
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser
- sitko
- blaszkę z papierem pergaminowym
- rękaw cukierniczy
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (góra-dół, bez termoobiegu)
Przygotowanie
Do miski wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz brązowy cukier (możemy go rozdrobnić w moździerzu), dodajemy jajo, całość miksujemy około 4-5 minut aż do uzyskania kremowej konsystencji. Mąkę przesiewamy przez sitko. Przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną dodajemy do zmiksowanego masła z cukrem i jajkiem. Następnie mleko mieszamy z jogurtem i dodajemy do pozostałych składników. Miksujemy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C (góra-dół, bez termoobiegu). Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym wyciskamy niewielkiej wielkości, równe kółka, w takiej ilości, żeby można je było połączyć w pary. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 10-14 minut.
Farsz
Do miski dodajemy suszone pomidory, 3 gałązki bazylii, całość miksujemy. Dodajemy serek (serek możemy zastąpić serem twarogowym wymieszanym ze śmietaną). Dodajemy niewielką ilość pieprzu i soli. Całość miksujemy. Farsz przekładamy do miski.
Plasterki szynki kroimy w mniejszą kostkę, dodajemy do farszu, całość mieszamy. Farszem przekładamy nieco przestygłe whoopies, łączymy. Whoopies dekorujemy niewielką ilością farszu oraz listkiem bazylii.
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Makówki śląskie
- Sałatka gyros
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Jajka na miękko
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Łazanki
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Spaghetti carbonara
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ryba z piekarnika
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Golonka pieczona po bawarsku
- Boczek pieczony
- Krokiety z mięsem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
4067 dni temu
POLECAM
Odpowiedz
4070 dni temu
Jadłam z dziećmi pycha
Odpowiedz