Czeskie ciasteczka "zlepianki"

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Na stolnicę przesiewamy mąkę i cukier puder. Żółtka jaj oddzielamy od białek. Do mąki dodajemy masło, żółtka jaj, cukier wanilinowy i otartą skórkę z pomarańczy. Za pomocą noża siekamy wszystkie składniki, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Za pomocą wykrojników wycinamy z ciasta różne kształty (do pary). W jednym ciasteczku z pary wycinamy dodatkowy wzór. Powycinane ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka z wyciętym wzorem smarujemy rozmąconymi białkami jaj i posypujemy cukrem trzcinowym.

Ciasteczka pieczemy od 12 do 15 minut w temperaturze 180°C bez termoobiegu. Cukier trzcinowy, owoce leśne, cukier żelujący oraz sok i otartą skórkę ze sparzonej pomarańczy przekładamy do garnka, gotujemy na małym ogniu do momentu uzyskania konsystencji konfitury.

Upieczone i wystudzone ciasteczka sklejamy ze sobą za pomocą ciepłej konfitury. Odstawiamy do wystudzenia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Ytagentdd Ytagentdd
    2130 dni temu
    Pucha

    odpowiedz

  • Gosc Gosc
    2915 dni temu
    Ciastka są przepyszne i mega łatwe troche z ciastem walki przy wałkowaniu ale na pierwszy raz naprawdę super efekt małym nakładem pracy. Takie tylko meeeega ważne pytanie ile one mogą leżeć żeby dalej były takie kruche?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2914 dni temu
    Maksymalnie tydzień :)
  • Gość Gość
    3641 dni temu
    Ciekawe ciasteczka, na pewno je zrobię

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3642 dni temu
    Mi wyszło 22 ciastka, wycinane od takiej normalnej szklanki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3649 dni temu
    Ile sztuk ciastek wychodzi z jednej porcji?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3795 dni temu
    Drogi gościu, w tym przepisie używamy cukru żelującego 2:1.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3795 dni temu
    Jaki cukier żelujący jest potrzebny do przepisu? Na ogół nie korzystam z takich rzeczy, wiem jednak że są "jakieś" 2:1 albo 3:1

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3796 dni temu
    Ale cudne ciasteczka, przypominają mi walentykowe serduszka z konfiturą, które robiłam wg waszego przepisu, takie ,zlepianki, też zrobię :)

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!