Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ciasto
Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy całą powierzchnię masłem, posypujemy cukrem. Zwijamy ciasto w długi rulon, wstawiamy do lodówki.
Krem
Do 3/4 mleka dodajemy skórkę z cytryny i cynamon, całość zagotowujemy. Do pozostałej 1/4 ilości mleka dodajemy mąkę, wlewamy ją do gotującego się mleka z cytryną. Gotujemy cały czas mieszając, do zgęstnienia masy. Zagotowujemy cukier z wodą, gotujemy około 4 minuty do konsystencji syropu. Syrop przelewamy do masy mlecznej, dokładnie mieszając. Krem studzimy, dodajemy do niego żółtka i starannie mieszamy na jednolitą masę.
Ciasto francuskie kroimy na 8 równych kawałków, rozgniatamy je na płasko tworząc zakręcone ślimaki i umieszczamy w foremkach wysmarowanych masłem. Ciasto dociskamy do spodu i boków foremki. Wypełniamy babeczki masą, pieczemy około 25 minut w temp. 200°C. Studzimy.
Żel do owoców
Żelatynę namaczamy w 25 ml zimnej wody. Odstawiamy.
W rondelku zagotowujemy 200 ml wody. Dodajemy cukier, sok z cytryny, napęczniałą żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Całość przecedzamy przez sitko i studzimy. Babeczki wyjmujemy z foremek, spryskujemy żelem. Na wierzchu układamy świeże owoce, które również smarujemy lub spryskujemy żelem.
Zobacz podobne
przepisy
Churros — hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym
Tradycyjny wypiek w nowej odsłonie! Podłużne kawałki ciasta maczane w sosie z czekolady – idealny pomysł na deser!
Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i malinami lub truskawkami
Najlepszy przepis na wykwintne ptysie z kremowym nadzieniem i pysznym owocowym sosem z dodatkiem wina.
Truskawkowo-serowe trufelki
Mała przekąska dla łasuchów i fanów truskawkowego smaku – delikatny twarożek z owocową nutą w połączeniu z herbatnikami.
Hiszpańskie ciasto czekoladowe z pomarańczą
Wyrazisty, kakaowy smak i aromat świeżych pomarańczy. Ten smakowity wypiek inspirowany kuchnią Hiszpanii zasmakuje każdemu!
Pasteis de nata – portugalskie ciastka warte wypróbowania!
Pastel de nata (czy też pasteis de nata w liczbie mnogiej) to niezwykle efektowny, smakowity deser prosto ze słonecznej Portugalii. Dzięki Pawłowi Małeckiemu możesz przyrządzić go we własnej kuchni! Zwłaszcza, że te niepozorne babeczki nie są wcale trudne w przygotowaniu. Wręcz przeciwnie! To prosty przepis, z którym z pewnością sobie poradzisz, nawet jeśli nie masz na koncie wielu podbojów kulinarnych. Zarezerwuj godzinę i do dzieła!
Co więcej, te smakowite portugalskie ciastka wyróżnia bogata, niezwykle interesująca historia sięgająca wieków wstecz. Ma ona swój początek w klasztorze Hieronimitów (Mosteiro dos Jerónimos) w dzielnicy Belém w Lizbonie. Zakonnicy z tego klasztoru zaczęli wypiekać pasteis de nata już w XVIII wieku! Pomysł na ich wykonanie narodził się w dość niespodziewanych z dzisiejszej perspektywy okolicznościach. Otóż zakonnicy potrzebowali dużych ilości białek jaj do krochmalenia habitów, przez co pozostawało im wiele żółtek. Należało więc znaleźć pomysł na ich wykorzystanie. Z pewnością nie zaskoczy Cię fakt, że doskonale sprawdziły się w wypiekach ciast i deserów, w tym pastéis de nata. Niestety w 1834 roku nadszedł czas Rewolucji Liberalnej, podczas której klasztor został zamknięty. Wówczas zakonnicy zaczęli poszukiwać sposobów na utrzymanie, co w końcu doprowadziło ich do sprzedaży przepisu na pastéis de nata.
