
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- trzepaczkę do jajek
- tarkę o małych oczkach
- worek do szprycowania
- formę do pieczenia babeczek
- łopatkę silikonową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
- papier do pieczenia
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Przed przystąpieniem do przygotowywania babeczek rozpuść masło w rondelku i odstaw do lekkiego ostudzenia.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Wszystkie suche składniki oprócz cukru mieszamy w misce.
KROK 2: ŁĄCZYMY JAJKA Z CUKREM I POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI
W osobnej misce łączymy jajka z cukrem. Mieszamy trzepaczką.
Dodajemy połączone wcześniej suche składniki ciasta, skórkę otartą z cytryny, jogurt naturalny i rozpuszczone wcześniej, delikatnie wystudzone masło. Całość mieszamy.
KROK 3: DODAJEMY OWOCE
Do ciasta dodajemy jeżyny pokrojone w plasterki oraz pozostałe owoce. Ponownie mieszamy całość.
KROK 4: PIECZEMY BABECZKI
Formę do pieczenia babeczek smarujemy niewielką ilością masła i oprószamy mąką.
Ciasto przekładamy do worka cukierniczego, końcówkę worka odcinamy. Szprycujemy ciasto do ¾ wysokości foremek.
Babeczki pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Po upieczeniu odstawiamy na ok. 30 minut do wystudzenia.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ JOGURTOWĄ
Pokruszoną na kawałki czekoladę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Dodajemy jogurt naturalny i dokładnie mieszamy.
KROK 6: DEKORUJEMY BABECZKI
Z arkusza papieru do pieczenia przygotowujemy kornet. Do środka wlewamy polewę jogurtową. Zamykamy kornet, odcinamy końcówkę.
Babeczki dekorujemy polewą jogurtową, świeżymi owocami i listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Kruche orzechowe babeczki z owocami leśnymi
Kruche babeczki połączone z owocami leśnymi to pyszny pomysł na słodkie weekendowe popołudnie.

Czekoladowe friands
Czekolada, kakao, cukier puder i cynamon – takie połączenie z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom słodkich babeczek!

Kruche babeczki z rabarbarem i bezą
Kruche ciasto, nadzienie rabarbarowo-truskawkowe i chrupiąca beza. Paweł Małecki wie, jak przygotować iście wiosenny deser!

Babeczki z jeżynami
Poznaj przepis na puszyste babeczki z jeżynami i migdałami! To idealny deser na letnie popołudnie!

Zobacz przepisy
na święta
- Wegański pasztet z pieczarek
- Babka serowa z pomarańczami
- Sernik czekoladowy
- Wieniec wielkanocny
- Żurek orientalny z białą kiełbasą
- Zielona pasta jajeczna
- Sernik krakowski
- Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną
- Wielkanocny mazurek bez cukru
- Kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie
- Ogórki kiszone — przepis tradycyjny
- Mazurek czekoladowy
- Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
- Obwarzanki – przepis
- Tradycyjna pascha wielkanocna
- Cake pops: ciastka na patyku
- Drożdżowe zajączki
- Klasyczny sernik
- Kasza bulgur z awokado, pomidorkami cherry i jajkiem
- Wiosenne jajka przepiórcze
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
641 dni temu
Babeczki spoko ale filmik nie chciał się odpalić
odpowiedz
1179 dni temu
exstra
odpowiedz