zobacz film Batoniki grejpfrutowe na kruchym spodzie

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • wałek do ciasta
  • prostokątną formę do ciasta o wymiarach 28 x 19 x 7 cm
  • piekarnik rozgrzany do 180°C
  • rózgę do ciasta
  • małe sitko

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY I PIECZEMY SPÓD

Wszystkie składniki na spód umieszczamy w dużej misce i zagniatamy ciasto (jeśli nie będzie się kleić, dodajemy łyżkę wody lub śmietany).

Ciasto rozwałkowujemy, nadając mu kształt prostokąta, tak aby jego wielkość pasowała do przygotowanej formy do pieczenia. Widelcem nakłuwamy ciasto w kilku miejscach. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 10-15 minut i pieczemy na jasno blady kolor. Odstawiamy do wystudzenia.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ GREJPFRUTOWĄ

Sok z grejpfruta, cukier puder i mąkę umieszczamy w misce. Mieszając, dodajemy jajka i białko. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i skórkę otartą z grejpfruta. Całość dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy.

Płynną masę przelewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając do momentu, aż zacznie gęstnieć.

KROK 3: PIECZEMY MASĘ NA BATONIKI

Masę przekładamy na wcześniej upieczony spód, wyrównujemy i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

KROK 4: KROIMY BATONIKI

Upieczoną masę wyjmujemy z formy i kroimy na mniejsze batoniki. Posypujemy je cukrem pudrem, przekładamy na talerz.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!