
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ciasto
Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy całą powierzchnię masłem, posypujemy cukrem. Zwijamy ciasto w długi rulon, wstawiamy do lodówki.
Krem
Do 3/4 mleka dodajemy skórkę z cytryny i cynamon, całość zagotowujemy. Do pozostałej 1/4 ilości mleka dodajemy mąkę, wlewamy ją do gotującego się mleka z cytryną. Gotujemy cały czas mieszając, do zgęstnienia masy. Zagotowujemy cukier z wodą, gotujemy około 4 minuty do konsystencji syropu. Syrop przelewamy do masy mlecznej, dokładnie mieszając. Krem studzimy, dodajemy do niego żółtka i starannie mieszamy na jednolitą masę.
Ciasto francuskie kroimy na 8 równych kawałków, rozgniatamy je na płasko tworząc zakręcone ślimaki i umieszczamy w foremkach wysmarowanych masłem. Ciasto dociskamy do spodu i boków foremki. Wypełniamy babeczki masą, pieczemy około 25 minut w temp. 200°C. Studzimy.
Żel do owoców
Żelatynę namaczamy w 25 ml zimnej wody. Odstawiamy.
W rondelku zagotowujemy 200 ml wody. Dodajemy cukier, sok z cytryny, napęczniałą żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Całość przecedzamy przez sitko i studzimy. Babeczki wyjmujemy z foremek, spryskujemy żelem. Na wierzchu układamy świeże owoce, które również smarujemy lub spryskujemy żelem.
Zobacz podobne
przepisy
Hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym
Tradycyjny wypiek w nowej odsłonie! Podłużne kawałki ciasta maczane w sosie z czekolady – idealny pomysł na deser!

Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i malinami lub truskawkami
Najlepszy przepis na wykwintne ptysie z kremowym nadzieniem i pysznym owocowym sosem z dodatkiem wina.

Truskawkowo-serowe trufelki
Mała przekąska dla łasuchów i fanów truskawkowego smaku – delikatny twarożek z owocową nutą w połączeniu z herbatnikami.

Hiszpańskie ciasto czekoladowe z pomarańczą
Wyrazisty, kakaowy smak i aromat świeżych pomarańczy. Ten smakowity wypiek inspirowany kuchnią Hiszpanii zasmakuje każdemu!

Komentarze (17)
945 dni temu
to jest antyteza pasteis de nata, panie drogi. Lizbończyk by zapłakał nad tym
odpowiedz
1027 dni temu
To nie sa PASTEIS DE NATA.
odpowiedz
2365 dni temu
Muszę się zgodzić z opinia, że te ciasteczka nie mają za wiele wspólnego z tym deserem.
odpowiedz
2856 dni temu
Hmm zgadzam się- nie powiedziałabym, ze to TE ciastka! No rozumiem eksperymenty, ale skoro wiele osób podróżuje i potem chce odtworzyć te smaki w swojej kuchni, to czemu nie podać przepisu na ciastka choć trochę przypominające pasteis de nata? Albo skoro portugalski przysmak- to po co go tak ulepszyć, ze staje sie zupełnie innym ciastkiem! Może lepiej napisać, że jest to przepis inspirowany pasteis de nata i tyle!
odpowiedz
2949 dni temu
Szanowny kucharzu, Przepis zrobiłeś fajny, ale nie ma to ABSOLUTNIE NIC WSPÓLNEGO Z PASTEIS DE NATA! (no może oprócz spodu z ciasta francuskiego). Wiem, bo mieszkałem w Portugalii przez pół roku i próbowałem przeróżnych pasteis, jednak, to nie jest nawet zbliżone do oryginału. PS: Swoją drogą, wymowa to: "paszteisz" (liczba mnoga) lub "pasztel" (liczba pojedyncza)
odpowiedz
3066 dni temu
ja, kuchnia jest wspaniałym miejscem do eksperymentów. Nie stoi nic na przeszkodzie, by tradycyjnym potrawom nadawać nową formę :) W Kuchni Lidla znajdziesz wiele dań, inspirowanych zagranicznymi klasykami :)
odpowiedz
3066 dni temu
Pasteis de nata z owocami na wierzchu? Kpicie???
odpowiedz
3118 dni temu
Podobnie jak Pyza- wszystko wg przepisu. W piekarniku trochę dłużej co w efekcie dało podpieczone ciasto francuskie i surowy środek. Co jest nie tak? Może trzeba dłużej, ale przy mniejszej temperaturze?
odpowiedz
3131 dni temu
Pyza, każdy piekarnik piecze trochę inaczej. Należy obserwować stopień wypieczenia minitart i w razie potrzeby skrócić bądź wydłużyć czas ich pieczenia. Nadzienie zaś uzyska prawidłową konsystencję dopiero po wystygnięciu.
odpowiedz
3134 dni temu
Zrobiłam wszystko wg przepisu, piekłam 25 min, w formie silikonowej. Jednak... po wyjęciu i rozkrojeniu okazało się że ciasto jest surowe, wogóle nie dopieczone, krem płynny. Wygląda to źle.
odpowiedz
3138 dni temu
Drogi Gościu, w przepisach zawsze zakładamy, że pieczemy standardowo - góra i dół. Jeśli jest inaczej, wówczas zamieszczamy stosowną informację :)
odpowiedz
3138 dni temu
200 stopni - może byście pisali czy termoobieg czy bez, może góra, lub dół, może góra i dół -
odpowiedz
3141 dni temu
Drogi Gościu, do naszych przepisów używamy oczywiście ciasta francuskiego z Lidla! I zawsze nasze wypieki (czy to na słodko, czy wytrawnie) wychodzą smaczne i ładne dla oka :)
odpowiedz
3141 dni temu
Ja mam pytanie o te gotowe ciasta francuskie - czym kierować się przy wyborze? Wiele firm je produkuje, i czasem jest ok, czasem jakaś tłusta, niewyrośnięta podeszwa wychodzi... Bardzo proszę jesli już nie o polecenie konkretnego producenta, to chociaż jakieś wskazówki, czym dobre ciasto się charakteryzuje...
odpowiedz
3143 dni temu
Do poprzedniego Gościa: A czy wszystko ma tylko jeden jedyny pierwowzór? I wszyscy muszą się do niego stosować? A czy w ogóle Pana/Pani wyobrażenie o tym deserze jest te najbliższe prawdy? Skąd ta pewność? Nie przesadzajmy... trochę luzu Panu/Pani w kuchni życzę - to nie laboratorium ani apteka - w kuchni liczy się pomysł, inwencja... których Panu Pawłowi nie brakuje
odpowiedz
2695 dni temu
jeśli podaje się przepis na konkretny produkt, a w tym przypadku kultowy przysmak Portugalczyków, to tak, ma jeden pierwowzór i to, co pokazuje ten Pan, nie ma z nim nic wspólnego..
3145 dni temu
To nawet nie wygląda jak pastel de nata...
odpowiedz
zobacz wszystkie