Muffiny z cukinią, tuńczykiem i serem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • papilotki do muffinek
  • formę do muffinek
  • tarkę
  • mikser
  • rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C (termoobieg)

Przygotowanie

Mąkę i jaja wraz z proszkiem do pieczenia przekładamy do misy. Następnie dodajemy pokrojoną kostkę lub startą na tarce cukinię i pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy posiekany szczypiorek i koperek. Do misy miksera wlewamy mleko, doprawiamy solą i pieprzem oraz 1 łyżka oliwy z oliwek i startym serem (niewielka ilość pozostawiamy do dekoracji). Miksujemy.

Do papilotek (wcześniej możemy je posmarować od środka masłem),  wlewamy niewielką ilość masy, dodajemy tuńczyka i ponownie zalewamy masą. Na koniec muffinki posypujemy serem.  

Muffinki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C z termoobiegiem na 20 minut. Muffinki możemy serwować na ciepło lub na zimno.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Badas102 Badas102
    2833 dni temu
    przepyszne

    odpowiedz

  • myszka_101113 myszka_101113
    3467 dni temu
    Kurcze, tak jak lubię cukinię i tuńczyka tak razem w babeczce nie przypadły mi do gustu. Ale wyszło soczyste i syte, może smakować.

    odpowiedz

  • mirka mirka
    3505 dni temu
    Babeczki są przepyszne!

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    3722 dni temu
    Przydałyby sie wartości kaloryczne i odżywcze waszych dań.

    odpowiedz

  • Ewa Ewa
    3731 dni temu
    Silikonowej formy nie trzeba niczym wykładać, babeczki czy muffinki same gładko z niej wychodzą - sprawdzone, mam nawet taką foremkę w takim samym kolorze ;) Mam tylko zastrzeżenie, co do użycia miksera - muffinki się robi mieszając ciasto ręcznie, bo musi mieć grudki, więc mikser jest zbędny. W jednej misce miesza się produkty mokre, w drugiej suche, następnie mokre wlewa się do suchych i miesza łyżką. Proste :))

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3733 dni temu
    Drogi Gościu, niektóre papilotki mają specjalną powłokę, która ułatwia zdejmowanie papierków - inne nie. Wierzymy, że nasi czytelnicy sami zadecydują, czy do ich papilotek warto stosować masło czy też nie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3733 dni temu
    kto smaruje papierowe papilotki masłem?! są z takiego specjalnego papieru, że nie przywiera przecież do niego ciasto...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3733 dni temu
    boszeee nie róbcie tego! ohyda! zmarnowałam aby produkty może garść soli i pieprzu pomogą w udoskonaleniu tego przepisu, fuj!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3734 dni temu
    Dora, tak jak w przepisie - masłem możemy wysmarować środek papilotek.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3734 dni temu
    można nim wysmarować papilotki przed wlaniem ciasta

    odpowiedz

  • Dora Gość Dora Gość
    3734 dni temu
    a z masłem co?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!