Whoopies
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • mikser
  • sitko
  • blaszkę z papierem pergaminowym
  • rękaw cukierniczy
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (góra-dół, bez termoobiegu)

Przygotowanie

Do miski wrzucamy masło oraz brązowy cukier (możemy go rozdrobnić w moździerzu), dodajemy jajo, całość miksujemy około 4-5 minut aż do uzyskania kremowej konsystencji. Mąkę przesiewamy przez sitko. Przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną dodajemy do zmiksowanego masła z cukrem i jajkiem. Następnie mleko mieszamy z jogurtem i dodajemy do pozostałych składników. Miksujemy.

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C (góra-dół, bez termoobiegu). Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym wyciskamy niewielkiej wielkości, równe kółka, w takiej ilości, żeby można je było połączyć w pary. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 10-14 minut.

Farsz

Do miski dodajemy suszone pomidory, 3 gałązki bazylii, całość miksujemy. Dodajemy serek (serek możemy zastąpić serem twarogowym wymieszanym ze śmietaną). Dodajemy niewielką ilość pieprzu i soli. Całość miksujemy. Farsz przekładamy do miski.

Plasterki szynki kroimy w mniejszą kostkę, dodajemy do farszu, całość mieszamy. Farszem przekładamy nieco przestygłe whoopies, łączymy. Whoopies dekorujemy niewielką ilością farszu oraz listkiem bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Julia Pietrzak Julia Pietrzak
    1335 dni temu
    POLECAM

    odpowiedz

  • Joanna Stanulewicz Joanna Stanulewicz
    1337 dni temu
    Jadłam z dziećmi pycha

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram