Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- słoik lub miseczkę
- lnianą ściereczkę
- sitko
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Fasolkę edamame ugotuj w mocno osolonej wodzie. Jeśli używasz fasolki w strączkach, ugotuj jej nieco więcej, by po obraniu uzyskać 100 g nasion.
MARYNOWANA CEBULKA
Cebulę obierz i pokrój w cienkie talarki. Przełóż do dokładnie umytego i osuszonego słoika lub do miseczki. W rondelku zagotuj ocet z dodatkiem soli i syropu klonowego. Tak przygotowaną miksturą zalej cebulę. Wymieszaj i odstaw na minimum 1-2 godziny, a najlepiej na całą noc. Marynowana cebulka przygotowana dzień wcześniej odpowiednio zmięknie i nabierze smaku.
SEREK LABNEH
Jogurt wymieszaj w misce z solą i wyłóż na dokładnie umyte, osuszone sitko wyłożone lnianą ściereczką.
Sitko umieść na misce, by serwatka mogła do niej swobodnie ściekać. Całość wstaw do lodówki na 12-24 godzin (im dłuższy czas, tym gęstszy serek uzyskamy).
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA WEGAŃSKIE GOFRY
Mąkę z ciecierzycy łączymy w misce z wodą, oliwą, solą i słodką papryką. Mieszamy, aż uzyskamy gładkie, jednolite ciasto. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godzinę.
WSKAZÓWKA! Dobrym rozwiązaniem może być również przygotowanie ciasta na wegańskie gofry wieczorem i odstawienie go pod przykryciem na całą noc, by wykorzystać rano. Ciasto może stać w temperaturze pokojowej.
KROK 2: SMAŻYMY WEGAŃSKIE GOFRY
Wkłady gofrownicy smarujemy odrobiną oliwy z oliwek, a następnie rozgrzewamy urządzenie.
Gofry wypiekamy na złoty kolor.
WSKAZÓWKA! Schłodzone gofry można przechowywać przełożone papierem do pieczenia w woreczku strunowym i podgrzewać w piekarniku. Po takim przygotowaniu można je również mrozić i przechowywać w ten sposób ok. 2 miesięcy
KROK 3: PODAJEMY GOFROWE KANAPKI
Gotowy serek labneh odsączamy z nadmiaru serwatki i przekładamy do miseczki. Dodajemy posiekany szczypiorek. Mieszamy.
Na gofry wykładamy serek labneh i marynowaną cebulkę.
Kanapki dekorujemy natką pietruszki lub kolendrą. Z wierzchu oprószamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanymi fasolkami edamame.
Opcjonalnie: na gofrowych kanapkach układamy po 1 sadzonym jajku i ulubione świeże warzywa, np. ogórek pokrojony w plasterki lub paprykę pokrojoną w słupki.
Zobacz podobne
przepisy
Gofry z rzeżuchą i kalarepą w śmietanie
Wypróbuj wytrawną wersję gofrów z rzeżuchą i kalarepą, które mogą być doskonałą przekąską w ciągu dnia.
Ciabatta z wegańskimi klopsikami
Wegańskie klopsiki z soczewicy możesz podać z ciabattą na śniadanie lub jako dodatek do obiadu. Zobacz, jak je przygotować!
Dwie pasty na kanapki
Jeśli znudziły Ci się tradycyjne dodatki na kanapki – wypróbuj przepis na pasty kanapkowe z kalafiora i grillowanej cukinii!
Wegetariańskie kanapki
To kanapka wypełniona wszystkim, co najlepsze! Doskonale się sprawdzi jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły, a także podczas spotkań z bliskimi!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kompot z suszu z cytryną
- Kutia
- Błyskawiczne pierniczki
- Piernik staropolski
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Domek z piernika
- Świąteczne pierniczki
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)