Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- papier do pieczenia
- suszoną fasolę lub groch
- foremki do tartaletek z ruchomym dnem o średnicy ok. 10 cm
- folię spożywczą
Krok 1: Pieczemy tartaletki
Masło kroimy w kostkę i szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Następnie cienko rozwałkowujemy na grubość 3 mm, podsypując odrobiną mąki. Ciastem wykładamy 8 natłuszczonych foremek do tartaletek (każda o średnicy ok. 10 cm), formując przy tym krawędź. Ciasto nakłuwamy kilka razy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy suszonymi ziarnami fasoli/grochu. Tartaletki pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 8–10 minut.
Krok 2: Zapiekamy krem
Składniki kremu mieszamy trzepaczką w jednej misce do momentu połączenia się. Tartaletki wyjmujemy z piekarnika, papier do pieczenia i ziarna suszonej fasoli/grochu usuwamy. Krem rozkładamy na spodach i pieczemy w tej samej temperaturze przez kolejne 15–18 minut. Studzimy na kratce, a następnie wyjmujemy z foremek.
Krok 3: Przygotowujemy glazurę
Pomarańcze obieramy dokładnie razem z białą skórką. Kroimy na 8 plasterków, układamy po jednym na każdym torciku. Cukier, glazurę do tortów w proszku i sok z pomarańczy mieszamy w garnku i zagotowujemy. Studzimy przez 1 minutę, a następnie torciki pokrywamy cienką warstwą glazury. Studzimy.
Zobacz podobne
przepisy
Pomarańczowo-borówkowe serduszka dla mamy
Powiedz „kocham” za pomocą deseru! Wyjątkowe ciasteczka z owocami są na to idealnym sposobem. Smakują wspaniale!
Minitorciki czekoladowe z owocami
Puszyste połówki muffinek z ciasta czekoladowego przełożone kremowym nadzieniem, podawane z owocami. Deser doskonały!
Minitorcik migdałowy "Paris"
Cukiernicza inspiracja prosto z Francji! Torcik na bazie migdałów, pistacji i czekolady to deser, który pokochasz!
Torcik Saksoński
Dwa rodzaje musu, delikatne biszkopciki i świeże owoce – przepis na pyszny torcik, który przygotujesz bez pieczenia!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Suflet czekoladowy
- Lekka pianka pomarańczowa
- Panna cotta z karmelizowanymi pomarańczami
- Smażony dorsz z kapustą i pomarańczami
- Racuchy z jabłkami
- Quesadillas z fasolą i tuńczykiem
- Torciki bezowe z miętą i malinami
- Pieczona cukinia z dressingiem z pepperoni
- Ciasteczka z ekspandowanych ziaren
- Minitorciki czekoladowo-migdałowe
- Wegańska pieczeń z czerwonej soczewicy
- Ciasteczka bezglutenowe
- Kurczak z ryżem w sosie słodko-kwaśnym
- Makaron z truskawkami
- Tarta proteinowa z siedmiu składników
- Dacquoise z musem z sera gorgonzola i karmelizowanymi gruszkami
- Serniczki na owsianym spodzie
- Kompot z rabarbaru na dwa sposoby
- Ciasto czekoladowo-dyniowe
- Comber z jelenia
- Faszerowana indyczka
- Pasztet z jelenia i mus jabłkowo-chrzanowy
- Pierożki z marcepanem, śliwkami i morelami
- Ciasto marchewkowo-ananasowe
- Wegański tort z malinami i kremem z kaszy jaglanej
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kaczka pieczona z gruszkami poszetowanymi w winie z fasolką szparagową
- Śląskie pieczonki z kociołka
- Torcik wiśniowy
- Kaczka w cydrze z goździkami i marchewką
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
2856 dni temu
Beznadzieja... Nie wiem czemu w przepisie ta masa nazywa się "krem", to zwykła woda. Nie ścięła się w ogóle.
odpowiedz