zobacz film Pasteis de nata - portugalskie minitarty

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Ciasto

Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy całą powierzchnię masłem, posypujemy cukrem. Zwijamy ciasto w długi rulon, wstawiamy do lodówki.

Krem

Do 3/4 mleka dodajemy skórkę z cytryny i cynamon, całość zagotowujemy. Do pozostałej 1/4 ilości mleka dodajemy mąkę, wlewamy ją do gotującego się mleka z cytryną. Gotujemy cały czas mieszając, do zgęstnienia masy. Zagotowujemy cukier z wodą, gotujemy około 4 minuty do konsystencji syropu. Syrop przelewamy do masy mlecznej, dokładnie mieszając. Krem studzimy, dodajemy do niego żółtka i starannie mieszamy na jednolitą masę.

Ciasto francuskie kroimy na 8 równych kawałków, rozgniatamy je na płasko tworząc zakręcone ślimaki i umieszczamy w foremkach wysmarowanych masłem. Ciasto dociskamy do spodu i boków foremki. Wypełniamy babeczki masą, pieczemy około 25 minut w temp. 200°C. Studzimy.

Żel do owoców

Żelatynę namaczamy w 25 ml zimnej wody. Odstawiamy.

W rondelku zagotowujemy 200 ml wody. Dodajemy cukier, sok z cytryny, napęczniałą żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Całość przecedzamy przez sitko i studzimy. Babeczki wyjmujemy z foremek, spryskujemy żelem. Na wierzchu układamy świeże owoce, które również smarujemy lub spryskujemy żelem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (17)

Avatar
  • Gość Gość
    1055 dni temu
    to jest antyteza pasteis de nata, panie drogi. Lizbończyk by zapłakał nad tym

    odpowiedz

  • MAGDA MAGDA
    1137 dni temu
    To nie sa PASTEIS DE NATA.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2474 dni temu
    Muszę się zgodzić z opinia, że te ciasteczka nie mają za wiele wspólnego z tym deserem.

    odpowiedz

  • MałaM MałaM
    2966 dni temu
    Hmm zgadzam się- nie powiedziałabym, ze to TE ciastka! No rozumiem eksperymenty, ale skoro wiele osób podróżuje i potem chce odtworzyć te smaki w swojej kuchni, to czemu nie podać przepisu na ciastka choć trochę przypominające pasteis de nata? Albo skoro portugalski przysmak- to po co go tak ulepszyć, ze staje sie zupełnie innym ciastkiem! Może lepiej napisać, że jest to przepis inspirowany pasteis de nata i tyle!

    odpowiedz

  • Lisboa Lisboa
    3058 dni temu
    Szanowny kucharzu, Przepis zrobiłeś fajny, ale nie ma to ABSOLUTNIE NIC WSPÓLNEGO Z PASTEIS DE NATA! (no może oprócz spodu z ciasta francuskiego). Wiem, bo mieszkałem w Portugalii przez pół roku i próbowałem przeróżnych pasteis, jednak, to nie jest nawet zbliżone do oryginału. PS: Swoją drogą, wymowa to: "paszteisz" (liczba mnoga) lub "pasztel" (liczba pojedyncza)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3175 dni temu
    ja, kuchnia jest wspaniałym miejscem do eksperymentów. Nie stoi nic na przeszkodzie, by tradycyjnym potrawom nadawać nową formę :) W Kuchni Lidla znajdziesz wiele dań, inspirowanych zagranicznymi klasykami :)

    odpowiedz

  • ja ja
    3176 dni temu
    Pasteis de nata z owocami na wierzchu? Kpicie???

    odpowiedz

  • Mufin Mufin
    3228 dni temu
    Podobnie jak Pyza- wszystko wg przepisu. W piekarniku trochę dłużej co w efekcie dało podpieczone ciasto francuskie i surowy środek. Co jest nie tak? Może trzeba dłużej, ale przy mniejszej temperaturze?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3241 dni temu
    Pyza, każdy piekarnik piecze trochę inaczej. Należy obserwować stopień wypieczenia minitart i w razie potrzeby skrócić bądź wydłużyć czas ich pieczenia. Nadzienie zaś uzyska prawidłową konsystencję dopiero po wystygnięciu.

    odpowiedz

  • pyza pyza
    3244 dni temu
    Zrobiłam wszystko wg przepisu, piekłam 25 min, w formie silikonowej. Jednak... po wyjęciu i rozkrojeniu okazało się że ciasto jest surowe, wogóle nie dopieczone, krem płynny. Wygląda to źle.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3247 dni temu
    Drogi Gościu, w przepisach zawsze zakładamy, że pieczemy standardowo - góra i dół. Jeśli jest inaczej, wówczas zamieszczamy stosowną informację :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3248 dni temu
    200 stopni - może byście pisali czy termoobieg czy bez, może góra, lub dół, może góra i dół -

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3251 dni temu
    Drogi Gościu, do naszych przepisów używamy oczywiście ciasta francuskiego z Lidla! I zawsze nasze wypieki (czy to na słodko, czy wytrawnie) wychodzą smaczne i ładne dla oka :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3251 dni temu
    Ja mam pytanie o te gotowe ciasta francuskie - czym kierować się przy wyborze? Wiele firm je produkuje, i czasem jest ok, czasem jakaś tłusta, niewyrośnięta podeszwa wychodzi... Bardzo proszę jesli już nie o polecenie konkretnego producenta, to chociaż jakieś wskazówki, czym dobre ciasto się charakteryzuje...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3253 dni temu
    Do poprzedniego Gościa: A czy wszystko ma tylko jeden jedyny pierwowzór? I wszyscy muszą się do niego stosować? A czy w ogóle Pana/Pani wyobrażenie o tym deserze jest te najbliższe prawdy? Skąd ta pewność? Nie przesadzajmy... trochę luzu Panu/Pani w kuchni życzę - to nie laboratorium ani apteka - w kuchni liczy się pomysł, inwencja... których Panu Pawłowi nie brakuje

    odpowiedz

  • Izzy Izzy
    2804 dni temu
    jeśli podaje się przepis na konkretny produkt, a w tym przypadku kultowy przysmak Portugalczyków, to tak, ma jeden pierwowzór i to, co pokazuje ten Pan, nie ma z nim nic wspólnego..
  • Gość Gość
    3255 dni temu
    To nawet nie wygląda jak pastel de nata...

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!