Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- trzepaczkę do jajek
- tarkę o małych oczkach
- worek do szprycowania
- formę do pieczenia babeczek
- łopatkę silikonową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
- papier do pieczenia
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Przed przystąpieniem do przygotowywania babeczek rozpuść masło w rondelku i odstaw do lekkiego ostudzenia.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Wszystkie suche składniki oprócz cukru mieszamy w misce.
KROK 2: ŁĄCZYMY JAJKA Z CUKREM I POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI
W osobnej misce łączymy jajka z cukrem. Mieszamy trzepaczką.
Dodajemy połączone wcześniej suche składniki ciasta, skórkę otartą z cytryny, jogurt naturalny i rozpuszczone wcześniej, delikatnie wystudzone masło. Całość mieszamy.
KROK 3: DODAJEMY OWOCE
Do ciasta dodajemy jeżyny pokrojone w plasterki oraz pozostałe owoce. Ponownie mieszamy całość.
KROK 4: PIECZEMY BABECZKI
Formę do pieczenia babeczek smarujemy niewielką ilością masła i oprószamy mąką.
Ciasto przekładamy do worka cukierniczego, końcówkę worka odcinamy. Szprycujemy ciasto do ¾ wysokości foremek.
Babeczki pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Po upieczeniu odstawiamy na ok. 30 minut do wystudzenia.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ JOGURTOWĄ
Pokruszoną na kawałki czekoladę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Dodajemy jogurt naturalny i dokładnie mieszamy.
KROK 6: DEKORUJEMY BABECZKI
Z arkusza papieru do pieczenia przygotowujemy kornet. Do środka wlewamy polewę jogurtową. Zamykamy kornet, odcinamy końcówkę.
Babeczki dekorujemy polewą jogurtową, świeżymi owocami i listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Kruche orzechowe babeczki z owocami leśnymi
Kruche babeczki połączone z owocami leśnymi to pyszny pomysł na słodkie weekendowe popołudnie.
Czekoladowe friands
Czekolada, kakao, cukier puder i cynamon – takie połączenie z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom słodkich babeczek!
Kruche babeczki z rabarbarem i bezą
Kruche ciasto, nadzienie rabarbarowo-truskawkowe i chrupiąca beza. Paweł Małecki wie, jak przygotować iście wiosenny deser!
Babeczki z jeżynami
Poznaj przepis na puszyste babeczki z jeżynami i migdałami! To idealny deser na letnie popołudnie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Cytrusowa sałatka z krewetek i awokado – poznaj najlepszy przepis
- Tarta czekoladowa z truskawkami
- Muffinki z orzechami, jogurt naturalny, pomarańcza
- Muffiny z cukinią, tuńczykiem i serem
- Muffiny z owocami lasu
- Babeczki pomidorowe z mozzarellą
- Szaszłyki z jagnięciny
- Śledzie z żurawinami i rodzynkami w sosie pomidorowym
- Chlebek mango
- Chlebek w stylu włoskim
- Stek wołowy w sosie serowo-tymiankowym
- Indyk caprese
- Jogurt
- Satay — kurczak z ryżem i warzywami
- Minifrittaty ze szpinakiem, pomidorami i kozim serem
- Babeczki jogurtowe z owocami
- Petit salé, czyli francuska potrawka z peklowaną wieprzowiną i soczewicą
- Ciasto ucierane ze śliwkami
- Kruche ciasteczka – przepis
- Ekspresowe konfitury: malinowa i borówkowa
- Limonkowa babka majonezowa
- Zupa fasolowa
- Pasztet z kaczki z suszonymi owocami
- Wędzony filet z łososia na grillu z salsą z rukoli i pieczonym selerem
- Sałatka chlebowa z jajem poszetowym według Okrasy
- Babka mocno cytrynowa
- Fajita z kurczaka
- Kurczak duszony w piwie
- Wegańskie nuggetsy z jackfruita
- Sos do pizzy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
509 dni temu
Babeczki spoko ale filmik nie chciał się odpalić
odpowiedz
1048 dni temu
exstra
odpowiedz