
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Kakao rozpuszczamy w gorącej wodzie. Czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej (lub kąpieli wodnej), dodajemy mleko i kakao z wodą. Dolewamy rozpuszczone masło, dodajemy cukier, orzechy i żółtka. Całość miksujemy. Dodajemy sok pomarańczowy oraz skórkę z pomarańczy. Białka ubijamy na sztywną pianę, ostrożnie mieszamy z masą czekoladową. Tortownicę (średnica 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy około 50 minut w temp. 180°C. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem oraz pistacjami.
Zobacz podobne
przepisy
Hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym
Tradycyjny wypiek w nowej odsłonie! Podłużne kawałki ciasta maczane w sosie z czekolady – idealny pomysł na deser!

Tort czekoladowo-miętowy
Wyśmienite połączenie słodkiej oraz gorzkiej czekolady i orzeźwiającej mięty. Taki deser uświetni niejedną okazję.

Czekoladowy torcik z malinami
Efektowne ciasto składające się z puszystego, ciemnego biszkoptu, owocowej galaretki i gęstej, mocno czekoladowej polewy.

Pasteis de nata - portugalskie minitarty
Spód z ciasta francuskiego, gęsty, mleczny krem i owoce. Słynny portugalski deser, który przygotujesz w swojej kuchni!

Komentarze (10)
1612 dni temu
A mi umknęło że nie dodaje się mąki, zorientowałem się dopiero kiedy rozpuściłam kilka składników.. a że wolę ciasta mączne, zaryzykowałam dodając jednak mąkę.. tak wiem, to wtedy inne ciasto.. ale wyszło naprawdę pyszne.. czekoladowe, wysokie i wciąż wilgotne. Pycha!
odpowiedz
1612 dni temu
Ana, cieszymy się, że wyszło i było smaczne! :)
1825 dni temu
Upiekłam to ciast już kilka razy, ale ostatnie dwa bardzo mi opadło. Nie wiem co robię nie tak? W piekarniku ciasto pięknie wyrośnięte, jak tylko otworzę piekarnik opada... Zawsze piekę w tym samym piekarniku. Może powinnam piec z termoobiegem, czy lepiej bez? Poproszę o podpowiedz.
odpowiedz
1825 dni temu
Ciasto minimalnie może opaść. Pieczemy bez termoobiegu. Możesz spróbować studzić ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
1807 dni temu
Za szybko Pani wyjmuje z piekarnika. Proszę spróbować najpierw uchylić piekarnik odczekać chwilę, otworzyć szerzej drzwiczki i wyjąć dopiero po kilku minutach. To mi się sprawdza przy wielu ciastach. Pozdrawiam, Dominika
1901 dni temu
Jak dla mnie ciasto rewelacja. Zrobiłam wg przepisu i wyszło pyszne. Mocno czekoladowe. Polecam miłośnikom wytrawnych deserów. Dodałam do moich ulubionych przepisów
odpowiedz
2141 dni temu
Zrobiłem ciasto wg przepisu. Zaskoczyło mnie że w środku ciasta po 55 min w piekarniku jest "mus". Coś jak Brownie tylko w konsystencji delikatnej. Dla smakoszy kakao i czekolady jak najbardziej, ja do nich nie należę drugi raz go na pewno nie upiekę, zbyt czekoladowe, kakaowe. Radzę popijać je napojami które nie mają posmaku goryczki. Ogólnie jest całe mnóstwo dużo lepszych i smaczniejszych ciast.
odpowiedz
2146 dni temu
Ulo, dokładnie, do przygotowania tego ciasta nie używamy mąki :)
odpowiedz
2146 dni temu
Czy do tego ciasta wogóle nie dodaje się mąki ??
odpowiedz
2148 dni temu
Wypróbowałam przepis, ciasto fantastyczne w mojej ocenie, mocno czekoladowe, gorzkawe, konsystencji wilgotnego puszystego sernika, z chrupiącą skórką. Taki słodziak, którego nie da się za wiele zjeść. Polecam jako dodatek bitą śmietanę, bo samo jest dosyć mdłe.
odpowiedz
zobacz wszystkie