Sałatka z soczewicy z cytrusami

Beata Sadowska


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • sito
  • drewnianą łyżkę

KROK 1: GOTUJEMY SOCZEWICĘ

Sałatka z soczewicy - gotujemy soczewicę

Soczewicę przez kilka godzin namaczamy w zimnej wodzie. Przecedzamy przez sito i płuczemy pod bieżącą wodą. Gotujemy w dużej ilości wody przez 15-20 minut, odcedzamy i studzimy.

 

KROK 2: KROIMY WARZYWA I OWOCE

Sałatka z soczewicy - kroimy warzywa i owoce

Umyty, osuszony seler naciowy kroimy w talarki. Cytrusy obieramy ze skórki. Podzieloną na cząstki pomarańczę oraz filety wycięte z grejpfruta kroimy na mniejsze cząstki i przekładamy całość do miski z soczewicą. Dodajemy pestki z całego granatu (owoc granatu rolujemy na desce, lekko dociskając, delikatnie przekrawamy na pół i uderzamy drewnianą łyżką od strony skórki do momentu, aż wydobędziemy wszystkie pestki).

KROK 3: POSYPUJEMY SAŁATKĘ FETĄ

Sałatka z soczewicy - posypujemy sałatkę fetą

Do miski z soczewicą, selerem i owocami dodajemy pokruszoną w palcach fetę.

 

 

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Olej, ocet winny, musztardę oraz miód mieszamy z łyżką soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.

KROK 5: MIESZAMY SAŁATKĘ Z SOSEM

Składniki sałatki polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Dekorujemy porwanymi w dłoniach listkami świeżej mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Laura James

Sok i sałatka owocowa

Przygotuj owocowe śniadanie, jakie jada na co dzień amerykańska modelka i aktorka - Laura James!

Sok i sałatka owocowa
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:20 liczba porcji: 2 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Sałatka z bakłażanem, szpinakiem i serem feta

Lekka, kilkuskładnikowa sałatka o intensywnym smaku. Sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych lub samodzielna potrawa.

Sałatka z bakłażanem, szpinakiem i serem feta

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:35 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Sałatka z czerwoną fasolą i awokado

Ta wiosenna kompozycja kolorystyczna na talerzu to nie tylko zdrowy, ale również pyszny sposób na lekką przekąskę!

Sałatka z czerwoną fasolą i awokado

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:25 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (5)

Avatar
  • erha erha
    3455 dni temu
    Zrobiłam. Kakofonia smaków - jest dziwna, wręcz niesamowita! Coś nowego, świeżego, nietradycyjnego, tak bardzo odbiegającego od tych wszystkich nudnych polskich sałatek! Więcej takich przepisów!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3454 dni temu
    erha, dziękujemy! Mamy nadzieję, zę będziesz do nas regularnie zaglądać :)
  • Gość Gość
    3461 dni temu
    Też zrobiłam i niestety nie zasmakowała mi :c

    odpowiedz

  • Roman Roman
    3465 dni temu
    Soczewica na zdjęciu to na pewno nie zielona soczewica. Dodatkowo zielonej soczewicy nie namacza się przed gotowaniem, jak już to z pół godzinki dla szybszego gotowania.

    odpowiedz

  • nat nat
    3466 dni temu
    Zrobiłam, jest okropna;).

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!