W 1837 roku otwarto cukiernię Fábrica de Pastéis de Belém, która do dziś wypieka te znakomite ciastka portugalskie według oryginalnej receptury. Przy czym należy podkreślić, że to jedyne miejsce, w którym można kupić „oryginalne” pastéis de Belém! Choć na szczęście nie musisz jechać dokładnie do tego konkretnego miejsca, aby poznać ich smak. Tak naprawdę wiele cukierni w Portugalii produkuje podobne ciastka pod nazwą pastéis de nata. Obecnie zresztą cieszą się one popularnością na całym świecie. Można je znaleźć w cukierniach i kawiarniach w wielu krajach, często poddane ciekawym modyfikacjom, wzbogacone o lokalne składniki.
Pasteis de nata – przepis Pawła Małeckiego
Żeby upiec babeczki portugalskie z przepisu Pawła, potrzebujesz gotowego ciasta francuskiego. Przygotowanie go samodzielnie jest zbyt skomplikowane, a przede wszystkim pracochłonne, ponieważ składa się ono z wielu cienkich warstw, których samodzielnie wyrobienie okazuje się bardzo kłopotliwe. Nie musisz się jednak obawiać! Gotowe ciasto francuskie to produkt wysokiej jakości, który na pewno Cię nie zawiedzie. Na co uważać, robiąc pastel de nata z podanego przepisu? Mamy kilka praktycznych wskazówek!
- Nie zapominaj o schłodzeniu ciasta francuskiego. Dzięki temu łatwiej się z nim pracuje. Zimne ciasto łatwo odkleja się od arkusza, a przy tym nie klei się i roztapia się podczas kształtowania.
- Pasteis de nata z przepisu oryginalnego oraz naszego zakłada samodzielne przygotowanie pysznego budyniu. To on w dużej mierze odpowiada za walory smakowe babeczek. Do jego zrobienia potrzebujesz podstawowych składników, które być może masz już w swojej kuchni. To jajka, cukier, mąka pszenna, mleko oraz cynamon i skórka z cytryny, które zapewniają budyniowi charakterystyczny smak.
- Kontroluj temperaturę kremu podczas gotowania, ponieważ zbyt wysoka sprawi, że krem się zwarzy. Ponadto regularnie mieszaj krem, aby zapobiec jego przypaleniu i uzyskać idealnie gładką konsystencję masy. Przed wypełnieniem babeczek kremem, upewnij się, że jest on dobrze schłodzony, przynajmniej do temperatury pokojowej. To ważne, ponieważ gorący krem może rozmiękczyć ciasto i zmienić jego konsystencję.
- Te słynne portugalskie babeczki szczególnie dobrze smakują krótko po wyjęciu z piekarnika, na ciepło. Wystarczy, że zaczekasz zaledwie chwilę i już możesz zajadać się tym niezwykłym deserem.
- Podczas pieczenia pilnuj, aby krem był lekko przypalony na wierzchu, ale nie spieczony.
- Można je również lekko podgrzać w piekarniku tuż przed podaniem, aby przywrócić chrupkość ciastu.
- Obawiasz się, że nie zjesz wszystkich babeczek od razu? Żaden problem, świetnie smakują również kolejnego dnia. Zadbaj jednak o ich prawidłowe przechowywanie. Jeśli planujesz przechowywać pastéis de nata, trzymaj je w hermetycznym pojemniku w temperaturze pokojowej.
W przepisie na pastéis de nata wspominamy o foremkach do babeczek, jednak nie precyzujemy, po jakie dokładnie sięgnąć. Tak naprawdę najlepiej wybrać po prostu te, które masz w domu. Jeśli jednak dopiero planujesz ich zakup, masz spory wybór. Dobrze spiszą się modele metalowe, aluminiowe oraz silikonowe, z których bardzo łatwo wyjąć gotowe pastéis de nata. Niezależnie od tego, które wybierzesz, możesz nasmarować je tłuszczem lub użyć papilotek, aby ułatwić wyjmowanie ciastek oraz zapobiec przywieraniu ciasta podczas pieczenia. Upewnij się przy tym, że wybierasz foremki o odpowiednich wielkości oraz kształcie, aby uzyskać autentyczny wygląd pastéis de nata.
