Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wczesniej
Jajka wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by nabrały temperatury pokojowej. Żołtka oddziel od białek.
Sposób przygotowania
Blachę do pieczenia smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką. Na blaszce odrysowujemy równe koła o średnicy 15 cm (w sumie będziemy potrzebować 5 kółek).
Białka ubijamy na sztywną pianę, cały czas miksując dodajemy stopniowo cukier. Dodajemy migdały zmielone na mąkę, mieszamy i rozkładamy masę na blaszce, delikatnie wychodząc poza obrys kółek (masa zmniejszy swoją objętość w trakcie pieczenia). Blaty posypujemy posiekanymi migdałami i posiekanymi pistacjami. Pieczemy 10-12 minut w temp. 190°C (termoobieg). Od razu wyjęciu z piekarnika odklejamy każdy blat od blachy. Studzimy.
Śmietankę zagotowujemy i zalewamy nią połamaną na mniejsze kawałki czekoladę w miseczce. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, studzimy.
Masło miksujemy na wolnych obrotach (musi być bardzo dobrze napowietrzone) i dodajemy stopniowo czekoladę ze śmietaną. Chłodzimy w lodówce 2 godziny.
Ganasz przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy na blaty. Blaty układamy jeden na drugim. Torcik składamy tuż przed podaniem.
Zobacz podobne
przepisy
Torcik brazylijski
Daj się porwać egzotycznym, słodkim smakom! Paweł Małecki przygotował przepis na pyszny torcik brazylijski! Zapraszamy do Kuchni Lidla!
Tort owocowy z bitą śmietaną
Świeże owoce, biszkopt i śmietanowy krem – prosty sposób na pyszny, efektowny i bardzo orzeźwiający deser. Spróbuj!
Torcik Saksoński
Dwa rodzaje musu, delikatne biszkopciki i świeże owoce – przepis na pyszny torcik, który przygotujesz bez pieczenia!
Francuskie brioche z czekoladą
Popularne w kuchni francuskiej bułeczki z ciasta drożdżowego wzbogacone kawałkami czekolady. Idealne na śniadanie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Placuszki z kurczaka i szynki
- Pomidory faszerowane z purée pachnącym czosnkiem i z oliwkami
- Słoneczna tarta brzoskwiniowa
- Migdałowe ciasteczka
- Grillowane jabłka nadziewane rabarbarem i żurawiną
- Chrupiące czekoladki
- Torcik Saksoński
- Ciasto czekoladowo-owsiane
- Dorsz z pesto limonkowym i pieczoną cykorią
- Bezowy tort cytrynowy
- Fondant czekoladowy z curry i boczkiem
- Piersi kaczki faszerowane pieczarkami i serem pleśniowym
- Baklawa
- Ciasteczka pistacjowe z białą czekoladą
- Granita cytrynowa
- Wegańskie ciasteczka imbirowe
- Bagietka z serem camembert i truskawkami
- Chrupiące paluchy z sosem czekoladowym
- Welsch z północnej Francji z serem cheddar
- Banh mi: wietnamska kanapka z kurczakiem
- Ciasto cynamonowe z gruszkami
- Kotlety z mielonej wieprzowiny à la Robert Burneika
- Ciasto z porzeczkami i bezą
- 2 sposoby na łososia - tradycyjny i nowoczesny
- Drożdżowy zawijaniec z migdałami
- Dacquoise orzechowe
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Tort piernikowo-kajmakowy
- Tradycyjny rosół z pieczonym ziemniakiem
- CIASTO MILIONERA
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (17)
3085 dni temu
Czy tort będzie smakował równie pysznie, jeśli pominę orzechy? Czy mogę je czymś zastąpić?
odpowiedz
3085 dni temu
Orzechy nadają tutaj zdecydowanego smaku. Jeśli je pominiesz, zostanie Ci w zasadzie sama beza. Będzie nadal smacznie, ale może brakować smakowego dopełnienia :)
3580 dni temu
Mik, czy pamiętałeś o warstwie masła pod mąką na blaszce? Blaty trzeba też podciąć od razu po wyjęciu z piekarnika, póki są jeszcze gorące.
odpowiedz
3581 dni temu
Właśnie jak odpiekałem blaty na blaszcze wysypanej mąką miałem problem aby podciąć blaty bezowe.
odpowiedz
3581 dni temu
Mik, blaty delikatnie skleją się również z papierem do pieczenia, dlatego trzeba będzie je ostrożnie podważyć bądź podciąć. Jednak nie powinno to sprawić Tobie większego problemu :)
odpowiedz
3583 dni temu
Czy jeżeli odpiekę bezowe blaty na papierze do pieczenia to nie będę musiał ich podcinać?
odpowiedz
3660 dni temu
brzmi pysznie a i wygląda cudnie muszę spróbować jutro zrobić tylko delikatnie zredukować do wersji bezglutenowej. Wspaniale będzie spróbować coś pysznego bez zawartości maki pszennej.
odpowiedz
3664 dni temu
Aniu, Twoja wersja brzmi równie pysznie!
odpowiedz
3666 dni temu
Zrobiłam w wersji blaty migdałowe na przemian przekładane blatami kokosowymi i w w miejsce granaszu czekoladowego bita śmietana. Mmmm delicje :) Dziękuję za niezwykle prosty i niezwykle efektowny przepis
odpowiedz
3698 dni temu
100g białek uzyskamy z ok. 3 jaj.
odpowiedz
3698 dni temu
Witam, ile białek z jajek to 100g?
odpowiedz
3701 dni temu
Estero, sto lat i wszystkiego pysznego dla Ciebie i Twoich gości!
odpowiedz
3702 dni temu
I taki zrobie sobie na swoje urodziny :) omnomnom
odpowiedz
3706 dni temu
Alicjo, gotową mąkę migdałową można kupić w sklepach ze zdrową żywnością
odpowiedz
3707 dni temu
Czy mączkę migdałową można czymś zastąpić? Nie mam możliwości zmielenia migdałów... :(
odpowiedz
3708 dni temu
Matyldo, nic nie stoi na przeszkodzie :)
odpowiedz
3708 dni temu
A czy można zrobić taki deser w wersji indywidualnej dla każdego z gości?
odpowiedz
zobacz wszystkie