Sałatka z dzikiego ryżu z grejpfrutem i fasolką
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Mieszankę ryżu wrzucamy razem z przyprawą curry do gotującej się, osolonej wody i gotujemy pod przykryciem zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Fasolkę oczyszczamy, kroimy na pół i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 8-12 minut, w zależności od grubości. Ryż i fasolkę odcedzamy, osączamy i odstawiamy do przestygnięcia.

Grejpfruty obieramy, usuwając również białą, wewnętrzną skórkę. Filety wykrawamy z błonek, zbierając sok. Pozostały miąższ dobrze wyciskamy. Szalotkę i imbir obieramy i drobno kroimy. Oba składniki mieszamy z oliwą z oliwek, około 5 łyżkami zebranego soku grejpfrutowego, miodem, solą i pieprzem. Mieszamy z ryżem i fasolą i marynujemy pod przykryciem minimum przez 1 godzinę. Filety z grejpfruta wstawiamy pod przykryciem do lodówki.

Sałatę czyścimy, myjemy, suszymy i rwiemy na kawałki. Filety z grejpfruta łączymy z sałatą i doprawiamy. Ser kozi kruszymy i posypujemy nim sałatę, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Wskazówka: Zamiast grejpfruta do przygotowania sałatki możemy użyć również pomelo.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram