• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

 

  • papier do pieczenia
  • groch lub kulki ceramiczne do obciążenia formy
  • blachę do pieczenia muffinów
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: Z ciasta kruchego wycinamy kwiaty

Masło kroimy w kostkę i szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami na gładkie ciasto. Wstawiamy minimum na 1 godzinę do lodówki. Następnie cienko rozwałkowujemy, podsypując odrobiną mąki, i wycinamy 6 dużych kwiatów (o średnicy ok. 14 cm każdy). 6 zagłębień blachy do pieczenia muffinów natłuszczamy, zostawiając każdorazowo jedno wolne zagłębienie pomiędzy nimi. Wciskamy w nie kwiaty wycięte z ciasta, tak aby płatki kwiatów wystawały ponad krawędź, lekko wyginając na zewnątrz. Wstawiamy na kolejne 15 minut do lodówki. 


Krok 2: Pieczemy

Następnie spody nakłuwamy kilka razy widelcem, przykrywamy kawałkami papieru do pieczenia i obciążamy grochem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 5-7 minut. Papier wraz z grochem usuwamy i pieczemy przez kolejne 5 minut, aż ciasto będzie chrupiące. Studzimy, a następnie ostrożnie wyjmujemy z foremek i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.


Krok 3: Torciki napełniamy kremem miętowym

Miętowe czekoladki drobno siekamy. Do mascarpone dodajemy barwnik spożywczy i czekoladki miętowe. Przed podaniem krem przekładamy do torcików. Jagody myjemy, osuszamy i rozkładamy na torcikach. Dekorujemy listkami mięty.
 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram