
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Makaron wkładamy do głębokiego naczynia i zalewamy wrzącą wodą. Po około 3 minutach, gdy makaron zmięknie, odcedzamy go i odstawiamy na bok.
Wołowinę kroimy w niewielkie, cienkie paseczki. W woku, dużej patelni lub garnku o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego, wrzucamy mięso i podsmażamy, aż nabierze brązowego koloru. Mięso przekładamy do miski.
Marchewkę oraz pozbawioną gniazd nasiennych paprykę kroimy w słupki. Do garnka, w którym smażyło się mięso, wlewamy kolejne 2 łyżki oleju roślinnego, a następnie na rozgrzany tłuszcz wrzucamy marchewkę. Smażymy na dużym ogniu, stale mieszając przez 1-2 minuty. Następnie dodajemy paprykę i całość smażymy jeszcze przez kolejne 2 minuty. Na koniec wrzucamy kiełki fasoli mung oraz posiekane szalotki, smażymy 30 sekund i zdejmujemy z ognia. Warzywa łączymy w misce z mięsem.
Na patelnię, na której smażyły się warzywa, wlewamy jeszcze około 1 łyżki oleju. Wrzucamy posiekany czosnek, mieszamy, dodajemy sos sojowy oraz 50 ml wody, a następnie dodajemy przygotowany wcześniej makaron. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy na małym ogniu przez 5 minut. Jeśli to konieczne, możemy dodać odrobinę wody. Na końcu dodajemy przygotowane mięso i warzywa. Mieszamy, podgrzewamy jeszcze przez chwilę i nakładamy do miseczek.
Zobacz podobne
przepisy
Kokosowa zupa curry z marchewką
Zupa krem w zupełnie nowym, egzotycznym wydaniu – z wiórkami i mlekiem kokosowym, przyprawiona aromatyczną pastą curry.

Kokosowo-limonkowa galaretka z liczi
Oryginalny deser, który zaskoczy fanów tradycyjnych galaretek swoim oryginalnym smakiem i dodatkiem mleka kokosowego.

Wegetariańska naan pizza
Pyszne chlebki naan podane w formie pizzy wegetariańskiej: z delikatną cukinią, kukurydzą, pomidorami i mozzarellą.

Pikantna zupa tajska z krewetkami
Lekka, prosta, pikantna, pełna aromatycznych przypraw – taka jest zarówno kuchnia tajska, jak i zupa według przepisu Okrasy!

Komentarze (15)
143 dni temu
malo intensywny smak, niestety niewiele tu kuchni azjatyckiej :(
odpowiedz
199 dni temu
Wyjątkowo niesmaczne danie. Zdecydowanie odradzam.
odpowiedz
599 dni temu
Polecam, proste i zajedobre :)
odpowiedz
758 dni temu
tak tak. posólcie sobie, a potem użyjcie sosu sojowego. widać, że opinię o przepisach wydają sami specjaliści. haha.
odpowiedz
760 dni temu
Sławek masz rację... Marny ten przepis, bądźmy szczerzy...
odpowiedz
764 dni temu
Sól pieprz? Nic z PRZYPRAW? Mięsa nie marynujemy?
odpowiedz
764 dni temu
Sławku, nie rekomendujemy stosowania pieprzu i marynowania wołowiny przed smażeniem w wysokich temperaturach-suche przyprawy i marynaty zwykle się wówczas palą sprawiając, że mięso staje się gorzkie i karmelizuje się. Możesz lekko posolić wołowinę tuż przed samym smażeniem-tak, by konsystencja mięsa nie stała się zbyt zwarta i twarda (sól wyciągnie z niego wodę).
2088 dni temu
Drogi Gościu, dziękujemy za czujność. Przepis już poprawiony :)
odpowiedz
2090 dni temu
Chciałam tylko zaznaczyć, że olej sezamowy służy do doprawiania potraw, nie można na nim smażyć!
odpowiedz
2205 dni temu
Nie dostałam nigdzie oleju sezamowego, więc robiłam ze zwykłym. Może smak był przez to inny niż powinien, ale danie wyszło smaczne - u mnie zamiast wołowiny - kurczak, który wcześniej marynował się w słodkiej papryce :)
odpowiedz
2247 dni temu
bardzo smaczne
odpowiedz
2517 dni temu
Polecam wołowinę na zrazy do tego dania. Mojej malżonce smakowało. Mi również ale dodałem też pora i mieszanki przypraw chińskich.
odpowiedz
2557 dni temu
Rewelacja
odpowiedz
2564 dni temu
mi nie smakowało
odpowiedz
2570 dni temu
Pyszne danie,ja zrobiłam z kurczakiem,palce lizac.
odpowiedz
zobacz wszystkie