 15 minut.
KROK 3: PIECZEMY TORTILLE
Porcje ciasta rozwałkowujemy, nadając im kształt okrągłych placków o średnicy ok. 15 cm, a następnie pieczemy ok. 1 minuty na suchej, dobrze rozgrzanej patelni. Gdy na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się bąbelki wypełnione powietrzem, przewracamy tortillę na drugą stronę. Pieczemy ok. 15-20 sekund.
Upieczone tortille zawijamy osobno w wilgotne ręczniki kuchenne, by nie obeschły i łatwo się rolowały przy zwijaniu wrapów.
KROK 4: ZWIJAMY KANAPKOWE WRAPY
Tortille smarujemy humusem i oprószamy ziarnami. Wykładamy kolejno składniki wrapów: liście sałaty oraz warzywa (marchewkę, zieloną paprykę i ogórek) pokrojone w słupki.
Na sam koniec wykładamy kiełki. Całość oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Wrapy ciasno zwijamy, by zamknąć warzywa w środku.
Jeśli chcemy podać tortille w estetyczny sposób albo zabrać je ze sobą na lunch lub drugie śniadanie, owijamy wrapy w papier śniadaniowy i związujemy sznurkiem.
Zobacz podobne przepisy
Zobacz przepisy na lato
- Butter chicken
- Leczo
- Papryka faszerowana wegetariańska - z kaszą i warzywami
- Cevapcici z sosem tzatziki
- Pasteis de nata - portugalskie minitarty
- Gyros z kurczaka w picie
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Przepis na sos bolognese
- Ciasto na pierogi
- Gnocchi szpinakowe
- Sushi
- Baklawa grecka
- Ryż z jabłkami i cynamonem
- Cukinia faszerowana mięsem mielonym
- Ciasto z truskawkami i galaretką
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)