Portugalskie babeczki z cynamonem według przepisu Kuchni Lidla
Babeczki portugalskie pastéis de nata przypominają niewielkie tarty wypełnione kremem budyniowym z żółtek, cukru, mleka i śmietany, z charakterystycznym karmelizowanym wierzchem. Zazwyczaj serwuje się je posypane cukrem pudrem i cynamonem. W przepisie na pasteis de nata Pawła Małeckiego również pojawia się ta aromatyczna przyprawa.
Babeczki portugalskie z przepisu Pawła należy podawać z borówkami i malinami. Przełamują one słodki smak za sprawą subtelnie kwaśnych nut. Możesz jednak dowolnie modyfikować nasze wskazówki i serwować portugalskie babeczki z innymi owocami – pokrojone w cząstkami truskawki czy jagody smakują równie dobrze we wspomnianym zestawieniu. Jeśli nie masz akurat dostępu do świeżych owoców, rozważ użycie owocowych sosów, np. malinowego lub truskawkowego. Z kolei podanie pastéis de nata z kleksem bitej śmietany lub odrobiną sosu karmelowego doda im głębszego, słodkiego smaku i sprawi, że deser będzie jeszcze bardziej dekadencki. Za to posypanie ciastek cukrem pudrem to najprostszy sposób na zapewnienie im estetycznego wykończenia!
Inny doskonały pomysł to serwowanie ciastek z kulką waniliowych lodów. W ten sposób stworzysz deser, który idealnie sprawdzi się w gorący dzień latem. Choć nie tylko! A jeśli chodzi o to, z czym serwować pastéis de nata… Babeczki bezbłędnie komponują się z filiżanką dobrej kawy. To klasyczne połączenie, szczególnie popularne w Portugalii, ale dajemy słowo, że w Polsce smakuje równie dobrze. Możesz też podać pastéis de nata z małą porcją likieru. Wielbiciele maksymalnej dawki słodyczy niech pokuszą się o zajadanie się babeczkami z kostką czekolady.
Skusił Cię przepis Pawła? Zatem nie czekaj i zrealizuj go w swojej kuchni! Zapoznaj się również z innymi przepisami z naszej bogatej kolekcji. Wśród nich znajdziesz mnóstwo ciekawych pomysłów na smakołyki z różnych stron świata. Paweł Małecki proponuje m.in. ptysie z kremem śmietankowo–waniliowym i malinami lub truskawkami czy hiszpańskie ciasto czekoladowe z pomarańczą. Zacznij jednak od portugalskich babeczek, a zapewniamy że się nie zawiedziesz!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Torcik bezowy z owocami
- Palmiery piernikowe z orzechami macadamia
- Ciasteczka z serem i borówkami
- Owocowa niespodzianka. Grillowane szaszłyki z owoców
- Tort owocowy z bitą śmietaną
- Strudel gruszkowo-śliwkowy z cynamonem
- Pani Walewska na puszystym cieście
- Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
- Portugalskie rissois mięsne z sałatką z rukoli i orzechów włoskich
- Dwukolorowe naleśniki z borówkami i sosem czekoladowym
- Manhattan Latte
- Jajka po rosyjsku
- Deser cassata alla siciliana
- Granita truskawkowa
- Kawa po portugalsku
- Lemoniada z wodą kokosową
- Awokado zapiekane z jajkiem
- Zakwas na barszcz czerwony
- Grzybowy ramen
- Wegańska pizza z grilla z karczochami i szpinakiem
- Stek wołowy w sosie serowo-tymiankowym
- Minitortille cynamonowe z 2 słodkimi sosami
- Sałatka z makaronu soba
- Seler naciowy z serkiem pesto i kabanosami
- Sylwestrowe przekąski z ciasta francuskiego
- Sylwestrowe przekąski z ciasta owsianego
- CIASTO MILIONERA
- Jadalny prezent: chlebek owsiany w słoiku
- Dacquoise z musem z sera gorgonzola i karmelizowanymi gruszkami
- Tradycyjna maczanka krakowska
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (17)
1302 dni temu
to jest antyteza pasteis de nata, panie drogi. Lizbończyk by zapłakał nad tym
odpowiedz
1384 dni temu
To nie sa PASTEIS DE NATA.
odpowiedz
2722 dni temu
Muszę się zgodzić z opinia, że te ciasteczka nie mają za wiele wspólnego z tym deserem.
