Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Żelatynę namaczamy w kilku łyżkach zimnej wody.
700 ml wody i cukier mieszamy razem w garnku. Dodajemy skórkę startą z 3 limonek oraz 4 łyżki soku z limonki. Całość zagotowujemy razem, stale mieszając. Gdy mikstura zacznie wrzeć, zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy 2/3 namoczonej żelatyny i mieszamy przez chwilę, aż żelatyna się rozpuści. Na końcu dodajemy mleczko kokosowe i całość dokładnie mieszamy aż do połączenia się składników. Gotową galaretką napełniamy pucharki i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Syrop oddzielamy od liczi. Do syropu dodajemy 50 ml soku z limonki oraz 50 ml wody i całość zagotowujemy razem. Gdy syrop zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia, dodajemy pozostałą żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Syrop chłodzimy. Gdy zacznie żelować, wylewamy go na kokosową galaretkę i układamy kilka owoców liczi. Ponownie wkładamy do lodówki, aż limonkowa galaretka również się zetnie.
Jak podawać
Podajemy udekorowane odrobiną startej skórki z limonki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Przekąski sylwestrowe
- Ryba z piekarnika
- Pieczona ryba po grecku
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Kutia
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Zupa grzybowa z makaronem
- Łazanki
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ciasto na pierogi
- Makówki śląskie
- Śledź w oleju
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Uszka z grzybami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Domek z piernika
- Boczek pieczony
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
3178 dni temu
BATERFILD, przyjadę! kiedy Ci pasuje?
Odpowiedz
4269 dni temu
okrasa przyjedz do mnie do mrzygłodu na gruchle woj śląskie odpisz ok
Odpowiedz