Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- wałek do ciasta
- prostokątną formę do ciasta o wymiarach 28 x 19 x 7 cm
- piekarnik rozgrzany do 180°C
- rózgę do ciasta
- małe sitko
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY I PIECZEMY SPÓD
Wszystkie składniki na spód umieszczamy w dużej misce i zagniatamy ciasto (jeśli nie będzie się kleić, dodajemy łyżkę wody lub śmietany).
Ciasto rozwałkowujemy, nadając mu kształt prostokąta, tak aby jego wielkość pasowała do przygotowanej formy do pieczenia. Widelcem nakłuwamy ciasto w kilku miejscach. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 10-15 minut i pieczemy na jasno blady kolor. Odstawiamy do wystudzenia.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ GREJPFRUTOWĄ
Sok z grejpfruta, cukier puder i mąkę umieszczamy w misce. Mieszając, dodajemy jajka i białko. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i skórkę otartą z grejpfruta. Całość dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy.
Płynną masę przelewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając do momentu, aż zacznie gęstnieć.
KROK 3: PIECZEMY MASĘ NA BATONIKI
Masę przekładamy na wcześniej upieczony spód, wyrównujemy i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
KROK 4: KROIMY BATONIKI
Upieczoną masę wyjmujemy z formy i kroimy na mniejsze batoniki. Posypujemy je cukrem pudrem, przekładamy na talerz.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto marchewkowe
Wyjątkowy deser dla wielbicieli słodkości – wilgotne ciasto marchewkowe z orzechami pokryte warstwą serowego kremu.
Kruche ciasteczka z herbatą
Pachną herbatą, smakują herbatą i wspaniale pasują do popołudniowej herbatki – idealne herbaciane ciasteczka!
Batoniki musli i mus czekoladowy z mango
Czasem nachodzi nas ochota na coś słodkiego, ale koniecznie domowego! Ten przepis jest właśnie na taką okazję, a batoniki robi się naprawdę szybko!
Wafle przekładane pianką i galaretką z truskawek
Puszysta, truskawkowa pianka połączona z galaretką i zamknięta pomiędzy wafelkami. Ta słodka przekąska według przepisu Pawła świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i przypomni Ci smak słodkości z dawnych lat!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Klops z jajkiem
- Schab z szynką i salsą jabłkową
- Frittata z makaronem i szparagami
- Kruche ciasteczka z orzechami
- Letnia sałatka z dressingiem z grejpfruta
- Grillowane tofu na bagietce z ziarnami
- Babeczki marchewkowe z kremem lawendowym
- Placuszki warzywne z pstrągiem i jogurtem
- Kanapka z pstrągiem z rzodkiewką i rzeżuchą
- Zupa instant
- Klasyczna sałatka grecka
- Ciasteczka marchewkowo-bananowe
- Onigiri z tuńczykiem i słodkim sosem chili
- Pita pizza
- Sushi z banana
- Pstrąg pieczony na ognisku na salsie z papryki i suszonych śliwek
- Pierś kaczki z purée pietruszkowym i salsą mandarynkową
- Bataty faszerowane pulled porkiem
- Śledzie z żurawinami i rodzynkami w sosie pomidorowym
- Pieczona owsianka à la szarlotka
- Batoniki grejpfrutowe na kruchym spodzie
- Ciasto skubaniec z agrestem
- Śląskie makówki
- Krem z białych szparagów i pora
- Wegańskie makiełki
- Patatas bravas z chorizo
- Zalewajka
- Frittata keto
- Sałatka włoska Panzanella
- Krewetki z ananasem podawane na ciepło
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)