Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- sito
- folię spożywczą
- foremki do babeczek
- blachę do pieczenia
- mikser
- rękaw cukierniczy
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu)
KROK 1: ZAGNIATAMY KRUCHE CIASTO
Mąkę przesiewamy i robimy w niej zagłębienie. Do środka dodajemy masło, cukier puder, żółtka i szczyptę soli. Wszystkie składniki siekamy za pomocą noża. Gdy składniki zaczną się ze sobą łączyć, ciasto zagniatamy (niezbyt długo, żeby nie było twarde po upieczeniu). Zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 45-60 minut.
KROK 2: WAŁKUJEMY CIASTO
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i wkładamy do foremek. Foremki wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut.
KROK 3: PIECZEMY BABECZKI
Schłodzone babeczki prosto z lodówki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu) na ok. 12-14 minut. Obserwujemy ciasto. Babeczki powinny mieć złoty kolor. Wyciągamy foremki z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
KROK 4: PIECZEMY RABARBAR
Na blasze równomiernie rozkładamy pokrojony rabarbar i posypujemy go cukrem trzcinowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C (termoobieg) lub 170°C (bez termoobiegu) na ok. 30 minut (w trakcie pieczenia co jakiś czas mieszamy). Przed pierwszym mieszaniem wyjmujemy kilka kawałków rabarbaru do dekoracji. Blachę wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Powinniśmy otrzymać ok. 300 g upieczonego rabarbaru. Rabarbar przekładamy do naczynia, miksujemy.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY MUS
Żelatynę zalewamy 50 ml wody. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Dodajemy do zmiksowanego rabarbaru i dokładnie mieszamy.
KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY BABECZKI
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy i łączymy z pozostałymi składnikami. Dokładnie mieszamy. Za pomocą rękawa cukierniczego z gładką końcówką o średnicy 1 cm szprycujemy mus na wcześniej upieczone babeczki. Babeczki wypełnione musem wstawiamy do lodówki na ok. 40 minut.
KROK 7: DEKORUJEMY BABECZKI
Po wyjęciu z lodówki babeczki dekorujemy świeżymi truskawkami, rabarbarem oraz listkami melisy.
Zobacz podobne
przepisy
Babeczki z jabłkami w kształcie róży
Doskonały przepis na deser zarówno dla dzieci, jak i dorosłych – babeczki z nadzieniem jabłkowym w kształcie efektownych róż!
Minitorciki czekoladowe z owocami
Puszyste połówki muffinek z ciasta czekoladowego przełożone kremowym nadzieniem, podawane z owocami. Deser doskonały!
Muffiny z owocami lasu
Szukasz pomysłu na prosty i smaczny wypiek? Wypróbuj ten przepis! Babeczki z leśnymi owocami zasmakują każdemu.
Pasteis de nata - portugalskie minitarty
Spód z ciasta francuskiego, gęsty, mleczny krem i owoce. Słynny deser w stylu portugalskim, który przygotujesz w swojej kuchni!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Orzechowe babeczki
- Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami
- Schab z szynką i salsą jabłkową
- Grillowane truskawki z musem z białej czekolady
- Gołąbki z kiszonej kapusty
- Pikantne chipsy z buraka z musem z fasoli
- Makowe ślimaczki
- Tort makowy z musem z czarnych porzeczek
- Kruche orzechowe babeczki z owocami leśnymi
- Pierogi z jagodami
- Kruche zajączki maślane
- Karmelowy sernik z rosą
- Babka z herbatą matcha
- Owsiany placek z rabarbarem
- Sałatka z arbuzem i fetą
- Migdałowy tort weselny z truskawkami
- Burgery na sałacie
- Surówka z pora
- Kanapka z pstrągiem z rzodkiewką i rzeżuchą
- Bigos na kaczce z suszonymi śliwkami
- Królik w sosie śliwkowym
- Plastry kandyzowanych pomarańczy w czekoladzie deserowej
- Chlebek mango
- Fasolka szparagowa z serem feta i orzechami
- Proste kimchi
- Faszerowane liście winogron
- Sałatka z jabłkiem i granatem
- Burger z pasztetem i surówką coleslaw
- Koncentrat bulionu drobiowego
- Spaghetti z mulami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
300 dni temu
Mega dobre babeczki, po wstawieniu do lodówki aż zgęstnieją radzę je czymś przykryć albo dać do pojemnika bo ten krem lubi chłonąć smród z lodówki.
odpowiedz