Minitorcik migdałowy "Paris"

Paweł Małecki


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wczesniej

Jajka wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by nabrały temperatury pokojowej. Żołtka oddziel od białek.

Sposób przygotowania

Blachę do pieczenia smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką. Na blaszce odrysowujemy równe koła o średnicy 15 cm (w sumie będziemy potrzebować 5 kółek).

Białka ubijamy na sztywną pianę, cały czas miksując dodajemy stopniowo cukier. Dodajemy migdały zmielone na mąkę, mieszamy i rozkładamy masę na blaszce, delikatnie wychodząc poza obrys kółek (masa zmniejszy swoją objętość w trakcie pieczenia). Blaty posypujemy posiekanymi migdałami i posiekanymi pistacjami. Pieczemy 10-12 minut w temp. 190°C (termoobieg). Od razu wyjęciu z piekarnika odklejamy każdy blat od blachy. Studzimy.

Śmietankę zagotowujemy i zalewamy nią połamaną na mniejsze kawałki czekoladę w miseczce. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, studzimy.

Masło miksujemy na wolnych obrotach (musi być bardzo dobrze napowietrzone) i dodajemy stopniowo czekoladę ze śmietaną. Chłodzimy w lodówce 2 godziny.

Ganasz przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy na blaty. Blaty układamy jeden na drugim. Torcik składamy tuż przed podaniem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Paweł Małecki

Torcik brazylijski

Daj się porwać egzotycznym, słodkim smakom! Paweł Małecki przygotował przepis na pyszny torcik brazylijski! Zapraszamy do Kuchni Lidla!

Torcik brazylijski

poziom trudności: średni czas przygotowania: 3:00 liczba porcji: 10 ten przepis nie jest wegetariański

Paweł Małecki

Torcik Saksoński

Dwa rodzaje musu, delikatne biszkopciki i świeże owoce – przepis na pyszny torcik, który przygotujesz bez pieczenia!

Torcik Saksoński

poziom trudności: średni czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 8 ten przepis nie jest wegetariański

Paweł Małecki

Francuskie brioche z czekoladą

Popularne w kuchni francuskiej bułeczki z ciasta drożdżowego wzbogacone kawałkami czekolady. Idealne na śniadanie!

Francuskie brioche z czekoladą

poziom trudności: średni czas przygotowania: 3:00 liczba porcji: 12 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (17)

Avatar
  • Gość Gość
    3306 dni temu
    Czy tort będzie smakował równie pysznie, jeśli pominę orzechy? Czy mogę je czymś zastąpić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3305 dni temu
    Orzechy nadają tutaj zdecydowanego smaku. Jeśli je pominiesz, zostanie Ci w zasadzie sama beza. Będzie nadal smacznie, ale może brakować smakowego dopełnienia :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3801 dni temu
    Mik, czy pamiętałeś o warstwie masła pod mąką na blaszce? Blaty trzeba też podciąć od razu po wyjęciu z piekarnika, póki są jeszcze gorące.

    odpowiedz

  • Mik Mik
    3802 dni temu
    Właśnie jak odpiekałem blaty na blaszcze wysypanej mąką miałem problem aby podciąć blaty bezowe.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3802 dni temu
    Mik, blaty delikatnie skleją się również z papierem do pieczenia, dlatego trzeba będzie je ostrożnie podważyć bądź podciąć. Jednak nie powinno to sprawić Tobie większego problemu :)

    odpowiedz

  • Mik Mik
    3804 dni temu
    Czy jeżeli odpiekę bezowe blaty na papierze do pieczenia to nie będę musiał ich podcinać?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3881 dni temu
    brzmi pysznie a i wygląda cudnie muszę spróbować jutro zrobić tylko delikatnie zredukować do wersji bezglutenowej. Wspaniale będzie spróbować coś pysznego bez zawartości maki pszennej.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3884 dni temu
    Aniu, Twoja wersja brzmi równie pysznie!

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3887 dni temu
    Zrobiłam w wersji blaty migdałowe na przemian przekładane blatami kokosowymi i w w miejsce granaszu czekoladowego bita śmietana. Mmmm delicje :) Dziękuję za niezwykle prosty i niezwykle efektowny przepis

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3918 dni temu
    100g białek uzyskamy z ok. 3 jaj.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3918 dni temu
    Witam, ile białek z jajek to 100g?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3921 dni temu
    Estero, sto lat i wszystkiego pysznego dla Ciebie i Twoich gości!

    odpowiedz

  • Estera Estera
    3923 dni temu
    I taki zrobie sobie na swoje urodziny :) omnomnom

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3927 dni temu
    Alicjo, gotową mąkę migdałową można kupić w sklepach ze zdrową żywnością

    odpowiedz

  • Alicja Alicja
    3928 dni temu
    Czy mączkę migdałową można czymś zastąpić? Nie mam możliwości zmielenia migdałów... :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3928 dni temu
    Matyldo, nic nie stoi na przeszkodzie :)

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    3929 dni temu
    A czy można zrobić taki deser w wersji indywidualnej dla każdego z gości?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!