Kruche babeczki z rabarbarem i bezą

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • foremki do babeczek
  • rękaw cukierniczy
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu)

Krok 1: Wypełniamy foremki kruchym ciastem

Wypełniamy foremki kruchym ciastem

Mąkę przesiewamy i robimy w niej zagłębienie. Do środka dodajemy schłodzone masło, cukier puder, żółtka i szczyptę soli. Wszystkie składniki siekamy za pomocą noża. Gdy zaczną się ze sobą łączyć, ciasto zagniatamy (niezbyt długo, żeby nie było twarde po upieczeniu). Zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 45–60 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3–4 mm i wkładamy do foremek. Foremki wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut. Schłodzone babeczki prosto z lodówki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu), na ok. 10–12 minut. Obserwujemy ciasto. Babeczki powinny mieć jasnozłoty kolor. Wyciągamy foremki z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia (ciasta nie wyciągamy z foremek).


 

Krok 2: Przygotowujemy nadzienie

Przygotowujemy nadzienie

Rabarbar myjemy, kroimy na cząstki o grubości ok. 1 cm. Mieszamy z konfiturą truskawkową. Przekładamy na patelnię i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy ok. 1 minuty i odstawiamy do wystudzenia. Przestudzonym nadzieniem wypełniamy babeczki.

 

 

 

Krok 3: Szprycujemy bezę na babeczki

Szprycujemy bezę na babeczki

Białka w temperaturze pokojowej ubijamy, dodając stopniowo cukier. Pod koniec ubijania, dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Następnie przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy bezę na przygotowane babeczki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy kolejne 15–20 minut.


 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • jane jane
    345 dni temu
    Bardzo dobre babeczki, ale radzę odjąć dwa jajka bo aż tyle nie jest potrzebne w cieście a za to wychodzi za dużo bezy.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1628 dni temu
    Czy można do przygotowania nadzienia wykorzystać jedynie rabarbar (500g) bez dodawania dżemu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1627 dni temu
    Nadzienie przygotowane z rabarbaru zagotowanego z konfiturą będzie bardziej jednolite, dzięki czemu beza szprycowana na wierzch babeczek zyska równomierne podłoże, a nadzienie wypełni w całości kruche spody, nie pozostawiając pustych miejsc. Jeśli chcesz wykorzystać wyłącznie rabarbar, rekomendujemy, by skarmelizować go wcześniej na patelni z cukrem i np. sokiem z cytryny, by delikatnie zmiękł.
  • Gość Gość
    2600 dni temu
    czekam na przepis na ciasto francuski bez pszenicy. Wogole przydałby sie dział przepisów bezpszennych.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!