
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- sito
- drewnianą łyżkę
KROK 1: GOTUJEMY SOCZEWICĘ
Soczewicę przez kilka godzin namaczamy w zimnej wodzie. Przecedzamy przez sito i płuczemy pod bieżącą wodą. Gotujemy w dużej ilości wody przez 15-20 minut, odcedzamy i studzimy.
KROK 2: KROIMY WARZYWA I OWOCE
Umyty, osuszony seler naciowy kroimy w talarki. Cytrusy obieramy ze skórki. Podzieloną na cząstki pomarańczę oraz filety wycięte z grejpfruta kroimy na mniejsze cząstki i przekładamy całość do miski z soczewicą. Dodajemy pestki z całego granatu (owoc granatu rolujemy na desce, lekko dociskając, delikatnie przekrawamy na pół i uderzamy drewnianą łyżką od strony skórki do momentu, aż wydobędziemy wszystkie pestki).
KROK 3: POSYPUJEMY SAŁATKĘ FETĄ
Do miski z soczewicą, selerem i owocami dodajemy pokruszoną w palcach fetę.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Olej, ocet winny, musztardę oraz miód mieszamy z łyżką soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
KROK 5: MIESZAMY SAŁATKĘ Z SOSEM
Składniki sałatki polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Dekorujemy porwanymi w dłoniach listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Klasyczna sałatka grecka
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Jajka na miękko
- Śledź w oleju
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Nuggetsy z kurczaka
- Makówki śląskie
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ryba po japońsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Pieczona ryba po grecku
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ciasto na pierogi
- Ciasto marchewkowe
- Spaghetti carbonara
- Makowiec japoński
- Sernik pistacjowy
- Krokiety z mięsem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (5)
3558 dni temu
Zrobiłam. Kakofonia smaków - jest dziwna, wręcz niesamowita! Coś nowego, świeżego, nietradycyjnego, tak bardzo odbiegającego od tych wszystkich nudnych polskich sałatek! Więcej takich przepisów!!
Odpowiedz
3557 dni temu
erha, dziękujemy! Mamy nadzieję, zę będziesz do nas regularnie zaglądać :)
3564 dni temu
Też zrobiłam i niestety nie zasmakowała mi :c
Odpowiedz
3568 dni temu
Soczewica na zdjęciu to na pewno nie zielona soczewica. Dodatkowo zielonej soczewicy nie namacza się przed gotowaniem, jak już to z pół godzinki dla szybszego gotowania.
Odpowiedz
3569 dni temu
Zrobiłam, jest okropna;).
Odpowiedz