odpowiedz
3213 dni temu
Hmm zgadzam się- nie powiedziałabym, ze to TE ciastka! No rozumiem eksperymenty, ale skoro wiele osób podróżuje i potem chce odtworzyć te smaki w swojej kuchni, to czemu nie podać przepisu na ciastka choć trochę przypominające pasteis de nata? Albo skoro portugalski przysmak- to po co go tak ulepszyć, ze staje sie zupełnie innym ciastkiem! Może lepiej napisać, że jest to przepis inspirowany pasteis de nata i tyle!
odpowiedz
3305 dni temu
Szanowny kucharzu, Przepis zrobiłeś fajny, ale nie ma to ABSOLUTNIE NIC WSPÓLNEGO Z PASTEIS DE NATA! (no może oprócz spodu z ciasta francuskiego). Wiem, bo mieszkałem w Portugalii przez pół roku i próbowałem przeróżnych pasteis, jednak, to nie jest nawet zbliżone do oryginału. PS: Swoją drogą, wymowa to: "paszteisz" (liczba mnoga) lub "pasztel" (liczba pojedyncza)
odpowiedz
3423 dni temu
ja, kuchnia jest wspaniałym miejscem do eksperymentów. Nie stoi nic na przeszkodzie, by tradycyjnym potrawom nadawać nową formę :) W Kuchni Lidla znajdziesz wiele dań, inspirowanych zagranicznymi klasykami :)
odpowiedz
3423 dni temu
Pasteis de nata z owocami na wierzchu? Kpicie???
odpowiedz
3475 dni temu
Podobnie jak Pyza- wszystko wg przepisu. W piekarniku trochę dłużej co w efekcie dało podpieczone ciasto francuskie i surowy środek. Co jest nie tak? Może trzeba dłużej, ale przy mniejszej temperaturze?
odpowiedz
3488 dni temu
Pyza, każdy piekarnik piecze trochę inaczej. Należy obserwować stopień wypieczenia minitart i w razie potrzeby skrócić bądź wydłużyć czas ich pieczenia. Nadzienie zaś uzyska prawidłową konsystencję dopiero po wystygnięciu.
odpowiedz
3491 dni temu
Zrobiłam wszystko wg przepisu, piekłam 25 min, w formie silikonowej. Jednak... po wyjęciu i rozkrojeniu okazało się że ciasto jest surowe, wogóle nie dopieczone, krem płynny. Wygląda to źle.
odpowiedz
3495 dni temu
Drogi Gościu, w przepisach zawsze zakładamy, że pieczemy standardowo - góra i dół. Jeśli jest inaczej, wówczas zamieszczamy stosowną informację :)
odpowiedz
3495 dni temu
200 stopni - może byście pisali czy termoobieg czy bez, może góra, lub dół, może góra i dół -
odpowiedz
3498 dni temu
Drogi Gościu, do naszych przepisów używamy oczywiście ciasta francuskiego z Lidla! I zawsze nasze wypieki (czy to na słodko, czy wytrawnie) wychodzą smaczne i ładne dla oka :)
odpowiedz
3498 dni temu
Ja mam pytanie o te gotowe ciasta francuskie - czym kierować się przy wyborze? Wiele firm je produkuje, i czasem jest ok, czasem jakaś tłusta, niewyrośnięta podeszwa wychodzi... Bardzo proszę jesli już nie o polecenie konkretnego producenta, to chociaż jakieś wskazówki, czym dobre ciasto się charakteryzuje...
odpowiedz
3500 dni temu
Do poprzedniego Gościa: A czy wszystko ma tylko jeden jedyny pierwowzór? I wszyscy muszą się do niego stosować? A czy w ogóle Pana/Pani wyobrażenie o tym deserze jest te najbliższe prawdy? Skąd ta pewność? Nie przesadzajmy... trochę luzu Panu/Pani w kuchni życzę - to nie laboratorium ani apteka - w kuchni liczy się pomysł, inwencja... których Panu Pawłowi nie brakuje
odpowiedz
3051 dni temu
jeśli podaje się przepis na konkretny produkt, a w tym przypadku kultowy przysmak Portugalczyków, to tak, ma jeden pierwowzór i to, co pokazuje ten Pan, nie ma z nim nic wspólnego..
3502 dni temu
To nawet nie wygląda jak pastel de nata...
odpowiedz
zobacz wszystkie