Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- papier do pieczenia
- groch lub kulki ceramiczne do obciążenia formy
- blachę do pieczenia muffinów
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Z ciasta kruchego wycinamy kwiaty
Masło kroimy w kostkę i szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami na gładkie ciasto. Wstawiamy minimum na 1 godzinę do lodówki. Następnie cienko rozwałkowujemy, podsypując odrobiną mąki, i wycinamy 6 dużych kwiatów (o średnicy ok. 14 cm każdy). 6 zagłębień blachy do pieczenia muffinów natłuszczamy, zostawiając każdorazowo jedno wolne zagłębienie pomiędzy nimi. Wciskamy w nie kwiaty wycięte z ciasta, tak aby płatki kwiatów wystawały ponad krawędź, lekko wyginając na zewnątrz. Wstawiamy na kolejne 15 minut do lodówki.
Krok 2: Pieczemy
Następnie spody nakłuwamy kilka razy widelcem, przykrywamy kawałkami papieru do pieczenia i obciążamy grochem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 5-7 minut. Papier wraz z grochem usuwamy i pieczemy przez kolejne 5 minut, aż ciasto będzie chrupiące. Studzimy, a następnie ostrożnie wyjmujemy z foremek i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Krok 3: Torciki napełniamy kremem miętowym
Miętowe czekoladki drobno siekamy. Do mascarpone dodajemy barwnik spożywczy i czekoladki miętowe. Przed podaniem krem przekładamy do torcików. Jagody myjemy, osuszamy i rozkładamy na torcikach. Dekorujemy listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Torciki z pomarańczami
Minitorciki to idealny pomysł, gdy chcemy przygotować deser tylko dla kilku osób. Wypróbuj ten z pomarańczami.
Lodowe torciki na maślance z truskawkami
Idealna propozycja dla fanów słodkości w sezonie truskawkowym – małe torciki w postaci kremowych lodów na patyku!
Minitorcik migdałowy "Paris"
Cukiernicza inspiracja prosto z Francji! Torcik na bazie migdałów, pistacji i czekolady to deser, który pokochasz!
Torcik bezowy z owocami
Kruche bezy, orzeźwiający krem, czekolada i soczyste owoce… Ten tort to smakołyk na każdą okazję!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasteczka z serem i borówkami
- Wielkanocne koszyczki
- Szarlotka z winogronem
- Lodowe torciki na maślance z truskawkami
- Tarta truskawkowa z kremem z białej i ciemnej czekolady
- Tort jogurtowy z owocami leśnymi
- Migdałowe ciasto pleśniak – przepis
- Torciki bezowe z miętą i malinami
- Wegańskie eklerki z kremem cytrynowym
- Kawowy dacquoise z kremem
- Strucla makowa
- Tort bezowy ze śliwkami i malinami
- Tort lodowy
- Greckie pierożki z serem graviera
- Roślinny tort marchewkowy
- Piada wraps
- Zimowa surówka z czerwoną kapustą, orzechami włoskimi i pomarańczami
- Pesto eggs – jajka sadzone na domowym pesto
- Muffinki wielkanocne
- Zupa z zielonych szparagów na 3 sposoby
- Panzanella – sałatka z pomidorami i czerstwym pieczywem
- Frykadele drobiowe z sałatą
- Kutia w pieczonych jabłkach i gruszkach
- Ryba smażona z sałatką z fasoli
- Salsa z mango i awokado
- Wegańskie ciasto kawowe z gruszkami
- Skrzydełka z kalafiora z domowym sosem BBQ
- Pudding z letnich owoców
- Torcik melba z brzoskwinią i lodami karmelowymi
- Wegańskie lody czekoladowe z czereśniami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)