Czekoladowe friands
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • papierowe papilotki lub foremki do muffinek
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • miękkie masło

KROK 1: UBIJAMY BIAŁKA

Migdały i czekoladę drobno ścieramy na tarce. Cukier puder przesiewamy przez sito. Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy 30 g cukru pudru i ponownie ubijamy, aż masa będzie sztywna i błyszcząca.

KROK 2: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA

Masło i pozostały cukier puder miksujemy, aż powstanie krem. Migdały, czekoladę, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy, dodajemy ⅓ białek i wszystko razem łączymy. Dodajemy pozostałe białka i ponownie mieszamy.

KROK 3: PIECZEMY BABECZKI

Ciasto przekładamy do ok. 12 papierowych papilotek i układamy na blasze. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 20-25 minut. Studzimy. Cukier puder mieszamy z kakao i cynamonem, posypujemy nim friands.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Kaśka Kaśka
    1627 dni temu
    Pomimo zredukowana cukru do 70 g ciastka wyszły bardzo słodkie i bardzo ciężkie - zresztą można było się tego spodziewać patrząc na ilość masła, czekolady i jakby nie było tłustych migdałów :) Nie polecam.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!