 
            
        Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- papier do pieczenia
- suszoną fasolę lub groch
- foremki do tartaletek z ruchomym dnem o średnicy ok. 10 cm
- folię spożywczą
Krok 1: Pieczemy tartaletki
Masło kroimy w kostkę i szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Następnie cienko rozwałkowujemy na grubość 3 mm, podsypując odrobiną mąki. Ciastem wykładamy 8 natłuszczonych foremek do tartaletek (każda o średnicy ok. 10 cm), formując przy tym krawędź. Ciasto nakłuwamy kilka razy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy suszonymi ziarnami fasoli/grochu. Tartaletki pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 8–10 minut.
Krok 2: Zapiekamy krem
Składniki kremu mieszamy trzepaczką w jednej misce do momentu połączenia się. Tartaletki wyjmujemy z piekarnika, papier do pieczenia i ziarna suszonej fasoli/grochu usuwamy. Krem rozkładamy na spodach i pieczemy w tej samej temperaturze przez kolejne 15–18 minut. Studzimy na kratce, a następnie wyjmujemy z foremek.
Krok 3: Przygotowujemy glazurę
Pomarańcze obieramy dokładnie razem z białą skórką. Kroimy na 8 plasterków, układamy po jednym na każdym torciku. Cukier, glazurę do tortów w proszku i sok z pomarańczy mieszamy w garnku i zagotowujemy. Studzimy przez 1 minutę, a następnie torciki pokrywamy cienką warstwą glazury. Studzimy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ciasto na pierogi
- Burek ze szpinakiem
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Krokiety z mięsem
- Guacamole
- Golonka pieczona po bawarsku
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Pistacjowy sernik baskijski
- Mini burgery
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Boczek pieczony
- Sernik pistacjowy
- Zupa grzybowa z makaronem
- Uszka z grzybami
- Makowiec japoński
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ryba z piekarnika
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania 
  
				
				 
				
				 
				
				 
				
				 
    
Komentarze (1)
3246 dni temu
Beznadzieja... Nie wiem czemu w przepisie ta masa nazywa się "krem", to zwykła woda. Nie ścięła się w ogóle.
Odpowiedz