zobacz film Babeczki jogurtowe z owocami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • trzepaczkę do jajek
  • tarkę o małych oczkach
  • worek do szprycowania
  • formę do pieczenia babeczek
  • łopatkę silikonową
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
  • papier do pieczenia

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Przed przystąpieniem do przygotowywania babeczek rozpuść masło w rondelku i odstaw do lekkiego ostudzenia.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Wszystkie suche składniki oprócz cukru mieszamy w misce.

KROK 2: ŁĄCZYMY JAJKA Z CUKREM I POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI

W osobnej misce łączymy jajka z cukrem. Mieszamy trzepaczką.
Dodajemy połączone wcześniej suche składniki ciasta, skórkę otartą z cytryny, jogurt naturalny i rozpuszczone wcześniej, delikatnie wystudzone masło. Całość mieszamy.

KROK 3: DODAJEMY OWOCE

Do ciasta dodajemy jeżyny pokrojone w plasterki oraz pozostałe owoce. Ponownie mieszamy całość.

KROK 4: PIECZEMY BABECZKI

Formę do pieczenia babeczek smarujemy niewielką ilością masła i oprószamy mąką.
Ciasto przekładamy do worka cukierniczego, końcówkę worka odcinamy. Szprycujemy ciasto do ¾ wysokości foremek.

Babeczki pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Po upieczeniu odstawiamy na ok. 30 minut do wystudzenia.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ JOGURTOWĄ

Pokruszoną na kawałki czekoladę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Dodajemy jogurt naturalny i dokładnie mieszamy.

KROK 6: DEKORUJEMY BABECZKI

Z arkusza papieru do pieczenia przygotowujemy kornet. Do środka wlewamy polewę jogurtową. Zamykamy kornet, odcinamy końcówkę.

Babeczki dekorujemy polewą jogurtową, świeżymi owocami i listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!