Kokosowo-limonkowa galaretka z liczi
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Żelatynę namaczamy w kilku łyżkach zimnej wody.

700 ml wody i cukier mieszamy razem w garnku. Dodajemy skórkę startą z 3 limonek oraz 4 łyżki soku z limonki. Całość zagotowujemy razem, stale mieszając. Gdy mikstura zacznie wrzeć, zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy 2/3 namoczonej żelatyny i mieszamy przez chwilę, aż żelatyna się rozpuści. Na końcu dodajemy mleczko kokosowe i całość dokładnie mieszamy aż do połączenia się składników. Gotową galaretką napełniamy pucharki i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Syrop oddzielamy od liczi. Do syropu dodajemy 50 ml soku z limonki oraz 50 ml wody i całość zagotowujemy razem. Gdy syrop zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia, dodajemy pozostałą żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Syrop chłodzimy. Gdy zacznie żelować, wylewamy go na kokosową galaretkę i układamy kilka owoców liczi. Ponownie wkładamy do lodówki, aż limonkowa galaretka również się zetnie.

Jak podawać

Podajemy udekorowane odrobiną startej skórki z limonki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • OKRASA OKRASA
    495 dni temu
    BATERFILD, przyjadę! kiedy Ci pasuje?

    odpowiedz

  • baterfild baterfild
    1586 dni temu
    okrasa przyjedz do mnie do mrzygłodu na gruchle woj śląskie odpisz ok

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram