Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- mikser lub blender
- kuchenkę mikrofalową
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- łopatkę silikonową
- nóż z ząbkami
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ TRUSKAWKOWĄ
Żelatynę łączymy z wodą w kokilce, mieszamy i odstawiamy na chwilę, by napęczniała. Namoczoną żelatynę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, by się rozpuściła. Mieszamy.
Wszystkie truskawki (1 kg) myjemy, szypułkujemy i miksujemy na gładką, jednolitą masę za pomocą blendera lub miksera. Połowę masy przelewamy do wysokiego naczynia (drugą połowę odkładamy – wykorzystamy ją do przygotowania truskawkowej pianki). Dodajemy cukier, sok wyciśnięty z cytryny i rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie mieszamy.
Masę truskawkową przelewamy na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie ruszamy blachą, by masa truskawkowa równomiernie rozlała się po dnie.
Wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny. Jeśli chcemy oszczędzić czas, umieszczamy blachę w zamrażalniku, by galaretka szybciej się ściągnęła.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY PIANKĘ TRUSKAWKOWĄ
Żelatynę łączymy z wodą w kokilce, mieszamy i odstawiamy na chwilę, by napęczniała. Namoczoną żelatynę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, by się rozpuściła. Mieszamy.
Drugą połowę masy truskawkowej przelewamy do miski. Dodajemy cukier, sok wyciśnięty z cytryny i rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie mieszamy.
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno za pomocą blendera lub miksera. Ubitą śmietankę stopniowo dodajemy do masy truskawkowej, mieszając całość za pomocą rózgi po dodaniu każdej porcji.
Krok 3: SKŁADAMY WARSTWY WAFLI
Wafle tortowe docinamy do szerokości blachy do pieczenia. Na dnie blachy układamy jedną warstwę wafli i przelewamy na nią połowę masy na piankę truskawkową. Masę rozprowadzamy po całej powierzchni i wyrównujemy z wierzchu za pomocą łopatki silikonowej. By mieć pewność, że masa dobrze wypełni formę, delikatnie uderzamy blachą o blat.
Ściętą galaretkę odklejamy od papieru do pieczenia i przekładamy na warstwę truskawkowej pianki. Drugą połowę piankowej masy przekładamy na galaretkę, rozprowadzamy po całej powierzchni i wyrównujemy z wierzchu za pomocą łopatki silikonowej. Warstwę pianki nakrywamy waflami.
Krok 4: SCHŁADZAMY WAFLE
Blachę z waflami wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Krok 5: KROIMY I PODAJEMY WAFLE
Blachę odwracamy do góry dnem i wyjmujemy z niej waflowy blat. Nierówne brzegi blatu odcinamy, a całość kroimy: najpierw na podłużne bloki, a następnie na mniejsze, prostokątne kawałki.
Czekoladę temperujemy i przelewamy do miseczki. Połowę pokrojonych wafli zanurzamy w czekoladzie do ⅓ ich długości i układamy na arkuszu papieru do pieczenia, by czekolada się zestaliła.
Wafle układamy na talerzu. Dekorujemy świeżymi truskawkami i listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Gofrowe kanapki z serkiem i marynowaną cebulką
Kanapki od serca to te, które przygotujesz od podstaw! Te wg przepisu Kingi powstają na bazie wegańskich gofrów z pysznymi dodatkami: marynowaną cebulką i serkiem labneh!
Proste wegańskie brownie z malinami
Niezwykle prosty przepis na w pełni wegańskie brownie z malinami! Spróbuj, a zostanie ono Twoim ulubionym brownie!
Agarowe galaretki truskawkowe
Galaretki z owoców i to w wegańskim wydaniu? Oczywiście! Wypróbuj ten przepis i odkryj ich niepowtarzalny smak!
Babeczki jogurtowe z owocami
Słodkie skarby w Twojej kuchni? Wypróbuj ten prosty i szybki przepis na babeczki! Idealnie się sprawdzą, gdy szukasz czegoś na weekend lub spodziewasz się gości.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Dżem bananowo-bazyliowy
- Herbaciana rolada z mlecznym kremem
- Drożdżowe paluchy z serem – przepis
- Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
- Kruche ciasteczka z orzechami
- Rolada cytrynowa
- Kurczak i brukselka w sosie pomarańczowym
- Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i karmelizowaną gruszką
- Małe serniczki kawowe
- Klasyczna wuzetka
- Owocowe smoothie bowl
- Wegańskie drożdżówki ze śliwkami
- Masło kasztanowe
- Cookie dough
- Ryż zapiekany z kurczakiem
- Panini z mortadelą i mascarpone
- Wegańska kiełbasa z grilla
- Zapiekanka do lunchboxa
- Szybki makaron chow mein z tofu i marynowanym imbirem
- Faworki drożdżowe
- Placuszki z botwinki z dipem chrzanowym
- Sałatka z kwiatem bananowca
- Kremowa jajecznica z pomidorami
- Makaron z truskawkami
- Bananowiec
- Pieczona owsianka à la brownie
- Wianki z orzechami i polewą
- Mleko gdańskie
- Zupa nic z kluskami leniwymi
- Sans rival, czyli przekładaniec królewski z pistacjami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1126 dni temu
Gdzie lista składników?
odpowiedz
1124 dni temu
Składniki już wróciły na swoje miejsce. Można działać z waflami! :) Dziękujemy za czujność i komentarz.