Sałatka ze szpinaku, buraków i pomarańczy
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę. Przekładamy ją do niewielkiej miseczki, dodajemy ocet balsamiczny, musztardę Dijon i miód. Całość mieszamy trzepaczką, dodając stopniowo oliwę z oliwek. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Buraki nacieramy odrobiną oliwy z oliwek, oprószamy solą i pieprzem. Każdego buraka zawijamy w folię aluminiową i układamy na ruszcie piekarnika. Pieczemy około 60-70 minut. Wyjmujemy, rozwijamy z folii i odstawiamy do ostygnięcia na około 30 minut. Gdy buraki ostygną, zdejmujemy z nich skórkę i kroimy na plasterki o grubości około 0,5 cm. Przyprawiamy solą i pieprzem.

W międzyczasie filetujemy pomarańcze, pozbawiając je skórki oraz błonek. Orzechy siekamy.

Jak podawać

Szpinak wkładamy do miski. Skrapiamy odrobiną przygotowanego sosu, mieszamy i przekładamy na talerze. Do miski, w której był szpinak wkładamy pokrojone buraki, również skrapiamy odrobiną sosu, mieszamy i układamy na szpinaku. Na wierzchu układamy cząstki pomarańczy, pokruszony ser feta oraz orzechy włoskie. Wierzch skrapiamy pozostałym sosem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • agata agata
    2376 dni temu
    Robiłam podobną jakiś czas temu, z tym że orzechy karmelizowałam w miodzie i takimi posypywałam sałatkę z wierzchu.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2375 dni temu
    Brzmi pysznie!
  • Radek Radek
    2792 dni temu
    Lepsza wersja sałatki: upiec buraki z rozmarynem, pomarańczę zamienić na pestki granata, orzechy włoskie na prażone pistacje, zrezygnować z miodu.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2792 dni temu
    Radku, dziękujemy za podzielenie się swoją wersją! Brzmi smacznie!
  • kate kate
    3047 dni temu
    sałatka fajna, ale trochę za słodka, polecam dodać mniej miodu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3433 dni temu
    Na zdjęciu sałatka jest podana bez wymieszania szpinaku i buraków w sosie. Po wymieszaniu liście i buraki nie mają tak ładnego soczystego koloru. Zrobiłam sałatkę, trochę za słodka, może dressing byłby lepszy bez miodu. Buraki uważam zdecydowanie powinny być cieniej krojone i najlepiej jak najmniejsze. Nie dodałam orzechów gdyż nie lubię. Pomysł sałatki świetny ale czegoś brakuje.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3446 dni temu
    Cebuli do sałatki nie dodajemy :) Dziękujemy za czujność, już zniknęła z listy składników.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3447 dni temu
    a gdzie zniknela cebula?!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!