Grejpfrut - przepisy i pomysły:

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

  • Wegetariańskie
  • Wegańskie

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
1 2 »
<h2>Skąd pochodzi rajski owoc?</h2> <p>Grejpfrut po łacinie oznacza rajski owoc (<em>Citrus paradisi</em>). Został on sprowadzony na Barbados w XVII w., stamtąd w XIX w. dotarł na Florydę. Podczas gdy chętnie jedzony jest w Europie, gdzie jego walory smakowe są bardzo doceniane, w niekt&oacute;rych rejonach Azji uznawany jest za owoc niejadalny.</p>

Odmiany grejpfruta

Grejpfrut to krzyżówka pomarańczy olbrzymiej z chińską. Od pomarańczy różni się jednak smakiem i wielkością.

Wyróżniamy 3 odmiany grejpfruta:

  • czerwony – gorzki i bardzo soczysty, najzdrowszy,
  • żółty – kwaśny i soczysty,
  • zielony – słodki, ale mniej soczysty.

Jak wybrać grejpfruta?

Najlepsze owoce to te o najbardziej intensywnym kolorze – mają najwięcej witamin. Przy wyborze kieruj się też wagą i wielkością. Duże i ciężkie owoce są bardziej soczyste. Nie mogą mieć jednak wydłużonych końców – takie będą miały grubą skórę i mało soku.

Ile kalorii ma grejpfrut?

100 g grejpfruta to tylko 32 kalorie! Grejpfruty należą do owoców o niskim indeksie glikemicznym. Są polecane cukrzykom, ponieważ zawarte w nich pektyny obniżają poziom cukru we krwi. Korzystają z tego także osoby, które się odchudzają. Zwłaszcza że dodatkowo grejpfruty przyspieszają przemianę materii i oczyszczają organizm. Ułatwiają też spalanie tłuszczów.

Grejpfrut a odchudzanie

Owoc ten uznany za wspaniały naturalny środek odchudzający stał się jednak w Hollywood w latach 30. przyczyną wielu zdrowotnych tragedii. Wśród wielu gwiazd szybka utrata masy ciała na skutek niskokalorycznej diety powodowała osłabienie ich organizmów. Stąd wniosek, żeby nie przesadzać ze spożyciem tego owocu i zachować zdrowy rozsądek, wprowadzając go do diety.

Co zawiera grejpfrut i jakie ma właściwości?

Warto się przełamać i polubić gorzki smak grejpfruta. Owoc wynagrodzi nam to po trzykroć, a nawet więcej razy. Oto inne najważniejsze jego właściwości:

  •  jeden grejpfrut zaspokaja nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę C – jest idealny przy przeziębieniach, wspomaga nasz układ odpornościowy;
  •  zawiera naringinę, która odpowiada za gorzki smak owocu i obniża poziom cholesterolu;
  • zawiera błonnik, który wspomaga pracę układu pokarmowego (w błonach między cząstkami miąższu);
  • działa przeciwmiażdżycowo, obniża poziom cholesterolu we krwi, zmniejszając ryzyko zawału;
  • dzięki zawartym substancjom dobrze nawadnia i nawilża organizm, dlatego może być pomocny w walce z cellulitem.

Ile witaminy C zawiera grejpfrut?

W 100 g jest ok. 31 mg witaminy C, która bierze udział w obronie antyoksydacyjnej organizmu, wpływa na syntezę kolagenu i reguluje ciśnienie tętnicze. Wpływa również na procesy odpornościowe organizmu.

Jak jeść grejpfruta?

Owoc ten jemy najczęściej na surowo. Czasem jego cząstki posypujemy cukrem, żeby polepszyć kwaśny lub gorzki smak. Z grejpfrutów wytwarza się także sok.

Jeśli walory odchudzające grejpfruta mają dla nas kluczowe znaczenie – jedzmy białą, wewnętrzną skórkę (tzw. albedo), bogatą w pektyny.

Grejpfrut świetnie nadaje się jako dodatek do sałatek – zarówno tych owocowych, jak i warzywnych. Latem warto przyrządzić orzeźwiającą lemoniadę z różowych grejpfrutów, z dodatkiem orientalnego kardamonu.

Przeciwwskazanie do jedzenia grejpfrutów

Niestety zdrowy sok z grejpfruta może czasem wchodzić w interakcje z niektórymi lekami. Aby uniknąć problemów, takich jak zaburzenia nerek, krwawienie z przewodu pokarmowego, a w najgorszym wypadku śmierć, należy unikać grejpfruta i soku z tego owocu podczas przyjmowania leków. Zwłaszcza niebezpieczne może okazać się łączenie grejpfruta z lekami na alergię.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!