Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- sito
- drewnianą łyżkę
KROK 1: GOTUJEMY SOCZEWICĘ
Soczewicę przez kilka godzin namaczamy w zimnej wodzie. Przecedzamy przez sito i płuczemy pod bieżącą wodą. Gotujemy w dużej ilości wody przez 15-20 minut, odcedzamy i studzimy.
KROK 2: KROIMY WARZYWA I OWOCE
Umyty, osuszony seler naciowy kroimy w talarki. Cytrusy obieramy ze skórki. Podzieloną na cząstki pomarańczę oraz filety wycięte z grejpfruta kroimy na mniejsze cząstki i przekładamy całość do miski z soczewicą. Dodajemy pestki z całego granatu (owoc granatu rolujemy na desce, lekko dociskając, delikatnie przekrawamy na pół i uderzamy drewnianą łyżką od strony skórki do momentu, aż wydobędziemy wszystkie pestki).
KROK 3: POSYPUJEMY SAŁATKĘ FETĄ
Do miski z soczewicą, selerem i owocami dodajemy pokruszoną w palcach fetę.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Olej, ocet winny, musztardę oraz miód mieszamy z łyżką soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
KROK 5: MIESZAMY SAŁATKĘ Z SOSEM
Składniki sałatki polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Dekorujemy porwanymi w dłoniach listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Sok i sałatka owocowa
Przygotuj owocowe śniadanie, jakie jada na co dzień amerykańska modelka i aktorka - Laura James!
Sałatka z bakłażanem, szpinakiem i serem feta
Lekka, kilkuskładnikowa sałatka o intensywnym smaku. Sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych lub samodzielna potrawa.
Sałatka z czerwoną fasolą i awokado
Ta wiosenna kompozycja kolorystyczna na talerzu to nie tylko zdrowy, ale również pyszny sposób na lekką przekąskę!
Sałatka z pieczonym burakiem, szpinakiem i pomarańczą
Propozycja, która kusi nie tylko soczystymi barwami, ale też idealną kompozycją smaków – w sam raz na ciepłe dni!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka z kaszy jaglanej z mandarynką i granatem
- Sałatka z fetą i jajkiem
- Sałatka z indykiem i marynowanymi burakami
- Sałatka z soczewicą, gruszką i serem feta
- Pizza makaronowa
- Makaron z soczewicą i kawałkami indyka
- Omlet cesarski
- Pieczona cukinia z dressingiem z pepperoni
- Tagliatelle i dorsz w sosie szafranowo-pomarańczowym
- Gołąbki z soczewicą i grzybami
- Sałatka z białej fasoli
- Ciasto marchewkowe
- Lodowe babeczki
- Sałatka z arbuzem i fetą
- Sałatka śniadaniowa z chorizo
- Grillowane polędwiczki wieprzowe w limonkach
- Filet z łososia z kremowym coulis z soczewicy i pastą z oliwek
- Brownie czekoladowe z syropem klonowym oraz masłem orzechowym
- Podudzia kurczaka cajun z zapiekanką z cukinii i koziego sera
- Piernik z marchwi
- Wegańskie risotto z pieczarkami
- Łopatka z suszonymi pomidorami
- Kresowa zapiekanka ziemniaczana z grzybami
- Sałatka z młodych warzyw
- Kuskus z żurawinami i pomarańczami
- Racuchy ze szpinakiem i kozim serem
- Nogi kaczki ze śliwkami suszonymi i purée z zielonego groszku
- Chleb żytni na zakwasie
- Pikantna zupa z soczewicą i królikiem
- Trifle bananowo-czekoladowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
3231 dni temu
Zrobiłam. Kakofonia smaków - jest dziwna, wręcz niesamowita! Coś nowego, świeżego, nietradycyjnego, tak bardzo odbiegającego od tych wszystkich nudnych polskich sałatek! Więcej takich przepisów!!
odpowiedz
3230 dni temu
erha, dziękujemy! Mamy nadzieję, zę będziesz do nas regularnie zaglądać :)
3237 dni temu
Też zrobiłam i niestety nie zasmakowała mi :c
odpowiedz
3241 dni temu
Soczewica na zdjęciu to na pewno nie zielona soczewica. Dodatkowo zielonej soczewicy nie namacza się przed gotowaniem, jak już to z pół godzinki dla szybszego gotowania.
odpowiedz
3242 dni temu
Zrobiłam, jest okropna;).
odpowiedz