Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- folię spożywczą
- foremki do babeczek, o średnicy 6-7 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu)
KROK 1: WYRABIAMY KRUCHE CIASTO
Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami oraz cukrem pudrem. Dodajemy miękkie masło oraz żółtka i zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej masy (ciasta nie wyrabiamy zbyt długo, żeby nie było twarde po upieczeniu). Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 30‑45 minut.
KROK 2: WYLEPIAMY FOREMKI CIASTEM
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm. Z ciasta wycinamy krążki wielkością dopasowane do foremek. Foremki dokładnie wylepiamy ciastem tak, aby idealnie przylegało do brzegów. Wstawiamy je do lodówki na ok. 20 minut, następnie przekładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu) i pieczemy przez 12‑14 minut. Ciasto powinno mieć złoty kolor.
KROK 3: DODAJEMY OWOCE
Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do wystudzenia i wyjmujemy z foremek. Do wystudzonych korpusów z ciasta kruchego orzechowego wkładamy po łyżce konfitury malinowej, następnie układamy owoce, delikatnie oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Gofry na dwa sposoby
Szukasz idealnego przepisu na chrupiące gofry? A może na wyjątkowo puszyste i drożdżowe? Mamy dla Ciebie oba!
Czeskie ciasteczka "zlepianki"
Kruche ciasteczka przekładane konfiturą z leśnych owoców – brzmi pysznie? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!
Szybki sorbet z owoców leśnych z posypką z limonki
Ekspresowy pomysł na orzeźwiający deser – smak owoców leśnych połączony z jogurtem naturalnym i kwaśną nutą limonki.
Miętowe torciki z jagodami
Idealny deser dla fanów miętowych słodkości. Torciki z ciasta kruchego z miętowym kremem i jagodami!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Orzechowe babeczki
- Makaron z pesto ze szpinaku
- Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
- Ciasteczka z serem i borówkami
- Muffiny z owocami lasu
- Sałatka ziemniaczano-szparagowa z majonezem i limonką
- Kruche babeczki z musem z pieczonego rabarbaru
- Owoce pod chrupiącą kruszonką
- Babeczki z jeżynami
- Tort z babeczek
- Mrożony jogurt z owocami leśnymi
- Pudding sernikowy z owocami
- Lodowe babeczki
- Orzechowe babeczki z kubka
- Szakszuka z kaszą pęczak
- Schab duszony z sałatką i brokułami
- Wegańska pizza z grilla z karczochami i szpinakiem
- Słodkie cake popsy w kształcie choinek
- Minitortille cynamonowe z 2 słodkimi sosami
- Sorbet malinowo-brzoskwiniowy
- Sałatka mięsna podawana z ziołowym dressingiem ze śmietaną
- Kieszonka z pstrąga faszerowana serem ricotta z pachnącym ryżem
- Wegański mazurek ze świeżymi owocami
- Wegańska pavlova
- Tosty francuskie z karmelizowanymi owocami
- Hummus z bobu
- Pierś kurczaka z ziemniakami i marchewką z groszkiem
- Lekkie ciasteczka z komosą ryżową
- Placki ziemniaczane z musem jabłkowym
- Tradycyjna maczanka krakowska
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
2774 dni temu
jest to bardzo fajne, lecz trudne do zrobienia ciasto. Owoce bardzo fajnie pasują do tej babeczki. Czekam na więcej przepisów na desery. Dziękuję.
odpowiedz