Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Kumin rzymski i kolendrę prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu, aż zaczną wydzielać zapach. Wyjmujemy, studzimy, a następnie rozcieramy w moździerzu.
Cebulę kroimy w cienkie paski. Obrany ogórek kroimy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestek. Połówki ogórka kroimy w kostkę. Pomidory kroimy w kostkę. Papryczkę pepperoni pozbawiamy nasion i kroimy w cienkie krążki. Mieszamy z cebulą, ogórkiem i pomidorami.
Cytrynę sparzamy i ścieramy skórkę z połowy owocu. Wyciśnięty sok i skórkę mieszamy z rozdrobnionymi przyprawami, solą i pieprzem, dodajemy cukier do smaku. Mieszamy z sałatką i odstawiamy na 20-30 minut do przegryzienia się smaków.
Listki pietruszki obrywamy i siekamy. Sałatkę raz jeszcze doprawiamy do smaku i posypujemy pietruszką.
Zobacz podobne
przepisy
Jesienna sałatka ze smażonymi boczniakami
Zaskakujące, wykwintne połączenie delikatnych boczniaków z jabłkami i orzechami włoskimi w postaci pysznej sałatki.
Sałatka z dzikiego ryżu z grejpfrutem i fasolką
Niebanalne połączenie orzeźwiającego grejpfruta z zieloną fasolką, mieszanką ryżu oraz delikatnym kozim serem.
Sałatka z fetą i jajkiem
Pyszny dodatek lub przekąska – łatwa i szybka w przygotowaniu sałatka z rukoli, jajek i sera feta, podana z lekkim sosem.
Pożywna sałatka z kiwi, bananami i pomidorami
Niebanalne połączenie warzyw, owoców oraz orzechów polanych miodowo-cytrynowym sosem – idealne nie tylko jako dodatek!
Chachumbar to egzotycznie brzmiąca nazwa, którą nosi niezwykle pyszna i prosta potrawa z kuchni indyjskiej. Mowa tu oczywiście o sałatce z pomidorów, ogórka, kolendry i innych aromatycznych składników, która łudząco przypomina bardziej popularną, choć wcale nie smaczniejszą salsę pico de gallo. W jaki sposób przyrządza się chachumbar i do czego można podawać tę sałatkę? Tego dowiesz się z lektury poniższego tekstu.
Chachumbar — egzotyka na talerzu
Chachumbar to sałatka z pomidorów i ogórków wzbogacona o kilka innych składników, która swoją tradycją sięga głęboko w historię kulinarną Indii. Świeża, aromatyczna sałatka z pomidorów i ogórków jest nieco podobna w składzie do naszych rodzimych kompozycji serwowanych do obiadu lub grilla, jednakże wersja indyjska odznacza się bardziej intensywnym i zdecydowanym smakiem oraz wyrazistą kolorystyką.
Surówka z pomidora i ogórka o nazwie chachumbar (pisana także kachumber) jest jedną z najstarszych potraw kuchni Indii i stanowi podstawę codziennego jadłospisu mieszkańców tego kraju. Głównymi składnikami indyjskiej sałatki z ogórków i pomidorów są rzecz jasna świeże i dojrzałe ogórki oraz pomidory, a także cebula, kolendra oraz sok z limonki, sól, pieprz i odrobina chili.
Proporcje pomiędzy poszczególnymi składnikami różnią się w zależności od regionu oraz preferencji gospodyni - w niektórych rejonach Indii kachumber składa się głównie z ogórków, w innych zaś przeważają pomidory. Pyszne ogórki z pomidorami po indyjsku występują także w innych wersjach! Czasem do przepisu dodaje się także zieloną i czerwoną paprykę, która dodaje sałatce więcej chrupkości.
Z powodu składu składników sałatka z ogórków w pomidorach po indyjsku może kojarzyć się nieco z meksykańską salsą pico de gallo i jest to jak najbardziej trafne skojarzenie. Jaka jest różnica pomiędzy tymi dwoma pysznymi kompozycjami? Salsę kroi się na znacznie drobniejsze kawałki, ale obydwie sałatki opierają się na tych samych, świeżych, surowych składnikach i są dowodem na uniwersalność i piękno gotowania. Niezależnie od miejsca na świecie, miłość do kuchni i dobrych składników sprawia, że ludzie myślą podobnie, tworząc kolorowych i smacznych kompozycji z podobnych składników.
