Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser lub malakser
- tłuczek do ziemniaków
Krok 1: Podsmażamy warzywa
Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy kurkumę, gałkę muszkatołową i ostrą paprykę. Chwilę podsmażamy i odstawiamy. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Cebulę wraz z czosnkiem przerzucamy na patelnię z przyprawami i umieszczamy nad ogniem. Dodajemy obraną i startą na grubych oczkach tarki marchew. Podsmażamy. Kiedy marchew zmięknie, dodajemy drobno zmielone orzechy. Mieszamy i odstawiamy całość do wystudzenia.
Krok 2: Smażymy klopsiki
Wystudzoną i rozgniecioną tłuczkiem do ziemniaków soczewicę łączymy z drobno posiekaną natką pietruszki. Dodajemy podsmażone warzywa. Wsypujemy siemię lnianie i bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i formujemy klopsiki. Jeśli są zbyt mokre, dodajemy bułkę tartą, jeśli zbyt suche – odrobinę wody. Smażymy klopsiki na rozgrzanym oleju.
Krok 3: Składamy kanapki
Ciabatty przekrawamy na pół. Smarujemy majonezem. Na jedną część ciabatty wykładamy szpinak, usmażone klopsiki, pokrojone w plastry awokado i pomidorki koktajlowe. Składamy ciabattę i podajemy.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z soczewicy z cytrusami
Sycąca sałatka z cytrusami, pestkami granatu, soczewicą i serem feta zasmakuje i dużym, i małym!
Szybki wegeburger
Burger bez dodatku mięsa smakuje równie pysznie. Poznaj nowe smaki i spróbuj tego z tofu i warzywami.
Dal z soczewicy
Dal to indyjskie określenie na warzywa strączkowe i potrawy z nich przyrządzane – spróbuj naszej wersji z soczewicą i ryżem.
Sałatka z soczewicy i winogron
Połączenie orzechów z winogronami zawsze smakuje wyśmienicie! Jeśli dodasz do tego soczewicę i wyrazisty dressing, stworzysz sałatkę idealną!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik krakowski
- Kapusta z grochem
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ryba po japońsku
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto marchewkowe
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Piernik staropolski
- Świąteczne pierniczki
- Śledzie po kaszubsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Wegańska ryba po grecku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Najlepsza sałatka z tortellini
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
1650 dni temu
bardzo fajne danie, muszę zrobić :)
odpowiedz
2555 dni temu
Wegańskie z majonezem??
odpowiedz
2555 dni temu
Wegańskie są klopsiki :)
2768 dni temu
mmmm klopsiki wyglądają bardzo apetycznie i niewątpliwie przepis jest nieskomplikowany! w mojej lodówce jest tofu, ajwar i bakłażan, może z tego coś upichcimy?
odpowiedz
2768 dni temu
Danie jest wegetariańskie. Wegańskie są same klopsiki :)
odpowiedz
2768 dni temu
od kiedy majonez i ciabaty są vege?
odpowiedz
2768 dni temu
wegetariańskie tak, tylko nie wegańskie. A DG mówił o daniu wegetariańskim
2768 dni temu
czytajcie ze zrozumieniem. Nikt nie mówi, że to jest vege ciabata. Ciabata z wege klopsikami. Czytanie ze zrozumieniem kochani... i umiejętność logicznego myślenia.
2768 dni temu
A ten majonez z jajek, to też wegański, tak?
odpowiedz
2768 dni temu
Wegańskie są klopsiki - jak w tytule :)