Wieprzowina z kapustą po chińsku
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski. Czosnek i imbir obrać, posiekać, wymieszać z chili, sokiem z cytryny i 3 łyżkami sosu sojowego i oleju, mięso marynować w tak przygotowanej marynacie przez 60-90 minut.

Kapustę i cebulę oczyścić, kapustę pokroić w poprzek na paski o szerokości 1 cm, cebulę – w krążki. Kiełki osączyć z zalewy. Ryż wrzucić do 400 ml wrzącej, osolonej wody i gotować przez 10 minut na małym ogniu.

Mięso osączyć, marynatę zebrać. Porcje mięsa podsmażyć w rozgrzanym woku lub na patelni, wykorzystując pozostały olej, wyjąć. Kapustę i cebulę wrzucić na tłuszcz pozostały po smażeniu mięsa, ciągle mieszając. Dodać marynatę i mięso i smażyć mniej więcej przez 5 minut. Dodać kiełki soi i orzechy nerkowca i smażyć przez 3 minuty, doprawić do smaku pozostałym sosem sojowym i chili. Skrobię rozmieszać w niewielkiej ilości wody, lekko zagęścić sos. Podawać z ryżem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    198 dni temu
    To jest rewelacja!!! Pycha!!!

    odpowiedz

  • Sylviaczek Sylviaczek
    1089 dni temu
    Bardzo dobre danie.

    odpowiedz

  • Michał Michał
    1210 dni temu
    @Marta: raz Marta, raz Gosia a i tak nic nie wnosi do dyskusji... Darujcie sobie ten kulawy marketing Co do przepisu: ryż z Lidla gotowany 10 min jest nadal twardy. Optymalny czas gotowania to 15-18 min. Z własnego doświadczenia.

    odpowiedz

  • ADAM ADAM
    1460 dni temu
    LOWCIAM TAKIE SMAKI NO I WSZYSTKO MOZNA KUPIC W LIDLU HEHE CO TO JEST ZA ZENADA , TAKIE KOMENTARZE BOZE LITOSCI

    odpowiedz

  • Marta Marta
    1480 dni temu
    Lubię azjatycką kuchnię, jutro w Lidlu zrobię zapas przypraw i sosów, np. do dań z woka, pycha :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram