• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Szatkujemy kapustę

Kapustę oczyszczamy, usuwamy głąb, a następnie szatkujemy lub kroimy w poprzek na drobne paski. Mieszamy z płaską łyżeczką soli i odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Z boczku usuwamy skórę i, jeśli jest taka potrzeba, kości, a następnie kroimy go w drobną kostkę. Kminek grubo rozcieramy.

Krok 2: Osączamy kapustę

Kapustę delikatnie ugniatamy, a następnie osączamy na sitku i próbujemy. Jeśli jest zbyt słona, płuczemy wodą i ponownie odciskamy.

Krok 3: Przygotowujemy sos

Na patelnię wlewamy łyżkę oleju. Kiedy jest rozgrzany, podsmażamy na nim boczek do zeszklenia. Dodajemy posiekaną cebulę i ponownie podsmażamy. Dolewamy ocet i bulion, dodajemy resztę oleju i doprowadzamy do wrzenia. Całość doprawiamy kminkiem, pieprzem i, jeśli jest to konieczne, odrobiną soli.

Krok 4: Łączymy wszystkie składniki

Kapustę przekładamy do miski, polewamy gorącym sosem i mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na co najmniej 2 godziny lub na całą noc. Przed podaniem sałatkę ponownie doprawiamy do smaku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    374 dni temu
    Nie potrafię doszukać się w przepisie jak zrobić sos. Czy czegoś w nim nie brakuje?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    374 dni temu
    Teraz powinno być wszystko jasne - w kroku 3 znajduje się informacja, dotycząca sosu :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram