Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Na stolnicę przesiewamy mąkę i cukier puder. Żółtka jaj oddzielamy od białek. Do mąki dodajemy masło, żółtka jaj, cukier wanilinowy i otartą skórkę z pomarańczy. Za pomocą noża siekamy wszystkie składniki, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Za pomocą wykrojników wycinamy z ciasta różne kształty (do pary). W jednym ciasteczku z pary wycinamy dodatkowy wzór. Powycinane ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka z wyciętym wzorem smarujemy rozmąconymi białkami jaj i posypujemy cukrem trzcinowym.
Ciasteczka pieczemy od 12 do 15 minut w temperaturze 180°C bez termoobiegu. Cukier trzcinowy, owoce leśne, cukier żelujący oraz sok i otartą skórkę ze sparzonej pomarańczy przekładamy do garnka, gotujemy na małym ogniu do momentu uzyskania konsystencji konfitury.
Upieczone i wystudzone ciasteczka sklejamy ze sobą za pomocą ciepłej konfitury. Odstawiamy do wystudzenia.
Zobacz podobne
przepisy
Chrupiące ciasteczka czekoladowe
Niezwykle prosta oraz smakowita przekąska pełna orzechów, pestek dyni i czekolady. Pokochają ją zarówno dzieci, jak i dorośli!
Kruche ciastka kakaowo-migdałowe
Łatwe w przygotowaniu ciasteczka z migdałami, które upieczesz w kilka chwil. Ich mocno kakaowy smak urzekł już wielu!
Włoskie ciasteczka Cantuccini
Jesteś ciekaw, jak smakują ciasteczka cantuccini inspirowane kuchnią włoską? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego i przygotuj je w domu!
Knedle ze śliwkami
Masz ochotę na knedle ze śliwkami, ale nie wiesz, jak je zrobić? Paweł Małecki chętnie podzieli się z Tobą swoim przepisem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijny makowiec
- Ryba po japońsku
- Wegańska ryba po grecku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Świąteczne pierniczki
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ciasto na pierogi
- Śledzie po kaszubsku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Sernik piernikowy
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Przekąski sylwestrowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
2130 dni temu
Pucha
odpowiedz
2915 dni temu
Ciastka są przepyszne i mega łatwe troche z ciastem walki przy wałkowaniu ale na pierwszy raz naprawdę super efekt małym nakładem pracy. Takie tylko meeeega ważne pytanie ile one mogą leżeć żeby dalej były takie kruche?
odpowiedz
2914 dni temu
Maksymalnie tydzień :)
3641 dni temu
Ciekawe ciasteczka, na pewno je zrobię
odpowiedz
3642 dni temu
Mi wyszło 22 ciastka, wycinane od takiej normalnej szklanki.
odpowiedz
3649 dni temu
Ile sztuk ciastek wychodzi z jednej porcji?
odpowiedz
3795 dni temu
Drogi gościu, w tym przepisie używamy cukru żelującego 2:1.
odpowiedz
3795 dni temu
Jaki cukier żelujący jest potrzebny do przepisu? Na ogół nie korzystam z takich rzeczy, wiem jednak że są "jakieś" 2:1 albo 3:1
odpowiedz
3796 dni temu
Ale cudne ciasteczka, przypominają mi walentykowe serduszka z konfiturą, które robiłam wg waszego przepisu, takie ,zlepianki, też zrobię :)
odpowiedz