Hiszpańskie ciasto czekoladowe z pomarańczą

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • tarkę o drobnych oczkach
  • robot wielofunkcyjny lub mikser
  • tortownicę o średnicy 24 cm
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Masło rozpuszczamy w rondelku. Kakao rozpuszczamy w gorącej wodzie. Czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej (lub kąpieli wodnej), dodajemy mleko i kakao z wodą. Dolewamy rozpuszczone masło, dodajemy cukier, grubo posiekane orzechy i żółtka. Całość miksujemy. Dodajemy sok pomarańczowy oraz skórkę z pomarańczy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, ostrożnie mieszamy z masą czekoladową. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy około 50 minut w temp. 180°C. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem oraz pistacjami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Gość Gość
    57 dni temu
    Jaki wymiar tortownicy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    57 dni temu
    Potrzebna jest tortownica o średnicy ok. 24 cm. W naszych przepisach informacja o wymiarach zazwyczaj znajduje się w części „Przygotuj” :)
  • Ana Ana
    2968 dni temu
    A mi umknęło że nie dodaje się mąki, zorientowałem się dopiero kiedy rozpuściłam kilka składników.. a że wolę ciasta mączne, zaryzykowałam dodając jednak mąkę.. tak wiem, to wtedy inne ciasto.. ale wyszło naprawdę pyszne.. czekoladowe, wysokie i wciąż wilgotne. Pycha!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2968 dni temu
    Ana, cieszymy się, że wyszło i było smaczne! :)
  • Gość Gość
    3181 dni temu
    Upiekłam to ciast już kilka razy, ale ostatnie dwa bardzo mi opadło. Nie wiem co robię nie tak? W piekarniku ciasto pięknie wyrośnięte, jak tylko otworzę piekarnik opada... Zawsze piekę w tym samym piekarniku. Może powinnam piec z termoobiegem, czy lepiej bez? Poproszę o podpowiedz.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3181 dni temu
    Ciasto minimalnie może opaść. Pieczemy bez termoobiegu. Możesz spróbować studzić ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  • Gość Gość
    3162 dni temu
    Za szybko Pani wyjmuje z piekarnika. Proszę spróbować najpierw uchylić piekarnik odczekać chwilę, otworzyć szerzej drzwiczki i wyjąć dopiero po kilku minutach. To mi się sprawdza przy wielu ciastach. Pozdrawiam, Dominika
  • Laura Laura
    3256 dni temu
    Jak dla mnie ciasto rewelacja. Zrobiłam wg przepisu i wyszło pyszne. Mocno czekoladowe. Polecam miłośnikom wytrawnych deserów. Dodałam do moich ulubionych przepisów

    odpowiedz

  • Bartek - ocena 3/5 Bartek - ocena 3/5
    3496 dni temu
    Zrobiłem ciasto wg przepisu. Zaskoczyło mnie że w środku ciasta po 55 min w piekarniku jest "mus". Coś jak Brownie tylko w konsystencji delikatnej. Dla smakoszy kakao i czekolady jak najbardziej, ja do nich nie należę drugi raz go na pewno nie upiekę, zbyt czekoladowe, kakaowe. Radzę popijać je napojami które nie mają posmaku goryczki. Ogólnie jest całe mnóstwo dużo lepszych i smaczniejszych ciast.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3502 dni temu
    Ulo, dokładnie, do przygotowania tego ciasta nie używamy mąki :)

    odpowiedz

  • Ula Ula
    3502 dni temu
    Czy do tego ciasta wogóle nie dodaje się mąki ??

    odpowiedz

  • Olena Olena
    3503 dni temu
    Wypróbowałam przepis, ciasto fantastyczne w mojej ocenie, mocno czekoladowe, gorzkawe, konsystencji wilgotnego puszystego sernika, z chrupiącą skórką. Taki słodziak, którego nie da się za wiele zjeść. Polecam jako dodatek bitą śmietanę, bo samo jest dosyć mdłe.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!