zobacz film Sałatka z bobu z chlebowym chrustem i tofu

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • tarkę o drobnych oczkach

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CHLEBOWY CHRUST

Chleb pokrojony w drobną kostkę (bez skórek) smażymy na patelni na rozgrzanym oleju, aż się przypiecze. Doprawiamy solą i pieprzem. Co jakiś czas mieszamy, by chleb zarumienił się z każdej strony.

Pistacje miażdżymy brzegiem noża – niezbyt drobno, tak by zachowały się większe kawałki orzechów – i dodajemy do chlebowego chrustu. Dodajemy drobno posiekany czosnek i drobno posiekaną miętę. Mieszamy, chwilę smażymy i zdejmujemy z ognia.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ

Ugotowany bób (ze skórką, bez lub mieszany) przekładamy do dużej miski. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy cebulę pokrojoną w grubą kostkę, drobno posiekaną miętę i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Dodajemy skórkę otartą z limonki i wyciśnięty z niej sok. Dodajemy tofu pokrojone w dużą kostkę.

Całość skrapiamy oliwą z oliwek. Z wierzchu posypujemy chlebowym chrustem i grubo posiekanym szczypiorem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!