Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Żelatynę namaczamy w kilku łyżkach zimnej wody.
700 ml wody i cukier mieszamy razem w garnku. Dodajemy skórkę startą z 3 limonek oraz 4 łyżki soku z limonki. Całość zagotowujemy razem, stale mieszając. Gdy mikstura zacznie wrzeć, zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy 2/3 namoczonej żelatyny i mieszamy przez chwilę, aż żelatyna się rozpuści. Na końcu dodajemy mleczko kokosowe i całość dokładnie mieszamy aż do połączenia się składników. Gotową galaretką napełniamy pucharki i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Syrop oddzielamy od liczi. Do syropu dodajemy 50 ml soku z limonki oraz 50 ml wody i całość zagotowujemy razem. Gdy syrop zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia, dodajemy pozostałą żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Syrop chłodzimy. Gdy zacznie żelować, wylewamy go na kokosową galaretkę i układamy kilka owoców liczi. Ponownie wkładamy do lodówki, aż limonkowa galaretka również się zetnie.
Jak podawać
Podajemy udekorowane odrobiną startej skórki z limonki.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron chow mein z wołowiną
Smakowita propozycja obiadowa w orientalnym stylu – paski wołowiny podane z soczystymi warzywami i smażonym makaronem.
Kokosowa zupa curry z marchewką
Zupa krem w zupełnie nowym, egzotycznym wydaniu – z wiórkami i mlekiem kokosowym, przyprawiona aromatyczną pastą curry.
Wegetariańska naan pizza
Pyszne chlebki naan podane w formie pizzy wegetariańskiej: z delikatną cukinią, kukurydzą, pomidorami i mozzarellą.
Curry z kurczaka z jabłkiem, mango i mlekiem kokosowym
Wystarczą niecałe dwie godziny, by przenieść się do Tajlandii i spróbować typowej dla tej kuchni potrawy.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Łosoś w sosie curry
- Krewetki w mleku kokosowym. Dla Niej.
- Fasolka szparagowa z kurkami i orzechami włoskimi
- Arbuzowe szaleństwo
- Aromatyczna jabłkowa konfitura
- Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
- Fondant czekoladowy z curry i boczkiem
- Sos beszamelowy
- Ciasto z gruszkami – przepis
- Baklawa
- Halloweenowe ciasto z niespodzianką
- Kawowy dacquoise z kremem
- Zupa z dyni i jabłek
- Lody figowe
- Gołąbki bez zawijania
- Kaczka konfit z konfiturą cebulową i purée z selera
- Kokosowo-limonkowa galaretka z liczi
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Sałatka ze szparagami i serem pleśniowym Blu Fou
- Żurek z makaronem
- Tort lodowy
- Faszerowany bakłażan z kuskusem i migdałami
- Kurczak pieczony z kminkiem
- Miodowe szaszłyki z kurczaka i wątróbki
- Kiszone sałatki z warzyw na dwa sposoby
- Szałwiowe medaliony z polędwiczek z grilla
- Pizza rolls z burakami i fetą
- Pomidorowy pstrąg z imbirem
- Młoda kapusta z salsą z pomidorów
- Strudel z jabłkami i makiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2837 dni temu
BATERFILD, przyjadę! kiedy Ci pasuje?
odpowiedz
3928 dni temu
okrasa przyjedz do mnie do mrzygłodu na gruchle woj śląskie odpisz ok
odpowiedz