Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- słoik lub miseczkę
- lnianą ściereczkę
- sitko
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Fasolkę edamame ugotuj w mocno osolonej wodzie. Jeśli używasz fasolki w strączkach, ugotuj jej nieco więcej, by po obraniu uzyskać 100 g nasion.
MARYNOWANA CEBULKA
Cebulę obierz i pokrój w cienkie talarki. Przełóż do dokładnie umytego i osuszonego słoika lub do miseczki. W rondelku zagotuj ocet z dodatkiem soli i syropu klonowego. Tak przygotowaną miksturą zalej cebulę. Wymieszaj i odstaw na minimum 1-2 godziny, a najlepiej na całą noc. Marynowana cebulka przygotowana dzień wcześniej odpowiednio zmięknie i nabierze smaku.
SEREK LABNEH
Jogurt wymieszaj w misce z solą i wyłóż na dokładnie umyte, osuszone sitko wyłożone lnianą ściereczką.
Sitko umieść na misce, by serwatka mogła do niej swobodnie ściekać. Całość wstaw do lodówki na 12-24 godzin (im dłuższy czas, tym gęstszy serek uzyskamy).
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA WEGAŃSKIE GOFRY
Mąkę z ciecierzycy łączymy w misce z wodą, oliwą, solą i słodką papryką. Mieszamy, aż uzyskamy gładkie, jednolite ciasto. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godzinę.
WSKAZÓWKA! Dobrym rozwiązaniem może być również przygotowanie ciasta na wegańskie gofry wieczorem i odstawienie go pod przykryciem na całą noc, by wykorzystać rano. Ciasto może stać w temperaturze pokojowej.
KROK 2: SMAŻYMY WEGAŃSKIE GOFRY
Wkłady gofrownicy smarujemy odrobiną oliwy z oliwek, a następnie rozgrzewamy urządzenie.
Gofry wypiekamy na złoty kolor.
WSKAZÓWKA! Schłodzone gofry można przechowywać przełożone papierem do pieczenia w woreczku strunowym i podgrzewać w piekarniku. Po takim przygotowaniu można je również mrozić i przechowywać w ten sposób ok. 2 miesięcy
KROK 3: PODAJEMY GOFROWE KANAPKI
Gotowy serek labneh odsączamy z nadmiaru serwatki i przekładamy do miseczki. Dodajemy posiekany szczypiorek. Mieszamy.
Na gofry wykładamy serek labneh i marynowaną cebulkę.
Kanapki dekorujemy natką pietruszki lub kolendrą. Z wierzchu oprószamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanymi fasolkami edamame.
Opcjonalnie: na gofrowych kanapkach układamy po 1 sadzonym jajku i ulubione świeże warzywa, np. ogórek pokrojony w plasterki lub paprykę pokrojoną w słupki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Klasyczna sałatka grecka
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Mini burgery
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierniki
- Domek z piernika
- Krokiety z mięsem
- Piernik świąteczny
- Sernik pistacjowy
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ryba z piekarnika
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Spaghetti carbonara
- Łazanki
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pistacjowy sernik baskijski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)