Sałatka z pieczonym burakiem, szpinakiem i pomarańczą
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę. Przekładamy ją do niewielkiej miseczki, dodajemy ocet balsamiczny, musztardę Dijon i miód. Całość mieszamy trzepaczką, dodając stopniowo oliwę z oliwek. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Buraki nacieramy odrobiną oliwy z oliwek, oprószamy solą i pieprzem. Każdego buraka zawijamy w folię aluminiową i układamy na ruszcie piekarnika. Pieczemy około 60-70 minut. Wyjmujemy, rozwijamy z folii i odstawiamy do ostygnięcia na około 30 minut. Gdy buraki ostygną, zdejmujemy z nich skórkę i kroimy na plasterki o grubości około 0,5 cm. Przyprawiamy solą i pieprzem.

W międzyczasie filetujemy pomarańcze, pozbawiając je skórki oraz błonek. Orzechy siekamy.

Jak podawać

Szpinak wkładamy do miski. Skrapiamy odrobiną przygotowanego sosu, mieszamy i przekładamy na talerze. Do miski, w której był szpinak wkładamy pokrojone buraki, również skrapiamy odrobiną sosu, mieszamy i układamy na szpinaku. Na wierzchu układamy cząstki pomarańczy, pokruszony ser feta oraz orzechy włoskie. Wierzch skrapiamy pozostałym sosem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (8)

Avatar
  • agata agata
    2724 dni temu
    Robiłam podobną jakiś czas temu, z tym że orzechy karmelizowałam w miodzie i takimi posypywałam sałatkę z wierzchu.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2723 dni temu
    Brzmi pysznie!
  • Radek Radek
    3140 dni temu
    Lepsza wersja sałatki: upiec buraki z rozmarynem, pomarańczę zamienić na pestki granata, orzechy włoskie na prażone pistacje, zrezygnować z miodu.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3140 dni temu
    Radku, dziękujemy za podzielenie się swoją wersją! Brzmi smacznie!
  • kate kate
    3395 dni temu
    sałatka fajna, ale trochę za słodka, polecam dodać mniej miodu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3781 dni temu
    Na zdjęciu sałatka jest podana bez wymieszania szpinaku i buraków w sosie. Po wymieszaniu liście i buraki nie mają tak ładnego soczystego koloru. Zrobiłam sałatkę, trochę za słodka, może dressing byłby lepszy bez miodu. Buraki uważam zdecydowanie powinny być cieniej krojone i najlepiej jak najmniejsze. Nie dodałam orzechów gdyż nie lubię. Pomysł sałatki świetny ale czegoś brakuje.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3794 dni temu
    Cebuli do sałatki nie dodajemy :) Dziękujemy za czujność, już zniknęła z listy składników.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3795 dni temu
    a gdzie zniknela cebula?!

    odpowiedz


Sałatka z pieczonym burakiem, szpinakiem i pomarańczą

Wraz z nadejściem ciepłych dni większość osób chętniej sięga po lekkie potrawy pełne warzyw i owoców. W te założenia idealnie wpisują się oczywiście wszelkie sałatki czy surówki. Z myślą o tym, specjalnie dla Ciebie, stworzyliśmy oryginalną sałatkę ze szpinakiem i pomarańczą z pieczonym burakiem oraz serem feta. To prawdziwa eksplozja świeżości, kusząca fantastycznie przenikającymi się smakami.

Pierwszym wyrazistym akcentem tej sałatki jest pieczony burak, który nadaje całości głęboką, subtelną słodyczy oraz wyrazisty kolor. Szpinak to źródło świeżości stanowiące zarazem doskonałe tło dla pozostałych składników. Nie zapominajmy też o soczystej pomarańczy wnoszącej do sałatki z buraka i fety odrobinę kwaskowatości, idealnie kontrastującej z resztą składników.

Całość wieńczy starannie skomponowany sos ze słodko-kwaśnego octu balsamicznego o niezwykłym aromacie, szlachetnej musztardy Dijon, pełnego słodyczy miodu, a także oliwy wpływającej na właściwą konsystencję dressingu. Słone akcenty to z kolei zasługa sera greckiego sera feta.

Jak widać, komplementy na temat sałatki z buraka z fetą przychodzą nam z niezwykłą łatwością. Mamy nadzieję, że i Ty po jej degustacji przyznasz nam rację. Nie ma jednak sensu dłużej rozwodzić się nad jej niewątpliwymi walorami smakowymi. Czas zaprosić Cię do zapoznania się ze wskazówkami dotyczącymi jej przygotowania. Zobacz, jak sprawić, by sałatka ze szpinaku z sosem miodowo–musztardowym okazała się prawdziwą ucztą dla zmysłów.

Sałatka ze szpinakiem, burakiem i pomarańczą – o czym pamiętać podczas jej przygotowywania?

Jeden z najważniejszych etapów przygotowania sałatki z burakiem i fetą to upieczenie buraków. Przede wszystkim zachęcamy Cię wypróbowania naszej metody ich przyrządzenia. Dzięki niej zyskują one znakomitą strukturę i smak. Jeśli jednak zależy Ci na czasie, zmodyfikuj nieco metodę działania. Co możesz zrobić?

  1. Najprościej po prostu pokroić warzywo na mniejsze kawałki, które nie potrzebują długiego pieczenia. Im mniejsze części buraka, tym krócej trzeba je piec. Możesz nawet od razu pokroić je w cienkie plastry i ułożyć równo na blasze w piekarniku. Uwaga – aby uniknąć ich przypalenia, przykryj je folią aluminiową. Dzięki temu nie tylko się nie przypalą, ale i zachowają idealną wilgotność.
  2. Inna opcja to wcześniejsze ugotowanie buraków, a następnie umieszczenie ich w piekarniku, aby zyskały charakterystyczny posmak.
  3. Jeśli masz mikrofalówkę, podduś je w niej przez kilka minut. W tym celu wystarczy umieścić kawałki buraków w naczyniu z odrobiną wody i podgrzać na wysoką moc przez kilka minut.
  4. Planujesz wypróbować nasz przepis z okazji garden party? W takim wypadku sałatka z buraków pieczonych może zmienić się w taką z grillowanymi burakami! Pokrój je na plastry, nakłuj widelcem, posmaruj lub obtocz w oleju roślinnym, po czym równo rozłóż na tacce czy ruszcie. Grilluj buraczane kawałki z obu stron przez około 3-5 minut lub do momentu, gdy będą miękkie i uzyskają charakterystyczne prążki.

Kolorowa sałatka ze szpinakiem burakiem i orzechami włoskimi została przez nas opracowana z wyjątkową starannością, aby każdy składnik perfekcyjnie pasował do pozostałych. Jednak nie oznacza to, że w razie potrzeby nie możesz wprowadzić do przepisu pewnych modyfikacji.

Przykładowo zamiast orzechów włoskich w naszej smakowitej kompozycji mogą pojawić się płatki migdałów o dość uniwersalnym smaku. Inna opcja to nasiona słonecznika, dyni, a nawet orzechy nerkowca. W ostateczności sałatka z pieczonymi burakami uda się również bez jakichkolwiek orzechów.

Inne dopuszczalne modyfikacje? Sałatka z pieczonymi burakami i fetą może dobrze smakować z mandarynkami, które wniosą do kompozycji podobne walory smakowe do pomarańczy. Ciekawe zastępstwo to również gruszka, która w rozmaitych przepisach często występuje w towarzystwie orzechów włoskich i buraków.

Jaki sos do sałatki z buraków i szpinaku? Poznaj najciekawsze propozycje.

Nasz sos do sałatki z buraków i fety ma idealnie zbalansowany smak, który bezbłędnie komponuje się z pozostałymi składnikami. Poza tym jest banalnie prosty, dlatego zachęcamy do jego wypróbowania w pierwszej kolejności. Ale sałatka z burakiem i orzechami włoskimi będzie dobrze smakować także z innymi dressingami.

Jeden z nich to np. sos na bazie jogurtu i miodu (pół szklanki jogurtu naturalnego, 2 łyżki miodu, sok z połowy cytryny, sól i pieprz) czy sos balsamiczny z miodem (3 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka miodu, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz). Możesz również opracować własny sos do sałatki z burakiem i fetą! Mamy małą podpowiedź. Otóż doskonale, gdyby bazował on na słodkich i kwaśnych akcentach, gdyż właśnie one najlepiej zgrywają się ze wszystkimi składnikami.

Tak szeroko przez nas opisana propozycja to znakomita sałatka z buraków na imprezę w gronie znajomych, grilla czy nawet uroczystość rodzinną. Fantastycznie prezentuje się na talerzu, a jeszcze lepiej smakuje. Za sprawa pieczonego buraka pozytywnie wyróżnia się na tle innych letnich propozycji. Ale sałatka ze szpinakiem i burakiem wcale nie jest przypisana wyłącznie do letnich miesięcy. Świetnie smakuje przez cały rok. Możesz przyrządzić ją np. na przyjęcie sylwestrowe. Zatem nie czekaj dłużej i wypróbuj ją już teraz!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!