Gofrowe kanapki z serkiem i marynowaną cebulką

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • słoik lub miseczkę
  • lnianą ściereczkę
  • sitko

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

MARYNOWANA CEBULKA

Cebulę obierz i pokrój w cienkie talarki. Przełóż do dokładnie umytego i osuszonego słoika lub do miseczki. W rondelku zagotuj ocet z dodatkiem soli i syropu klonowego. Tak przygotowaną miksturą zalej cebulę. Wymieszaj i odstaw na minimum 1-2 godziny, a najlepiej na całą noc. Marynowana cebulka przygotowana dzień wcześniej odpowiednio zmięknie i nabierze smaku.  

SEREK LABNEH

Jogurt wymieszaj w misce z solą i wyłóż na dokładnie umyte, osuszone sitko wyłożone lnianą ściereczką.
Sitko umieść na misce, by serwatka mogła do niej swobodnie ściekać. Całość wstaw do lodówki na 12-24 godzin (im dłuższy czas, tym gęstszy serek uzyskamy).

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA WEGAŃSKIE GOFRY

Mąkę z ciecierzycy łączymy w misce z wodą, oliwą, solą i słodką papryką. Mieszamy, aż uzyskamy gładkie, jednolite ciasto. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godzinę.

WSKAZÓWKA! Dobrym rozwiązaniem może być również przygotowanie ciasta na wegańskie gofry wieczorem i odstawienie go pod przykryciem na całą noc, by wykorzystać rano. Ciasto może stać w temperaturze pokojowej.

KROK 2: SMAŻYMY WEGAŃSKIE GOFRY

Wkłady gofrownicy smarujemy odrobiną oliwy z oliwek, a następnie rozgrzewamy urządzenie.
Gofry wypiekamy na złoty kolor.

WSKAZÓWKA! Schłodzone gofry można przechowywać przełożone papierem do pieczenia w woreczku strunowym i podgrzewać w piekarniku. Po takim przygotowaniu można je również mrozić i przechowywać w ten sposób ok. 2 miesięcy

KROK 3: PODAJEMY GOFROWE KANAPKI

Gotowy serek labneh odsączamy z nadmiaru serwatki i przekładamy do miseczki. Dodajemy posiekany szczypiorek. Mieszamy.

Na gofry wykładamy serek labneh i marynowaną cebulkę. Opcjonalnie: na gofrowych kanapkach układamy po 1 sadzonym jajku i ulubione świeże warzywa, np. ogórek pokrojony w plasterki lub paprykę pokrojoną w słupki.  

Kanapki dekorujemy natką pietruszki lub kolendrą. Z wierzchu oprószamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanymi fasolkami edamame.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!