Lekka sałatka z makaronem konjac i warzywami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart z przystawką do gotowania na parze

Sposób przygotowania:

KROK 1: SIEKAMY ORZECHY

W misie termorobota odmierzamy 50 g orzeszków ziemnych i rozdrabniamy je – wybieramy program gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 6.

KROK 2: GOTUJEMY MAKARON

Makaron odcedzamy i płuczemy na sicie o drobnych oczkach. Następnie wkładamy go do miski z gorącą wodą, odstawiamy na 2 minuty, aby się ugotował, ponownie odcedzamy i przekładamy do pustej miski.

KROK 3: GOTUJEMY WARZYWA

Brokuł dzielimy na niewielkie różyczki i układamy na głębokiej przystawce do gotowania na parze. Następnie do płytkiej przystawki przekładamy edamame. Do pojemnika miksującego wlewamy 1 l wody, układamy na nim przystawki i gotujemy warzywa, wykorzystując program gotowanie na parze / czas 10 minut / temperatura 120°C / obroty 1. Ugotowane różyczki brokułu i fasolę studzimy i dodajemy do miski z makaronem.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Do pojemnika miksującego wkładamy czosnek i rozdrabniamy go, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 7. Posiekany czosnek zgarniamy ze ścianek naczynia i dodajemy do niego pozostałe składniki sosu. Następnie całość podgrzewamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 2 minuty / temperatura 50°C / obroty 2.

KROK 5: PODAJEMY SAŁATKĘ

Makaron i warzywa zalewamy gotowym sosem. Całość dokładnie mieszamy, przed podaniem oprószamy orzeszkami i skrapiamy sokiem z limonki do smaku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!