
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę. Przekładamy ją do niewielkiej miseczki, dodajemy ocet balsamiczny, musztardę Dijon i miód. Całość mieszamy trzepaczką, dodając stopniowo oliwę z oliwek. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Buraki nacieramy odrobiną oliwy z oliwek, oprószamy solą i pieprzem. Każdego buraka zawijamy w folię aluminiową i układamy na ruszcie piekarnika. Pieczemy około 60-70 minut. Wyjmujemy, rozwijamy z folii i odstawiamy do ostygnięcia na około 30 minut. Gdy buraki ostygną, zdejmujemy z nich skórkę i kroimy na plasterki o grubości około 0,5 cm. Przyprawiamy solą i pieprzem.
W międzyczasie filetujemy pomarańcze, pozbawiając je skórki oraz błonek. Orzechy siekamy.
Jak podawać
Szpinak wkładamy do miski. Skrapiamy odrobiną przygotowanego sosu, mieszamy i przekładamy na talerze. Do miski, w której był szpinak wkładamy pokrojone buraki, również skrapiamy odrobiną sosu, mieszamy i układamy na szpinaku. Na wierzchu układamy cząstki pomarańczy, pokruszony ser feta oraz orzechy włoskie. Wierzch skrapiamy pozostałym sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z surimi z sosem jogurtowym
Pomysł na lekką, oryginalną sałatkę do przygotowania w parę chwil: połączenie surimi z ogórkiem i sosem jogurtowym.

Sałatka z pieczonym kurczakiem
Zdrowo i kolorowo na talerzu? Nic prostszego! Wystarczy przyrządzić pyszną sałatkę z pieczonym kurczakiem i jajkiem.

Sałatka z krewetek z sosem z limonek
Wyśmienita propozycja dla fanów owoców morza: lekka sałatka z delikatnymi krewetkami i sosem imbirowo-limonkowym.

Sałatka z grillowanych warzyw z fetą i sosem miodowym
Pyszne, kolorowe kawałki warzyw, podpieczone na grillu i połączone w smakowitej sałatce z dodatkiem miodowego dressingu.

Komentarze (8)
2376 dni temu
Robiłam podobną jakiś czas temu, z tym że orzechy karmelizowałam w miodzie i takimi posypywałam sałatkę z wierzchu.
odpowiedz
2375 dni temu
Brzmi pysznie!
2792 dni temu
Lepsza wersja sałatki: upiec buraki z rozmarynem, pomarańczę zamienić na pestki granata, orzechy włoskie na prażone pistacje, zrezygnować z miodu.
odpowiedz
2792 dni temu
Radku, dziękujemy za podzielenie się swoją wersją! Brzmi smacznie!
3047 dni temu
sałatka fajna, ale trochę za słodka, polecam dodać mniej miodu.
odpowiedz
3433 dni temu
Na zdjęciu sałatka jest podana bez wymieszania szpinaku i buraków w sosie. Po wymieszaniu liście i buraki nie mają tak ładnego soczystego koloru. Zrobiłam sałatkę, trochę za słodka, może dressing byłby lepszy bez miodu. Buraki uważam zdecydowanie powinny być cieniej krojone i najlepiej jak najmniejsze. Nie dodałam orzechów gdyż nie lubię. Pomysł sałatki świetny ale czegoś brakuje.
odpowiedz
3446 dni temu
Cebuli do sałatki nie dodajemy :) Dziękujemy za czujność, już zniknęła z listy składników.
odpowiedz
3447 dni temu
a gdzie zniknela cebula?!
odpowiedz
zobacz wszystkie