zobacz film Wafle przekładane pianką i galaretką z truskawek

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • mikser lub blender
  • kuchenkę mikrofalową
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • łopatkę silikonową
  • nóż z ząbkami

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ TRUSKAWKOWĄ

Żelatynę łączymy z wodą w kokilce, mieszamy i odstawiamy na chwilę, by napęczniała. Namoczoną żelatynę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, by się rozpuściła. Mieszamy.

Wszystkie truskawki (1 kg) myjemy, szypułkujemy i miksujemy na gładką, jednolitą masę za pomocą blendera lub miksera. Połowę masy przelewamy do wysokiego naczynia (drugą połowę odkładamy – wykorzystamy ją do przygotowania truskawkowej pianki). Dodajemy cukier, sok wyciśnięty z cytryny i rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie mieszamy.

Masę truskawkową przelewamy na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie ruszamy blachą, by masa truskawkowa równomiernie rozlała się po dnie.

Wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny. Jeśli chcemy oszczędzić czas, umieszczamy blachę w zamrażalniku, by galaretka szybciej się ściągnęła.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY PIANKĘ TRUSKAWKOWĄ

Żelatynę łączymy z wodą w kokilce, mieszamy i odstawiamy na chwilę, by napęczniała. Namoczoną żelatynę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, by się rozpuściła. Mieszamy.

Drugą połowę masy truskawkowej przelewamy do miski. Dodajemy cukier, sok wyciśnięty z cytryny i rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie mieszamy.

Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno za pomocą blendera lub miksera. Ubitą śmietankę stopniowo dodajemy do masy truskawkowej, mieszając całość za pomocą rózgi po dodaniu każdej porcji.

Krok 3: SKŁADAMY WARSTWY WAFLI

Wafle tortowe docinamy do szerokości blachy do pieczenia. Na dnie blachy układamy jedną warstwę wafli i przelewamy na nią połowę masy na piankę truskawkową. Masę rozprowadzamy po całej powierzchni i wyrównujemy z wierzchu za pomocą łopatki silikonowej. By mieć pewność, że masa dobrze wypełni formę, delikatnie uderzamy blachą o blat.

Ściętą galaretkę odklejamy od papieru do pieczenia i przekładamy na warstwę truskawkowej pianki. Drugą połowę piankowej masy przekładamy na galaretkę, rozprowadzamy po całej powierzchni i wyrównujemy z wierzchu za pomocą łopatki silikonowej. Warstwę pianki nakrywamy waflami.

Krok 4: SCHŁADZAMY WAFLE

Blachę z waflami wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Krok 5: KROIMY I PODAJEMY WAFLE

Blachę odwracamy do góry dnem i wyjmujemy z niej waflowy blat. Nierówne brzegi blatu odcinamy, a całość kroimy: najpierw na podłużne bloki, a następnie na mniejsze, prostokątne kawałki.

Czekoladę temperujemy i przelewamy do miseczki. Połowę pokrojonych wafli zanurzamy w czekoladzie do ⅓ ich długości i układamy na arkuszu papieru do pieczenia, by czekolada się zestaliła.

Wafle układamy na talerzu. Dekorujemy świeżymi truskawkami i listkami świeżej mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    964 dni temu
    Gdzie lista składników?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    962 dni temu
    Składniki już wróciły na swoje miejsce. Można działać z waflami! :) Dziękujemy za czujność i komentarz.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!