 
                
                     
                
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- folię spożywczą
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C (termoobieg) lub 200°C (bez termoobiegu)
KROK 1: ZAGNIATAMY KRUCHE CIASTO
Dwa rodzaje mąki siekamy ze schłodzonym, pokrojonym w kostkę masłem, cukrem, cukrem waniliowym (zobacz, jak zrobić domowy cukier waniliowy) oraz solą. Dodajemy żółtka oraz 2-3 łyżki śmietany. Zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
KROK 2: ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je na okrągły placek o średnicy ok. 35 cm. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
KROK 3: UKŁADAMY OWOCE
Pokrojony rabarbar mieszamy z pokrojonymi w ćwiartki truskawkami. Dodajemy cukier trzcinowy i dokładnie mieszamy. Przygotowane owoce wykładamy na środek ciasta. Brzegi ciasta zawijamy do środka, przykrywając część owoców. Krawędzie ciasta smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Ułożone na wierzchu owoce posypujemy posiekanymi migdałami.
KROK 4: PIECZEMY CIASTO
Pieczemy ok. 40‑45 minut w temperaturze ok. 190°C (termoobieg) lub 200°C (bez termoobiegu). Ciasto podajemy wystudzone.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Nuggetsy z kurczaka
- Kutia
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Świąteczne pierniczki
- Makówki śląskie
- Śledź w oleju
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Makowiec japoński
- Ciasto marchewkowe
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Guacamole
- Sernik pistacjowy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania 
  
				
				 
				
				 
				
				 
				
				 
    
Komentarze (0)