Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- foremki do babeczek
- rękaw cukierniczy
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu)
Krok 1: Wypełniamy foremki kruchym ciastem
Mąkę przesiewamy i robimy w niej zagłębienie. Do środka dodajemy schłodzone masło, cukier puder, żółtka i szczyptę soli. Wszystkie składniki siekamy za pomocą noża. Gdy zaczną się ze sobą łączyć, ciasto zagniatamy (niezbyt długo, żeby nie było twarde po upieczeniu). Zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 45–60 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3–4 mm i wkładamy do foremek. Foremki wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut. Schłodzone babeczki prosto z lodówki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu), na ok. 10–12 minut. Obserwujemy ciasto. Babeczki powinny mieć jasnozłoty kolor. Wyciągamy foremki z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia (ciasta nie wyciągamy z foremek).
Krok 2: Przygotowujemy nadzienie
Rabarbar myjemy, kroimy na cząstki o grubości ok. 1 cm. Mieszamy z konfiturą truskawkową. Przekładamy na patelnię i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy ok. 1 minuty i odstawiamy do wystudzenia. Przestudzonym nadzieniem wypełniamy babeczki.
Krok 3: Szprycujemy bezę na babeczki
Białka w temperaturze pokojowej ubijamy, dodając stopniowo cukier. Pod koniec ubijania, dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Następnie przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy bezę na przygotowane babeczki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy kolejne 15–20 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Pasteis de nata - portugalskie minitarty
Spód z ciasta francuskiego, gęsty, mleczny krem i owoce. Słynny deser w stylu portugalskim, który przygotujesz w swojej kuchni!
Babeczki z jabłkami w kształcie róży
Doskonały przepis na deser zarówno dla dzieci, jak i dorosłych – babeczki z nadzieniem jabłkowym w kształcie efektownych róż!
Kruche babeczki z musem z pieczonego rabarbaru
Tym razem Paweł przygotował kruche babeczki z musem z pieczonego rabarbaru. Warto spróbować!
Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami
Rabarbar i truskawki w kruchym cieście to pomysł na słodką chwilę zapomnienia. Wypróbuj koniecznie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Domek z piernika
- Pieczona ryba po grecku
- Śledzie po kaszubsku
- Błyskawiczne pierniczki
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ryba po japońsku
- Wegańska ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kapusta z grochem
- Piernik staropolski
- Przekąski sylwestrowe
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Uszka z grzybami
- Świąteczne pierniczki
- Zupa grzybowa z makaronem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
365 dni temu
Bardzo dobre babeczki, ale radzę odjąć dwa jajka bo aż tyle nie jest potrzebne w cieście a za to wychodzi za dużo bezy.
odpowiedz
1648 dni temu
Czy można do przygotowania nadzienia wykorzystać jedynie rabarbar (500g) bez dodawania dżemu?
odpowiedz
1646 dni temu
Nadzienie przygotowane z rabarbaru zagotowanego z konfiturą będzie bardziej jednolite, dzięki czemu beza szprycowana na wierzch babeczek zyska równomierne podłoże, a nadzienie wypełni w całości kruche spody, nie pozostawiając pustych miejsc. Jeśli chcesz wykorzystać wyłącznie rabarbar, rekomendujemy, by skarmelizować go wcześniej na patelni z cukrem i np. sokiem z cytryny, by delikatnie zmiękł.
2620 dni temu
czekam na przepis na ciasto francuski bez pszenicy. Wogole przydałby sie dział przepisów bezpszennych.
odpowiedz