
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser lub malakser
- tłuczek do ziemniaków
Krok 1: Podsmażamy warzywa
Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy kurkumę, gałkę muszkatołową i ostrą paprykę. Chwilę podsmażamy i odstawiamy. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Cebulę wraz z czosnkiem przerzucamy na patelnię z przyprawami i umieszczamy nad ogniem. Dodajemy obraną i startą na grubych oczkach tarki marchew. Podsmażamy. Kiedy marchew zmięknie, dodajemy drobno zmielone orzechy. Mieszamy i odstawiamy całość do wystudzenia.
Krok 2: Smażymy klopsiki
Wystudzoną i rozgniecioną tłuczkiem do ziemniaków soczewicę łączymy z drobno posiekaną natką pietruszki. Dodajemy podsmażone warzywa. Wsypujemy siemię lnianie i bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i formujemy klopsiki. Jeśli są zbyt mokre, dodajemy bułkę tartą, jeśli zbyt suche – odrobinę wody. Smażymy klopsiki na rozgrzanym oleju.
Krok 3: Składamy kanapki
Ciabatty przekrawamy na pół. Smarujemy majonezem. Na jedną część ciabatty wykładamy szpinak, usmażone klopsiki, pokrojone w plastry awokado i pomidorki koktajlowe. Składamy ciabattę i podajemy.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z soczewicy z cytrusami
Sycąca sałatka z cytrusami, pestkami granatu, soczewicą i serem feta zasmakuje i dużym, i małym!

Szybki wegeburger
Burger bez dodatku mięsa smakuje równie pysznie. Poznaj nowe smaki i spróbuj tego z tofu i warzywami.

Dal z soczewicy
Dal to indyjskie określenie na warzywa strączkowe i potrawy z nich przyrządzane – spróbuj naszej wersji z soczewicą i ryżem.

Sałatka z soczewicy i winogron
Połączenie orzechów z winogronami zawsze smakuje wyśmienicie! Jeśli dodasz do tego soczewicę i wyrazisty dressing, stworzysz sałatkę idealną!

Zobacz przepisy
na lato
- Kurczak po wietnamsku
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Papryka faszerowana z oliwkami
- Camembert z grilla
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Pierogi ze szpinakiem i serem
- Burek ze szpinakiem
- Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
- Stek z grilla wołowy
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Corn dog
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
- Butter chicken
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
1850 dni temu
bardzo fajne danie, muszę zrobić :)
odpowiedz
2756 dni temu
Wegańskie z majonezem??
odpowiedz
2755 dni temu
Wegańskie są klopsiki :)
2968 dni temu
mmmm klopsiki wyglądają bardzo apetycznie i niewątpliwie przepis jest nieskomplikowany! w mojej lodówce jest tofu, ajwar i bakłażan, może z tego coś upichcimy?
odpowiedz
2968 dni temu
Danie jest wegetariańskie. Wegańskie są same klopsiki :)
odpowiedz
2968 dni temu
od kiedy majonez i ciabaty są vege?
odpowiedz
2968 dni temu
wegetariańskie tak, tylko nie wegańskie. A DG mówił o daniu wegetariańskim
2968 dni temu
czytajcie ze zrozumieniem. Nikt nie mówi, że to jest vege ciabata. Ciabata z wege klopsikami. Czytanie ze zrozumieniem kochani... i umiejętność logicznego myślenia.
2968 dni temu
A ten majonez z jajek, to też wegański, tak?
odpowiedz
2968 dni temu
Wegańskie są klopsiki - jak w tytule :)