Racuszki z bananami i serkiem twarogowym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • mikser lub trzepaczkę
  • sitko do przesiania maki

Przygotowanie

Banany kroimy w półplastry, skrapiamy je sokiem z limonki, następnie dodajemy miód. Do wysokiego naczynia dodajemy jaja, cukier, ubijamy za pomocą trzepaczki. Do ubitych jajek z cukrem dajemy 50 g rozpuszczonego masła. Ubijamy. Masę z jajek, cukru i masła przelewamy do miski.

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do masy z jajek. Delikatnie mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta na racuchy. Do ciasta dodajemy gęsty jogurt typu greckiego. Mieszamy. Do ciasta dodajemy niewielką ilość mleka.

Ser twarogowy rozkruszamy w czystej miseczce.

Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Na patelnię wylewamy ciasto i formujemy racuszki. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Racuszki wykładamy na talerz.

Jak podawać

Jednego racuszka układamy na talerzu, na racucha wykładamy twaróg, na twarogu układamy banany. Polewamy miodem. Na banany nakładamy kolejnego racuszka, porcję sera oraz banany i polewamy miodem, na sam wierzch wykładamy racuszka, serek, banany i całość dekorujemy miodem.

* Opcjonalnie: niewielka ilość bio-jogurtu do polania racuszków.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (17)

Avatar
  • Oshie Oshie
    2116 dni temu
    Ładnie wyglądają, trochę konsystencję bym zmieniła na mniej zakitowującą, tylko nie wiem jak, a może wystarczy zrobić cieńsze ;) Spróbuję na przyszłość z różnymi dodatkami. Jak na pierwszy raz i moje pseudo umiejętności, są ok :D

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2116 dni temu
    Życzymy powodzenia w kolejnych podejściach! :)
  • Gość Gość
    2932 dni temu
    Beznadzieja. Tłuste, o galaretowatej konsystencji pomimo dlugirgo smażenia.

    odpowiedz

  • Dominika Dominika
    3018 dni temu
    Pyszne 🤗

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3535 dni temu
    Aniu, na ten moment na Kuchni Lidla nie będą pojawiać się nowe wpisy dietetyczki, nie wykluczamy jednak pojawienia się ich w przyszłości.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3536 dni temu
    Nie będzie już dietetyka w Lidlu?

    odpowiedz

  • Ala Ala
    3614 dni temu
    Racuchy są przepyszne. Połowę zrobiłam z płatkami owsianymi. Mniam!

    odpowiedz

  • aneta aneta
    3754 dni temu
    dodałam zamiast mleka ubite białko i wyszły puszyste....moje niejadki się zajadały

    odpowiedz

  • Ewel Ewel
    3756 dni temu
    Pycha!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3758 dni temu
    Jak racuchy to najlepiej z jabłkami tamten przepis wydaje mi się za słodki a najlepiej ze starej odmiany koszteli lub papierówki

    odpowiedz

  • Monika Monika
    3760 dni temu
    Ja już nie mogę odpędzić dzieci od racuszków:) a jeszcze nie poszły do szkoły:)) proszę o kolejne przepisy!

    odpowiedz

  • Nati Nati
    3764 dni temu
    Cała kampania to świetny pomysł, na pewno będę robiła takie śniadania :)

    odpowiedz

  • Aga Aga
    3766 dni temu
    czekam na śniadaniowe przepisy dla alergików ;) pozdrawiam

    odpowiedz

  • BigJo BigJo
    3767 dni temu
    Świetny sposób na placki. Dałam pół limonki do bananów a i tak dzieci narzekały "że kwaśne". Na pewno będą stałym punktem w naszym jadłospisie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3767 dni temu
    Jezu, Okrasa ma usta zrobione różową pomadką?

    odpowiedz

  • R.K.P R.K.P
    3768 dni temu
    Smaczne i łatwe robię to codziennie gdy spiesz się do pracy :) Polecam! :-)

    odpowiedz

  • J.M J.M
    3768 dni temu
    Hyba pyszne ale nie gustuje w twarogu:-*

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!