
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ciasto
Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy całą powierzchnię masłem, posypujemy cukrem. Zwijamy ciasto w długi rulon, wstawiamy do lodówki.
Krem
Do 3/4 mleka dodajemy skórkę z cytryny i cynamon, całość zagotowujemy. Do pozostałej 1/4 ilości mleka dodajemy mąkę, wlewamy ją do gotującego się mleka z cytryną. Gotujemy cały czas mieszając, do zgęstnienia masy. Zagotowujemy cukier z wodą, gotujemy około 4 minuty do konsystencji syropu. Syrop przelewamy do masy mlecznej, dokładnie mieszając. Krem studzimy, dodajemy do niego żółtka i starannie mieszamy na jednolitą masę.
Ciasto francuskie kroimy na 8 równych kawałków, rozgniatamy je na płasko tworząc zakręcone ślimaki i umieszczamy w foremkach wysmarowanych masłem. Ciasto dociskamy do spodu i boków foremki. Wypełniamy babeczki masą, pieczemy około 25 minut w temp. 200°C. Studzimy.
Żel do owoców
Sok z 1/2 cytryny, sparzonej, wyszorowanej Do wrzącej wody dodajemy cukier, sok z cytryny, napęczniałą żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Przecedzamy przez sitko i studzimy. Babeczki wyjmujemy z foremek, spryskujemy żelem. Na wierzchu układamy świeże owoce, które również smarujemy lub spryskujemy żelem.
Zobacz podobne
przepisy
Hiszpańskie ciasto czekoladowe z pomarańczą
Wyrazisty, kakaowy smak i aromat świeżych pomarańczy. Hiszpański temperament zamknięty w jednym, smakowitym wypieku!

Truskawkowo-serowe trufelki
Mała przekąska dla łasuchów i fanów truskawkowego smaku – delikatny twarożek z owocową nutą w połączeniu z herbatnikami.

Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i malinami lub truskawkami
Najlepszy przepis na wykwintne ptysie z kremowym nadzieniem i pysznym owocowym sosem z dodatkiem wina.

Hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym
Tradycyjny wypiek w nowej odsłonie! Podłużne kawałki ciasta maczane w sosie z czekolady – idealny pomysł na deser!

Komentarze (16)
64 dni temu
To nie sa PASTEIS DE NATA.
odpowiedz
1402 dni temu
Muszę się zgodzić z opinia, że te ciasteczka nie mają za wiele wspólnego z tym deserem.
odpowiedz
1893 dni temu
Hmm zgadzam się- nie powiedziałabym, ze to TE ciastka! No rozumiem eksperymenty, ale skoro wiele osób podróżuje i potem chce odtworzyć te smaki w swojej kuchni, to czemu nie podać przepisu na ciastka choć trochę przypominające pasteis de nata? Albo skoro portugalski przysmak- to po co go tak ulepszyć, ze staje sie zupełnie innym ciastkiem! Może lepiej napisać, że jest to przepis inspirowany pasteis de nata i tyle!
odpowiedz
1986 dni temu
Szanowny kucharzu, Przepis zrobiłeś fajny, ale nie ma to ABSOLUTNIE NIC WSPÓLNEGO Z PASTEIS DE NATA! (no może oprócz spodu z ciasta francuskiego). Wiem, bo mieszkałem w Portugalii przez pół roku i próbowałem przeróżnych pasteis, jednak, to nie jest nawet zbliżone do oryginału. PS: Swoją drogą, wymowa to: "paszteisz" (liczba mnoga) lub "pasztel" (liczba pojedyncza)
odpowiedz
2103 dni temu
ja, kuchnia jest wspaniałym miejscem do eksperymentów. Nie stoi nic na przeszkodzie, by tradycyjnym potrawom nadawać nową formę :) W Kuchni Lidla znajdziesz wiele dań, inspirowanych zagranicznymi klasykami :)
odpowiedz
2103 dni temu
Pasteis de nata z owocami na wierzchu? Kpicie???
odpowiedz
2156 dni temu
Podobnie jak Pyza- wszystko wg przepisu. W piekarniku trochę dłużej co w efekcie dało podpieczone ciasto francuskie i surowy środek. Co jest nie tak? Może trzeba dłużej, ale przy mniejszej temperaturze?
odpowiedz
2169 dni temu
Pyza, każdy piekarnik piecze trochę inaczej. Należy obserwować stopień wypieczenia minitart i w razie potrzeby skrócić bądź wydłużyć czas ich pieczenia. Nadzienie zaś uzyska prawidłową konsystencję dopiero po wystygnięciu.
odpowiedz
2172 dni temu
Zrobiłam wszystko wg przepisu, piekłam 25 min, w formie silikonowej. Jednak... po wyjęciu i rozkrojeniu okazało się że ciasto jest surowe, wogóle nie dopieczone, krem płynny. Wygląda to źle.
odpowiedz
2175 dni temu
Drogi Gościu, w przepisach zawsze zakładamy, że pieczemy standardowo - góra i dół. Jeśli jest inaczej, wówczas zamieszczamy stosowną informację :)
odpowiedz
2176 dni temu
200 stopni - może byście pisali czy termoobieg czy bez, może góra, lub dół, może góra i dół -
odpowiedz
2179 dni temu
Drogi Gościu, do naszych przepisów używamy oczywiście ciasta francuskiego z Lidla! I zawsze nasze wypieki (czy to na słodko, czy wytrawnie) wychodzą smaczne i ładne dla oka :)
odpowiedz
2179 dni temu
Ja mam pytanie o te gotowe ciasta francuskie - czym kierować się przy wyborze? Wiele firm je produkuje, i czasem jest ok, czasem jakaś tłusta, niewyrośnięta podeszwa wychodzi... Bardzo proszę jesli już nie o polecenie konkretnego producenta, to chociaż jakieś wskazówki, czym dobre ciasto się charakteryzuje...
odpowiedz
2181 dni temu
Do poprzedniego Gościa: A czy wszystko ma tylko jeden jedyny pierwowzór? I wszyscy muszą się do niego stosować? A czy w ogóle Pana/Pani wyobrażenie o tym deserze jest te najbliższe prawdy? Skąd ta pewność? Nie przesadzajmy... trochę luzu Panu/Pani w kuchni życzę - to nie laboratorium ani apteka - w kuchni liczy się pomysł, inwencja... których Panu Pawłowi nie brakuje
odpowiedz
1732 dni temu
jeśli podaje się przepis na konkretny produkt, a w tym przypadku kultowy przysmak Portugalczyków, to tak, ma jeden pierwowzór i to, co pokazuje ten Pan, nie ma z nim nic wspólnego..
2183 dni temu
To nawet nie wygląda jak pastel de nata...
odpowiedz
zobacz wszystkie