zobacz film Minitorcik migdałowy "Paris"

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wczesniej

Jajka wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by nabrały temperatury pokojowej. Żołtka oddziel od białek.

Sposób przygotowania

Blachę do pieczenia smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką. Na blaszce odrysowujemy równe koła o średnicy 15 cm (w sumie będziemy potrzebować 5 kółek).

Białka ubijamy na sztywną pianę, cały czas miksując dodajemy stopniowo cukier. Dodajemy migdały zmielone na mąkę, mieszamy i rozkładamy masę na blaszce, delikatnie wychodząc poza obrys kółek (masa zmniejszy swoją objętość w trakcie pieczenia). Blaty posypujemy posiekanymi migdałami i posiekanymi pistacjami. Pieczemy 10-12 minut w temp. 190°C (termoobieg). Od razu wyjęciu z piekarnika odklejamy każdy blat od blachy. Studzimy.

Śmietankę zagotowujemy i zalewamy nią połamaną na mniejsze kawałki czekoladę w miseczce. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, studzimy.

Masło miksujemy na wolnych obrotach (musi być bardzo dobrze napowietrzone) i dodajemy stopniowo czekoladę ze śmietaną. Chłodzimy w lodówce 2 godziny.

Ganasz przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy na blaty. Blaty układamy jeden na drugim. Torcik składamy tuż przed podaniem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (17)

Avatar
  • Gość Gość
    2874 dni temu
    Czy tort będzie smakował równie pysznie, jeśli pominę orzechy? Czy mogę je czymś zastąpić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2873 dni temu
    Orzechy nadają tutaj zdecydowanego smaku. Jeśli je pominiesz, zostanie Ci w zasadzie sama beza. Będzie nadal smacznie, ale może brakować smakowego dopełnienia :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3369 dni temu
    Mik, czy pamiętałeś o warstwie masła pod mąką na blaszce? Blaty trzeba też podciąć od razu po wyjęciu z piekarnika, póki są jeszcze gorące.

    odpowiedz

  • Mik Mik
    3370 dni temu
    Właśnie jak odpiekałem blaty na blaszcze wysypanej mąką miałem problem aby podciąć blaty bezowe.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3370 dni temu
    Mik, blaty delikatnie skleją się również z papierem do pieczenia, dlatego trzeba będzie je ostrożnie podważyć bądź podciąć. Jednak nie powinno to sprawić Tobie większego problemu :)

    odpowiedz

  • Mik Mik
    3372 dni temu
    Czy jeżeli odpiekę bezowe blaty na papierze do pieczenia to nie będę musiał ich podcinać?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3449 dni temu
    brzmi pysznie a i wygląda cudnie muszę spróbować jutro zrobić tylko delikatnie zredukować do wersji bezglutenowej. Wspaniale będzie spróbować coś pysznego bez zawartości maki pszennej.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3452 dni temu
    Aniu, Twoja wersja brzmi równie pysznie!

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3455 dni temu
    Zrobiłam w wersji blaty migdałowe na przemian przekładane blatami kokosowymi i w w miejsce granaszu czekoladowego bita śmietana. Mmmm delicje :) Dziękuję za niezwykle prosty i niezwykle efektowny przepis

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3486 dni temu
    100g białek uzyskamy z ok. 3 jaj.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3486 dni temu
    Witam, ile białek z jajek to 100g?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3489 dni temu
    Estero, sto lat i wszystkiego pysznego dla Ciebie i Twoich gości!

    odpowiedz

  • Estera Estera
    3491 dni temu
    I taki zrobie sobie na swoje urodziny :) omnomnom

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3495 dni temu
    Alicjo, gotową mąkę migdałową można kupić w sklepach ze zdrową żywnością

    odpowiedz

  • Alicja Alicja
    3496 dni temu
    Czy mączkę migdałową można czymś zastąpić? Nie mam możliwości zmielenia migdałów... :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3496 dni temu
    Matyldo, nic nie stoi na przeszkodzie :)

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    3497 dni temu
    A czy można zrobić taki deser w wersji indywidualnej dla każdego z gości?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!