Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami

Paweł Małecki


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • folię spożywczą
  • blachę do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C (termoobieg) lub 200°C (bez termoobiegu)

KROK 1: ZAGNIATAMY KRUCHE CIASTO

Dwa rodzaje mąki siekamy ze schłodzonym, pokrojonym w kostkę masłem, cukrem, cukrem waniliowym (zobacz, jak zrobić domowy cukier waniliowy) oraz solą. Dodajemy żółtka oraz 2-3 łyżki śmietany. Zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

KROK 2: ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO

Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je na okrągły placek o średnicy ok. 35 cm. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

KROK 3: UKŁADAMY OWOCE

Pokrojony rabarbar mieszamy z pokrojonymi w ćwiartki truskawkami. Dodajemy cukier trzcinowy i dokładnie mieszamy. Przygotowane owoce wykładamy na środek ciasta. Brzegi ciasta zawijamy do środka, przykrywając część owoców. Krawędzie ciasta smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Ułożone na wierzchu owoce posypujemy posiekanymi migdałami.

KROK 4: PIECZEMY CIASTO

Pieczemy ok. 40‑45 minut w temperaturze ok. 190°C (termoobieg) lub 200°C (bez termoobiegu). Ciasto podajemy wystudzone.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Placek z rabarbarem

Gdy sezon na rabarbar w pełni – wykorzystaj nasz przepis na placek z rabarbarem!

Placek z rabarbarem

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 20 ten przepis jest wegetariański

Paweł Małecki

Ciasto rabarbarowo-malinowe z bezą

Pyszne ciasto z rabarbarem i malinami, skrytymi pod warstwą chrupiącej puszystej bezy!

Ciasto rabarbarowo-malinowe z bezą

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:30 liczba porcji: 10 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!