
Przygotuj
- mikser lub trzepaczkę
- sitko do przesiania maki
Przygotowanie
Banany kroimy w półplastry, skrapiamy je sokiem z limonki, następnie dodajemy miód. Do wysokiego naczynia dodajemy jaja, cukier, ubijamy za pomocą trzepaczki. Do ubitych jajek z cukrem dajemy 50 g rozpuszczonego masła. Ubijamy. Masę z jajek, cukru i masła przelewamy do miski.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do masy z jajek. Delikatnie mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta na racuchy. Do ciasta dodajemy gęsty jogurt typu greckiego. Mieszamy. Do ciasta dodajemy niewielką ilość mleka.
Ser twarogowy rozkruszamy w czystej miseczce.
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Na patelnię wylewamy ciasto i formujemy racuszki. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Racuszki wykładamy na talerz.
Jak podawać
Jednego racuszka układamy na talerzu, na racucha wykładamy twaróg, na twarogu układamy banany. Polewamy miodem. Na banany nakładamy kolejnego racuszka, porcję sera oraz banany i polewamy miodem, na sam wierzch wykładamy racuszka, serek, banany i całość dekorujemy miodem.
* Opcjonalnie: niewielka ilość bio-jogurtu do polania racuszków.
Zobacz podobne
przepisy
Whoopies
Whoopies to amerykańskie ciasteczka z nadzieniem. Przyrządź je, korzystając z przepisu na przekąskę z aromatycznym farszem.

Pożywne szkolne bułeczki z szynką
Miękkie, puszyste muffiny pełne wartościowych składników. Lekka i sycąca przekąska dla dużych i małych.

Kolorowe warstwowe koreczki z pomidorową czapeczką, nektarynką i kakao
Zmień zwykłe kanapki w kolorowe koreczki i zobacz, ile frajdy może sprawić dziecku zwykłe śniadanie. Są pyszne i zdrowe!

Domowe musli
Stwórz własne, domowe musli - pyszną i zdrową alternatywę dla zwyczajnych śniadań.

Komentarze (17)
282 dni temu
Ładnie wyglądają, trochę konsystencję bym zmieniła na mniej zakitowującą, tylko nie wiem jak, a może wystarczy zrobić cieńsze ;) Spróbuję na przyszłość z różnymi dodatkami. Jak na pierwszy raz i moje pseudo umiejętności, są ok :D
odpowiedz
281 dni temu
Życzymy powodzenia w kolejnych podejściach! :)
1097 dni temu
Beznadzieja. Tłuste, o galaretowatej konsystencji pomimo dlugirgo smażenia.
odpowiedz
1184 dni temu
Pyszne 🤗
odpowiedz
1701 dni temu
Aniu, na ten moment na Kuchni Lidla nie będą pojawiać się nowe wpisy dietetyczki, nie wykluczamy jednak pojawienia się ich w przyszłości.
odpowiedz
1701 dni temu
Nie będzie już dietetyka w Lidlu?
odpowiedz
1779 dni temu
Racuchy są przepyszne. Połowę zrobiłam z płatkami owsianymi. Mniam!
odpowiedz
1919 dni temu
dodałam zamiast mleka ubite białko i wyszły puszyste....moje niejadki się zajadały
odpowiedz
1922 dni temu
Pycha!!!!
odpowiedz
1923 dni temu
Jak racuchy to najlepiej z jabłkami tamten przepis wydaje mi się za słodki a najlepiej ze starej odmiany koszteli lub papierówki
odpowiedz
1926 dni temu
Ja już nie mogę odpędzić dzieci od racuszków:) a jeszcze nie poszły do szkoły:)) proszę o kolejne przepisy!
odpowiedz
1930 dni temu
Cała kampania to świetny pomysł, na pewno będę robiła takie śniadania :)
odpowiedz
1932 dni temu
czekam na śniadaniowe przepisy dla alergików ;) pozdrawiam
odpowiedz
1932 dni temu
Świetny sposób na placki. Dałam pół limonki do bananów a i tak dzieci narzekały "że kwaśne". Na pewno będą stałym punktem w naszym jadłospisie.
odpowiedz
1933 dni temu
Jezu, Okrasa ma usta zrobione różową pomadką?
odpowiedz
1934 dni temu
Smaczne i łatwe robię to codziennie gdy spiesz się do pracy :) Polecam! :-)
odpowiedz
1934 dni temu
Hyba pyszne ale nie gustuje w twarogu:-*
odpowiedz
zobacz wszystkie