Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Umyty, oczyszczony i pokrojony burak ugotuj w osolonej wodzie do uzyskania miękkości – ok. 30-40 minut.
Sposób przygotowania:
KROK 1: GOTUJEMY RYŻ
Ryż gotujemy z dodatkiem soli zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy.
KROK 2: DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Ryż przekładamy na talerze. Na wierzchu układamy kawałki ugotowanego buraka, pokruszoną fetę, listki rukoli, kawałki pomarańczy.
KROK 3: PODAJEMY SAŁATKĘ
Całość doprawiamy pieprzem i solą i skrapiamy oliwą.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z grillowanych warzyw z fetą i sosem miodowym
Pyszne, kolorowe kawałki warzyw, podpieczone na grillu i połączone w smakowitej sałatce z dodatkiem miodowego dressingu.
Sałatka z pieczonym burakiem, szpinakiem i pomarańczą
Propozycja, która kusi nie tylko soczystymi barwami, ale też idealną kompozycją smaków – w sam raz na ciepłe dni!
Sałatka z kaszy gryczanej, buraków i sera typu greckiego
Cenisz buraki ze względu na smak lub właściwości? Ta prosta w wykonaniu sałatka idealnie wpisze się w Twój jadłospis.
Sałatka z soczewicą, kuskusem, pomidorkami i miętą
Sycąca sałatka z kaszą kuskus, czerwoną soczewicą, pomidorkami, fetą i miętą
Sałatka z dodatkiem ryżu to nietypowe połączenie, które potrafi zaskoczyć swoim smakiem i różnorodnością. Pomysł na przemycenie tego składnika do sałatek wywodzi się z tradycji kulinarnej krajów azjatyckich, ale obecnie stał się niezwykle popularny także w innych zakątkach świata. Jak stworzyć doskonałą sałatkę z ryżem? Spróbuj zrobić to wraz z nami!
Sałatka z ryżem – prosty i szybki przepis
Sałatka z ryżem to wspaniały sposób na proste i sycące danie, do którego przyrządzenia nie potrzeba specjalnych umiejętności kulinarnych. Ryż jest bardzo wdzięcznym składnikiem, który komponuje się z wieloma składnikami, dlatego sporządzenie sałatki z jego udziałem jest tak proste, a efekty potrafią zaskoczyć.
Sałatki z ryżem to doskonały sposób na obiad, lunch czy kolację — wystarczy dopasować składniki do własnych preferencji, pokroić kilka składników i prosta sałatka z ryżem jest gotowa. Jakie składniki najlepiej komponują się z tym dodatkiem?
Do szybkiej sałatki z ryżem wystarczy Ci tak naprawdę odrobina zielonego ogórka, kilka plasterków chili, limonka oraz sos sojowy. Taka ekspresowa sałatka w azjatyckim stylu z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom orientalnych smaków, którzy nie lubią zbyt długo stać przy garnkach w kuchni. Chcesz poznać sekret udanego przepisu na sałatkę z ryżem? Z radością Ci go zdradzimy w dalszej części tekstu.
Sałatka ryżowa – inne warianty
Sałatka ryżowa to sposób na niecodzienny, sycący posiłek, który pasuje do wielu okazji. Prosta sałatka ryżowa z dodatkiem ogórka, selera naciowego i świeżych ziół sprawdzi się w roli lekkiego lunchu, a wersja bardziej rozbudowana ze spokojem zastąpi Ci obiad. Jak skomponować sałatkę ryżową?
Skup się odpowiednim dopasowaniu składników — intensywne smaki połącz z delikatnymi, ostre z kwaśnymi, słodkie ze słonymi. Zachowanie równowagi pomiędzy nimi sprawi, że każda sałatka z ryżem będzie smakować jak od szefa kuchni, także ta tania w produkcji. Zadbaj także o zróżnicowanie tekstur, dodając do sałatki chrupiące i rześkie dodatki.
Poza tytułową sałatką z brązowym ryżem i szybką wersją azjatycką, mamy dla Ciebie kilka dodatkowych pomysłów na smaczne połączenia. Jeśli przepadasz za połączeniem ryżu z owocami, musisz koniecznie spróbować sałatki z grillowanym ananasem, smażonym kurczakiem w curry, ryżem i sporą dawką świeżych liści szpinaku z sosem słodko-kwaśnym na bazie wina choya. Uwierz nam, ta sałatka z ryżem i ananasem to prawdziwa poezja smaków. Jest dość prosta w przygotowaniu i doskonale sprawdza się także w wersji na wynos.
Lubisz owoce morza? Przepis na sałatkę z ryżem, kukurydzą i krewetkami z pewnością przypadnie Ci do gustu! Wystarczy, że ugotujesz ryż basmati i podsmażysz krewetki na czosnkowej oliwie. Przyda Ci się także kukurydza z puszki oraz świeży, zielony groszek i pokrojona marchewka. Całość połącz w misce, skrop sosem sojowym i sokiem z limonki. Proste i pyszne — czego chcieć więcej?
Przygotowaliśmy także propozycję dla wegetarian i wegan! Wege sałatka z dzikim ryżem, cukinią, awokado i chrupkim tofu skąpanym w sosie orientalne chili z pewnością spodoba się osobom na diecie roślinnej. Wegetarianie mogą dodać do niej także podsmażone jajko.
Jakie jeszcze składniki pasują do ryżowych sałatek? Z ryżem świetnie komponuje się papryka, sałata lodowa, bakłażan, cebula, brokuły czy kalafior, a także niektóre owoce np. mango. Jeśli przepadasz za słodkimi posiłkami, spróbuj przyrządzić sałatkę owocową z ryżem. Dodaj do sałatki świeże truskawki, maliny, jabłko, borówki, gruszkę i sporą dawkę cynamonu, a na pewno zachwyci Cię jej smak.
Jaki ryż do sałatki?
Jaki ryż wybrać do sałatki? Wybór odpowiedniego rodzaju ryżu do sałatki jest kluczowy dla smaku i odpowiedniej konsystencji tej potrawy. Chociaż gatunków ryżu jest wiele, to do sałatek najlepiej sprawdza się ryż basmati, jaśminowy, brązowy, dziki lub czerwony.
Ryż basmati ma orzechowy aromat i słodki smak, dlatego świetnie komponuje się z sałatkami o tropikalnym i orientalnym charakterze z dodatkiem owoców i słodkich sosów. Odmiana jaśminowa z kolei jest bardzo delikatna, a wręcz kwiatowa, dlatego warto dopasować ją do lekkich sałatek na bazie ziół, kiełków i surowych, chrupkich warzyw. Brązowa odmiana ryżu ma w sobie dużo błonnika i lekko orzechowe, słodkie nuty, dlatego świetnie komponuje się z grillowanymi dodatkami.
A co z ryżem dzikim i czerwonym? Te dwa rodzaje ryżu mają dość wytrawny i zdecydowanym smak, dlatego warto wybrać je do sałatek, którym brakuje charakteru. Lekkich, przyjemnych, kremowych z dodatkiem cytrusowych nut — w takich sałatkach dziki i czerwony ryż sprawdzi się najlepiej, nadając im więcej charakteru oraz interesującej tekstury.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Strudel jabłkowy z lodami śmietankowymi i sosem waniliowym
- Torcik bezowy z owocami
- Kabanosy w cieście
- Pieczony cały kurczak bez kości z farszem z bułki
- Makaron z porem i pesto z orzechów włoskich
- Sałatka z kabanosów
- Dynia makaronowa z sosem pomidorowym z oliwkami
- Risotto z grzybami
- Kremówki
- Tort z kremem maślanym i malinami
- Tort z babeczek
- Kawowa panna cotta z wiśniami
- Biszkopt z brzoskwiniami i limonkowym skyrem
- Batoniki musli i mus czekoladowy z mango
- Najprostsze naleśniki z serem
- Marchewka w pomarańczowej glazurze
- Szaszłyki z klopsików po tajsku
- Ciasto wegańskie z kremem kokosowym i mango
- Dżem z włoskich śliwek
- Roladki z ciasta francuskiego z łososiem
- Bruschetta z awokado i krewetkami na ostro
- Crème brûlée czekoladowy z konfiturą pomarańczową
- Muffiny piernikowe z powidłami i ganaszem czekoladowym
- Pieczony kurczak z serem gorgonzola, gruszkami i orzechami włoskimi z zapiekanką z cukinią
- Tortille z polędwicą wieprzową i sałatką z awokado
- Frittata z boczkiem i młodą kapustą
- Pierś kurczaka faszerowana serem Pont-L’Evêque z zapiekanką z serem i warzywami
- Marynowane pieczarki w słoiku
- Faszerowane cygaretki z łososia
- Chłodnik z botwiny z ogórkiem i szczypiorem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
716 dni temu
Co zamiast brązowego ryżu?
odpowiedz
716 dni temu
Brązowy ryż możesz zastąpić ulubioną kaszą (np. kuskus) lub białym ryżem :)
1280 dni temu
Czy ryż ma być ciepły podczas podania, czy tylko letni?
odpowiedz
1278 dni temu
Michale, ryż powinien nieco przestygnąć zanim połączymy go z resztą składników-zwłaszcza z serem feta.
1295 dni temu
Czy można czymś zastąpić buraka?
odpowiedz
1295 dni temu
Buraka można zastąpić np. podpieczoną cukinią lub bakłażanem :)