
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- papier do pieczenia
- groch lub kulki ceramiczne do obciążenia formy
- blachę do pieczenia muffinów
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Z ciasta kruchego wycinamy kwiaty
Masło kroimy w kostkę i szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami na gładkie ciasto. Wstawiamy minimum na 1 godzinę do lodówki. Następnie cienko rozwałkowujemy, podsypując odrobiną mąki, i wycinamy 6 dużych kwiatów (o średnicy ok. 14 cm każdy). 6 zagłębień blachy do pieczenia muffinów natłuszczamy, zostawiając każdorazowo jedno wolne zagłębienie pomiędzy nimi. Wciskamy w nie kwiaty wycięte z ciasta, tak aby płatki kwiatów wystawały ponad krawędź, lekko wyginając na zewnątrz. Wstawiamy na kolejne 15 minut do lodówki.
Krok 2: Pieczemy
Następnie spody nakłuwamy kilka razy widelcem, przykrywamy kawałkami papieru do pieczenia i obciążamy grochem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 5-7 minut. Papier wraz z grochem usuwamy i pieczemy przez kolejne 5 minut, aż ciasto będzie chrupiące. Studzimy, a następnie ostrożnie wyjmujemy z foremek i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Krok 3: Torciki napełniamy kremem miętowym
Miętowe czekoladki drobno siekamy. Do mascarpone dodajemy barwnik spożywczy i czekoladki miętowe. Przed podaniem krem przekładamy do torcików. Jagody myjemy, osuszamy i rozkładamy na torcikach. Dekorujemy listkami mięty.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Pistacjowy sernik baskijski
- Śledzie po kaszubsku
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Sernik pistacjowy
- Ryba po japońsku
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Piernik świąteczny
- Makowiec japoński
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Przekąski sylwestrowe
- Mini burgery
- Uszka z grzybami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Łazanki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)