• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • papier do pieczenia
  • suszoną fasolę lub groch
  • foremki do tartaletek z ruchomym dnem o średnicy ok. 10 cm
  • folię spożywczą

Krok 1: Pieczemy tartaletki

Masło kroimy w kostkę i szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Następnie cienko rozwałkowujemy na grubość 3 mm, podsypując odrobiną mąki. Ciastem wykładamy 8 natłuszczonych foremek do tartaletek (każda o średnicy ok. 10 cm), formując przy tym krawędź. Ciasto nakłuwamy kilka razy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy suszonymi ziarnami fasoli/grochu. Tartaletki pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 8–10 minut.

Krok 2: Zapiekamy krem

Składniki kremu mieszamy trzepaczką w jednej misce do momentu połączenia się. Tartaletki wyjmujemy z piekarnika, papier do pieczenia i ziarna suszonej fasoli/grochu usuwamy. Krem rozkładamy na spodach i pieczemy w tej samej temperaturze przez kolejne 15–18 minut. Studzimy na kratce, a następnie wyjmujemy z foremek.

Krok 3: Przygotowujemy glazurę

Pomarańcze obieramy dokładnie razem z białą skórką. Kroimy na 8 plasterków, układamy po jednym na każdym torciku. Cukier, glazurę do tortów w proszku i sok z pomarańczy mieszamy w garnku i zagotowujemy. Studzimy przez 1 minutę, a następnie torciki pokrywamy cienką warstwą glazury. Studzimy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Filo Filo
    370 dni temu
    Beznadzieja... Nie wiem czemu w przepisie ta masa nazywa się "krem", to zwykła woda. Nie ścięła się w ogóle.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram