zobacz film Proste tortille z serem i pieczarkami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • tarkę o grubych oczkach

Przygotowanie

Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy na mniejszcze części i smażymy na oleju słonecznikowym. Następnie przekładamy do miseczki. Pokrojone w paseczki papryki również smażymy na oleju słonecznikowym i przekładamy do czystej miseczki. Pokrojoną w piórka cebulę blanszujemy na oleju słonecznikowym i przekładamy do czystej miseczki.

Płat tortilli układamy na talerzu. Na płat tortilli nakładamy starty ser, zachowując ok. 2 cm odstępu od brzegów płatu. Następnie na serze układamy pokrojoną w paseczki kiełbasę, pokrojone suszone pomidory, kolorową paprykę, pieczarki i cebule.

Całość ponownie posypujemy serem. Przykrywamy kolejnym płatem tortilli i dociskamy tak, żeby płaty tortilli skleiły się ze sobą.

Tortille smażymy na lekko rozgrzanej patelni z odrobiną oleju słonecznikowego z obu stron.

Kolejne tortille możemy przygotować ze składników według uznania, np. z tuńczykiem.

Usmażone tortille kroimy na mniejsze kawałki. Tortille podajemy na ciepło lub na zimno. Dekorujemy szczypiorem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • Gość Gość
    1295 dni temu
    Pyszna bomba kaloryczna.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    389 dni temu
    Też o tym pomyślałam.. mówię sobie coś lekkiego, po czym czytam przepis, wszystko smażone na oleju :(
  • jom jom
    3305 dni temu
    po co tunczykk?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3305 dni temu
    Jom, zerknij na drugi akapit od końca :) Jest to propozycja podania :)
  • Gość Gość
    3153 dni temu
    w przepisie po lewej są wyliczone wszystkie składniki jakie były do dyspozycji "kucharzy", natomiast do swojej tortilli powinieneś użyć kilka ulubionych składników i przypraw np. papryczki chili ;))
  • Jordan Jordan
    1343 dni temu
    Zeby śmierdziało w kuchni
  • myszka_101113 myszka_101113
    3427 dni temu
    Przesadzili tylko z czasem przygotowania. Krojenie, smażenie i podpieczenie to śmiało 30 -45 minut ale warto. Świetny pomysł. Prosty a efektowny. No i bardzo smaczne. Przygotowałam wszystkie składniki i przygotowywałam jak nas naszła ochota. Wówczas to już tylko minutka na rozłożenie wszystkiego na tortilli i podpieczenie w opiekaczu.

    odpowiedz

  • jochana81 jochana81
    3469 dni temu
    Fantastyczna przekąska na imprezę. Ja doprawiłam podsmażane warzywa solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i oregano. Przygotowałam sobie je wcześniej a przed podaniem na chwilę włożyłam na blaszce do nagrzanego piekanika, żeby podgrzać ser. podbiły przłyki gości ;) Super smakują również na zimno następnego dnia. Polecam!!!!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3532 dni temu
    Sysia, łosoś również się sprawdzi :) Możesz połączyć go np. z papryką, jogurtem, rukolą i oliwkami albo farszem ze szpinaku i sera typu feta.

    odpowiedz

  • Sysia Sysia
    3534 dni temu
    Czy zamiast tuńczyka może być np. łosoś?

    odpowiedz

  • Leillla Leillla
    3618 dni temu
    Jest pyszne :) Właśnie zrobiłam !

    odpowiedz

  • Asiaxaa Asiaxaa
    3658 dni temu
    również robiłam i gorąco polecam są meega ;)

    odpowiedz

  • Aleksandra Janus-Holka Aleksandra Janus-Holka
    3663 dni temu
    Robiłam tę wspaniałą przekąskę wiele razy i na wiele różnych sposobów. fantastycznie prosty i smaczny pomysł na szybką kolację lub niespodziewaną wizytę przyjaciół.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!