Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- tarkę o drobnych oczkach
- robot wielofunkcyjny lub mikser
- tortownicę o średnicy 24 cm
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Masło rozpuszczamy w rondelku. Kakao rozpuszczamy w gorącej wodzie. Czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej (lub kąpieli wodnej), dodajemy mleko i kakao z wodą. Dolewamy rozpuszczone masło, dodajemy cukier, grubo posiekane orzechy i żółtka. Całość miksujemy. Dodajemy sok pomarańczowy oraz skórkę z pomarańczy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, ostrożnie mieszamy z masą czekoladową. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy około 50 minut w temp. 180°C. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem oraz pistacjami.
Zobacz podobne
przepisy
Churros — hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym
Tradycyjny wypiek w nowej odsłonie! Podłużne kawałki ciasta maczane w sosie z czekolady – idealny pomysł na deser!
Tort czekoladowo-miętowy
Wyśmienite połączenie słodkiej oraz gorzkiej czekolady i orzeźwiającej mięty. Taki deser uświetni niejedną okazję.
Czekoladowy torcik z malinami
Efektowne ciasto składające się z puszystego, ciemnego biszkoptu, owocowej galaretki i gęstej, mocno czekoladowej polewy.
Pasteis de nata - portugalskie minitarty
Spód z ciasta francuskiego, gęsty, mleczny krem i owoce. Słynny deser w stylu portugalskim, który przygotujesz w swojej kuchni!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto na pierogi
- Świąteczne pierniczki
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Sałatka gyros
- Pierniki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Śledzie po kaszubsku
- Kompot z suszu z cytryną
- Przekąski sylwestrowe
- Ryba po japońsku
- Błyskawiczne pierniczki
- Piernik staropolski
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
80 dni temu
Jaki wymiar tortownicy?
odpowiedz
80 dni temu
Potrzebna jest tortownica o średnicy ok. 24 cm. W naszych przepisach informacja o wymiarach zazwyczaj znajduje się w części „Przygotuj” :)
2990 dni temu
A mi umknęło że nie dodaje się mąki, zorientowałem się dopiero kiedy rozpuściłam kilka składników.. a że wolę ciasta mączne, zaryzykowałam dodając jednak mąkę.. tak wiem, to wtedy inne ciasto.. ale wyszło naprawdę pyszne.. czekoladowe, wysokie i wciąż wilgotne. Pycha!
odpowiedz
2990 dni temu
Ana, cieszymy się, że wyszło i było smaczne! :)
3203 dni temu
Upiekłam to ciast już kilka razy, ale ostatnie dwa bardzo mi opadło. Nie wiem co robię nie tak? W piekarniku ciasto pięknie wyrośnięte, jak tylko otworzę piekarnik opada... Zawsze piekę w tym samym piekarniku. Może powinnam piec z termoobiegem, czy lepiej bez? Poproszę o podpowiedz.
odpowiedz
3203 dni temu
Ciasto minimalnie może opaść. Pieczemy bez termoobiegu. Możesz spróbować studzić ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
3185 dni temu
Za szybko Pani wyjmuje z piekarnika. Proszę spróbować najpierw uchylić piekarnik odczekać chwilę, otworzyć szerzej drzwiczki i wyjąć dopiero po kilku minutach. To mi się sprawdza przy wielu ciastach. Pozdrawiam, Dominika
3279 dni temu
Jak dla mnie ciasto rewelacja. Zrobiłam wg przepisu i wyszło pyszne. Mocno czekoladowe. Polecam miłośnikom wytrawnych deserów. Dodałam do moich ulubionych przepisów
odpowiedz
3519 dni temu
Zrobiłem ciasto wg przepisu. Zaskoczyło mnie że w środku ciasta po 55 min w piekarniku jest "mus". Coś jak Brownie tylko w konsystencji delikatnej. Dla smakoszy kakao i czekolady jak najbardziej, ja do nich nie należę drugi raz go na pewno nie upiekę, zbyt czekoladowe, kakaowe. Radzę popijać je napojami które nie mają posmaku goryczki. Ogólnie jest całe mnóstwo dużo lepszych i smaczniejszych ciast.
odpowiedz
3524 dni temu
Ulo, dokładnie, do przygotowania tego ciasta nie używamy mąki :)
odpowiedz
3524 dni temu
Czy do tego ciasta wogóle nie dodaje się mąki ??
odpowiedz
3526 dni temu
Wypróbowałam przepis, ciasto fantastyczne w mojej ocenie, mocno czekoladowe, gorzkawe, konsystencji wilgotnego puszystego sernika, z chrupiącą skórką. Taki słodziak, którego nie da się za wiele zjeść. Polecam jako dodatek bitą śmietanę, bo samo jest dosyć mdłe.
odpowiedz
zobacz wszystkie