
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser lub trzepaczkę
- sitko do przesiania maki
Przygotowanie
Banany kroimy w półplastry, skrapiamy je sokiem z limonki, następnie dodajemy miód. Do wysokiego naczynia dodajemy jaja, cukier, ubijamy za pomocą trzepaczki. Do ubitych jajek z cukrem dajemy 50 g rozpuszczonego masła. Ubijamy. Masę z jajek, cukru i masła przelewamy do miski.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do masy z jajek. Delikatnie mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta na racuchy. Do ciasta dodajemy gęsty jogurt typu greckiego. Mieszamy. Do ciasta dodajemy niewielką ilość mleka.
Ser twarogowy rozkruszamy w czystej miseczce.
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Na patelnię wylewamy ciasto i formujemy racuszki. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Racuszki wykładamy na talerz.
Jak podawać
Jednego racuszka układamy na talerzu, na racucha wykładamy twaróg, na twarogu układamy banany. Polewamy miodem. Na banany nakładamy kolejnego racuszka, porcję sera oraz banany i polewamy miodem, na sam wierzch wykładamy racuszka, serek, banany i całość dekorujemy miodem.
* Opcjonalnie: niewielka ilość bio-jogurtu do polania racuszków.
Zobacz podobne
przepisy
Domowe musli
Stwórz własne, domowe musli - pyszną i zdrową alternatywę dla zwyczajnych śniadań.

Kolorowe warstwowe koreczki z pomidorową czapeczką, nektarynką i kakao
Zmień zwykłe kanapki w kolorowe koreczki i zobacz, ile frajdy może sprawić dziecku zwykłe śniadanie. Są pyszne i zdrowe!

Pożywne szkolne bułeczki z szynką
Miękkie, puszyste muffiny pełne wartościowych składników. Lekka i sycąca przekąska dla dużych i małych.

Whoopies
Whoopies to nadziewane ciasteczka w stylu amerykańskim. Przyrządź je, korzystając z przepisu na przekąskę z aromatycznym farszem.

Komentarze (17)
1220 dni temu
Ładnie wyglądają, trochę konsystencję bym zmieniła na mniej zakitowującą, tylko nie wiem jak, a może wystarczy zrobić cieńsze ;) Spróbuję na przyszłość z różnymi dodatkami. Jak na pierwszy raz i moje pseudo umiejętności, są ok :D
odpowiedz
1220 dni temu
Życzymy powodzenia w kolejnych podejściach! :)
2036 dni temu
Beznadzieja. Tłuste, o galaretowatej konsystencji pomimo dlugirgo smażenia.
odpowiedz
2122 dni temu
Pyszne 🤗
odpowiedz
2639 dni temu
Aniu, na ten moment na Kuchni Lidla nie będą pojawiać się nowe wpisy dietetyczki, nie wykluczamy jednak pojawienia się ich w przyszłości.
odpowiedz
2640 dni temu
Nie będzie już dietetyka w Lidlu?
odpowiedz
2718 dni temu
Racuchy są przepyszne. Połowę zrobiłam z płatkami owsianymi. Mniam!
odpowiedz
2858 dni temu
dodałam zamiast mleka ubite białko i wyszły puszyste....moje niejadki się zajadały
odpowiedz
2860 dni temu
Pycha!!!!
odpowiedz
2862 dni temu
Jak racuchy to najlepiej z jabłkami tamten przepis wydaje mi się za słodki a najlepiej ze starej odmiany koszteli lub papierówki
odpowiedz
2864 dni temu
Ja już nie mogę odpędzić dzieci od racuszków:) a jeszcze nie poszły do szkoły:)) proszę o kolejne przepisy!
odpowiedz
2868 dni temu
Cała kampania to świetny pomysł, na pewno będę robiła takie śniadania :)
odpowiedz
2870 dni temu
czekam na śniadaniowe przepisy dla alergików ;) pozdrawiam
odpowiedz
2871 dni temu
Świetny sposób na placki. Dałam pół limonki do bananów a i tak dzieci narzekały "że kwaśne". Na pewno będą stałym punktem w naszym jadłospisie.
odpowiedz
2871 dni temu
Jezu, Okrasa ma usta zrobione różową pomadką?
odpowiedz
2872 dni temu
Smaczne i łatwe robię to codziennie gdy spiesz się do pracy :) Polecam! :-)
odpowiedz
2872 dni temu
Hyba pyszne ale nie gustuje w twarogu:-*
odpowiedz
zobacz wszystkie