Kruche orzechowe babeczki z owocami leśnymi

Paweł Małecki


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • folię spożywczą
  • foremki do babeczek, o średnicy 6-7 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu)

KROK 1: WYRABIAMY KRUCHE CIASTO

Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami oraz cukrem pudrem. Dodajemy miękkie masło oraz żółtka i zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej masy (ciasta nie wyrabiamy zbyt długo, żeby nie było twarde po upieczeniu). Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 30‑45 minut.

KROK 2: WYLEPIAMY FOREMKI CIASTEM

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm. Z ciasta wycinamy krążki wielkością dopasowane do foremek. Foremki dokładnie wylepiamy ciastem tak, aby idealnie przylegało do brzegów. Wstawiamy je do lodówki na ok. 20 minut, następnie przekładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu) i pieczemy przez 12‑14 minut. Ciasto powinno mieć złoty kolor.

KROK 3: DODAJEMY OWOCE

Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do wystudzenia i wyjmujemy z foremek. Do wystudzonych korpusów z ciasta kruchego orzechowego wkładamy po łyżce konfitury malinowej, następnie układamy owoce, delikatnie oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Paweł Małecki

Gofry na dwa sposoby

Szukasz idealnego przepisu na chrupiące gofry? A może na wyjątkowo puszyste i drożdżowe? Mamy dla Ciebie oba!

Gofry na dwa sposoby
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Paweł Małecki

Czeskie ciasteczka "zlepianki"

Kruche ciasteczka przekładane konfiturą z leśnych owoców – brzmi pysznie? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Czeskie ciasteczka "zlepianki"

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 20 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Miętowe torciki z jagodami

Idealny deser dla fanów miętowych słodkości. Torciki z ciasta kruchego z miętowym kremem i jagodami!

Miętowe torciki z jagodami

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:50 liczba porcji: 6 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    2995 dni temu
    jest to bardzo fajne, lecz trudne do zrobienia ciasto. Owoce bardzo fajnie pasują do tej babeczki. Czekam na więcej przepisów na desery. Dziękuję.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!