Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę do muffin lub foremki papierowe
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Łączymy składniki ciasta
Jeżyny myjemy, a następnie osuszamy. Formę smarujemy tłuszczem. Cukier puder przesiewamy przez sito. Białka ubijamy na sztywno, dosypując przy tym 50 g cukru pudru. Miękkie masło miksujemy z pozostałym cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na gęsty krem. Dodajemy zmielone migdały blanszowane, mąkę i proszek do pieczenia. Krótko mieszamy. Dodajemy 1/3 ubitych białek i mieszamy. Dodajemy pozostałe ubite białka w 2 porcjach i delikatnie mieszamy.
Krok 2: Pieczemy babeczki
Ciasto przekładamy do foremek. Do każdej wciskamy po ok. 3 jeżyny i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 25-30 minut, do zarumienienia. Pozostawiamy do ostygnięcia i wyjmujemy z foremek. Posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Nuggetsy z kurczaka
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto marchewkowe
- Makówki śląskie
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Sernik pistacjowy
- Klasyczna sałatka grecka
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Mini burgery
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Golonka pieczona po bawarsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Boczek pieczony
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Sałatka gyros
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (4)
804 dni temu
Czy w tym przepisie faktycznie nie używa się żółtek z tych 5 jaj???
Odpowiedz
803 dni temu
Właśnie tak! Babeczki z tego przepisu przygotowujemy używając samych białek.
2472 dni temu
Czym można zastąpić blanszowane migdały?
Odpowiedz
2470 dni temu
Możesz sięgnąć po zwykłe migdały, zalać je wrzątkiem, odstawić na ok, 10 minut, odcedzić i schłodzić-wówczas skórka powinna łatwo zejść i uzyskasz blanszowane migdały. Możesz ewentualnie pominąć je w przepisie.