Makaron chow mein z wołowiną
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Makaron wkładamy do głębokiego naczynia i zalewamy wrzącą wodą. Po około 3 minutach, gdy makaron zmięknie, odcedzamy go i odstawiamy na bok.

Wołowinę kroimy w niewielkie, cienkie paseczki. W woku, dużej patelni lub garnku o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego, wrzucamy mięso i podsmażamy, aż nabierze brązowego koloru. Mięso przekładamy do miski.

Marchewkę oraz pozbawioną gniazd nasiennych paprykę kroimy w słupki. Do garnka, w którym smażyło się mięso, wlewamy kolejne 2 łyżki oleju roślinnego, a następnie na rozgrzany tłuszcz wrzucamy marchewkę. Smażymy na dużym ogniu, stale mieszając przez 1-2 minuty. Następnie dodajemy paprykę i całość smażymy jeszcze przez kolejne 2 minuty. Na koniec wrzucamy kiełki fasoli mung oraz posiekane szalotki, smażymy 30 sekund i zdejmujemy z ognia. Warzywa łączymy w misce z mięsem.

Na patelnię, na której smażyły się warzywa, wlewamy jeszcze około 1 łyżki oleju. Wrzucamy posiekany czosnek, mieszamy, dodajemy sos sojowy oraz 50 ml wody, a następnie dodajemy przygotowany wcześniej makaron. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy na małym ogniu przez 5 minut. Jeśli to konieczne, możemy dodać odrobinę wody. Na końcu dodajemy przygotowane mięso i warzywa. Mieszamy, podgrzewamy jeszcze przez chwilę i nakładamy do miseczek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Gość Gość
    77 dni temu
    tak tak. posólcie sobie, a potem użyjcie sosu sojowego. widać, że opinię o przepisach wydają sami specjaliści. haha.

    odpowiedz

  • Papi Papi
    78 dni temu
    Sławek masz rację... Marny ten przepis, bądźmy szczerzy...

    odpowiedz

  • slawek 22 slawek 22
    83 dni temu
    Sól pieprz? Nic z PRZYPRAW? Mięsa nie marynujemy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    83 dni temu
    Sławku, nie rekomendujemy stosowania pieprzu i marynowania wołowiny przed smażeniem w wysokich temperaturach-suche przyprawy i marynaty zwykle się wówczas palą sprawiając, że mięso staje się gorzkie i karmelizuje się. Możesz lekko posolić wołowinę tuż przed samym smażeniem-tak, by konsystencja mięsa nie stała się zbyt zwarta i twarda (sól wyciągnie z niego wodę).
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1406 dni temu
    Drogi Gościu, dziękujemy za czujność. Przepis już poprawiony :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1409 dni temu
    Chciałam tylko zaznaczyć, że olej sezamowy służy do doprawiania potraw, nie można na nim smażyć!

    odpowiedz

  • April April
    1523 dni temu
    Nie dostałam nigdzie oleju sezamowego, więc robiłam ze zwykłym. Może smak był przez to inny niż powinien, ale danie wyszło smaczne - u mnie zamiast wołowiny - kurczak, który wcześniej marynował się w słodkiej papryce :)

    odpowiedz

  • w.paulina w.paulina
    1565 dni temu
    bardzo smaczne

    odpowiedz

  • Luka Luka
    1835 dni temu
    Polecam wołowinę na zrazy do tego dania. Mojej malżonce smakowało. Mi również ale dodałem też pora i mieszanki przypraw chińskich.

    odpowiedz

  • Małgosia Małgosia
    1875 dni temu
    Rewelacja

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1883 dni temu
    mi nie smakowało

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1889 dni temu
    Pyszne danie,ja zrobiłam z kurczakiem,palce lizac.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram