Chachumbar – indyjska sałatka z pomidorów i ogórków
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Kumin rzymski i kolendrę prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu, aż zaczną wydzielać zapach. Wyjmujemy, studzimy, a następnie rozcieramy w moździerzu.

Cebulę kroimy w cienkie paski. Obrany ogórek kroimy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestek. Połówki ogórka kroimy w kostkę. Pomidory kroimy w kostkę. Papryczkę pepperoni pozbawiamy nasion i kroimy w cienkie krążki. Mieszamy z cebulą, ogórkiem i pomidorami.

Cytrynę sparzamy i ścieramy skórkę z połowy owocu. Wyciśnięty sok i skórkę mieszamy z rozdrobnionymi przyprawami, solą i pieprzem, dodajemy cukier do smaku. Mieszamy z sałatką i odstawiamy na 20-30 minut do przegryzienia się smaków.

Listki pietruszki obrywamy i siekamy. Sałatkę raz jeszcze doprawiamy do smaku i posypujemy pietruszką.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • garBaty garBaty
    718 dni temu
    klasyczny błąd żywieniowy! W ogórkach znajduje się enzym - askorbinaza, która rozkłada witaminę C (a ta znajduje się w pomidorach). Zatem połączenie ich w jednej sałatce sprawi, że zjemy mniej tej witaminy niż gdybyśmy raczyli się samym pomidorem

    odpowiedz

  • Gość Gość
    519 dni temu
    najlepiej wszystko jeść osobno :)
  • GośćAgata GośćAgata
    359 dni temu
    Tutaj wpisz swój komentarz A mnie nie szkoda tej odrobiny utraconej witaminy C bo sałatka jest pyszna :) Nie dajmy się zwariować. Witaminę C zjem z innymi warzywami.
  • Gość Gość
    230 dni temu
    Przeciętny człowiek spożywa dużo więcej witaminy C niż potrzebuje - nadmiar wydala z moczem. Nie zawsze musimy się kierować wyłącznie składnikami odżywczymi, czasem warto zjeść coś tak po prostu dla smaku :-)
  • Gość Gość
    736 dni temu
    najlepsze przepisy były Pascala. Na szczęście niektóre sobie wydrukowałam

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram