Kruche babeczki z rabarbarem i bezą

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • foremki do babeczek
  • rękaw cukierniczy
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu)

Krok 1: Wypełniamy foremki kruchym ciastem

Wypełniamy foremki kruchym ciastem

Mąkę przesiewamy i robimy w niej zagłębienie. Do środka dodajemy schłodzone masło, cukier puder, żółtka i szczyptę soli. Wszystkie składniki siekamy za pomocą noża. Gdy zaczną się ze sobą łączyć, ciasto zagniatamy (niezbyt długo, żeby nie było twarde po upieczeniu). Zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 45–60 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3–4 mm i wkładamy do foremek. Foremki wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut. Schłodzone babeczki prosto z lodówki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu), na ok. 10–12 minut. Obserwujemy ciasto. Babeczki powinny mieć jasnozłoty kolor. Wyciągamy foremki z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia (ciasta nie wyciągamy z foremek).


 

Krok 2: Przygotowujemy nadzienie

Przygotowujemy nadzienie

Rabarbar myjemy, kroimy na cząstki o grubości ok. 1 cm. Mieszamy z konfiturą truskawkową. Przekładamy na patelnię i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy ok. 1 minuty i odstawiamy do wystudzenia. Przestudzonym nadzieniem wypełniamy babeczki.

 

 

 

Krok 3: Szprycujemy bezę na babeczki

Szprycujemy bezę na babeczki

Białka w temperaturze pokojowej ubijamy, dodając stopniowo cukier. Pod koniec ubijania, dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Następnie przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy bezę na przygotowane babeczki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy kolejne 15–20 minut.


 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • jane jane
    98 dni temu
    Bardzo dobre babeczki, ale radzę odjąć dwa jajka bo aż tyle nie jest potrzebne w cieście a za to wychodzi za dużo bezy.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1381 dni temu
    Czy można do przygotowania nadzienia wykorzystać jedynie rabarbar (500g) bez dodawania dżemu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1379 dni temu
    Nadzienie przygotowane z rabarbaru zagotowanego z konfiturą będzie bardziej jednolite, dzięki czemu beza szprycowana na wierzch babeczek zyska równomierne podłoże, a nadzienie wypełni w całości kruche spody, nie pozostawiając pustych miejsc. Jeśli chcesz wykorzystać wyłącznie rabarbar, rekomendujemy, by skarmelizować go wcześniej na patelni z cukrem i np. sokiem z cytryny, by delikatnie zmiękł.
  • Gość Gość
    2353 dni temu
    czekam na przepis na ciasto francuski bez pszenicy. Wogole przydałby sie dział przepisów bezpszennych.

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!