Z czym podaje się chachumbar w Indiach? Sałatkę tę serwuje się z głównie z curry, osiągając w ten sposób idealny balans smaku, a także z ryżem biryani i grillowanymi mięsami. Chachumbar stanowi część codziennych, jak i uroczystych posiłków w każdej grupie społecznej — pomidory i ogórki to wszechobecne, tanie składniki, dlatego sałatkę tą jadają Hindusi z każdej z kast.
Sałatka z pomidorów i ogórków po indyjsku na różne sposoby
Tradycyjna receptura na sałatkę z pomidora i ogórka chachumber jest niezwykle prosta w przygotowaniu i łatwa do modyfikacji. W jaki sposób można urozmaicić jej smak? Doskonałym dodatkiem do sałatki z ogórka i pomidora będzie kremowe awokado. Sałatka stanie się bardziej sycąca i nabierze łagodniejszego smaku. Jeśli chciałbyś nieco dosłodzić swoją sałatkę z ogórkiem i pomidorem, możesz wykorzystać do tego owoce np. dojrzałe pomarańcze, brzoskwinie, mango, ananasa albo chrupkich pestek granatu.
Jakie jeszcze składniki wybrać, aby sałatka z pomidora i ogórka w stylu indyjskim pasowała do letniego obiadu? Lato, ale także wiosna i jesień to czas wielu nowalijek! Wykorzystaj je do stworzenia własnej receptury na indyjską sałatkę z dodatkiem pomidorów, ogórka i cebuli. Chrupiąca fasolka szparagowa, bób, szparagi czy rzodkiewka świetnie sprawdzą się w przepisie na sałatkę z ogórków i pomidorów Chachumbar.
Do jakich potraw naszej rodzimej kuchni można zaserwować orzeźwiający chachumbar? Sałatka ta będzie doskonale komponować się z grillowanymi i pieczonymi mięsami skąpanymi w aromatycznej marynacie lub sosie. Pomidory z ogórkiem, kolendrą, cebulą i limonką można użyć także jako dodatek do kanapek oraz tostów, a także kotletów schabowych lub mielonych.
Poza potrawami kuchni indyjskiej i polskiej, sałatka chachumber może stać się pysznym dodatkiem do dań azjatyckich np. tajskich. Jeśli dodasz do niej pokrojoną papaję i wiórki kokosa stanie się dobrą przeciwwagą do pikantnych potraw, których w kuchni azjatyckiej nie brakuje. Mieszanka pomidora z ogórkiem i innymi składnikami jest na tyle uniwersalna, że można ją podać do potraw z całego świata — kuchni francuskiej, meksykańskiej, amerykańskiej czy duńskiej.
Przygotowując chachumbar, warto pozwolić sobie na eksperymenty i dostosować składniki do własnych preferencji smakowych. Ta odświeżająca i lekka sałatka z pewnością wzbogaci smakowe doświadczenia każdego, kto odważy się na odrobinę eksperymentów kulinarnych i podróż przez kolorowe i różnorodne Indie.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pierniki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto na pierogi
- Śledzie po kaszubsku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kompot z suszu z cytryną
- Uszka z grzybami
- Wigilijny makowiec
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto marchewkowe
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
3028 dni temu
klasyczny błąd żywieniowy! W ogórkach znajduje się enzym - askorbinaza, która rozkłada witaminę C (a ta znajduje się w pomidorach). Zatem połączenie ich w jednej sałatce sprawi, że zjemy mniej tej witaminy niż gdybyśmy raczyli się samym pomidorem
odpowiedz
2829 dni temu
najlepiej wszystko jeść osobno :)
2669 dni temu
Tutaj wpisz swój komentarz A mnie nie szkoda tej odrobiny utraconej witaminy C bo sałatka jest pyszna :) Nie dajmy się zwariować. Witaminę C zjem z innymi warzywami.
2540 dni temu
Przeciętny człowiek spożywa dużo więcej witaminy C niż potrzebuje - nadmiar wydala z moczem. Nie zawsze musimy się kierować wyłącznie składnikami odżywczymi, czasem warto zjeść coś tak po prostu dla smaku :-)
2059 dni temu
A bo nie! Bo gdybyś poczytał to dodanie cytryny spowoduje, że tego enzymu już nie ma!
1637 dni temu
Ten, kto odżywia się zdrowo, je witaminy C dużo i nie musi się martwić o jej braki, bo występuje ona w bardzo wielu warzywach i owocach. Jeśli zje się sałatkę w skład której wchodzi zarówno ogórek i pomidor, nic się nie stanie, bo uzupełni wit.C z innych warzyw. A smak pysznej sałatki pozostanie! :)
3046 dni temu
najlepsze przepisy były Pascala. Na szczęście niektóre sobie wydrukowałam
odpowiedz