
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- papier do pieczenia
- suszoną fasolę lub groch
- foremki do tartaletek z ruchomym dnem o średnicy ok. 10 cm
- folię spożywczą
Krok 1: Pieczemy tartaletki
Masło kroimy w kostkę i szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Następnie cienko rozwałkowujemy na grubość 3 mm, podsypując odrobiną mąki. Ciastem wykładamy 8 natłuszczonych foremek do tartaletek (każda o średnicy ok. 10 cm), formując przy tym krawędź. Ciasto nakłuwamy kilka razy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy suszonymi ziarnami fasoli/grochu. Tartaletki pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 8–10 minut.
Krok 2: Zapiekamy krem
Składniki kremu mieszamy trzepaczką w jednej misce do momentu połączenia się. Tartaletki wyjmujemy z piekarnika, papier do pieczenia i ziarna suszonej fasoli/grochu usuwamy. Krem rozkładamy na spodach i pieczemy w tej samej temperaturze przez kolejne 15–18 minut. Studzimy na kratce, a następnie wyjmujemy z foremek.
Krok 3: Przygotowujemy glazurę
Pomarańcze obieramy dokładnie razem z białą skórką. Kroimy na 8 plasterków, układamy po jednym na każdym torciku. Cukier, glazurę do tortów w proszku i sok z pomarańczy mieszamy w garnku i zagotowujemy. Studzimy przez 1 minutę, a następnie torciki pokrywamy cienką warstwą glazury. Studzimy.
Zobacz podobne
przepisy
Pomarańczowo-borówkowe serduszka dla mamy
Powiedz „kocham” za pomocą deseru! Wyjątkowe ciasteczka z owocami są na to idealnym sposobem. Smakują wspaniale!

Minitorciki czekoladowe z owocami
Puszyste połówki muffinek z ciasta czekoladowego przełożone kremowym nadzieniem, podawane z owocami. Deser doskonały!

Minitorcik migdałowy "Paris"
Cukiernicza inspiracja prosto z Francji! Torcik na bazie migdałów, pistacji i czekolady to deser, który pokochasz!

Torcik Saksoński
Dwa rodzaje musu, delikatne biszkopciki i świeże owoce – przepis na pyszny torcik, który przygotujesz bez pieczenia!

Zobacz przepisy
na lato
- Przepis na pulpety w sosie pieczarkowym
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Musaka grecka
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Pielmieni – przepis na wschodnie pierożki
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Jajka po benedyktyńsku
- Kiszka ziemniaczana
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Risotto z cukinią
- Pulpety w sosie własnym
- Gnocchi alla sorrentina – zapiekane gnocchi z pomidorami
- Zapiekanka ziemniaczana
- Spaghetti bolognese
- Chlebek bananowy
- Tort lodowy
- Kartacze z mięsem
- Francuskie makaroniki
- Pieczone bataty z piekarnika
- Spaghetti carbonara
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
3126 dni temu
Beznadzieja... Nie wiem czemu w przepisie ta masa nazywa się "krem", to zwykła woda. Nie ścięła się w ogóle.
odpowiedz