Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Makaron wkładamy do głębokiego naczynia i zalewamy wrzącą wodą. Po około 3 minutach, gdy makaron zmięknie, odcedzamy go i odstawiamy na bok.
Wołowinę kroimy w niewielkie, cienkie paseczki. W woku, dużej patelni lub garnku o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego, wrzucamy mięso i podsmażamy, aż nabierze brązowego koloru. Mięso przekładamy do miski.
Marchewkę oraz pozbawioną gniazd nasiennych paprykę kroimy w słupki. Do garnka, w którym smażyło się mięso, wlewamy kolejne 2 łyżki oleju roślinnego, a następnie na rozgrzany tłuszcz wrzucamy marchewkę. Smażymy na dużym ogniu, stale mieszając przez 1-2 minuty. Następnie dodajemy paprykę i całość smażymy jeszcze przez kolejne 2 minuty. Na koniec wrzucamy kiełki fasoli mung oraz posiekane szalotki, smażymy 30 sekund i zdejmujemy z ognia. Warzywa łączymy w misce z mięsem.
Na patelnię, na której smażyły się warzywa, wlewamy jeszcze około 1 łyżki oleju. Wrzucamy posiekany czosnek, mieszamy, dodajemy sos sojowy oraz 50 ml wody, a następnie dodajemy przygotowany wcześniej makaron. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy na małym ogniu przez 5 minut. Jeśli to konieczne, możemy dodać odrobinę wody. Na końcu dodajemy przygotowane mięso i warzywa. Mieszamy, podgrzewamy jeszcze przez chwilę i nakładamy do miseczek.
Zobacz podobne
przepisy
Pikantna zupa tajska z krewetkami
Lekka, prosta, pikantna, pełna aromatycznych przypraw – taka jest zarówno kuchnia tajska, jak i zupa według przepisu Okrasy!
Wegetariańska naan pizza
Pyszne chlebki naan podane w formie pizzy wegetariańskiej: z delikatną cukinią, kukurydzą, pomidorami i mozzarellą.
Kokosowo-limonkowa galaretka z liczi
Oryginalny deser, który zaskoczy fanów tradycyjnych galaretek swoim oryginalnym smakiem i dodatkiem mleka kokosowego.
Kokosowa zupa curry z marchewką
Zupa krem w zupełnie nowym, egzotycznym wydaniu – z wiórkami i mlekiem kokosowym, przyprawiona aromatyczną pastą curry.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Makaron z cukinią i łososiem
- Wołowina w czerwonym winie. Dla Niego.
- Grillowane kebabczety wołowe
- Krewetki w cieście
- Kaczka po chińsku ze smażonym makaronem chow mein i z warzywami
- Sałatka z pieczonym burakiem, szpinakiem i pomarańczą
- Cevapcici z ryżem w pomidorach
- Smażone klopsiki wieprzowe z surówką z warzyw i świeżym imbirem
- Makaron z krewetkami i sosem tapenade
- Omlet z makaronem
- Zimowa sałatka z kaszy gryczanej
- Makaron z pomidorami i oliwkami
- Chili z indykiem
- Kremowa zupa z bobu z wędzonym łososiem
- Kurczak w panierce z prażonej cebuli
- Palia w cytrynach
- Musaka grecka
- Makaron z kurkami
- Miniomlety pomidorowe
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Biała fasola z kurczakiem i marchewką w sosie pomidorowym
- Wegański falafel burger z portobello
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Truflowe pappardelle z filetem z kurczaka
- Pizza rzymska
- Naleśniki. Przepis na ciasto na naleśniki
- Wieniec wielkanocny
- Orkiszowy krupnik z kurczakiem
- Ciasto z profiterolkami
- Domowe lody szparagowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (19)
335 dni temu
Jaka wołowina?
odpowiedz
335 dni temu
A, najlepiej polędwica wołowa.
589 dni temu
Tak przygotowana wołowina nie da się zjeść, bo będzie twarda. Jeżeli nie użyjecie polędwicy, radzę zrobić to tak: Wołowinę pokrojoną w paski obtoczyć w mące i podsmażyć. Gdy się mocno zarumieni, należy dolać wody i gotować do miękkości wołowiny, wedle uznania kucharza. Potem dodać makaron. Zalecam dodanie do wołowiny anyżu, gałki muszkatołowej i cynamonu lub jakiejkolwiek mieszanki typu "5 smaków". Nie dodawać warzyw. Gdy wołowina zmięknie, odparować płyn, żeby utworzył się gęsty sos. Dodać ugotowany makaron i wymieszać. Koniec.
odpowiedz
764 dni temu
Średnio smaczne, mięso nie ma smaku, dobrze dorzucić jeszcze jakieś warzywa, pędy bambusa lub inne do Woka, oraz dobrze doprawić. Przepis do poprawienia
odpowiedz
1501 dni temu
malo intensywny smak, niestety niewiele tu kuchni azjatyckiej :(
odpowiedz
1557 dni temu
Wyjątkowo niesmaczne danie. Zdecydowanie odradzam.
odpowiedz
1957 dni temu
Polecam, proste i zajedobre :)
odpowiedz
2117 dni temu
tak tak. posólcie sobie, a potem użyjcie sosu sojowego. widać, że opinię o przepisach wydają sami specjaliści. haha.
odpowiedz
2118 dni temu
Sławek masz rację... Marny ten przepis, bądźmy szczerzy...
odpowiedz
2123 dni temu
Sól pieprz? Nic z PRZYPRAW? Mięsa nie marynujemy?
odpowiedz
2122 dni temu
Sławku, nie rekomendujemy stosowania pieprzu i marynowania wołowiny przed smażeniem w wysokich temperaturach-suche przyprawy i marynaty zwykle się wówczas palą sprawiając, że mięso staje się gorzkie i karmelizuje się. Możesz lekko posolić wołowinę tuż przed samym smażeniem-tak, by konsystencja mięsa nie stała się zbyt zwarta i twarda (sól wyciągnie z niego wodę).
3446 dni temu
Drogi Gościu, dziękujemy za czujność. Przepis już poprawiony :)
odpowiedz
3448 dni temu
Chciałam tylko zaznaczyć, że olej sezamowy służy do doprawiania potraw, nie można na nim smażyć!
odpowiedz
3563 dni temu
Nie dostałam nigdzie oleju sezamowego, więc robiłam ze zwykłym. Może smak był przez to inny niż powinien, ale danie wyszło smaczne - u mnie zamiast wołowiny - kurczak, który wcześniej marynował się w słodkiej papryce :)
odpowiedz
3605 dni temu
bardzo smaczne
odpowiedz
3875 dni temu
Polecam wołowinę na zrazy do tego dania. Mojej malżonce smakowało. Mi również ale dodałem też pora i mieszanki przypraw chińskich.
odpowiedz
3915 dni temu
Rewelacja
odpowiedz
3923 dni temu
mi nie smakowało
odpowiedz
3928 dni temu
Pyszne danie,ja zrobiłam z kurczakiem,palce lizac.
odpowiedz
zobacz wszystkie