Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- foremki do babeczek
- rękaw cukierniczy
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu)
Krok 1: Wypełniamy foremki kruchym ciastem
Mąkę przesiewamy i robimy w niej zagłębienie. Do środka dodajemy schłodzone masło, cukier puder, żółtka i szczyptę soli. Wszystkie składniki siekamy za pomocą noża. Gdy zaczną się ze sobą łączyć, ciasto zagniatamy (niezbyt długo, żeby nie było twarde po upieczeniu). Zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 45–60 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3–4 mm i wkładamy do foremek. Foremki wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut. Schłodzone babeczki prosto z lodówki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu), na ok. 10–12 minut. Obserwujemy ciasto. Babeczki powinny mieć jasnozłoty kolor. Wyciągamy foremki z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia (ciasta nie wyciągamy z foremek).
Krok 2: Przygotowujemy nadzienie
Rabarbar myjemy, kroimy na cząstki o grubości ok. 1 cm. Mieszamy z konfiturą truskawkową. Przekładamy na patelnię i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy ok. 1 minuty i odstawiamy do wystudzenia. Przestudzonym nadzieniem wypełniamy babeczki.
Krok 3: Szprycujemy bezę na babeczki
Białka w temperaturze pokojowej ubijamy, dodając stopniowo cukier. Pod koniec ubijania, dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Następnie przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy bezę na przygotowane babeczki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy kolejne 15–20 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Pasteis de nata - portugalskie minitarty
Spód z ciasta francuskiego, gęsty, mleczny krem i owoce. Słynny deser w stylu portugalskim, który przygotujesz w swojej kuchni!
Babeczki z jabłkami w kształcie róży
Doskonały przepis na deser zarówno dla dzieci, jak i dorosłych – babeczki z nadzieniem jabłkowym w kształcie efektownych róż!
Kruche babeczki z musem z pieczonego rabarbaru
Tym razem Paweł przygotował kruche babeczki z musem z pieczonego rabarbaru. Warto spróbować!
Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami
Rabarbar i truskawki w kruchym cieście to pomysł na słodką chwilę zapomnienia. Wypróbuj koniecznie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto czekoladowe – prosty przepis
- Tarta szpinakowo-szczawiowa z truskawkami
- Ciasteczka bakaliowe
- Sernik na zimno z porzeczkami i galaretką z cydru
- Wielkanocna baba drożdżowa
- Ajerkoniakowy tort wielkanocny
- Ciągutki z mleka i oleju kokosowego
- Migdałowe ciasto pleśniak – przepis
- Wegańskie cinnamon rollsy z dyni
- Ciasto z porzeczkami i bezą
- Kaczka w sosie jabłkowo-musztardowym
- Drożdżowe bułeczki dyniowe
- Lekki deser wiśniowy
- Pieczone gruszki z nadzieniem i bezą
- Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
- Szwarcwaldzki tort z wiśniami
- Szaraki z pieczonym łososiem i kremowym szpinakiem
- Imbirowe skrzydełka z grilla
- Rollsy z warzywami i sosem orzechowym
- Małże z czosnkiem i białym winem
- Kluski dyniowe z jogurtem i owocami
- Najprostsze naleśniki z serem
- Tarta z botwinką
- Seler naciowy z nadzieniem z sera brie i krakersów
- 3 sposoby na dania z ryżu
- Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
- Carpaccio z pomidorów
- Ciabatty z winogronami i serem pleśniowym
- Wegański sos tatarski
- Ostra zupa z rybą i ryżem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
345 dni temu
Bardzo dobre babeczki, ale radzę odjąć dwa jajka bo aż tyle nie jest potrzebne w cieście a za to wychodzi za dużo bezy.
odpowiedz
1628 dni temu
Czy można do przygotowania nadzienia wykorzystać jedynie rabarbar (500g) bez dodawania dżemu?
odpowiedz
1627 dni temu
Nadzienie przygotowane z rabarbaru zagotowanego z konfiturą będzie bardziej jednolite, dzięki czemu beza szprycowana na wierzch babeczek zyska równomierne podłoże, a nadzienie wypełni w całości kruche spody, nie pozostawiając pustych miejsc. Jeśli chcesz wykorzystać wyłącznie rabarbar, rekomendujemy, by skarmelizować go wcześniej na patelni z cukrem i np. sokiem z cytryny, by delikatnie zmiękł.
2600 dni temu
czekam na przepis na ciasto francuski bez pszenicy. Wogole przydałby sie dział przepisów bezpszennych.
odpowiedz