Sałatka z fasolki szparagowej i fety
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Komentarze (4)

Avatar
  • Gośćanna Gośćanna
    2214 dni temu
    Zrobilam......takie nijakie .....

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3617 dni temu
    Zrobiłam raz na kolację a teraz robię przy każdej okazji.Pycha!!!

    odpowiedz

  • Ola Ola
    4137 dni temu
    Sałatka pycha!!!!!!!!! Sos robię do wszystkich sałatek. Rewelacja!!

    odpowiedz

  • Beata Beata
    4144 dni temu
    Sos mnie nie zachwycił

    odpowiedz


Sałatka z fasolki szparagowej – prosta, smaczna, sycąca

Sałatka z fasoli szparagowej to jeden z najlepszych sposobów na podanie tego pysznego warzywa. Jeśli do tej pory w Twoim domu królowała fasolka zasmażana na maśle z bułką tartą, czas spróbować czegoś nowego.

Sałatka z fasolką szparagową, choć jest niezwykle prosta, wygląda bardzo efektownie i bez zastanowienia możesz podać ją gościom jako dodatek do obiadu czy przystawkę podczas imprezy okolicznościowej. Zresztą spójrz na ten przysmak – taka sałatka prezentuje się po prostu bosko. Przygotujesz ją zaledwie w 20 minut, a większość tego spędzisz na gotowaniu fasolki.

Co znajduje się w tej prostej sałatce? Oczywiście fasola szparagowa – zielona lub żółta, wybór należy do Ciebie. Do tego również czerwony pomidor, którego możesz zastąpić także pomidorkami koktajlowymi oraz ser feta – idealne dopełnienie sałatki, słony i jędrny. Wszystko oczywiście polane doskonałym dressingiem. Proste, a jakie pyszne!

Kiedy warto podać to nieskomplikowane danie, jakim jest sałatka z fasolki szparagowej? Do grilla sprawdzi się idealnie. Będzie wspaniałym dodatkiem do karkówki czy innych mięs, ale również grillowanych warzyw. Możesz ułożyć ją na półmisku i postawić na stole, gdy chcesz ugościć bliskich w trochę bardziej wyszukany sposób. Kiedy jeszcze? Sałatka może stanowić dodatek do każdego rodzinnego obiadu. Zajadanie fasolki szparagowej, niezależnie od podania, zawsze jest dobrym pomysłem.

Najlepsza sałatka z fasolki szparagowej i doskonały dressing

Najlepsza sałatka z fasolki szparagowej powinna być prosta, a dopełniać ją musi idealny dressing. W tym przypadku jest to prosty sos winegret, który zrobisz z miodu, oliwy z oliwek, soku z cytryny i musztardy dijon. Dopełni smak fety, fasolki i pomidorów.

Jeśli jednak kochasz eksperymenty, możesz spróbować zmienić odrobinę smak sałatki właśnie poprzez wybranie innego dressingu. Fasolka szparagowa świetnie komponuje się z lekko kwaśnymi smakami. Dlatego winegret z odrobiną soku z cytryny i skórką cytryny będzie dla niej bardzo odświeżający. Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów będzie świetnie komponować się także z trochę cięższymi sosami. Na przykład takimi na bazie oliwy, musztardy, ziół i czosnku. Jeśli dodasz do sosu odrobinę soku z cytryny, to będzie strzał w dziesiątkę.

A co zamiast musztardy i soku z cytryny? Ocet balsamiczny! Jeśli akurat masz go w domu, możesz zrobić doskonały dressing z oliwy, balsamico oraz posiekanych ziół. Będzie pyszny i lekko kwaskowaty. Taka sałatka z fasolki szparagowej na zimno będzie zaskakująca, świeża i naprawdę pyszna. Twoi goście z pewnością zdziwią się, że sami nie wpadli na takie podanie fasolki.

Sałatka z fasolki szparagowej – przepis i modyfikacje

Sałatka z fasolki szparagowej i pomidora to prosty przepis, który jednak bardzo łatwo możesz modyfikować. To siła tego dania, które dzięki niewielkiej ilości składników jest banalne do przygotowania, a jednak niezwykle smaczne. Sałatka z fasolki szparagowej i fety może zostać dopełniona na przykład kaparami. Niewielka ich ilość doda sałatce charakteru, jednocześnie sprawi, że danie będzie prezentować się jeszcze ciekawiej. Z cytrynowym winegretem będzie hitem na Twoim stole. Jeśli chcesz jeszcze poeksperymentować, a kochasz nasiona strączkowe, z pewnością spodoba Ci się połączenie fasolki z bobem i czosnkiem. Do tego – koniecznie! – mnóstwo ziół. Pietruszka świetnie komponować się będzie z winegretem, szczypior doda daniu ostrości a mięta świeżości.

Sałatka z fasolki szparagowej z fetą może być również trochę bogatsza. Jeśli dodasz do niej inne warzywa gotowane na parze, na przykład marchewki baby czy brokuł, to danie stanie się czymś więcej, niż tylko przystawką. Można zajadać je jako danie lunchowe i nie martwić się o burczący brzuch. Koniecznie jednak dodaj do niej coś, co chrupie. Orzechy! O tak, ten dodatek w każdej sałatce się sprawdzi. Orzechy pinii czy też prażone migdały sprawią, że sałatka z fasolki szparagowej z serem feta będzie prawdziwą ucztą.

Sałatka z fasolki szparagowej i sera feta to oczywiście niejedyne danie, które możesz przygotować z tego warzywa. Pomysłów jest całe mnóstwo, a fasolka smażona na maśle to tylko jeden z nich. Fasolka szparagowa doskonale smakuje zapiekana – oczywiście w beszamelu, pod mnóstwem sera. Możesz dorzucić do zapiekanki fetę, bo te dwa smaki świetnie się ze sobą zgrają w każdej kombinacji. Możesz też postawić na ser pleśniowy czy grana padano. A może kolejna sałatka? Tym razem nicejska, koniecznie z dodatkiem chrupiącej fasolki szparagowej. Choć w oryginalnym przepisie jej nie ma, ten składnik sprawia, że sałatka ma w sobie jeszcze więcej smaku i chrupkości. Aż chce się zajadać!

I jak podoba Ci się pomysł na odrobinę odmienioną fasolkę? Może i bez masła, ale nadal jest niesamowicie pyszna. Spróbuj raz, a zobaczysz, że ta sałatka stanie się jednym z Twoich ulubionych dań.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!