Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- folię spożywczą
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C (termoobieg) lub 200°C (bez termoobiegu)
KROK 1: ZAGNIATAMY KRUCHE CIASTO
Dwa rodzaje mąki siekamy ze schłodzonym, pokrojonym w kostkę masłem, cukrem, cukrem waniliowym (zobacz, jak zrobić domowy cukier waniliowy) oraz solą. Dodajemy żółtka oraz 2-3 łyżki śmietany. Zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
KROK 2: ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je na okrągły placek o średnicy ok. 35 cm. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
KROK 3: UKŁADAMY OWOCE
Pokrojony rabarbar mieszamy z pokrojonymi w ćwiartki truskawkami. Dodajemy cukier trzcinowy i dokładnie mieszamy. Przygotowane owoce wykładamy na środek ciasta. Brzegi ciasta zawijamy do środka, przykrywając część owoców. Krawędzie ciasta smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Ułożone na wierzchu owoce posypujemy posiekanymi migdałami.
KROK 4: PIECZEMY CIASTO
Pieczemy ok. 40‑45 minut w temperaturze ok. 190°C (termoobieg) lub 200°C (bez termoobiegu). Ciasto podajemy wystudzone.
Zobacz podobne
przepisy
Placek z rabarbarem
Gdy sezon na rabarbar w pełni – wykorzystaj nasz przepis na placek z rabarbarem!
Ciasto rabarbarowo-malinowe z bezą
Pyszne ciasto z rabarbarem i malinami, skrytymi pod warstwą chrupiącej puszystej bezy!
Ciasto na maślance
Szukasz słodkości z Wysp Brytyjskich? W Kuchni Lidla znajdziesz przepis na pyszny placek w stylu brytyjskim na maślance z jabłkami i rabarbarem.
Drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami
Drożdżówka pełna smaków i wspomnień z dzieciństwa! Rabarbar, truskawki i dużo kruszonki zachwycą każdego fana słodyczy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami
- Drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami
- Tarta z kurkami
- Flamiche z porami i serem
- Strucla makowo-orzechowa
- Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
- Ciasto śliwkowe z orzechami z nerkowca
- Sernik czekoladowo-bananowy
- Tarta z Linzu
- Placek z rabarbarem
- Makowiec na kruchym orzechowym spodzie
- Babka orzechowa z polewą rumową
- Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe
- Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
- Biskwity z kremem i owocami
- Czekoladowa kostka bez laktozy
- Zielone kanapki na pieczywie razowym
- Konfitura z gruszek i jeżyn z lawendą
- Praliny piernikowe z marcepanem
- Sałatka z boczkiem i ciecierzycą
- Sałatka ziemniaczano-szparagowa z majonezem i limonką
- Biszkopciki z galaretką malinową
- Tarta tatin z morelami
- Magdalenki na 2 sposoby
- Zawijany kulebiak orkiszowy z kapustą i wędzoną śliwką
- Egzotyczne lody ananasowe
- Podudzia z indyka z kaszą gryczaną
- Róże karnawałowe
- Ciasto cukiniowo-makowe
- Chlebki naan z gorgonzolą i figami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)