
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- foremki do babeczek
- rękaw cukierniczy
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu)
Krok 1: Wypełniamy foremki kruchym ciastem
Mąkę przesiewamy i robimy w niej zagłębienie. Do środka dodajemy schłodzone masło, cukier puder, żółtka i szczyptę soli. Wszystkie składniki siekamy za pomocą noża. Gdy zaczną się ze sobą łączyć, ciasto zagniatamy (niezbyt długo, żeby nie było twarde po upieczeniu). Zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 45–60 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3–4 mm i wkładamy do foremek. Foremki wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut. Schłodzone babeczki prosto z lodówki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu), na ok. 10–12 minut. Obserwujemy ciasto. Babeczki powinny mieć jasnozłoty kolor. Wyciągamy foremki z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia (ciasta nie wyciągamy z foremek).
Krok 2: Przygotowujemy nadzienie
Rabarbar myjemy, kroimy na cząstki o grubości ok. 1 cm. Mieszamy z konfiturą truskawkową. Przekładamy na patelnię i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy ok. 1 minuty i odstawiamy do wystudzenia. Przestudzonym nadzieniem wypełniamy babeczki.
Krok 3: Szprycujemy bezę na babeczki
Białka w temperaturze pokojowej ubijamy, dodając stopniowo cukier. Pod koniec ubijania, dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Następnie przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy bezę na przygotowane babeczki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy kolejne 15–20 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Pasteis de nata - portugalskie minitarty
Spód z ciasta francuskiego, gęsty, mleczny krem i owoce. Słynny deser w stylu portugalskim, który przygotujesz w swojej kuchni!

Babeczki z jabłkami w kształcie róży
Doskonały przepis na deser zarówno dla dzieci, jak i dorosłych – babeczki z nadzieniem jabłkowym w kształcie efektownych róż!

Kruche babeczki z musem z pieczonego rabarbaru
Tym razem Paweł przygotował kruche babeczki z musem z pieczonego rabarbaru. Warto spróbować!

Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami
Rabarbar i truskawki w kruchym cieście to pomysł na słodką chwilę zapomnienia. Wypróbuj koniecznie!

Komentarze (3)
1270 dni temu
Czy można do przygotowania nadzienia wykorzystać jedynie rabarbar (500g) bez dodawania dżemu?
odpowiedz
1268 dni temu
Nadzienie przygotowane z rabarbaru zagotowanego z konfiturą będzie bardziej jednolite, dzięki czemu beza szprycowana na wierzch babeczek zyska równomierne podłoże, a nadzienie wypełni w całości kruche spody, nie pozostawiając pustych miejsc. Jeśli chcesz wykorzystać wyłącznie rabarbar, rekomendujemy, by skarmelizować go wcześniej na patelni z cukrem i np. sokiem z cytryny, by delikatnie zmiękł.
2242 dni temu
czekam na przepis na ciasto francuski bez pszenicy. Wogole przydałby sie dział przepisów bezpszennych.
odpowiedz
zobacz wszystkie