Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Makaron wkładamy do głębokiego naczynia i zalewamy wrzącą wodą. Po około 3 minutach, gdy makaron zmięknie, odcedzamy go i odstawiamy na bok.
Wołowinę kroimy w niewielkie, cienkie paseczki. W woku, dużej patelni lub garnku o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego, wrzucamy mięso i podsmażamy, aż nabierze brązowego koloru. Mięso przekładamy do miski.
Marchewkę oraz pozbawioną gniazd nasiennych paprykę kroimy w słupki. Do garnka, w którym smażyło się mięso, wlewamy kolejne 2 łyżki oleju roślinnego, a następnie na rozgrzany tłuszcz wrzucamy marchewkę. Smażymy na dużym ogniu, stale mieszając przez 1-2 minuty. Następnie dodajemy paprykę i całość smażymy jeszcze przez kolejne 2 minuty. Na koniec wrzucamy kiełki fasoli mung oraz posiekane szalotki, smażymy 30 sekund i zdejmujemy z ognia. Warzywa łączymy w misce z mięsem.
Na patelnię, na której smażyły się warzywa, wlewamy jeszcze około 1 łyżki oleju. Wrzucamy posiekany czosnek, mieszamy, dodajemy sos sojowy oraz 50 ml wody, a następnie dodajemy przygotowany wcześniej makaron. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy na małym ogniu przez 5 minut. Jeśli to konieczne, możemy dodać odrobinę wody. Na końcu dodajemy przygotowane mięso i warzywa. Mieszamy, podgrzewamy jeszcze przez chwilę i nakładamy do miseczek.
Zobacz podobne
przepisy
Pikantna zupa tajska z krewetkami
Lekka, prosta, pikantna, pełna aromatycznych przypraw – taka jest zarówno kuchnia tajska, jak i zupa według przepisu Okrasy!
Wegetariańska naan pizza
Pyszne chlebki naan podane w formie pizzy wegetariańskiej: z delikatną cukinią, kukurydzą, pomidorami i mozzarellą.
Kokosowo-limonkowa galaretka z liczi
Oryginalny deser, który zaskoczy fanów tradycyjnych galaretek swoim oryginalnym smakiem i dodatkiem mleka kokosowego.
Kokosowa zupa curry z marchewką
Zupa krem w zupełnie nowym, egzotycznym wydaniu – z wiórkami i mlekiem kokosowym, przyprawiona aromatyczną pastą curry.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ciasto marchewkowe
- Wigilijny makowiec
- Ciasto na pierogi
- Sernik piernikowy
- Przekąski sylwestrowe
- Błyskawiczne pierniczki
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Kompot z suszu z cytryną
- Ryba po japońsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (19)
359 dni temu
Jaka wołowina?
odpowiedz
358 dni temu
A, najlepiej polędwica wołowa.
612 dni temu
Tak przygotowana wołowina nie da się zjeść, bo będzie twarda. Jeżeli nie użyjecie polędwicy, radzę zrobić to tak: Wołowinę pokrojoną w paski obtoczyć w mące i podsmażyć. Gdy się mocno zarumieni, należy dolać wody i gotować do miękkości wołowiny, wedle uznania kucharza. Potem dodać makaron. Zalecam dodanie do wołowiny anyżu, gałki muszkatołowej i cynamonu lub jakiejkolwiek mieszanki typu "5 smaków". Nie dodawać warzyw. Gdy wołowina zmięknie, odparować płyn, żeby utworzył się gęsty sos. Dodać ugotowany makaron i wymieszać. Koniec.
odpowiedz
788 dni temu
Średnio smaczne, mięso nie ma smaku, dobrze dorzucić jeszcze jakieś warzywa, pędy bambusa lub inne do Woka, oraz dobrze doprawić. Przepis do poprawienia
odpowiedz
1525 dni temu
malo intensywny smak, niestety niewiele tu kuchni azjatyckiej :(
odpowiedz
1581 dni temu
Wyjątkowo niesmaczne danie. Zdecydowanie odradzam.
odpowiedz
1981 dni temu
Polecam, proste i zajedobre :)
odpowiedz
2140 dni temu
tak tak. posólcie sobie, a potem użyjcie sosu sojowego. widać, że opinię o przepisach wydają sami specjaliści. haha.
odpowiedz
2141 dni temu
Sławek masz rację... Marny ten przepis, bądźmy szczerzy...
odpowiedz
2146 dni temu
Sól pieprz? Nic z PRZYPRAW? Mięsa nie marynujemy?
odpowiedz
2146 dni temu
Sławku, nie rekomendujemy stosowania pieprzu i marynowania wołowiny przed smażeniem w wysokich temperaturach-suche przyprawy i marynaty zwykle się wówczas palą sprawiając, że mięso staje się gorzkie i karmelizuje się. Możesz lekko posolić wołowinę tuż przed samym smażeniem-tak, by konsystencja mięsa nie stała się zbyt zwarta i twarda (sól wyciągnie z niego wodę).
3470 dni temu
Drogi Gościu, dziękujemy za czujność. Przepis już poprawiony :)
odpowiedz
3472 dni temu
Chciałam tylko zaznaczyć, że olej sezamowy służy do doprawiania potraw, nie można na nim smażyć!
odpowiedz
3587 dni temu
Nie dostałam nigdzie oleju sezamowego, więc robiłam ze zwykłym. Może smak był przez to inny niż powinien, ale danie wyszło smaczne - u mnie zamiast wołowiny - kurczak, który wcześniej marynował się w słodkiej papryce :)
odpowiedz
3628 dni temu
bardzo smaczne
odpowiedz
3898 dni temu
Polecam wołowinę na zrazy do tego dania. Mojej malżonce smakowało. Mi również ale dodałem też pora i mieszanki przypraw chińskich.
odpowiedz
3938 dni temu
Rewelacja
odpowiedz
3946 dni temu
mi nie smakowało
odpowiedz
3952 dni temu
Pyszne danie,ja zrobiłam z kurczakiem,palce lizac.
odpowiedz
zobacz wszystkie