Kruche babeczki z musem z pieczonego rabarbaru

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • sito
  • folię spożywczą
  • foremki do babeczek
  • blachę do pieczenia
  • mikser
  • rękaw cukierniczy
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu)

KROK 1: ZAGNIATAMY KRUCHE CIASTO

Mąkę przesiewamy i robimy w niej zagłębienie. Do środka dodajemy masło, cukier puder, żółtka i szczyptę soli. Wszystkie składniki siekamy za pomocą noża. Gdy składniki zaczną się ze sobą łączyć, ciasto zagniatamy (niezbyt długo, żeby nie było twarde po upieczeniu). Zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 45-60 minut.

KROK 2: WAŁKUJEMY CIASTO

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i wkładamy do foremek. Foremki wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut.

KROK 3: PIECZEMY BABECZKI

Schłodzone babeczki prosto z lodówki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu) na ok. 12-14 minut. Obserwujemy ciasto. Babeczki powinny mieć złoty kolor. Wyciągamy foremki z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.

KROK 4: PIECZEMY RABARBAR

Na blasze równomiernie rozkładamy pokrojony rabarbar i posypujemy go cukrem trzcinowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C (termoobieg) lub 170°C (bez termoobiegu) na ok. 30 minut (w trakcie pieczenia co jakiś czas mieszamy). Przed pierwszym mieszaniem wyjmujemy kilka kawałków rabarbaru do dekoracji. Blachę wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Powinniśmy otrzymać ok. 300 g upieczonego rabarbaru. Rabarbar przekładamy do naczynia, miksujemy.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY MUS

Żelatynę zalewamy 50 ml wody. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Dodajemy do zmiksowanego rabarbaru i dokładnie mieszamy. 

KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY BABECZKI

Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy i łączymy z pozostałymi składnikami. Dokładnie mieszamy. Za pomocą rękawa cukierniczego z gładką końcówką o średnicy 1 cm szprycujemy mus na wcześniej upieczone babeczki. Babeczki wypełnione musem wstawiamy do lodówki na ok. 40 minut.

KROK 7: DEKORUJEMY BABECZKI

Po wyjęciu z lodówki babeczki dekorujemy świeżymi truskawkami, rabarbarem oraz listkami melisy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • jane jane
    365 dni temu
    Mega dobre babeczki, po wstawieniu do lodówki aż zgęstnieją radzę je czymś przykryć albo dać do pojemnika bo ten krem lubi chłonąć smród z lodówki.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!