Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- moździerz
- tarkę
Przygotowanie
Orzechy siekamy na mniejsze kawałki. Figi, daktyle, morele i śliwki kroimy na mniejsze części. Orzechy i owoce przekładamy do dużej miski, dodajemy żurawiny, pestki słonecznika oraz pestki dyni (wyłuskane). Następnie dodajemy płatki owsiane, rodzynki.
Banana kroimy w plasterki, jabłko dzielimy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych.
Musli przekładamy do miseczek (po 3 łyżki na porcje), do musli ścieramy jabłko* na tarce o małych oczkach.
Następnie dodajemy pokrojonego banana oraz jogurt naturalny (możemy również dodać kefir lub maślankę). Całość mieszamy. Musli z owocami polewamy miodem (ilość według uznania).
* Jabłko możemy zetrzeć chwilę wcześniej i skropić je sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
Zobacz podobne
przepisy
Racuszki z bananami i serkiem twarogowym
Ekspresowy sposób na zdrowe i pożywne śniadanie lub odżywczą przekąskę. Słodki smak racuszków pokocha każdy!
Kolorowe warstwowe koreczki z pomidorową czapeczką, nektarynką i kakao
Zmień zwykłe kanapki w kolorowe koreczki i zobacz, ile frajdy może sprawić dziecku zwykłe śniadanie. Są pyszne i zdrowe!
Pożywne szkolne bułeczki z szynką
Miękkie, puszyste muffiny pełne wartościowych składników. Lekka i sycąca przekąska dla dużych i małych.
Whoopies
Whoopies to nadziewane ciasteczka w stylu amerykańskim. Przyrządź je, korzystając z przepisu na przekąskę z aromatycznym farszem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pistacjowy sernik baskijski
- Śledzie po kaszubsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Wigilijny makowiec
- Kapusta z grochem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wegańska ryba po grecku
- Pieczona ryba po grecku
- Uszka z grzybami
- Świąteczne pierniczki
- Przekąski sylwestrowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
3715 dni temu
W związku z wątpliwościami do "ciężkości" dania, udzielamy wyjaśnienia: wielkość 1 porcji i wartość energetyczną posiłku należy zawsze dostosowywać do potrzeb danego dziecka. Oczywiście można zrezygnować z kilku dodatków i płatki wzbogacić np. tylko świeżymi owocami.
odpowiedz
3765 dni temu
Dociekliwy, oczywiście w sklepach można kupić różne mieszanki - te zupełnie zdrowe, jak i te dodatkowo dosładzane cukrem lub syropem glukozowo-fruktozowym. Domowe musli to rozwiązanie, dzięki któremu nie musimy się o to martwić :)
odpowiedz
3767 dni temu
Jedna rzecz nie daje mi spokoju... Czy rzeczywiście jeśli sam zmieszam płatki, orzechy i suszone owoce - to takie musli będzie lepsze niż gdyby wziąć gotową sklepową mieszankę - przecież są różne i lepsze i te "mniej dobre"? Bo np. suszone owoce są równie słodkie niezależnie od tego czy kupione "same" czy w mieszance płatków!? A może się mylę?
odpowiedz
3768 dni temu
Nie wiem, co na śniadanie jadają ludzie, którzy twierdzą, że ta propozycja jest zbyt kaloryczna. Śniadanie powinno być energetyczne i śmiało może być najbardziej kalorycznym posiłkiem dnia. To musli ma ok. 500-600kcal, dla aktywnej fizycznie osoby w sam raz. Na pewno nie jest zbyt ciężkie, codziennie jadam coś podobnego i poranek jest absolutnie fantastyczny, energii wystarcza na długo, a nie ma później ochoty na podjadanie ani na inne ciężkie posiłki. Gorąco polecam.
odpowiedz
3772 dni temu
Matyldo, polecamy biojogurt naturalny do tego musli. Nigdzie nie ma mowy o słodkim, owocowym :)
odpowiedz
3772 dni temu
nie widzę tu słodkiego owocowego jogurtu... a miód i suszone owoce są wg. uznania
odpowiedz
3772 dni temu
Też mi się wydaje, że zbyt "ciężkie" to śniadanie... Co na to Pani Dietetyk? Skoro mamy tu słodkie suszone owoce, świeży banan i jabłko, miód i do tego wszystkiego słodki owocowy jogurt?!? Może chociaż ten zastąpić naturalnym??
odpowiedz
3772 dni temu
Zbyt kaloryczne
odpowiedz